Foto: Arhid. Vali Vădănoiu
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se bucură astăzi de cea mai mare recunoaștere internațională, el fiind, între ierarhii ortodocși români, figura spirituală cea mai vizibilă.
Arhiepiscopul Teodosie este membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, membru titular în Academia Europeană de Științe și Arte din Salzburg, membru titular al Academiei de Cultură și Poezie din Ulanbator, membru de onoare în Academia Hispanoamericană, membru titular în Academia Internațională Léopold Sédar Senghor din Milano.
Înaltul ierarh este preafericitul păstor al Arhiepiscopiei Tomisului, un loc străvechi și sacru al credinței noastre strămoșești. În multimilenarul Tomis au trăit și gândit episcopi, arhiepiscopi, mitropoliți și teologi străluciți, încă din secolul III al erei noastre. Evangelicus, mitropolitul Marcus, cel ce a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, Bretanion, Gerontius, Theotim I, Timotei (participant la Sinodul III ecumenic din anul 431 de la Efes), Ioan, Alexandru, Theotim II, Paternus, Valentinian, Anicet, Vasile și alți arhiepiscopi și mitropoliți anonimi.
Așa cum se știe, încă din anii 500, Sciția Minor era o provincie mitropolitană titularul său fiind mitropolit având 14 mitropolii sufragane. Scaunele episcopale și Mitropolia Tomisului erau în legătură directă cu Patriarhia din Constantinopol, principiu consfințit prin hotărârea Sinodului IV ecumenic de la Calcedon, din anul 451.
Dobrogea și Tomisul sunt spațiile sacre în care s-au născut Sfântul Ioan Cassian și Sfântul Dionysius Exiguus. Astăzi, urmaș al acestor celebri sfinți și cărturari, episcopi, arhiepiscopi și mitropoliți este Înaltpreasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopul de astăzi al Tomisului a răscumpărat timpul și spațiul sacre în care propovăduiește prin mai multe proiecte incomparabile: colecția de manuscrise în facsimil color Monumenta Romaniae Historica (în peste 1000 de volume), Biblioteca Eminescu (din care s-au tipărit 735 de volume), Monumentele ortodoxe și bizantine (din care s-au publicat 153 de papirusuri și 351 de manuscrise în facsimil color), Opera pierdută sau distrusă a sculptorului Constantin Brâncuși, din care marele sculptor Rodion Gheorghiță a reconstituit cele mai importante 35 de lucrări (din cele 98 dispărute fizic).
Recent, Arhiepiscopul Teodosie a primit din partea Senatului Academic al Academiei Internaționale Léopold Sédar Senghor titlul de Cavaler al Meritului Academic.
Iată diploma conferită de Academia Internaționale Léopold Sédar Senghor:
Înaltpresfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost reprezentat de Preacucernicul Părinte Radu. Arhiepiscopul Tomisului a transmis domnului Cheikh Tidiane Gaye următoarea scrisoare de mulțumire:
La această ediție a IX-a a Academiei Sénghor au participat zeci de personalități culturale din mai multe țări.
De ținut minte că ședința solemnă a celei de-a IX-a sesiuni academice a fost deschisă de un moment de reculegere în memoria președintelui fondator al Senegalului modern și a marelui sculptor Rodion Gheorghiță.
Din partea Arhiepiscopului Teodosie s-a conferit premiul academiilor ce fac parte din constelația Mundus domnului Massimo Massa, fondator și prorector al Accademia delle Arti e delle Scienze Filosofiche di Bari. Premiul consistă în reconstituirea, în bronz aurit, a Cocoșului (distrus și pierdut) imaginat de Brâncuși, o reconstituire fidelă și inspirată lucrată de sculptorul Rodion Gheorghiță.
Felicitându-l pe Înaltpresfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru distincția onorantă primită recent, îi anunțăm pe dreptcredincioșii săi că ierarhul tomitan va mai primi în acest an și în anii următori distincții fabuloase. Domnia Sa le merită pe deplin fiindcă, începând cu luna iunie a anului curent, Arhiepiscopul nostru va tipări câteva sute de volume (în șase limbi) cu manuscrise în facsimil color inedit din actele și documentele primului Sinod de la Niceea din anul 325, sinod la care a participat înaintașul său Mitropolitul Marcus al Tomisului.
Timp de 365 de zile, Arhiepiscopul Teodosie, va tipări 365 de volume strălucind în lumina veșnică a Sinodului de la Niceea.
În anul 2025, după cum trebuie să știm cu toții, se împlinesc 1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea din anul 325, sinod la care a participat Mitropolitul Marcus al Tomisului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.