Se întâmplă în cultura română de azi un lucru straniu, anume: tăcerea absolută a ziarelor, revistelor literare, a televiziunilor, a site-urilor de orice fel. Parcă la ordin. Anume, o tăcere comică și analfabetă față de cel mai mare proiect cultural care s-a publicat vreodată. Nu numai în țara noastră. Este vorba despre Monumenta Romaniae Historica, colecție care, grație Academiei Tomitane și Arhiepiscopului Tomisului, a trecut de 1000 de volume.
Când am publicat, acum câțiva ani, Integrala Manuscriselor Cantemir în facsimil color, presa a scris articole lungi, televiziunile au prezentat frumos și bine evenimentul, Academia Română a organizat o expoziție cu lansare a primelor 25 de volume, mari președinți de stat au felicitat proiectul în scrisori generoase, chiar am realizat un Simpozion Internațional Cantemir în Parlamentul European de la Bruxelles. Apoi doi istorici din Academia Română plus președintele din epocă al Academiei (între care plagiatorii Ionel Valentin Vlad și Dan Berindei) au vrut să "distrugă” proiectul și să preia facsimilarea manuscriselor din Rusia.
Cu Monumenta Romaniae Historica are loc un fenomen care nu ar fi putut avea nicio existență în nicio țară europeană. Am publicat împreună cu ÎPS Acad. Teodosie Monumenta Romaniae Historica (peste 1000 de volume), Biblioteca lui Mihai Eminescu (735 de volume din cele 1243), 153 de papirusuri biblice, plus 301 volume cu manuscrise ortodoxe și bizantine mai vechi de anul 1000. Patriarhul ortodox Bartolomeu I cunoaște proiectul și are câteva zeci de volume donate de ÎPS Teodosie, cea mai vestită Mănăstire Românească din Athos are Monumenta Romaniae Historica în 100 de volume. Din Integrala Cantemir Biblioteca Academiei Germane are 75 de volume plus 30 de volume din Arhiva Eminescu, Biblioteca Națională B. Elțîn are 25 de volume din Integrala Cantemir ca și alte biblioteci importante, din Turcia și Moldova. Când am vrut să tipărim 10 seturi din Monumenta Romaniae Historica în 100 de volume pentru Mitropoliile noastre ortodoxe din afara României s-a opus personal și direct defunctul Academician Răzvan Theodorescu (sub influența directă a lui Eugen Simion care trebuia să tipărească manuscrisele lui Eminescu împreună cu mine, ca să avem și transcrierea filă cu filă a manuscriselor; 32 din cele 39 de volume din Manuscrisele lui Eminescu au pagini lipsă, pagini care s-au încurcat dintr-un manuscris în altul; dar Eugen Simion și-a atins scopul: s-a îmbogățit, spre dezonoarea sa...).
Partea frumoasă a manuscriselor facsimilate editate în Colecția Monumenta Romaniae Historica constă în principal în faptul că am acoperit cu documente peste 1000 de ani din Istoria Românilor, în principal de la Burebista până la 1359. Ne-am bucurat împreună cu Arhiepiscopul Teodosie de manuscrisele Sfântului Ioan Cassian pe care le credem originale (2 manuscrise) și de 4 file din Sfântul Dionysius Exiguus pe care le credem iarăși originale.
Extrem de importante pentru România noastră întreagă sunt anumite manuscrise multiseculare despre Transilvania, despre nordul Bucovinei, actele de cumpărare a Transnistriei, documentele de proprietate pentru Basarabia istorică și pentru Insula Șerpilor.
Acum pregătim tipărirea primelor 101 volume (din cele peste 300) care conțin documentele Primului Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325., organizat de și sub auspiciile Sfântului Împărat Constantin cel Mare. La acest vestit Sinod de la Niceea din anul 325 a participat Mitropolitul Marcus al Tomisului, iar numele Mitropolitului Marcus al Tomisului se află în toate documentele care au rămas în latină, greacă, coptă, siriacă, arabă și armeană.
Pentru noi, important este faptul că Sinodul de la Niceea din anul 325 poate fi considerat, așa cum gândește și marele filosof Constantin Noica, Sinodul întemeierii simbolice a Europei.
Este inexplicabil cum Patriarhia Română și cultura română nu vor să participe la sărbătorirea celor 1700 de ani de la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325.
De ce?
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
" Pentru noi, important este faptul că Sinodul de la Niceea din anul 325 poate fi considerat, așa cum gândește și marele filosof Constantin Noica, Sinodul întemeierii simbolice a Europei.
Este inexplicabil cum Patriarhia Română și cultura română nu vor să participe la sărbătorirea celor 1700 de ani de la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325.
De ce?"
Pentru simplul motiv ca Patriarhia Romana este masonizata, cultura Romana, la fel, ocupata, Tara este total ocupata, subjugata. Pradata.
La lupta, fratilor si surorilor !