Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

De Prof. Constantin Barbu  /  

Foto: Antena 1

Foto: Antena 1

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ar fi frumos să fie pace, sărbătoare și bucurie și să trăim mental împreună fiindcă o mare sărbătoare precum cele 17 secole de la Sinodul I de la Niceea din anul 325 nu vom mai avea niciodată în timpul vieții noastre.”, spuneam în primele două părți (I și II) ale acestui material intitulat „Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325”.

M-am gândit că ar fi bine și frumos și să aruncăm o lumină clară în cronologia ierarhilor tomitani începând cu anul 298, până în anul 1359.

Astfel, în jurul anului 300 pontifex în Tomis era Evagelicus.

În anul 325, Marcus era mitropolit al Tomisului și participă la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

Pentru anul 368, avem numele lui Bretanion, episcop de Tomis, după Istoria eclesiastică (VI, 21, 2-6) a lui Sozomenos, episcop al Scythiei, după Theodoretos (Istoria bisericească, IV, 35, 1).

Într-o pretinsă argumentație științifică a erudiților patriarhului, de contestare a demersului de reactivare a Mitropoliei Tomisului (despre care v-am spus în materialele anterioare că ne-a parvenit pe surse chiar de la Patriarhie), se citează din Sozomenos (H.E. VI, 21, 3) chiar plagiindu-se următoarele cuvinte „până în ziua de azi stăpânește acolo vechiul obicei ca bisericile întregului neam să aibă un singur episcop". Citatul, în greacă, se dă de fapt după Fontes Historiae Dacoromanae, II, București, 1970, pag. 224-225.

Iată textul grecesc citat de hermeneii Patriarhiei:

Iată traducerea textului grecesc (cu sublinierea, în roșu, a rândurilor plagiate - este vorba de „Plagiatul de tip mozaic”, respectiv: „preluarea unor fragmente dintr-o sursă/din mai multe surse, schimbând unele cuvinte, dar fără însă a parafraza în mod adecvat și fără a include textul între ghilimele” și de „Plagiatul direct, integral”, respectiv „preluarea unui text [cuvânt cu cuvânt] și folosirea acestuia în propriul text fără a cita autorul sursă. Se consideră plagiat direct și situația în care textul preluat este încadrat de propriile idei, dar lipsesc ghilimelele sau parafrazarea pentru textul preluat și indicarea referinței” - conform „Ghid Anti-Plagiat”, București, 2015):

Demn de memorat este faptul că Sozomenos știe și amintește că episcopul Tomisului, Bretanion, îi vorbește împăratului despre credința sa fondată pe „dogma de la Sinodul din Niceea".

În cronologia cunoscută, Bretanion apare după Marcus.

În anul 381, episcopul Scythiei este Gerontius Tomensis, participant la Sinodul de la Constantinopol (I).

Gerontius este episcopul Tomisului, iar metropola tomitană este capitala Scythiei Minor (așa cum apare în multe manuscrise din arhivele Europei).

Erudiții Patriarhiei scriu în epistola de contestare a demersului de reactivare a Mitropoliei Tomisului:

Pentru toți participanții la Sinodul de la Niceea există și nu există în același timp mărturii directe ale prezenței lor. În ceea ce-l privește pe mitropolitul Marcus el este prezent în listele participanților la Sinodul de la Niceea, în manuscrise întocmite în limbile latină, greacă, coptă, siriacă, arabă, armeană. Am verificat acest lucru în zeci de manuscrise latinești, zeci de manuscrise grecești, și de asemenea manuscrise în coptă, siriacă, arabă, armeană. Sunt peste 200 de manuscrise publicate de noi împreună cu Arhiepiscopul Teodosie în colecția Monumenta Romaniae Historica. Este o colecție mai bogată decât orice colecția publicată până astăzi. Erudiții Patriarhului analizează mărturia istorică directă a lui Eusebiu din Cezareea, mărturie care se află în lucrarea Vita Constantini. Cu multă rea-voință și neștiință a fost analizată propoziția lui Eusebiu din Cezareea. Nu polemizez, fiindcă nu mă interesează.

Citez în greacă și latină pagina din Eusebius din Cezareea unde se află propoziția referitoare la prezența mitropolitului Marcus la Niceea.

Erudiții Patriarhului citează traducerea după Eusebiu de Cezareea – Viața lui Constantin cel Mare (PSB 14, București, 1991, pag. 128), în traducerea lui Radu Alexandrescu:

Observăm că Eusebiu din Cezareea spune că „era de față și un episcop al Persiei". Așadar din ceată nu lipsea nici episcopul Scythiei.

Textul grecesc spune clar:

Iar cel latinesc zice:

Chora este un concept celebru, cu înțelesuri binecunoscute. De subliniat este faptul că traducerea corectă și clară a cuvintelor subliniate este „nu lipsea din adunare nici cel al sciților”. Traducerea corectă aparține doamnei Mihaela Paraschiv și se află în Fontes Historiae Daco-Romanae Christianitatis (Iași, 2008, pag. 106).

Care este subtilitatea gramaticală ? Una este a spune „nici scitul nu lipsea din ceată”, așa cum se exprimă erudiții patriarhului. Și alta este a traduce corect „nu lipsea din adunare nici cel al sciților”. Când spui „nici scitul nu lipsea din ceată” falsifici traducerea fiindcă nu se mai înțelege neapărat că scitul era ierarh, precum era și episcopul Persiei.

Verbele interfuit și abfuit sunt verbe ale existenței (chiar sum, esse, fui). Persanul era între ei, scitul nu era absent, adică era prezent.

Și dacă știm istoria împăratului Constantin și a imperiului său nu trebuie decât doar să amintim că in imperiul roman al lui Constantin cel Mare făcea parte doar Scythia Minor.

De remarcat că erudiții Patriarhului falsifică traducerea lui Radu Alexandrescu și modifică traducerea. Traducătorul spune: „nu lipsea din ceată nici cel al sciților", iar erudiții pariarhului falsifică traducerea (pe care, culmea!, o citează) și scriu „nici scitul nu lipsea din ceată". Se vede limpede că falsificarea traducerii este intenționată și nu se datorează vreunei neștiințe minime. Ei au vrut să șteargă ideea că ierarhul Tomisului era nu un ierarh ci un scit oarecare. Așadar, erudiții Patriarhului apelează la plagiat și la falsificări de texte celebre. Tot așa vor proceda și cu informațiile din analizele celebre ale lui Ernst Honingmann (pe care le vom analiza într-un text viitor). Cronologia episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului continuă cu prezența mitropolitului Theotimus I, așa cum apare în anul 399, în Palladius de Helenopolis, în lucrarea Dialogul istoric al lui Palladius (FHD-R, Iași, 2008, pag. 337). Cităm: „În al treisprezecelea indiction (1 septembrie 399 – 31 august 400) ... s-au aflat și alți episcopi, adică Theotimus din Scythia, Ammonius Egipteanul din Tracia și Arabianus din Galatia, toți mitropoliți bătrâni (panton metropoliton gegerakoton), ridicându-se număr lor la 22 de episcopi" (trad. Constantin Cornițescu, București, 2001).

După Theotimus, care este episcop/mitropolit al Scythiei urmează, în secolele IV-V, un episcop anonim. Apoi Timotheus, în anul 431, ca episcop al Provinciei Scythia, având sediul în Tomis. Timotheu, ca episcop al Privinciei Scythia, semmnează (poziția 172) în actele Sinodului ecumenic de la Efes (iulie-august 431) (a se vedea Acta graeca collectio Vaticana, 38-80, ședința din 22 iulie 431, apud. FHD-R, pag. 367). De asemenea, numele său este prezent în Acta graeca. Collectio Atheniensis și în Collectio Veronensis și încă în Collectiones Cassinensis (Apud idem).

Apoi, la anii 445-448, este episcop al orașului Tomis și al Provinciei Scythia Ioan (din care am publicat un text aflat în arhive engleze).

Urmează episcopul tomilor și al provinciei Scythia Alexander (448-452) participant la Sinodul de la Chalcedon (anul 451).

După Alexander urmează episcopus metropolitanus Theotimus II (anul 458) pentru care avem și un manuscris superb aflat la Paris.

Pentru anul 496, Tomisul îl are ca episcop pe Petrus.

În anul 520, există celebrul mitropolit Paternus, mitropolit al Porvinciei Scythia.

Episcopul Stephanus este episcop în secolul VI.

La anul 553, Valentinianus este episcopul Tomisului și al Provinciei Scythia.

Secolele VII-VIII au arhiepiscopi cu nume încă neștiute dar au urme scripturale în manuscrise vestite.

Secolul IX are și el arhiepiscopi autocefali cu urme rămase în mai multe manuscrise.

Tot în secolul IX Tomisul beneficiază de un mitropolit, anonim dar prezent în manuscrise bine păstrate.

Pentru secolele X-XI, Anicetus este un mitropolit celebru al Tomisului.

În secolul XI Tomisul va avea încă un mitropolit celebru, anume Vasile.

Dacă recapitulăm în puține vorbe, Mitropolia Tomisului are mitropoliți începând din anul 325 până în secolul XI. Apoi mitropolia mutată la Vicina îl dă Iachint de Vicina direct mitropolit al Țării Românești, chiar primul său mitropolit.

Așadar, Mitropolia Tomisului are mitropoliți începând din anul 325, anume mitropolitul Marcus.

Urmează mitropolitul Theotimus I (anul 399-400), apoi mitropolitul Theotimus II (anul 458). Mitropolitul Paternus (la anul 520). Un mitropolit Anonim în secolul IX. Mitropolitul Anicetus, în secolele X-XI. Iar în secolul XI, mitropolitul Vasile.

Repet: pentru toți mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii Tomisului am publicat și sunt în curs de publicare aproximativ 200 de manuscrise, manuscrise aflate în cele mai celebre arhive din lume: Vatican, Milano, Torino, Napoli, Viena, Fulda, Berna, Zürich, Berlin, Heidelberg, München, Madrid, Paris, Reims, Strassbourg, Cambridge, Oxford etc.

Oare nu sunt suficiente atâtea arhive grăitoare și atâtea nume de mitropoliți ai Tomisului?

În Ernest Honigmann, în celebrul său eseu The original list of the members of the Council of Nicaea și-a corectat unele păreri, îndreptându-se după Teophylact din Simokatta și Theophanes, identificându-l pe Marcus Tomes ca fiind din Dacia (Provincia Scythia Minor), indicând în lista părinților de la Niceea pe Protogenes Serdykes la numărul 187, iar pentru numărul 188, «Skytias», pe Markos Tomeon sau Tomes.

Honigmann scrie textual: „We know that a bishop of Scythia (Skythes) was present at the council. This is clearly stated in the Vita Constantini and other text based on the Vita." (Byzantion, XVI, Fascicle 1, 1942-1943, pag. 22-23).

În partea următoare a acestui text vom publica Lista originală a părinților participanți la Sinodul de la Niceea din anul 325 (re)constituită după cele mai vechi manuscrise (începând cu secolul V), din cele mai celebre arhive ale lumii, din limbile latină, greacă, coptă, siriacă, arabă, armeană.

Este datoria Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, fiindcă el este urmașul mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor Tomisului. Dar și a Patriarhului Daniel și a înalților ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române să ajute din răsputeri să reconstituim istoria străveche și nobilă a ortodoxiei noastre. Este o datorie față de poporul român și față de România europeană.

Este?

În situația actuală a Europei, când România are un război complicat la graniță, este înțelept ca ierarhii ortodocși ai Bisericii noastre strămoșești să conlucreze în bună și cinstită pace.

Dumnezeu aceasta îi învață. Nu mai rămâne decât ca să primească această învățătură.

Constantin Barbu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • INJECTIA FINALA 28.02.2024 14:55
    Minunat text!
  1. Crin Antonescu NU VOTEAZĂ CU Nicușor Dan și dinamitează Coaliția “M**e PSD” care vrea să “salveze” țara cot la cot cu Băsescu și Pleșu: ”Am dreptul să nu fiu luat în turmă de SECURISTOIZI ca dl. NICUȘOR, new entry”

  2. Cora Muntean: Am fost abordată de un comando. Au zis că sunt eliberatorii României de extremiști și dacă le pot acorda 5 sau 10 minute

  3. NICUȘOR DAN, sponsor oficial al producției EU SUNT NICU - povestea unui tânăr homosexual pe străzile Bucureștiului. Premiera la Muzeul Țăranului Român, Studioul ”Horia Bernea”

  4. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  5. Jenant dar sănătos: Trump se retrage în fața Houthis

  6. Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

  7. BTI: Vlad Voiculescu a făcut un lucru bun, la care eu nu m-aș fi gândit, necunoscând prea bine tefeliștii

  8. Declarație șocantă făcută de Nicușor Dan: ”Președintele are în mână un instrument foarte puternic – influența sa în justiție”. Reacția lui George Simion

  9. Virgiliu Gheorghe: Ce părere aveți: compensațiile oferite familiilor soldaților decedați pe care Nicușor Dan vrea sa ii trimita pe frontul din Ucraina vor fi suficiente pentru a le alina durerea? Întrebări pentru candidatul prezidențial soroșist

  10. Adrian Onciu: TACTICI PERVERSE

  1. PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

  2. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  3. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  4. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  5. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  6. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  7. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  8. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  9. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  10. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

Ultima oră

20:00

George Simion ÎN DIRECT cu Nicușor Dan AICI - VIDEO

19:31

Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură, comentarii foarte răutăcioase postate, în care batjocoresc pe cei care au votat altfel decat socotesc ei că e bine. Ce legătură are această atitudine cu Hristos?

19:22

Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singur salariul și și-a pus și un bonus de 50%

19:13

Fum alb la Vatican. Apare un nou Papă

18:57

Conferință AUR despre relansarea mineritului și metalurgiei în Munții Apuseni

18:21

Magdalena Radu: De ce îl votez pe George Simion

18:00

VIDEO EXCLUSIV ORA 21.00: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

17:41

Patrick André de Hillerin despre apocalipsa intelectualilor: Cât de prost stau Cristian Preda și Tănase Stamule la calcule - FOTO-CAPTURI

17:25

Sorin Faur: ”În frunte cu Liderul, băsiștimea e fiartă”

17:05

George Simion: Sunt și voi rămâne alături de poporul român! Dialog cu asociațiile și sindicatele – primul pas spre o Românie condusă cu respect

16:20

Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

16:00

8 mai: Sfântul Măritul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, vulturul iubit de Iisus, Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, Sfânta Cuvioasă Emilia, mama Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

16:00

8 mai, Sărbătoarea MINUNII care se petrece ÎN FIECARE AN la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul: pulberea sfântă și vindecătoare care se ridică în aer

15:03

Maria Eftimie: Trăim vremuri în care glasul neamului nostru se stinge încet, sub zgomotul lumii moderne care ne cere să uităm cine suntem

14:28

Alte 60.000 de documente legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy au fost publicate de Tulsi Gabbard