Pr. Ioan Istrati: Războiul e o formă de demonizare

De Pr. Ioan Istrati  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul e o formă de demonizare. Una în care rațiunea se prostituează oferindu-ți motive și justificări în a omorî pe alții. Diavolul a fost ucigaș de oameni de la început. Slugile lui, oamenii căzuți, omoară. 
Prima justificare e aceea că dușmanul vine să te omoare. Legitima apărare. Sună bine. Dar Hristos, Împăratul nostru, s-a rugat pentru cei care L-au omorât. Sinaxarele Bisericii sunt pline de mucenici, acei oameni omorâți pentru că nu au vrut să renunțe la Dumnezeu. 

A doua e apărarea pământului strămoșesc. E legitimă din perspectiva neamului și a dăinuirii lui. Dar Împăratul nostru n-a avut nicio proprietate, niciun pământ, și totuși este Domnul universului. Putem înțelege eroismul apărării țării, dar el nu devine faptă bună. 

Războiul strică mintea și o face ucigașă. E ca în filmele de acțiune în care aștepți cu sufletul la gură și dorești ca personajul rău să moară. Prin asta ești părtaș la uciderea lui, dorești moartea, chiar dacă iluzoriu, si te faci slugă duhului morții. 

Impulsul de a ține cu una sau alta dintre armate e căderea noastră în păcat. Argumentele sunt false. Agresiunea asupra unui stat e rea. Agresiunea unui stat asupra unei minorități naționale e iarăși la fel de rea. 
Tentația noastră de a vedea bine în ucidere e de la cel viclean. 

Noi, creștinii, oamenii lui Dumnezeu, trebuie să plângem războiul, să înțelegem că a apărut ca o cădere morală și distrugere a umanității din oameni, să ne rugăm pentru pace, să plângem durerea infinită a lui Dumnezeu și a celor omorâți fără vină și a celor rămași aici să plângă o viață pe cei omorâți. 
Uciderea nu e niciodată o virtute.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
 • siBemol14a 06.04.2024 21:03
  Sfaturile părintelui Istrati sunt corecte (cred eu, ortodox convins de sfântul Brâncoveanu de obligația măreață a păstrării credinței părinților noștri). Problema evitării războiului ca să nu cădem în demonizare a fost încercată și de sfântul Augustin fără a concluziona definitiv dacă un război poate fi drept și evlavios simultan (bellum justum et pium) și fără o concluzie relevantă în următoarele 16 secole deși problema a fost în atenția multor gânditori creștini. Și asta pentru că lumea idelă în care să întorci și celălalt obraz e departe de lumea reală în care am vrea să știm de câte ori să întoarcem obrazul constructiv.
  De altfel, această intervenție este o prelungire a unei probleme puse de mine unui părinte (preot) fără să insist până la convingere: Știm că atunci când ne rugăm Domnului Dumnezeului nostru putem cere sănătate, îndreptare și ajutor etc dar nu și noroc pentru câștig la loto. În acest context mă pot ruga pentru demnitatea acestui neam ? - și încă sunt în căutarea răspunsului...
 • Rodica BACIU 06.04.2024 21:16
  Intru totul de acord cu parintele.

  As vrea totusi sa subliniez ca intr-un interviu recent (16 februarie) luat de un jurnalist rus PS-ului Neofit de Morfu, mitropolitul spune ca "anumite lucruri nu se mai pot rezolva decat prin razboi". Apoi mai stim ca acum la sfarsitul veacurilor, curatirea Pamantului de pacate nu se va mai face prin apa ci prin foc. Ori daca dupa uciderea lui Abel de catre fratele sau, sangele varsat pe pamant striga catre Dumnezeu cu atat mai mult acum pamantul s-a umplut de sangele nevinovatilor care striga catre Dumnezeu.
  Faca-se voia Ta Doamne si noua da-ne rabdarea sfintilor!
 • Patriot Roman 06.04.2024 22:17
  Uciderea lui Abel de Cain este o parabola, adica cum oamenii au ucis credința din înauntrul lor ( Abel) traind fara credința și alegînd egoismul pîna-n ziua de azi..Cum a plecat Adam din Rai-Eden unde era supus legillor divine (unde nu cunoștea raul,foamea, boala) și a ales liberul arbitru,și departarea de Dumnezeu Tatal.Și implicit omul va cunoaste bolile, raul,foametea și moartea , plecînd din rai,din împarația Lui Dumnezeu.Asta a spus cel mai mare om după mine dupa Iisus in ultimii 2 mii de ani-Edgar Cayce.
 • Carbid ► Patriot Roman 07.04.2024 22:40
  ...cel mai mare om după mine dupa Iisus in ultimii 2 mii de ani-Edgar Cayce...."
  Pfaai, ce idioțenie ați putut scoate din "Abelul" din dvs!!!!
 • kostas.ro1608 07.04.2024 03:30
  M-ati dezamagit si m-ati pierdut cand ati spus ca, citez:"A doua e apărarea pământului strămoșesc. E legitimă din perspectiva neamului și a dăinuirii lui. Dar Împăratul nostru n-a avut nicio proprietate, niciun pământ, și totuși este Domnul universului. Putem înțelege eroismul apărării țării, dar el nu devine faptă bună."
  Pai atunci parinte de ce ii considera biserica ortodoxa martiri pe cei care au murit aparandu-si tara? Ce se intampla cu sutele de mii morti de a lungul veacului, stramosi de ai nostri, cazuti pentru apararea tarii si a credintei? Ce vina au ei ca au murit aparandu-si vatra? Mare dezamagire mi-ati adus.
 • Carbid 07.04.2024 22:37
  Minunate cuvinte, părinte!
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 6. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 7. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 8. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 9. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 10. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare