Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

De Pr. Ioan Istrati  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


L-am ascultat, l-am privit slujind cu înfrigurare, ca înaintea Tronului lui Dumnezeu, am vorbit cu el în tihna brazilor.

Era de un firesc frapant, ca un brad lângă izvor, în care cântă vântul șoaptele iubirii. Nu avea niciodată acel complex de superioritate trist al oamenilor cu funcții sau cu ștaif. Vorbea domol, așezat, cu o ironie blândă, de o finețe aparte. Te simțeai lângă un bunic sfânt, care îți povestește din război. Când povestea, se oprea câteodată și ofta, mintea lui ajungând la pârleazul vreunei dureri. Și-o ostoia cu o gură de apă rece, dintr-o ulcică de lut.

Părintele Pimen. O bibliotecă ascunsă, discretă, plină de miresme de vremuri apuse. Au trecut peste el prigoane, suferințe, dar a rămas cu acel zâmbet de copil, al omului care se roagă. Este unul dintre foarte puținii oameni care chiar au citit cărțile mele, pe care i le-am dăruit. Știa pasaje întregi, mă întreba, se bucura amintindu-și. 90% dintre oameni primesc cărți și le bagă la pușcăria bibliotecii, încuiate pentru un viitor incert. Părintele citea. Era însetat mereu de idei, căuta sensuri adânci, își scotocea mintea scormonind izvoarele. Era un teolog fin și un slujitor desăvârșit. Știa cuvintele Sfinților Părinți și le urma cu smerenie. Dăruia înțelepciune.

Când tata era profesor la Seminarul de la Neamț, părintele Pimen era preot muzeograf la mănăstirea Putna. Prin 70. Pe aleea de brazi de la Seminar, tata ridicase un pic glasul într-o conversație mai acută cu mama. Părintele era pe o băncuță, citind, și a auzit discuția. S-a apropiat smerit și a zis: Domnul profesor, vă rog, fiți blând, fiți bun cu doamna. Femeile sunt ca niște flori, sensibile. Pălesc imediat dacă dau de vântul cel rece de la răsărit.

Tata mormăia nervos: lasă-mă, părinte în pace. Vezi-ți de călugăria matale. Te bagi acum și în discuții de familie?

Peste 10 ani, episcop vicar la Iași, părintele Pimen i-a adus aminte tatei: ei, părinte, nervii tinereților. Eu nu te-am urât nicio clipă. Mă durea doar inima de doamna atunci. Sper că te-ai mai calmat, a zis zâmbind.

Tata a zis: preasfințite, mi-a trecut într-o clipă.

Ei, a zis Pimen, în sufletul unei femei, fiecare durere rămâne pentru totdeauna. Iartă, dar rana rămâne.

Când treceam prin Suceava, mergeam cu tata la el, îi mai dădeam câte o carte. Era însuflețit de bucurie. Ne dădea șerbet cu apă rece.

Mi-a zis: scrie, părinte, că toate ale lumii trec, dar ideile și simțirile pe care le cultivi în mințile oamenilor rămân ca mărturie pentru rai.

E o liniște de început de lume, acum. Nu îi era frică de moarte. Vorbea despre moarte cu umor, îi zicea baba cu coasa.

În soborul Dumnezeieștii Liturghii din cer, o mână de om, în genunchi, îmbrăcat în veșminte aurii, se roagă pentru poporul român.

Dumnezeu să-l aibă în sânul Lui!

Vedeți și Testamentul ÎPS Pimen: Când o să fiu băgat în mormânt, vreau să se audă în surdină un bucium. Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Năzuim-spre-Înviere 25.08.2022 20:22
    Amin!
  • Briela 26.08.2022 11:37
    Amin!
  • { } 20.05.2024 19:23
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, langă doina buciumului, langă străjerii brazi si inima Romaniei
Ultima oră

00:00

A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

23:25

În ziua de Înălțarea Domnului, bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru victimele mineriadelor și eroii neamului

23:01

Cel mai rapid windsurfer din Marea Britanie, Farrel O'Shea, a murit subit în urma unui stop cardiac, la scurt timp după ce a doborât un alt record de viteză

22:34

Merck a folosit un adjuvant pe bază de aluminiu foarte puternic în studiile clinice pentru vaccinul Gardasil HPV, fără a informa participanții

21:30

Zoe Dantes: Bucurați-vă! Hristos se înalță!

20:03

New York-ul lansează tehnologia de identificare digitală mobilă, în urma adoptării noii legi privind ID-ul digital online – smartphone-urile devin portofele digitale, care stochează cărți de credit, documente de identitate și chiar cheile mașinii

18:54

George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale - “Am supraviețuit primei confruntări, avem noi corpuri de armată cu care atacăm bandiții Sistemului. Următoarea bătălie este pe 15 septembrie!”

17:04

După eșecul de la europarlamentare, Germania lasă Ucraina cu ochii în soare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot

16:15

Luminița Arhire: DESPRE STABILITATE ȘI ALTE ALEA

15:39

Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

14:45

G7 va acorda 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

13:58

Adrian Onciu: Liderii de sacrificiu din G7 contabilizează pagubele ”propagandei rusești”

12:33

Sorin Roșca Stănescu: Marcel Ciolacu sau succesul cu picioare de lut

12:25

Controlul informațiilor și Cenzura: Suntem victimele unei Lovituri de Stat militare !

12:09

Argentinienii vor să-l dea jos pe Milei după doar 6 luni de mandat prezidențial. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Buenos Aires