Pr. Ioan Istrati: Femeile sfinte ale neamului românesc fac în rai de mâncare lui Dumnezeu

De Pr. Ioan Istrati  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi sunt Moșii de toamnă, pomenirea morților.

Bunicele gârbovite stăteau la ușa Bisericii de la patru dimineața, împovărate cu sacoșe, mai mari și mai mici, cu pomană pentru cei adormiți.

Preotul apare mai târziu, pe la cinci și ceva, de mila lor, să nu le țină prea mult în frig, deși anunțase că slujba începe pe la șapte. Se risipesc prin Biserică ca niște furnici, așezând darurile pe mesele grele de lemn putred.

Foșgăie pungile, abia mijind prin ființă, se fâțâie de colo până colo, așteptând, aprinzând lumânări pe colivă și pe pachetele de bunătăți. Ici colo câte un oftat, și o amintire despre bărbatul plecat, sau despre copilul marinar, înecat în apele de departe.

Urmează slujba de pomenire, ecteniile, pomelnicele citite tare și rugăciunea de dezlegare. Apoi "Veșnica pomenire” și întreaga Biserică leagănă alene coșurile cu bunătăți ca pe niște prunci în albiile lor.

O întreagă armie de raționaliști găunoși atacă necontenit tradiția de două milenii a românilor. Ce atâta pomenire a morților? Ce, mânâncă mortul, bea mortul vinul vărsat pe mormânt? Astea-s tradiții magice, folclor păgân, idolatrie, cult thanatic, abureală. Mai bine ca la sectanți, unde la căpătâiul mortului un nene cu alură și accent tâmpe, la cravată strânsă sufocant, aiuritor de gât, rostește afectat niște predici interminabile și indigeste.

Chiar așa? Mânâncă și bea mortul? Ce atâta tevatură în jurul unui eveniment tragic, când în Occident moartea e ascunsă, ca o rușine supremă a vieții fără rost. Mortul occidental, rujat, fardat, împănat cu formol, rânjește dintre florile scumpe ale coșciugului. Iar la noi, toată lumea: „Veniți fraților să dăm mortului sărutarea cea mai de pe urmă...”.

La o gândire mai adâncă a problemei, înfiorată de lacrimile rugăciunii, vedem că pomana morților e fundamentul firii omenești. Iubirea noastră se manifestă în chip esențial în dăruirea de mâncare pentru cel iubit.

Tânărul imberb, înfiorat, cu ochii alunecând în jos, o invită pe fecioară la cină. Femeia, gârbovită de truda zilnică, când vine bărbatul frânt acasă, primul lucru care iese din sufletul ei, este strachina de mâncare pe care i-o pune în față. Mamele noastre sfinte, cu ochii grei, cu cearcănele până la gură, bântuie ca niște stafii prin casă în muma zorilor pentru a pregăti mâncare pentru pruncii care pleacă la școală.

A da de mâncare celui iubit. Este actul suprem de euharistie a ființei, expresia luminii care ți se naște în inimă și străpunge norul gros de indiferență care s-a lăsat peste lume. Este înflorirea firească a iubirii jertfelnice, îmbrățișarea nevăzută dintre suflete. Câtă bucurie are femeia când soțul și copiii se ospătează din bunătățile pe care le-a pregătit. Cu mâinile pline de făină și cu ochii lăcrimând a ceapă, femeia iese din istorie și intră în veșnicie prin smerenie dăruitoare. De câte mii de ori a pregătit mâncare pentru cei iubiți ai ei?

Revenim la pomana morților. Eu, ca preot primesc deseori și eu câte un pachet din mâna tremurândă a vreunei bătrânici, de sufletul lui cutare. Ajuns acasă, cu vreo duzină de pachete, mă minunez de ce e înăuntru. O băbuță a pus șerbet de trandafiri, că așa îi plăcea bărbatului ei. Alta învelește atent un ban de 5 mii în batistă, pentru corabia sufletului. Una pune doze de Pepsi în pachețel, că soțului tare îi plăcea zahărul lichid... Pâinicele, fursecuri făcute în ore de osteneală, lumânări, bomboane, pateuri, banane, mere, fasole bătută la pahar, sute de chestii.

Printre lacrimi și singurătate, femeile acestea care cară în spate neamul românesc, fac ce știu mai bine, fac ceea ce au făcut de o viață. Dau de mâncare pentru cei dragi. Ele știu, mai bine decât orice doctor în teologie, că Dumnezeu ne iubește atât de infinit, încât Se dă pe Sine de mâncare pentru noi. Împărtășania este actul suprem de dăruire a lui Dumnezeu, ca mâncare pentru veșnicie.

Delicatețea, duioșia, dorul de a-l vedea pe cel ce acum e îmbrățișat de Dumnezeu, sfințenia și smerenia, șoapta îngerului, lacrima înfiorată, lumina Învierii răstignită pe noaptea lumii, toate pe plinesc în această dăruire de hrană. Pomenirea morților e semnul și dovada că iubirea trece dincolo de moarte, că suntem împreună în pofida mormîntului, în ciuda morții, sfidând iadul și tenebrele lui. Și e ceva mai mult decât atât.

E vestirea de taină a unei vocații pentru veșnicie: femeile sfinte ale neamului românesc fac în rai de mâncare lui Dumnezeu.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Conferință în direct Familia Ortodoxă: CE ESTE BĂRBATUL DE AZI

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Nick Cohen 05.11.2023 08:55
  "A da de mâncare celui iubit." Superba fraza. Esenta iubirii materne. Imi aduce aminte de mama. Ne-a facut de mancare pina a murit. Si-ar fi dat si sufletul pentru noi. Si acum imi aduc aminte cuvintele ei " v-am iubit pe toti ca pe ochii din cap "
 1. Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt audiați la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO. ACTUALIZARE: Iese în cătușe?

 2. Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

 3. EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

 4. Dar cine este Klaus Schwab, noul consort al ONU?

 5. Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

 6. Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

 7. Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

 8. Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

 9. Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

 10. Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Ultima oră

01:00

Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

00:10

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

23:00

EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

22:32

Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

21:20

SFINȚII EROI ANTICOMUNIȘTI - PR. AMFILOHIE BRÂNZĂ ȘI MAICA STAREȚĂ JUSTINA BUJOR ÎNTR-O CONFERINȚĂ ASCOR LA BRAȘOV, VINERI, 24 MAI, ORELE 18.30

21:01

Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

20:33

Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

20:00

Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

19:20

Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

18:30

A început conferința și lansarea numărului din mai al Revistei Familia Ortodoxă, la Librăria Sophia - “Bărbatul și tatăl în epoca postidentitară”, unde sunt invitați Pr. Constantin Trăistaru și psihologul Irina Petrea-Sullivan – VIDEO LIVE

17:46

Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

17:10

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

17:07

În plin scandal privind cererea de arestare a lui Netanyahu și recunoașterea Palestinei, Israelul intră puternic și ucide zeci de palestinieni: atac dur în ultimele ore - VIDEO

15:50

NOVA TV: Atenție la afacerile UDMR în județul Harghita!

14:45

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache, blocate și azi, timp de 23 de zile. Declarația lui Valerian Stan