Politica externă a lui Klaus Iohannis și a lui Florin Cîțu

De Petru Romoșan  /  

Foto: stirilekanald.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România, președintele Klaus Iohannis (el are prerogativa constituțională), prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu au rechemat 23 de ambasadori (de la Berlin, Washington, Viena, Berna, Varșovia, Vatican, Tokyo, Pretoria, Seul, Astana etc.), asta după ce Klaus Iohannis rechemase la finele anului trecut alți 26 de ambasadori (Moscova, Budapesta, Londra, New Delhi, Ottawa etc.). Deja în 2016 Iohannis rechemase de la post peste 30 de ambasadori din cei vreo 100 câți avem (cu consulate și organizații internaționale cu tot).

Practicile sunt cunoscute: „În momentul în care informația a apărut în presă, direcțiile de resort din MAE nici măcar nu fuseseră anunțate despre deciziile președintelui. Singura comunicare pe care unii ambasadori au avut-o între momentul difuzării informației în presă și întoarcerea acasă a fost documentul administrativ prin care era anunțată data-limită a revenirii în țară. Nu a existat nicio comunicare cu instituția Președintelui României” (dw.com/ro/ziare.com, 16.07.2019).

Încă un heirup sau două și îi recheamă stahanovist pe toți. La urma urmei, de ce avem în 2021 atâția ambasadori și atâția diplomați? Dacă tot nu mai avem nici o politică externă, de ce mai întreținem atâtea ambasade inutile? Și de ce avem un minister de Externe supraponderal? La fel cum avem și servicii secrete supranumerice, pe lângă un minister de Interne mamut? Și, desigur, avem și cei mai mulți generali din Europa, dacă nu cumva din lume. Un stat obez pe umerii unei populații sărace și care nu face decât să se împuțineze. Mai ales prin emigrare în masă. Cifrele reale nu sunt cunoscute pentru că ultimul recensământ a fost un rateu jalnic, rușinos. E limpede însă că listele electorale sunt mult mai bogate decât realitatea din teren.

Se trăiește bine în ambasadele României? Se trăiește excelent, mai ales când nu ai mai nimic de făcut. Mese, cocteiluri, întâlniri fantomatice. Dar secretul vieții în ambasade e bine păstrat. Nu trebuie vorbit despre asemenea lucruri. Câți dintre ambasadorii și diplomații noștri se pricep la economie și comerț (dincolo de diplome dubioase) și ce beneficii aduc ei țării care-i întreține gras până la moarte?

România nu mai are o adevărată politică externă de pe vremea lui Nicolae Titulescu (înainte de 1940), pe care-l tot pomenim, dar Ministerul de Externe și ambasadele nu au făcut decât să crească și să înflorească, după binecunoscutele legi cancerigene ale organismelor birocratice. Pe când o discuție deschisă și sinceră despre politica externă a României? Și, în particular, care e politica externă a lui Klaus Iohannis, alta decât cea de numiri și rechemări? Klaus Iohannis e „cuierul”, „ficusul” cui? Al SIE sau al unei puteri străine? E la fel de consistentă politica externă a aceluiași Klaus Iohannis ca politica internă pe care o cunosc deja bine toți românii?

Interesează doar rotirea „cadrelor” între Berlin, Washington, Viena, Paris, SRI, SIE, Londra, postul de ministru de Externe, sau ar trebui să avem și niște rapoarte de activitate, niște justificări ale cheltuirii banilor publici? Ambasadele României ar trebui să lucreze și pentru România, pe lângă ajutorul „grațios” acordat partenerilor noștri mai mari? Nu ar trebui comasate în continuare ambasade care nu ne mai sunt de nici un folos economic? Pentru că de vreun interes politic nu mai poate fi vorba, suntem în UE și în NATO, și politica noastră externă o decid alții pentru noi.

Cât de gravă e deprofesionalizarea care a lovit ministerul de Externe în ultimii 30 de ani capitaliști? S-a schimbat ceva de pe vremea Uniunii Sovietice frățești în afară de schimbarea taberei? Dacă le citești CV-urile măreților noștri ambasadori, în frunte cu actualul lor ministru, te crucești de câte titluri, doctorate, diplome (unele false?) au onorabilii. De ce atunci nu avem nici o știre despre activitatea lor (economică în primul rând !), ca să nu mai vorbim iarăși de politica externă a țării noastre? De ce sunt ei atât de absenți în afara momentelor festive (specialitatea casei), atât de nuli? În cap cu președintele și cu prim-ministrul lor, firește. 

Acum, când lumea se schimbă brutal, noi, românii, dintre ultimii veniți în NATO și în UE, avem dreptul să ne punem și niște întrebări în legătură cu aceste minunate asocieri? Sau doar Statul Profund, moștenit de la asocierea forțată cu sovieticii, și-a salvat pielea prin integrarea în NATO și în UE, și asta ar trebui să-i mulțumească pe toți urmașii daco-romanilor, ai lui Attila și ai Sf. Ștefan, și ai numeroasei minorități rome?

România are voie să aibă relații normale și, mai ales, să facă negoț cu China, Rusia și India, sau aceste drepturi sunt rezervate doar partenerilor noștri majori, SUA, Germania, Franța, Marea Britanie? Ce gândesc ambasadorii noștri despre asemenea „chestiuni”, ce instrucțiuni au primit și ce gândesc, dacă totuși gândesc ceva, despre aceleași „chestiuni” președintele, primul-ministru și ministrul de Externe? Am aruncat la gunoi lunga experiență, inclusiv din timpul comunismului, de interconectare multiplă cu Rusia și China? De ce? În folosul cui?

Pe scurt, știe cineva în România care e politica externă a lui Klaus Iohannis și a lui Florin Cîțu? Poate avem dreptul să aflăm și noi. Și nu în binecunoscuta și găunoasa limbă de lemn, nu în cultul secretului bolnăvicios.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Doamna Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca:

Întreaga emisiune cu cercetătorii CNSAS Florin Duțu, Florian Bichir și Victor Roncea:

Adevărul despre bebelușii avortați și vaccinuri, de la ROR la PFIZER. Două VIDEO TRADUSE ÎN ROMÂNĂ

PFIZER: ”Ne-am străduit cât de mult am putut să nu menționăm liniile celulare fetale”

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Dromihete 25.02.2021 18:09
  Mi-a placut articolul si stilul in care a fost scris, bun! Felicitari! Evidentiata foarte bine acesta mascarada, la noi acum totul e o simulare, un teatru ieftin si desentat, o spoiala, care prinde culmea la prea multa lume, dar ce este socant, este ca multi cu pretentii de intelectuali, scoliti si cu vise umede de oameni capabili, demostreaza o micime sufleteasca, existentiala, spirituala si morala crunta! Dupa cum se vede treaba, tot radacinile adevarate sunt ultima noastra salvare! Sa vedem daca apucam sa ne trezim si sa intelegem acest lucru, pentru ca in acest moment se lucreaza aceelerat, in stiul hei-rup la distrugerea lor, in timp ce majoritatea inca "sforaie".
 • ioansperling 25.02.2021 19:22
  E simplu! Se vede si de departe fara sa traiesc in tară! Orice functionar de stat are sarcina de a zadarnici orice tentativa a cuiva ce ar face tara noastra sa o duca mai bine, sa fie mai respectata sau Doamne fereste, admirată pentru ceva!
  Simplu nu?
  Poate nu toti functionarii maruntei da sigur cei de calibrul la care faceti referire!
 • Constantin8 25.02.2021 19:32
  Sunt convins ca mai exista si romani care isi iubesc tara printre ambasadori, consuli si secretari de ambasade. Si acestia nu asculta orbeste de ordinele vreunu venetic ajuns vremelnic in fruntea Romaniei.
 1. Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

 2. Olivia Steer: Nu sînt singura vinovată de "conspiraționism”! Din eternele abordări menite să ne intimideze și să ne închidă gura, despre dârele avioanelor: chiar dacă ar fi să se sprayeze cu metale grele sau alte chimicale, șanse zero de a ajunge în orașe

 3. Olivia Steer: Studiu de pe site-ul NASA: Formarea eficientă a aerosolului stratosferic pentru ingineria climatică prin emisia de vapori condensabili din avioane

 4. Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

 5. Eu Săndesc, nu gândesc! Directorul Spitalului Județean Timișoara, dezamăgit de rata scăzută de vaccinare din România: ”Suntem în afara lumii civilizate”

 6. Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

 7. Libertatea de exprimare nu trebuie să încalce alte drepturi. Comunicat PNȚMM

 8. Daniel Polifrone: O filmare cu o aeronavă aflată la altitudine mare, care are pauze în eliminarea gazelor. Nimeni nu a reușit încă să vină cu o explicație pertinentă - VIDEO

 9. Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

 10. Marș LGBT în București, de Sfânta Parascheva, cu sprijin financiar din străinătate

Ultima oră

21:56

Tatăl Laurei Roșca după autopsie: ”Nu-i drog, nu-i alcool, nu-i nimic”. Doi DJ români morți în condiții neelucidate: DJ Lalla pe plajă, DJ Claudiu Găzdaru, alias Dubphone, găsit mort în casă după 7-8 zile de la deces

21:10

Adevărul despre bebelușii avortați și vaccinuri, de la ROR la PFIZER. Două VIDEO TRADUSE ÎN ROMÂNĂ pe adresa Patriarhiei Române - Pfizer: ”Ne-am străduit cât de mult am putut să nu menționăm liniile celulare fetale”

20:30

Antonio Guterres, despre pregătirea pentru “următoarea pandemie” - ONU îndeamnă guvernele și platformele să-i urmeze instrucțiunile pentru cenzurarea “dezinformării” și “discursurilor instigatoare la ură”

20:00

Profesoara Emilia Corbei din Gorj și Oana Mocanu din Roman au murit subit la 48 și 44 de ani. Ambele lasă în urmă câte un soț și un copil mic

19:15

Ce mai aduce preotul-influencer Vasile Ioana

18:35

† Daniel Arhiereul: Până la canonizare, răstignirea Părintelui Arsenie Boca continuă!

17:37

Mărturia sfintei închisorilor comuniste, Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca - VIDEO

16:30

Mihai Tîrnoveanu: Perversitatea regizorilor alogeni și a figuranților lor. Atacul la Sfântul Ardealului, Arsenie Boca

15:45

USR-ista Clotilde Armand a fost prinsă de Poliția Rutieră

15:00

DON'T LOOK UP! Să nu cumva să îndrăzniți! Nu ridicați privirea din pământ! Priviți numai in jos!

14:07

În buricul UE se formează un Nucleu Anti-Război

13:00

1 octombrie: Rugăciune pentru Acoperământul Maicii Domnului

01:00

1 Octombrie 911: Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului - minunea de la ora 4 din Vlaherne. Maica Domnului mereu cu noi

00:10

1 octombrie: Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani. „Rămâneți pe loc, că și aceasta este Grădina Mea” - Minunea de la Bisericani: Grădina Maicii Domnului. Ce a făcut Sfântul Ștefan cel Mare

22:00

Av. Marina-Ioana Alexandru: Filmul "Arsenie. Viața de apoi" este o imensă blasfemie la adresa ortodoxiei, la adresa creștinilor ortodocși români, la adresa Bisericii Ortodoxe Române