Patrafirul României se face preș în fața lui Zelenski

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Straniu moment și-a găsit purtătorul de cuvânt al BOR să reacționeze la drama românilor din Ucraina, a bisericilor închise și a preoților prigoniți.

După săptămâni lungi de tăcere, Vasile Bănescu a emanat un „comunicat” taman în ajunul Zilei Unirii.

Deși termenul potrivit ar fi mai degrabă Lepădare.

Ca să nu aibă nimeni dubii, esența mesajului este transmisă de la început:

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.”

Deci nici membrii parohiilor – românii de acolo -  nu sunt de competența noastră, se deduce logic. Spălarea pe mâini este evidentă.

O întrebare „gravisimă”, vorba lui Bănescu, se impune imediat:

Există vreo legătură între această Lepădare și aniversarea Micii Uniri, când Țării Românești i s-a alipit o Moldovă ciumpăvită – fără Bucovina și Basarabia?

Dar Lepădarea merge mai departe: Bănescu afirmă că „românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la „realitatea tragică” din Ucraina, „inclusiv în plan bisericesc”.

Mesajul este din nou clar: românii din Ucraina, inclusiv preoții,  AU DATORIA să accepte prigoana. Să se SUPUNĂ.

Nici Pilat din Pont nu a fost atât de pervers încât, după ce s-a spălat pe mâini, să Îi spună lui Hristos că are „datoria de conștiință” de a-și accepta Osânda fără să crâcnească.

Bănescu o face. În ciuda faptului că, trei rânduri mai sus, afirmase că soarta credincioșilor și preoților români nu e de competența BOR, el nu pregetă să le dea sfaturi de obediență.

Comunicatul este dubios de la un capăt la altul. Lipsit nu doar de empatie față de niște consângeni, ci și de blândețea și tactul atât de specifice spațiului ortodox. De îndemnurile la pace, înțelegere și iubire frățească întru Hristos.

Încă o dată: foarte straniu. Până acum, în conflictul politizat dintre A Doua și A Treia Romă, între Bartolomeu – CIA și Kirill – KGB, Patriarhia Română a dat dovadă de diplomație și reținere. Nu s-a lăsat târâtă de o parte sau de alta. S-a abținut să sfâșie și mai mult Cămașa lui Hristos.

În același timp, până acum, BOR NU a recunoscut autocefalia Kievului. A cerut o reglementare pan-ortodoxă a conflictului religios dintre Moscova și Kiev.

Dar – mai cu seamă - respectarea drepturilor religioase ale românilor din cele 127 de parohii ortodoxe din Ucraina, împreună cu respectarea identității lor culturale și lingvistice.

Mesajul lui Bănescu anulează acum în mod dramatic toate aceste condiții.

Cerându-le credincioșilor și preoților români din Ucraina supunere față de bocancul Kievului, el anunță implicit:

Abdicarea BOR de la orice pretenții asupra teritoriilor românești răpite.

Abandonarea oricărei protecții duhovnicești asupra celor 500.000 de români din Ucraina.

Consimțirea la o ciumpăvire harică a României în concordanță cu ciumpăvirea administrativă de pe hartă.

Subordonarea BOR în fața diktatului politic.

În consecință, tristul Comunicat al lui Bănescu de Ziua Micii Uniri poate fi rezumat astfel:

Patrafirul României s-a făcut preș în fața lui Zelenski.

P.S. Încă mai așteptăm un comunicat oficial al Patriarhiei Române care să explice că totul este o inabilitate de comunicare a lui Vasile Bănescu.

Că este doar o neînțelegere, nu o Trădare.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Marius Pieleanu: „Dacă mor 10.000 de oameni dintr-un milion de la vaccin e un vaccin valid”. La 20.000.000 - populația României, dacă mor 200.000 e de bine. Știința... idioțeniei criminale:

Trump vorbește. Valabil și la noi

Ion Cristoiu ne sare în ajutor: „Excelentul site ActiveNews are nevoie de sprijin financiar”. MULȚUMIM!

PUTEȚI SĂ DONAȚI CU PAYPAL, CARD SAU DIRECT ÎN CONTUL NOSTRU, AICI

 

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (15)
 • Nespalat pe creier 24.01.2023 15:34
  Așteptați comunicat de la Pattiarhie. Am mai spus și altădată, Banescu spune ce crede Patriarhul, asta înseamnă purtător de cuvânt, nu?
 • Unul oarecare 24.01.2023 16:35
  Asa este, nu mai asteptam alt comunicat. Acesta e comunicatul patriarhului, corect politic, din Romania, colonia bancherilor.
 • Marius Popescu 2561 24.01.2023 15:44
  Revoltător! Românii sunt trădați de cei care trebuia să le sară, creștinește, în ajutor. Măcar spiritual, cu puterea cuvântului și a compasiunii. Cât de singuri și părăsiți trebuie să se simtă bieții români din Ucraina! Guvernul Ungariei dă de pământ cu ucrainenii pentru prigonirea minorității maghiare.
 • Marius Popescu 2561 24.01.2023 15:48
  Ce vremuri odioase trăim! Papa e globalist, adică anticreștin. BOR-ul tace cu lașitate...
 • Angela Drobota 24.01.2023 22:00
  BOR este la fel că și Papa....
 • Românsărac 24.01.2023 16:00
  Din pacate, nici Preafericitul nu e arat de curat, avand in vedere ca i se grabise moartea Preafericitului Teoctist ca sa fie inlocuit cu Daniel.
  Acesta din urma a avut clar misiunea (si Agenda) ca sa slabeasca din interior BOR. Si, cu ingaduinta lui Dumnezeu, a reusit.
  Nu crede Preafericitul si toti ceilalti Inalti ca sunt muritori si intr-o buna zi vor da ochii cu Dumnezeu.
  Imi e mila de sufletele lor.
  Lasi de la inceput si pana la sfarsitul vietii lor!
  Iude !
  Nu arata in niciun fel parerea de rau niciun Inalt si niciun Preasfintit !
  In afara de Inaltpreasfintitul Teodosie al Tomisului.
  A fost si ramane singurul care s-a luat cu taurul de coarne.
  Cinste lui !!!!!
  Banescu, este omul satanei !
  Nimeni nu-l poate clinti din locul ala, cine ar trebui sa o faca, este la fel sluga satanei !
  Toti preotii, monahii, monahiile, staretii si staretele care i-au slujit si ii slujesc lui Dumnezeu cu dragoste si jertfelnicie, vor sta martori la Judecata impotriva iudelor.
  Are inca poporul roman multi mucenici si mucenite de dat lui Hristos Domnul.
  Cata dreptate avea parintele Savatie in cartea scrisa demult "Pietrele vorbesc" !!!
  Preafericitul &Co au institutionalizat Biserica lui Hristos.
  Frumos va sta !!!

  Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac !
  Iarta-ma si pe mine, pacatosul !
 • BLUE 24.01.2023 16:28
  S-a făcut el nemțălăul preș mizer și lingău umil în fața actorului de că**t,ce să ne mai mirăm!!! Dar de la așa-zișii "oamenii lui Dumnezeu",să-l lingă și ăia în....,e chiar prea mult!!! Asta e România "modernă",trăiască...
 • Vlah 24.01.2023 16:50
  Așteptați degeaba comunicatul Patriarhului Daniel. Tăcerea e tot lepădare de Hristos. Cât despre marțafoiul ăla purtător de mesaje antihristice, e clar că are proptele puternice din rândul iudelor vândute pentru privilegii.
 • Poenaru2016 24.01.2023 17:54
  Banescu o fi frate cu Arafat ? Pe astia doi nu-i misca nimeni din functii !
 • Petronius 24.01.2023 18:11
  Florian Colceag : “ Biserica Ortodoxa Romana , trebuie sa-si intoarca fata catre Dumnezeu” (sursa :interviu Realitatea TV)
  Din nefericire , preotii din Romania , nu mai au nicio treaba cu marturisirea lui Hristos ( cu unele mici exceptii , pe care le stim cu totii). Au treaba cu avaritia de BANI .
  Am vazut cu totii , reactia bisericii , atunci cind neomarxistii l-au dat jos de pe cruce pe Hristos (Zero), impotriva vaxxinarii (cu exceptia parintelui Teodosie si a altor citiva)
  Mel Gibson , despre Biserica Catolica
  https://thephaser.com/2021/09/mel-gibson-a-sickness-is-affecting-the-catholic-church/

  Recomandarea mea pt iubitorii de filme :un film din 1976 (ceea ce se intimpla acum , era prevazut de mult timp)
  https://vezionline.net/logans-run-fuga-lui-logan-1976.html
 • Dorel Timpa 24.01.2023 18:59
  Cred că Bănescu ar trebui

  luat la bani mărunți să spună odată pentru ce serviciu lucrează, securiciul.
 • Angela Drobota 24.01.2023 22:03
  Cred că dacă pică Bănescu, pică și o bună parte din BOR.
 • Tic 24.01.2023 20:15
  Chiar se impune o mare curățenie, de la vladica la opinca! Și invers! Și tagma asta e putreda. Nu vreau comunicat în care sa fiu mințita. Ceea ce vreau, voi face eu însămi sa fie.
 • Vasile Pdure 24.01.2023 21:28
  Noi i-am ajutat pe ucrainieni fin primul moment. Și au simțit asta în țara noastră. Și ei ce s-au gândit? Ia să simtă și și bucovinenii noștri, pe pielea lor,ospitalitatea ucrainenilor. Sigur că aici Ortodoxia este atacată. De asta și hegemonul vrea să ne bage în conflict cu rușii. Le stă Ortodoxia în gât. Trădare de neam și credință. Acolo se moare ,iar ierarhia se luptă să închidă bisericile. Și luptă și luptă...și dăi și dăi..
 • hank chinaski 25.01.2023 10:59
  din pacate autorul face o mare confuzie,
  "„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.”"
  inseamna cu totul altceva decat ni se spune in articol. credinciosii romani din ucraina sunt vazuti ca niste inamici de factiunea nationalista a bisericii ucrainiene, cea care este in comuniune cu constantinopolul. nu cred ca bor ii poate aduce pe romanii de acolo sub autoritatea sa, sunt chestiuni complexe care ma depasesc, cred insa ca ar fi fost posibila conditionarea recunoasterii schismei ucrainiene cand a fost cazul, prin tratative duse mai intai cu patriarhul de la constantinopole. bor se implica mult mai mult decat o face statul roman acolo, banescu a spus ce trebuia sa spuna, ca ortodocsii romani nu se afla in comuniune cu filetistii ucrainieni.
Ultima oră

19:30

Pronunțarea deciziei în cazul lui Donald Trump, amânată din nou după un raport bombă potrivit căruia procurorul Alvin Bragg, susținut de George Soros, ar fi ascuns probe esențiale

19:05

Marinela Chelaru a ajuns de urgență la spital. Actrița în vârstă de 63 de ani are probleme de sănătate grave

18:40

Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

18:25

Austria va înființa un fond de 30 de milioane de euro pentru a despăgubi victimele vaccinurilor și ale măsurilor draconice din timpul plandemiei COVID. Bucureștiul mut și surd: RAFILA TOT STUDIAZĂ PROBLEMA DE 8 (OPT) LUNI

17:55

Novak Djokovici, reacție virală după ce a ratat turneele din SUA pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19: Demnitatea și integritatea mea sunt mai presus de orice!

17:40

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean despre Scandalul Bîstroe: Ucrainenii NU au dat acordul ROMÂNILOR să măsoare, NU au dat acordul VASELOR ROMÂNEȘTI CU APARATURA ROMÂNEASCĂ!

17:15

Sorin Grindeanu acuză Ucraina că trage de timp în Scandalul Bîstroe. Ziarista Velentina Șerbănescu: MAE de la București a devenit o anexă a Kievului

16:40

Lumea sportului, din nou în doliu: Un celebru boxer a decedat subit în timpul antrenamentelor. Acesta avea doar 19 ani

16:25

Acord istoric între Vladimir Putin și Xi Jinping: Este amenințat dolarul american

16:05

Comemorarea martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța

16:00

Youtube a cenzurat discursul unui parlamentar britanic despre efectele adverse ale vaccinurilor COVID

15:15

Greta Thunberg, Doctor Honoris Causa în Teologie și Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa în Medicină. IMAGINILE ZILEI

14:55

Platforma civică Liga pentru Deșteptarea României își exprimă sprijinul pentru inițiativa Patriarhiei României, de a solicita Ministerului Educației implicarea cultelor religioase în acțiuni de consultare în contextul Legilor Educației

13:50

Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom

13:14

BRICS: TABĂRA DE OPOZIȚIE A VESTULUI