Patrafirul României se face preș în fața lui Zelenski

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Straniu moment și-a găsit purtătorul de cuvânt al BOR să reacționeze la drama românilor din Ucraina, a bisericilor închise și a preoților prigoniți.

După săptămâni lungi de tăcere, Vasile Bănescu a emanat un „comunicat” taman în ajunul Zilei Unirii.

Deși termenul potrivit ar fi mai degrabă Lepădare.

Ca să nu aibă nimeni dubii, esența mesajului este transmisă de la început:

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.”

Deci nici membrii parohiilor – românii de acolo -  nu sunt de competența noastră, se deduce logic. Spălarea pe mâini este evidentă.

O întrebare „gravisimă”, vorba lui Bănescu, se impune imediat:

Există vreo legătură între această Lepădare și aniversarea Micii Uniri, când Țării Românești i s-a alipit o Moldovă ciumpăvită – fără Bucovina și Basarabia?

Dar Lepădarea merge mai departe: Bănescu afirmă că „românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la „realitatea tragică” din Ucraina, „inclusiv în plan bisericesc”.

Mesajul este din nou clar: românii din Ucraina, inclusiv preoții,  AU DATORIA să accepte prigoana. Să se SUPUNĂ.

Nici Pilat din Pont nu a fost atât de pervers încât, după ce s-a spălat pe mâini, să Îi spună lui Hristos că are „datoria de conștiință” de a-și accepta Osânda fără să crâcnească.

Bănescu o face. În ciuda faptului că, trei rânduri mai sus, afirmase că soarta credincioșilor și preoților români nu e de competența BOR, el nu pregetă să le dea sfaturi de obediență.

Comunicatul este dubios de la un capăt la altul. Lipsit nu doar de empatie față de niște consângeni, ci și de blândețea și tactul atât de specifice spațiului ortodox. De îndemnurile la pace, înțelegere și iubire frățească întru Hristos.

Încă o dată: foarte straniu. Până acum, în conflictul politizat dintre A Doua și A Treia Romă, între Bartolomeu – CIA și Kirill – KGB, Patriarhia Română a dat dovadă de diplomație și reținere. Nu s-a lăsat târâtă de o parte sau de alta. S-a abținut să sfâșie și mai mult Cămașa lui Hristos.

În același timp, până acum, BOR NU a recunoscut autocefalia Kievului. A cerut o reglementare pan-ortodoxă a conflictului religios dintre Moscova și Kiev.

Dar – mai cu seamă - respectarea drepturilor religioase ale românilor din cele 127 de parohii ortodoxe din Ucraina, împreună cu respectarea identității lor culturale și lingvistice.

Mesajul lui Bănescu anulează acum în mod dramatic toate aceste condiții.

Cerându-le credincioșilor și preoților români din Ucraina supunere față de bocancul Kievului, el anunță implicit:

Abdicarea BOR de la orice pretenții asupra teritoriilor românești răpite.

Abandonarea oricărei protecții duhovnicești asupra celor 500.000 de români din Ucraina.

Consimțirea la o ciumpăvire harică a României în concordanță cu ciumpăvirea administrativă de pe hartă.

Subordonarea BOR în fața diktatului politic.

În consecință, tristul Comunicat al lui Bănescu de Ziua Micii Uniri poate fi rezumat astfel:

Patrafirul României s-a făcut preș în fața lui Zelenski.

P.S. Încă mai așteptăm un comunicat oficial al Patriarhiei Române care să explice că totul este o inabilitate de comunicare a lui Vasile Bănescu.

Că este doar o neînțelegere, nu o Trădare.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
  • Marius Popescu 2561 24.01.2023 15:44
    Revoltător! Românii sunt trădați de cei care trebuia să le sară, creștinește, în ajutor. Măcar spiritual, cu puterea cuvântului și a compasiunii. Cât de singuri și părăsiți trebuie să se simtă bieții români din Ucraina! Guvernul Ungariei dă de pământ cu ucrainenii pentru prigonirea minorității maghiare.
  • Marius Popescu 2561 24.01.2023 15:48
    Ce vremuri odioase trăim! Papa e globalist, adică anticreștin. BOR-ul tace cu lașitate...
  • Angela Drobota 24.01.2023 22:00
    BOR este la fel că și Papa....
  • Românsărac 24.01.2023 16:00
    Din pacate, nici Preafericitul nu e arat de curat, avand in vedere ca i se grabise moartea Preafericitului Teoctist ca sa fie inlocuit cu Daniel.
    Acesta din urma a avut clar misiunea (si Agenda) ca sa slabeasca din interior BOR. Si, cu ingaduinta lui Dumnezeu, a reusit.
    Nu crede Preafericitul si toti ceilalti Inalti ca sunt muritori si intr-o buna zi vor da ochii cu Dumnezeu.
    Imi e mila de sufletele lor.
    Lasi de la inceput si pana la sfarsitul vietii lor!
    Iude !
    Nu arata in niciun fel parerea de rau niciun Inalt si niciun Preasfintit !
    In afara de Inaltpreasfintitul Teodosie al Tomisului.
    A fost si ramane singurul care s-a luat cu taurul de coarne.
    Cinste lui !!!!!
    Banescu, este omul satanei !
    Nimeni nu-l poate clinti din locul ala, cine ar trebui sa o faca, este la fel sluga satanei !
    Toti preotii, monahii, monahiile, staretii si staretele care i-au slujit si ii slujesc lui Dumnezeu cu dragoste si jertfelnicie, vor sta martori la Judecata impotriva iudelor.
    Are inca poporul roman multi mucenici si mucenite de dat lui Hristos Domnul.
    Cata dreptate avea parintele Savatie in cartea scrisa demult "Pietrele vorbesc" !!!
    Preafericitul &Co au institutionalizat Biserica lui Hristos.
    Frumos va sta !!!

    Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac !
    Iarta-ma si pe mine, pacatosul !
  • BLUE 24.01.2023 16:28
    S-a făcut el nemțălăul preș mizer și lingău umil în fața actorului de că**t,ce să ne mai mirăm!!! Dar de la așa-zișii "oamenii lui Dumnezeu",să-l lingă și ăia în....,e chiar prea mult!!! Asta e România "modernă",trăiască...
  • Vlah 24.01.2023 16:50
    Așteptați degeaba comunicatul Patriarhului Daniel. Tăcerea e tot lepădare de Hristos. Cât despre marțafoiul ăla purtător de mesaje antihristice, e clar că are proptele puternice din rândul iudelor vândute pentru privilegii.
  • Poenaru2016 24.01.2023 17:54
    Banescu o fi frate cu Arafat ? Pe astia doi nu-i misca nimeni din functii !
  • Dorel Timpa 24.01.2023 18:59
    Cred că Bănescu ar trebui

    luat la bani mărunți să spună odată pentru ce serviciu lucrează, securiciul.
  • Angela Drobota 24.01.2023 22:03
    Cred că dacă pică Bănescu, pică și o bună parte din BOR.
  • Tic 24.01.2023 20:15
    Chiar se impune o mare curățenie, de la vladica la opinca! Și invers! Și tagma asta e putreda. Nu vreau comunicat în care sa fiu mințita. Ceea ce vreau, voi face eu însămi sa fie.
  • Vasile Pdure 24.01.2023 21:28
    Noi i-am ajutat pe ucrainieni fin primul moment. Și au simțit asta în țara noastră. Și ei ce s-au gândit? Ia să simtă și și bucovinenii noștri, pe pielea lor,ospitalitatea ucrainenilor. Sigur că aici Ortodoxia este atacată. De asta și hegemonul vrea să ne bage în conflict cu rușii. Le stă Ortodoxia în gât. Trădare de neam și credință. Acolo se moare ,iar ierarhia se luptă să închidă bisericile. Și luptă și luptă...și dăi și dăi..
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: "Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul". 2025 - 140 de ani și 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)