Foto: Episcopia Giurgiului / FB
Educația copiilor este în zilele noastre mai stringentă ca niciodată. Se vorbește din ce în ce mai mult despre lipsa unor modele autentice ale generației tinere, despre lipsa unor repere reale în viața pe care aceștia abia o încep.
Aceste dezbateri au dezvoltat și dezvoltă încă noi și noi perspective, pornind de la abordarea educației în familie, trecând prin demersul de identificare a unui proces pedagogic cât mai eficient și culminând într-un sistem general de „planificare a carierei” cu ajutorul căruia tânărul poate identifica cele mai bune direcții și mijloace de parcurgere a acestora.
Nu se discută însă despre un lucru fundamental: care sunt bazele culturale și spirituale ale acestor tineri, care sunt resorturile reale ce-i leagă de societatea în care trăiesc, care sunt conexiunile dintre generația lor și generațiile trecute sau cele viitoare.
Cu alte cuvinte, nu se vorbește despre adevărata perspectivă pe care o dă viața, înțeleasă nu doar ca simplu răstimp de manifestare a eficienței noastre sociale și economice, ci ca pe o șansă cu ajutorul căreia putem cunoaște și ne putem face cunoscuți, putem crea și lăsa ceva cu adevărat valoros în urma noastră.
Școala vine să ofere un sprijin și o posibilă soluție pentru această dezorientare identitară, familia, de asemenea, poate contribui decisiv în rezolvarea ei. Efortul celor două instituții fundamentale ale societății nu este însă suficient. Este nevoie de modele mult mai profunde, perene de la care tânărul, indiferent de societatea sau epoca în care trăiește, să se inspire și pe care să se fundamenteze în conturarea propriei vieți. Un astfel de model este oferit de către Biserică înțeleasă nu doar ca instituție, ci mai ales ca spațiu al mântuirii și desăvârșirii umane, ca trup tainic al lui Hristos, ce ne înglobează pe fiecare dintre noi. Ca spațiu prin excelență al comuniunii, al întâlnirii, ea poate depăși barierele impuse de vârstă sau formare, promovând valori valabile pentru toți.
Trebuie, de asemenea, să înțelegem faptul că este este nevoie nu doar de educație informativă, ci și de educație formatoare, este nevoie de modele autentice și de repere duhovnicești, dorim o țară în care normalitatea, buna-cuviință, onestitatea să fie principalele valori promovate în cadrul sistemului educațional. Din păcate, trăim într-o societate ce le oferă soluții facile la probleme superficiale, refuzându-le însă formarea interioară constantă și îndepărtându-i de la modele autentice pe care istoria și cultura acestei țări le oferă cu prisosință.
Pentru Episcopia Giurgiului, elevii și studenții ocupă un loc important, de aceea în cuprinsul eparhiei au fost înființate centre pastoral-culturale și catehetice, care dezvoltă o serie de activități la care sunt prezenți elevi și studenți. În aceste spații create special pentru ei descoperă lucrarea de apostolat a Bisericii și valorile fundamentale ale poporului român, locurile în care sufletul românesc a cunoscut cele mai frumoase străluciri și care au dus la înflorirea spirituală a țării. Mai mult, aceste întâlniri au rolul de a înlesni dialogul constructiv și apropierea constantă de valorile ortodoxe ale acestor tineri.
Marele profesor de teologie, Nichifor Crainic, născut la Bulbucata, în județul Giurgiu, sublinia faptul că trebuie să vedem „în copiii noștri, în candoarea ființei lor, simplitatea spiritului lor; în neprihănirea inimii lor, în toată preacurata lor făptură ceva din frumusețea fără asemănare a raiului și a ceriului cu îngeri”. Să vedem că „totul ne sugerează o lume superioară, necoruptă de păcat, dominată de armonie, de iubire și de lumină nesfârșită”.
Să urmărim în gustul pentru basme, pe care-l au copiii, atracția spre supranatural și spre divin, înrădăcinată într-o psihologie infantilă. Să nu fim superficiali în răspunsurile pe care le dăm teribilelor întrebări ale copilului asupra cauzelor ultime ale lucrurilor și asupra misterului ce înconjoară lumea văzută.
Cu prilejul începutului anului școlar 2024-2025, ne rugăm Bunului Dumnezeu să caute cu milostivire asupra școlarilor și dascălilor „și să le trimită în inimi, în minte și în grai, duhul înțelepciunii și al înțelegerii, al cunoașterii și al științei, al credinței și al evlaviei, dăruindu-le lumina cunoștinței Sale, spre dobândirea a toată învățătura cea bună și folositoare! (Te Deum la deschiderea anului școlar)".
Cu părintească binecuvântare,
†AMBROZIE,
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Asemenea modele azi,sunt greu de gäsit,iar tineretul se adunä in grupuri lipsite de de perspective.Modelul de azi este politicianul incult si oportunist,hotul ajuns milionar,derbedeul politic si arivist.