Ovidiu Tânjală: Sunt cetățean european și am drepturi

De Ovidiu Tânjală  /  

Foto: Național.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Într-una din zilele trecute am aflat de la reprezentantul unui furnizor că va părăsi compania pentru care lucrează de mai bine de zece ani, domnul era fericit că a găsit ceva mai bun. Cum este un om pe care-l cunosc de mulți ani de zile, l-am întrebat ce va face în continuare, iar domnul mi-a răspuns că nu va mai vinde medicamente, va vinde nepalezi, noua slujbă constând în a face turul fabricilor din vestul țării pentru a le propune diverșilor industriași importul de muncitori, tehnicieni și ingineri din Nepal.
 
Firma pentru care urmează să lucreze în curând fostul meu colaborator este una cât se poate de serioasă, având consuli etc pe statul de plată sau în proximitatea acestuia, toate comenzile de personal urmând a fi prompt onorate. Mai mult, personalul tehnic superior – inginerii – va ajunge în România având cunoștințe de limba română care să permită purtarea unor conversații simple la noul loc de muncă. Se pare că limba română este studiată la nivel de cozerie în Nepal; oricât de mulți bani ar fi pompat contribuabilii în Institutul Cultural Român, nu s-ar fi ajuns la un astfel de rezultat, societatea cu răspundere limitată la care urmează să lucreze colaboratorul meu având, din acest punct de vedere, rezultate uimitoare. 

Știu din proprie experiență că este extrem de dificilă recrutarea personalului de orice calificare, firma pentru care lucrez suferă în mod cronic de lipsă de personal, dezvoltarea acesteia fiind afectată de lipsa de oameni dornici să muncească. 

Această situație este în primul rând generată de emigrarea cauzată de taxarea exorbitantă a muncii în România: românii plătesc taxe mai mari pe muncă decât oricare dintre omologii lor din țările ex-comuniste, nivelul total al taxării ajungând la peste 50%. Goniți de munca în regim de iobăgie, milioane de români au părăsit România, plecând către zări în care munca este mai puțin sau deloc taxată, practic au ales să muncească la negru sau gri în în țările dezvoltate din vestul Europei.
  
Un al doilea motiv pentru care este dificilă recrutarea personalului este creșterea constantă a salariului minim pe economie, corelată cu lipsa de experiență a celor care doresc să pătrundă pe piața muncii. Am refuzat de nenumărate ori să-mi angajez asistenți fără experiență, dat fiind faptul că salariul minim este mult peste productivitatea la care mă pot în mod rezonabil aștepta de la un om fără experiență în muncă. Creșterea salariului minim îi afectează tocmai pe cei mai vulnerabili și necalificați dintre români, aceștia devin șomeri pe termen lung, până-și pierd răbdarea și se vor îndrepta către zone informale ale pieței muncii sau se vor reorienta către un angajator din sistemul public, acolo unde productivitatea, performanța și competența nu au vreo importanță. 

Un alt motiv pentru care recrutarea este dificilă este și slaba calitate a școlii. Am experiența a nenumărate interviuri în care proaspeți absolvenți de școli postliceale sau de universitate au avut dificultăți să răspundă la întrebări tehnice elementare privitoare la studiile tocmai absolvite sau la viitoarea lor profesiune. În același timp însă, am aflat adeseori cu uimire de la oameni fără vreo experiență în muncă despre inovațiile guvernului în domeniul legislației muncii: tinerii absolvenți erau foarte la curent cu ceea ce credeau că li se cuvine, cu ceea ce au învățat în școală că sunt drepturile unui angajat. Chestiuni precum distincția între ceea ce numim drepturi pozitive și ceea ce numim drepturi negative le-au fost tuturor – inclusiv celor având studii universitare medicale absolvite - străine, lipsa de reflexie și introspecție filozofică fiind șocantă, atitudinea de tipul sunt cetățean european și am drepturi fiind prevalentă printre cei care ar fi dorit să se alăture echipei pe care o conduc. În astfel de condiții, nu pot să nu-i înțeleg pe aceia care ar dori să angajeze nepalezi în locul copiilor răsfățați ai sorții produși de universitățile europene. 

Permisul de muncă al străinilor veniți în România este dependent de angajator, în nici un caz nepalezii șamd nu-și pot permite să refuze orice cerere a acestuia. De asemenea, nu se pune problema reclamării angajatorului la așa-numitele Inspectorate Teritoriale de Muncă, nu doar pentru că oamenilor veniți din Nepal li se pare natural să muncească zece ore pe zi, ci și pentru că – așa după cum am menționat anterior – existența contractului de muncă condiționează șederea străinului venit din Asia în România. Și tocmai pentru că nepalezii vin în România să muncească, în vreme ce românii se duc la slujbă știind că sunt cetățeni europeni și că au drepturi, angajatorii preferă să angajeze nepalezi și nu români. 

Evoluția numărului permiselor de muncă în România vorbește de la sine: dacă în 2018 se emiteau 15 mii de permise de muncă, în 2022 se vor emite 100 de mii de permise. Deocamdată, este vorba de străini ce vor face în special muncă necalificată și care vor pune presiune pe salariile și pe condițiile de muncă ale celor mai săraci dintre români. O dată cu trecerea timpului, o dată cu sofisticarea procedeelor folosite de agențiile de recrutare, vor veni oameni din ce în ce mai calificați care vor schimba piața românească a muncii, este suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Occident pentru a ne întrezări viitorul.    

Da, se pare că viitorul limbii române se stabilește în Vietnam, Sri Lanka sau Nepal, se pare că aici am ajuns. Este desigur vina noastră, ar trebui să ne gândim la asta atunci când nu ne facem temele, atunci când preferăm să plecăm în vacanță în loc să decidem să avem copii sau atunci când credem că ar trebui să ne plimbăm cățelul în loc să avem grijă de nepoți, cu toții, tineri, adulți și bătrâni am contribuit la ceea ce ni se întâmplă. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNewsTV

CÂT PROTEJEAZĂ PFIZER DE COVID? 0,84%!

VIDEO TERIBIL ADRESAT PREȘEDINTELUI BIDEN:

Bill Gates a zis că vrea să depopuleze lumea prin vaccinuri. VERIFICAT ACTIVENEWS

Mitingul pentru Libertate de la Washington: BILL GATES - LOCK HIM UP - ÎNCHIDEȚI-L!

ActiveNews, primul portal românesc de știri pe https://rumble.com/c/ActiveNews

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Ciuri Buri 18.11.2021 01:45
  Sigur bai desteptule, oamenii sunt de vina pt ce se întâmplă la fel cum femeia violata noaptea pe strada este de vina pt viol. Toata dinamica salariilor este controlată strict si in defavoarea totala a angajaților. Practic esti jefuit de stat si sub platit de patron si cum avem acces la piata EU trebuie sa fi idiot sa castigi 3000 ron cand pe aceasi meserie si experiență iti iei 3000 euro in UK de exemplu. Daca țările din care vin oamenii ăștia ar da salarii mai bune decât sunt in România ar pleca ai nostri acolo. Sa inteleg ca tot noi suntem de vina pt faptul ca avem o puzderie de Universități dubioase care produc hârtie igienica academică pt oricine dă bani. Deasemenea daca consideri ca se întâmplă total natural indobitocirea natiei cu televizorul\ scoala facuta pe bani\ promovarea ulterioară a analfabeților functionali in posturi de conducere tin sa mentionez ca nu esti prea inteligent. Planul dupa care se petrec lucrurile astea e ca un sablon si poate fi observat de o minte antrenată, nimic nu este întâmplător, nu exista coincidențe. Cum se face ca cei lipsiti de experiență în muncă sunt dezavantajați de sal. minim cand altfel ar fi ca avocatii tineri care platesc ei cabinetul de avocatură care ii angajează si ii si alearga si munceste minim 12 ore pe zi. Orice munca trebuie plătită domnule antreprenor ca nu e sclavie. Deaia am ajuns eu sa urasc capitalismul ăsta mai rau decat comunismul. Ca sa imbin ambele sisteme as pleca de la meritocratie si as impune ca firmele sa nu poata angaja mai mult de 1 om. Asa nu vor mai ajunge unii mega bogati din tată in fiu si sa considere ca ceilalți oameni sunt propietatea lor si dispun cu drept de viata si de moarte asupra celorlalti si ca sunt prea mulți si consuma resursele lor si atunci trebuie micșorat septelul. E târziu si observ ca am dat-o în diverse. Baftă in continuare si multa sănătate!
 • Serf 18.11.2021 06:38
  Sigur, sunt deștept, vă mulțumesc pentru că ați constatat și dvs. asta. Pe de altă parte suntem de acord că universitățile produc hârtie igienică, peste to se întâmplă asta. Suntem de acord că statul taxează până la nivelul în care transformă orice angajat intr-un iobag. Taxează modic capitalul și drastic munca, chestiune pe care o fac si occidentalii. Dar avem o responsabilitate individuală, nu invatam pentru note ci pentru noi inșine. La fel, nu facem viitori contribuabili ci o familie crestină. Este alegerea noasta aceea de a deschide televizorul sau o carte etc. Mereu a existat o posibilitate de a cadea in pacat, mereu a fost datoria noastra aceea de a ne infrana. Opusul pacatului e libertatea: E adevarat ca statul ne impinge spre pacat, ca liberal il vad ca fiind satanic - nici mai mult nici mai putin. Este Demonic cu D. Pana la urma de asta avem datoria sa-i rezistam in toate cele inclusiv intr-ale vaccinarii. Inca putem sa o facem, iar in ce ne priveste pe noi crestinii avem datoria de a o face.
 • cxt 18.11.2021 12:12
  "Am refuzat de nenumărate ori să-mi angajez asistenți fără experiență, dat fiind faptul că salariul minim este mult peste productivitatea la care mă pot în mod rezonabil aștepta de la un om fără experiență în muncă. "

  Asa e cu gandirea pe termen scurt. Cat ii lua unui om capabil sa invete ce are de facut? O luna, doua, trei? Lumea nu isi schimba serviciul in fiecare luna, iar ce primea omul in plus in primele luni, se amortiza pana la urmatoarea crestere de salariu.

  Si inca ceva, salariul minim este pentru studenti si munca part time, nu este un salariu pentru cineva care lucreaza 8+ore pe zi. Nici in vest nu scot scolile profesionisti, ci se fac internship-uri si practici unde se invata chestiile ce nu tin de teorie.

  Cei care au trait in afara tarii au vazut ca romanii, chiar si proaspeti absolventi, sunt angajati foarte apreciati. Problema nu este nici oamenii care isi cauta de lucru, nici scolile si universitatile romanesti. Problema e in mentalitatea invechita a angajatorilor, care nu inteleg cea mai elementara chestiune. Pentru ca un om sa fie motivat sa lucreze pentru o companie, trebuie sa fie platit corespunzator.
 • Elina 18.11.2021 13:38
  Eu va dau dreptate. Stiu firme care nu au putut angaja contabil timp de un an. Au primit la interviu zeci de persoane. Cei foarte tineri doreau un salariu foarte mare pentru inceput. Nici nu concepeau sa discute pana nu stabileau salariul. Ce stiau sa faca? Mai nimic. Toti aveau aceeasi placa: pot sa invat. Sunt lucruri care se invata in foarte mult timp. Dar ei nu concep ca perioada de invatare se plateste cu mai putin, pentru ca banii se duc catre o alta persoana platita suplimentar ca sa faca acea munca pana invata noul venit. Si atitudinea conteaza foarte mult. Iti poti da seama daca ai in fata un puturos cu pretentii sau un om muncitor. Au invatat toti doar fite si figuri de la TV si din telefoanele alea in care isi baga non-stop capul. Munca li se pare grea. In schimb, cand pleaca prin europa nu li se mai face rusine sa faca orice munca li se cere.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

 2. Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

 3. Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

 4. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 5. Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

 6. Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

 7. TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

 8. Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

 9. Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

 10. VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

 1. SONDAJELE ActiveNews: APOSTOLII vs INTOXICATORII. Vă invităm să VOTAȚI AICI! ULTIMA ZI DE VOT!

 2. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 3. A spus Bill Gates că vrea să reducă populația planetei prin vaccinuri și avorturi „dacă facem o treabă nemaipomenit de bună”? VERIFICAT ACTIVENEWS

 4. MOARTE SUBITĂ: Cosmin Cristian Viașu a decedat la doar 45 de ani în urma unui infarct. Senatorul USR era vaccinat și, totodată, un fervent susținător al campaniei de vaccinare. Dacă vaccinul i-a grăbit sfârșitul, familia poate să mulțumească Partidului

 5. Djokovic și Semnul: Cum poate fi ZĂDĂRNICITĂ Noua Ordine Mondială - Povestea celui de-Al Treilea Avorton al Iadului

 6. Ultimele zile ale Cultului Covidian... ATENȚIE: Când vraja se destramă, Sectele Morții încearcă să tragă toată lumea în prăpastie

 7. Daniel Bejan: Prostia 1 vs. prostia 2

 8. Marea Resetare merge înainte cum s-a stabilit. Agenda de la Davos și înfrățirea „elitelor”: Ce ne pregătesc pentru 2022 Klaus Schwab, Ursula von der Leyen, Anthony Fauci, Bill Gates, Stéphane Bancel (ModeRNA), Christine Lagarde, Xi Jinping și alții

 9. No-Vak OUT de la Australian Open. Sârbul Djokovic a pierdut apelul și va fi EXPULZAT. Miza procesului kafkian: nerecunoașterea IMUNITĂȚII NATURALE și umilirea celui care a devenit un erou al mișcării mondiale anti-vaccinare

 10. BOMBĂ PLANETARĂ. TEORIA CONSPIRAȚIEI este REALITATE: Virusul SARS-COV-2 a fost conceput în laboratoarele Wuhan cu finanțare din SUA asigurată prin dr. Fauci. DOCUMENTE MILITARE secrete ale Agenției speciale DARPA a SUA publicate de Project Veritas

Ultima oră

00:00

25 ianuarie: Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

23:40

Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

23:10

Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

23:00

Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

22:10

Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

21:30

TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

20:30

Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului a sărbătorit Ziua Unirii alături de românii din Sfântu Gheorghe și județul Covasna

19:50

Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

19:00

OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

17:35

Jurnalistul Valeriu Cațer din Chișinău a murit la doar 49 de ani. Oficial, de ciroză. Ziaristul era dublu vaccinat cu Pfizer

16:30

VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

15:35

Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

14:34

Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

14:18

De ziua Unirii, George Simion și-a luat doza. De cerneală!

14:00

ILEGAL! IPS TEODOSIE batjocorit de Poliția din Constanța de Ziua Unirii. Prof Constantin Barbu: Sfinția Voastră le dați un mileniu de Istorie și ei vă amendează. Asta e problema lor, că nu sunteți vaccinat! Conferința România, vechea vatră a Europei