Ovidiu Tânjală: Sunt cetățean european și am drepturi

De Ovidiu Tânjală  /  

Foto: Național.ro

Foto: Național.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-una din zilele trecute am aflat de la reprezentantul unui furnizor că va părăsi compania pentru care lucrează de mai bine de zece ani, domnul era fericit că a găsit ceva mai bun. Cum este un om pe care-l cunosc de mulți ani de zile, l-am întrebat ce va face în continuare, iar domnul mi-a răspuns că nu va mai vinde medicamente, va vinde nepalezi, noua slujbă constând în a face turul fabricilor din vestul țării pentru a le propune diverșilor industriași importul de muncitori, tehnicieni și ingineri din Nepal.
 
Firma pentru care urmează să lucreze în curând fostul meu colaborator este una cât se poate de serioasă, având consuli etc pe statul de plată sau în proximitatea acestuia, toate comenzile de personal urmând a fi prompt onorate. Mai mult, personalul tehnic superior – inginerii – va ajunge în România având cunoștințe de limba română care să permită purtarea unor conversații simple la noul loc de muncă. Se pare că limba română este studiată la nivel de cozerie în Nepal; oricât de mulți bani ar fi pompat contribuabilii în Institutul Cultural Român, nu s-ar fi ajuns la un astfel de rezultat, societatea cu răspundere limitată la care urmează să lucreze colaboratorul meu având, din acest punct de vedere, rezultate uimitoare. 

Știu din proprie experiență că este extrem de dificilă recrutarea personalului de orice calificare, firma pentru care lucrez suferă în mod cronic de lipsă de personal, dezvoltarea acesteia fiind afectată de lipsa de oameni dornici să muncească. 

Această situație este în primul rând generată de emigrarea cauzată de taxarea exorbitantă a muncii în România: românii plătesc taxe mai mari pe muncă decât oricare dintre omologii lor din țările ex-comuniste, nivelul total al taxării ajungând la peste 50%. Goniți de munca în regim de iobăgie, milioane de români au părăsit România, plecând către zări în care munca este mai puțin sau deloc taxată, practic au ales să muncească la negru sau gri în în țările dezvoltate din vestul Europei.
  
Un al doilea motiv pentru care este dificilă recrutarea personalului este creșterea constantă a salariului minim pe economie, corelată cu lipsa de experiență a celor care doresc să pătrundă pe piața muncii. Am refuzat de nenumărate ori să-mi angajez asistenți fără experiență, dat fiind faptul că salariul minim este mult peste productivitatea la care mă pot în mod rezonabil aștepta de la un om fără experiență în muncă. Creșterea salariului minim îi afectează tocmai pe cei mai vulnerabili și necalificați dintre români, aceștia devin șomeri pe termen lung, până-și pierd răbdarea și se vor îndrepta către zone informale ale pieței muncii sau se vor reorienta către un angajator din sistemul public, acolo unde productivitatea, performanța și competența nu au vreo importanță. 

Un alt motiv pentru care recrutarea este dificilă este și slaba calitate a școlii. Am experiența a nenumărate interviuri în care proaspeți absolvenți de școli postliceale sau de universitate au avut dificultăți să răspundă la întrebări tehnice elementare privitoare la studiile tocmai absolvite sau la viitoarea lor profesiune. În același timp însă, am aflat adeseori cu uimire de la oameni fără vreo experiență în muncă despre inovațiile guvernului în domeniul legislației muncii: tinerii absolvenți erau foarte la curent cu ceea ce credeau că li se cuvine, cu ceea ce au învățat în școală că sunt drepturile unui angajat. Chestiuni precum distincția între ceea ce numim drepturi pozitive și ceea ce numim drepturi negative le-au fost tuturor – inclusiv celor având studii universitare medicale absolvite - străine, lipsa de reflexie și introspecție filozofică fiind șocantă, atitudinea de tipul sunt cetățean european și am drepturi fiind prevalentă printre cei care ar fi dorit să se alăture echipei pe care o conduc. În astfel de condiții, nu pot să nu-i înțeleg pe aceia care ar dori să angajeze nepalezi în locul copiilor răsfățați ai sorții produși de universitățile europene. 

Permisul de muncă al străinilor veniți în România este dependent de angajator, în nici un caz nepalezii șamd nu-și pot permite să refuze orice cerere a acestuia. De asemenea, nu se pune problema reclamării angajatorului la așa-numitele Inspectorate Teritoriale de Muncă, nu doar pentru că oamenilor veniți din Nepal li se pare natural să muncească zece ore pe zi, ci și pentru că – așa după cum am menționat anterior – existența contractului de muncă condiționează șederea străinului venit din Asia în România. Și tocmai pentru că nepalezii vin în România să muncească, în vreme ce românii se duc la slujbă știind că sunt cetățeni europeni și că au drepturi, angajatorii preferă să angajeze nepalezi și nu români. 

Evoluția numărului permiselor de muncă în România vorbește de la sine: dacă în 2018 se emiteau 15 mii de permise de muncă, în 2022 se vor emite 100 de mii de permise. Deocamdată, este vorba de străini ce vor face în special muncă necalificată și care vor pune presiune pe salariile și pe condițiile de muncă ale celor mai săraci dintre români. O dată cu trecerea timpului, o dată cu sofisticarea procedeelor folosite de agențiile de recrutare, vor veni oameni din ce în ce mai calificați care vor schimba piața românească a muncii, este suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Occident pentru a ne întrezări viitorul.    

Da, se pare că viitorul limbii române se stabilește în Vietnam, Sri Lanka sau Nepal, se pare că aici am ajuns. Este desigur vina noastră, ar trebui să ne gândim la asta atunci când nu ne facem temele, atunci când preferăm să plecăm în vacanță în loc să decidem să avem copii sau atunci când credem că ar trebui să ne plimbăm cățelul în loc să avem grijă de nepoți, cu toții, tineri, adulți și bătrâni am contribuit la ceea ce ni se întâmplă. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • cxt 18.11.2021 12:12
    "Am refuzat de nenumărate ori să-mi angajez asistenți fără experiență, dat fiind faptul că salariul minim este mult peste productivitatea la care mă pot în mod rezonabil aștepta de la un om fără experiență în muncă. "

    Asa e cu gandirea pe termen scurt. Cat ii lua unui om capabil sa invete ce are de facut? O luna, doua, trei? Lumea nu isi schimba serviciul in fiecare luna, iar ce primea omul in plus in primele luni, se amortiza pana la urmatoarea crestere de salariu.

    Si inca ceva, salariul minim este pentru studenti si munca part time, nu este un salariu pentru cineva care lucreaza 8+ore pe zi. Nici in vest nu scot scolile profesionisti, ci se fac internship-uri si practici unde se invata chestiile ce nu tin de teorie.

    Cei care au trait in afara tarii au vazut ca romanii, chiar si proaspeti absolventi, sunt angajati foarte apreciati. Problema nu este nici oamenii care isi cauta de lucru, nici scolile si universitatile romanesti. Problema e in mentalitatea invechita a angajatorilor, care nu inteleg cea mai elementara chestiune. Pentru ca un om sa fie motivat sa lucreze pentru o companie, trebuie sa fie platit corespunzator.
  • Elina 18.11.2021 13:38
    Eu va dau dreptate. Stiu firme care nu au putut angaja contabil timp de un an. Au primit la interviu zeci de persoane. Cei foarte tineri doreau un salariu foarte mare pentru inceput. Nici nu concepeau sa discute pana nu stabileau salariul. Ce stiau sa faca? Mai nimic. Toti aveau aceeasi placa: pot sa invat. Sunt lucruri care se invata in foarte mult timp. Dar ei nu concep ca perioada de invatare se plateste cu mai putin, pentru ca banii se duc catre o alta persoana platita suplimentar ca sa faca acea munca pana invata noul venit. Si atitudinea conteaza foarte mult. Iti poti da seama daca ai in fata un puturos cu pretentii sau un om muncitor. Au invatat toti doar fite si figuri de la TV si din telefoanele alea in care isi baga non-stop capul. Munca li se pare grea. In schimb, cand pleaca prin europa nu li se mai face rusine sa faca orice munca li se cere.
Ultima oră

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Joe Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Vladimir Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea