Ovidiu Tânjală: Despre glume, taxare și corpusculii Krause

De Ovidiu Tânjală  /  

Foto: Oameni ai muncii înfruntând bărbătește situația! (forum.softpedia.com)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Deși la mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist ar fi trebuit să fie evident pentru fiecare dintre noi, încă ne întrebăm de ce oare veniturile românilor sunt mai mici decât ale vesticilor, de ce oare un român mediu câștigă +/-500$/lună, în vreme ce luxemburghezul mediu câștigă +/- 2500$/lună, iar neamțul sau francezul mediu câștigă +/- 1600$/lună. Care să fie secretul atât de bine păzit pe care nu reușim să-l pătrundem după mai bine de trei decenii, cum de nu reușim să înțelegem diferența dintre România și Luxemburg, Franța sau Germania? 

Ei bine răspunsul este simplu și are legătură cu cantitatea de capital investit în economiile României, Luxemburgului, Franței și Germaniei. Cu cât cantitatea de capital investită în bunuri de capital este mai mare, cu atât salariile vor fi mai mari în economia respectivă. Ar fi trebui să fie evident, dacă săpăm șanțuri folosind târnăcopul și lopata în mod necesar venitul săpătorului de șanțuri va fi la limita subzistenței. Dacă însă săpăm șanțul cu un excavator, excavatoristul este suficient de productiv pentru a avea o viață comodă. Diferența dintre venitul la limita subzistenței al săpătorului de șanțuri cu lopata și venitul îndestulător al săpătorului de șanțuri cu excavatorului nu are de-a face cu vreo calitate pe care unul dintre cei doi o posedă sau cu vreun defect al unuia  sau al altuia dintre cei doi, ci venitul muncitorului este mai degrabă în strânsă corelație cu unealta mânuită de fiecare. Pur și simplu unealta care înglobează mai mult capital va genera salarii mai mari decât unealta care înglobează cantități mai mici de capital. De aceea și nu pentru vreun alt motiv un excavatorist câștigă mai bine decât un muncitor manual, iar acum putem înțelege de ce un român câștigă mai puțin decât un neamț. Este așa pentru că în economia germană avem bunuri de capital mai abundente și mai valoroase decât în economia românească. Ar trebui să ne reamintim de cele de mai sus ori de câte ori ni se propun orice fel de creșteri de impozite, fie de mărire a acestora, fie de îmbunătățire a colectării impozitelor existente. Distrugerea capitalului prin impozitare nu produce bogăție, ci sărăcie. 

Citind cele de mai sus devine limpede că veniturile mai mari din Germania și mai mici din România sunt date de faptul că bunurile de capital sunt mai abundente și mai valoroase în Germania decât în România. Acesta este și motivul pentru care același lucrător poate avea în România salariul mediu al economiei românești, dar că, o dată mutat în Germania, acesta va putea practic peste noapte să să aspire la venituri de trei ori mai mari, venituri corespunzătoare mediei germane. 
 
Aderarea la Uniunea Europeană a țărilor ex-comuniste a însemnat mobilitatea persoanelor, aderarea la U.E. a însemnat că munca poate acum să migreze în mod optim către zonele de maximă densitate a capitalului. Pentru a preveni migrația muncii către zonele în care aceasta ar putea fi în mod optim valorificată, toate țările estice – cu excepția notabilă a României – au micșorat spre minim taxele pe muncă, tocmai pentru a egaliza veniturile realizate de pe urma muncii. Dacă rata taxării muncii este în așa-numitul Occident civilizat undeva în zona de 60% (am inclus și TVA-ul), este limpede că anulând sau minimizând taxele aplicate muncii, țările sărace din estul Europei își pot păstra competitivitatea în domeniul atragerii forței de muncă în detrimentul țărilor bogate din vest. Minimizarea taxării muncii a fost singura pârghie la îndemâna guvernelor estice, iar acestea au folosit-o cu succes, taxarea redusă a muncii păstrând în limite rezonabile exodul de muncitori est-europeni către economiile bogate din vest.
 
Analiza făcută de Deloitte sintetizată în tabelul de mai jos ne arată ratele efective de taxare a muncii în țările est-europene: vedem ușor că România este campioana absolută a taxării. România taxează munca la niveluri vest-europene, alegând să nu folosească practic singura pârghie la îndemână pentru a-și păstra în țară forța de muncă. Nu ar trebui, deci, să fim surprinși de dezastrul demografic al României, fiecare dintre lucrătorii ce lucrează și plătesc taxe în regim privat în România făcând o alegere irațională atunci când a decis să rămână în țară. 
 
 

Pe măsură ce ne îndreptăm spre subsolul clasamentului, observăm țări precum Polonia (rată a taxării muncii de 27%) și Ungaria (rată a taxării muncii de 34%) care, în ciuda ratelor semnificativ mai mari de taxare a muncii decât Estonia (4%), se află mult sub rata taxării muncii impusă de guvernanții români. Pe de altă parte, atât Ungaria cât și Polonia au încercat să ofere lucrătorilor compensări greu de cuantificat financiar pentru pierderile bănești suferite: în ambele țări putem observa societăți conservatoare care exaltă valorile familiei, normalitatea în înțelesul ei tradițional – valori evanescente în tot restul Europei. 
 
Spre deosebire restul țărilor comuniste, România are o rată a taxării comparabilă cu cea aplicată în Occident, iar spre deosebire de Ungaria și Polonia, societatea românească nu oferă familiilor ce decid totuși să rămână în țară compensări materiale și culturale pentru pierderea financiară suferită. Spre deosebire de vecinii estici, românii au ales să nu limiteze competiția pentru achiziționarea terenurilor, protejându-și astfel propriii cetățeni de competiția cu capitalul venit dinspre U.E., și asta în ciuda discriminării evidente din punct de vedere al taxării; familiile cu mai mulți copii nu au înlesniri fiscale ș.a.m.d. Mai mult, societatea românească este supusă asaltului progresist, bunicii descoperă că au ratat momentul ‘68, își  descoperă mai degrabă corpusculii Krause neîntrebuințați în perioada de pudibonderie specifică ultimilor decenii comuniste sau eventual canicultura – căci nu este vorba de chinologie - decât propriii nepoți, adulții preferă vacanțele în Grecia ș.a. copiilor deveniți factor de stres, în vreme ce puținii copii se refugiază de țăcăneala adulților în artificial, în lumea virtuală, în loc să învețe ceva util sau care să le facă posibilă înțelegerea din punct de vedere cultural a ceea ce văd în jurul lor. Totul e cu susul în jos, nu doar taxele aplicate românilor sunt occidentale, dar și societatea românească se occidentalizează în ritm alert. Iar atunci, de ce nu am prefera originalul?!

Acum este prea târziu, România este deja depopulată, de o eventuală reducere a taxării muncii ar beneficia nepalezii veniți să ne preia slujbele, o transformare conservatoare a societății ar trece nebăgată în seamă, mă îndoiesc că aceia care au început să ne înlocuiască vor observa astfel de nuanțe. Am ratat tot ce se putea rata: eficiența, normalitatea, posibilitatea de a construi o cultură și o civilizație în libertate. Dar am fost ironici, ne-am spus glumele sterile, am râs de unguri și polonezi, noi suntem cei buni, nu suntem iliberali, populiști și naționaliști. Am făcut exerciții de Caragiale, am dat o țară pe ironie și glumă, oare ce-am putea să ne dorim mai mult?

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNewsTV

CÂT PROTEJEAZĂ PFIZER DE COVID? 0,84%!

VIDEO TERIBIL ADRESAT PREȘEDINTELUI BIDEN:

Bill Gates a zis că vrea să depopuleze lumea prin vaccinuri. VERIFICAT ACTIVENEWS

Mitingul pentru Libertate de la Washington: BILL GATES - LOCK HIM UP - ÎNCHIDEȚI-L!

ActiveNews, primul portal românesc de știri pe https://rumble.com/c/ActiveNews

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Românul vechi 19.11.2021 06:32
  Mai este un motiv: totul este regizat de cei care conduc lumea.
  Dacă reușesc ne întoarcem într-un comunism mai absurd decât cel care a fost acum peste 30 de ani:
  https://m.youtube.com/watch?v=aPQMQzM_2JE&feature=youtu.be

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

 2. Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

 3. Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

 4. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 5. Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

 6. Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

 7. TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

 8. Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

 9. Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

 10. VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

 1. SONDAJELE ActiveNews: APOSTOLII vs INTOXICATORII. Vă invităm să VOTAȚI AICI! ULTIMA ZI DE VOT!

 2. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 3. A spus Bill Gates că vrea să reducă populația planetei prin vaccinuri și avorturi „dacă facem o treabă nemaipomenit de bună”? VERIFICAT ACTIVENEWS

 4. MOARTE SUBITĂ: Cosmin Cristian Viașu a decedat la doar 45 de ani în urma unui infarct. Senatorul USR era vaccinat și, totodată, un fervent susținător al campaniei de vaccinare. Dacă vaccinul i-a grăbit sfârșitul, familia poate să mulțumească Partidului

 5. Djokovic și Semnul: Cum poate fi ZĂDĂRNICITĂ Noua Ordine Mondială - Povestea celui de-Al Treilea Avorton al Iadului

 6. Ultimele zile ale Cultului Covidian... ATENȚIE: Când vraja se destramă, Sectele Morții încearcă să tragă toată lumea în prăpastie

 7. Daniel Bejan: Prostia 1 vs. prostia 2

 8. Marea Resetare merge înainte cum s-a stabilit. Agenda de la Davos și înfrățirea „elitelor”: Ce ne pregătesc pentru 2022 Klaus Schwab, Ursula von der Leyen, Anthony Fauci, Bill Gates, Stéphane Bancel (ModeRNA), Christine Lagarde, Xi Jinping și alții

 9. No-Vak OUT de la Australian Open. Sârbul Djokovic a pierdut apelul și va fi EXPULZAT. Miza procesului kafkian: nerecunoașterea IMUNITĂȚII NATURALE și umilirea celui care a devenit un erou al mișcării mondiale anti-vaccinare

 10. BOMBĂ PLANETARĂ. TEORIA CONSPIRAȚIEI este REALITATE: Virusul SARS-COV-2 a fost conceput în laboratoarele Wuhan cu finanțare din SUA asigurată prin dr. Fauci. DOCUMENTE MILITARE secrete ale Agenției speciale DARPA a SUA publicate de Project Veritas

Ultima oră

00:00

25 ianuarie: Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

23:40

Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

23:10

Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

23:00

Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

22:10

Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

21:30

TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

20:30

Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului a sărbătorit Ziua Unirii alături de românii din Sfântu Gheorghe și județul Covasna

19:50

Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

19:00

OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

17:35

Jurnalistul Valeriu Cațer din Chișinău a murit la doar 49 de ani. Oficial, de ciroză. Ziaristul era dublu vaccinat cu Pfizer

16:30

VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

15:35

Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

14:34

Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

14:18

De ziua Unirii, George Simion și-a luat doza. De cerneală!

14:00

ILEGAL! IPS TEODOSIE batjocorit de Poliția din Constanța de Ziua Unirii. Prof Constantin Barbu: Sfinția Voastră le dați un mileniu de Istorie și ei vă amendează. Asta e problema lor, că nu sunteți vaccinat! Conferința România, vechea vatră a Europei