Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai șocant aspect al războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu care amenință, fiecare în parte, să escaladeze într-o conflagrație mondială, este că nimeni nu pare să dorească în mod real pacea.

Nimic nou sub soare: dacă Lev Troțki a teoretizat conceptul Revoluției Permanente, George Orwell a prezis Războiul Permanent, i-a explicat Mecanismele și i-a dezvăluit Scopul.

Intrinsec, este vorba de același lucru.

Iată mai jos pasajele cele mai relevante din romanul 1984.

*

Principalul scop al războiului modern este acela de a consuma produsul mașinii fără a ridica nivelul general de trai al oamenilor.

Încă de la sfârșitul secolului XIX, printre problemele latente ale societății industrializate a fost și cea de a găsi ceva de făcut cu surplusul de bunuri de larg consum.

De când și-a făcut apariția mașina, orice om cu capul pe umeri și-a putut da seama că nevoia de corvezi omenești și, plecând de aici, într-o oarecare măsură, nevoia inegalității între oameni vor dispărea.

Dacă mașina ar fi fost utilizată în această direcție în mod conștient, atunci foametea, munca excesivă, mizeria, analfabetismul și boala ar fi fost eradicate în răstimpul câtorva generații.

Realitatea a confirmat că, fără a fi folosită cu vreun scop anume, ci într-un mod oarecum automat – prin producerea unor avuții care uneori nu puteau fi distribuite – mașina a ridicat într-adevăr foarte mult nivelul de trai al omului mediu, într-o perioadă de circa cincizeci de ani, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Dar la fel de limpede a devenit și faptul că o creștere globală a avuției amenința să distrugă – și, de fapt, într-un anume sens, a și distrus – societatea ierarhizată.

Într-o lume în care fiecare ar fi muncit mai puține ore pe zi, ar fi avut hrană pe săturate, ar fi locuit într-o casă cu baie și frigider, ar fi deținut o mașină sau chiar un avion, într-o astfel de lume ipotetică, forma cea mai evidentă  - și probabil cea mai importantă - de inegalitate ar fi dispărut.

Dacă ar fi devenit generală, bogăția ar fi șters orice fel de inegalitate.

Neîndoios, se putea imagina o societate în care avuția, în sensul deținerii de bunuri personale și de lux, să fie repartizată uniform, în timp ce puterea să rămână în mâinile unei mici caste de privilegiați.

Însă, în practică, o astfel de societate nu ar fi putut rămâne stabilă multă vreme.

Pentru că dacă toți ar beneficia în mod egal de timp liber și de siguranță, marea masă a ființelor umane, care în mod normal sunt paralizate de sărăcie, ar deveni alfabetizate și ar învăța să gândească pentru ele însele.

Și, după ce ar face acest lucru, mai devreme sau mai târziu și-ar da seama că minoritatea privilegiată nu folosește la nimic și s-ar gândi să o înlăture.

Pe termen lung, o societate structurată ierarhic este posibilă doar pe baza sărăciei și a ignoranței.

O revenire la vremurile eminamente agrare, așa cum propovăduiau unii gânditori de la începutul secolului XX, nu ar fi fost o soluție practică. Ea ar fi intrat în conflict cu tendința de mecanizare, devenită cvasi-instinctivă în aproape întreaga lume, și, în plus, orice țară care ar fi rămas în urmă din punct de vedere industrial ar fi devenit neputincioasă și din punct de vedere militar și condamnată să fie dominată direct sau indirect de rivalii săi mai avansați.

Nici menținerea maselor în sărăcie prin limitarea producției de bunuri nu era o soluție satisfăcătoare. Acest lucru s-a petrecut în mare măsură în timpul fazei finale a capitalismului, aproximativ între 1920 și 1940.

Economiile multor țări au fost lăsate să stagneze, terenurile au fost scoase din circuitul agricol, fondurile fixe nu au mai fost reînnoite, mari părți din populație au fost împiedicate să muncească și au ținute în viață prin mila statului.

Dar și această situație a atras după sine slăbiciunea militară și, cum privațiunile pe care le impunea erau în mod evident inutile, a dus la întărirea opoziției.

Problema era cum să menținem roțile industriei în mișcare fără a crește bogăția reală a oamenilor. Bunurile trebuiau produse, dar nu trebuiau distribuite.

În practică, singura modalitate de a realiza acest lucru era războiul.

Actul esențial al războiului este distrugerea – nu neapărat de vieți omenești, cât de produse ale muncii umane.

Războiul este o modalitate de a zdrobi în bucăți, de a face praf în aer sau de a scufunda în adâncul mărilor acele produse care altminteri ar putea fi folosite pentru a da maselor prea mult confort și, pe termen lung, a le face prea inteligente.

Chiar și atunci când armele războiului nu sunt de fapt distruse, fabricarea lor este o modalitate convenabilă de a cheltui forța de muncă fără a produce nimic care să poată fi consumat.

O Fortăreață Plutitoare, de exemplu, încorporează o forță de muncă în stare să construiască sute de nave comerciale.

În cele din urmă, aceasta ajunge să casată ca fiind învechită, fără să fi adus cuiva vreun beneficiu material, și, cu o muncă uriașă, este construită o altă Fortăreață Plutitoare.

În principiu, efortul de război este planificat de o asemenea manieră încât să consume orice surplus ce ar putea exista după satisfacerea nevoilor minime ale populației.

În practică, nevoile populației sunt întotdeauna subestimate, ceea ce duce la o penurie cronică în care jumătate din cele necesare vieții lipsesc, însă acest lucru este considerat un avantaj.

Este o politică deliberată de a menține chiar și grupurile favorizate aproape de pragul sărăciei, deoarece o stare de lipsă generală sporește importanța micilor privilegii și astfel amplifică deosebirile dintre un grup și altul.

După standardele de la începutul secolului XX, chiar și un membru al Partidului Interior duce o viață austeră și dificilă.

Cu toate acestea, puținele elemente de lux de care se bucură – apartamentul său mare și bine amenajat, stofele mai bune pentru haine, calitatea mai bună a mâncării, băuturii și tutunului, cei doi sau trei servitori, mașina sau elicopterul privat – toate îl plasează într-o lume diferită de cea a unui membru al Partidului Extern, iar membrii Partidului Extern au avantate similare în comparație cu masele asuprite cărora le spunem „proli”.

Atmosfera socială este cea a unei cetăți asediate, unde a deține o bucată de carne de cal face diferența dintre bogăție și sărăcie.

(...)

În trecut, prin definiție, dacă se poate spune așa, războiul era ceva care, mai devreme sau mai târziu, se sfârșea, de obicei printr-o victorie sau o înfrâgere clare.

(...)

Judecat prin prizma războaielor trecute, cel de astăzi nu este decât o impostură: se aseamănă cu luptele dintre anumite rumegătoare, ale căror coarne sunt așezate într-un anumit unghi, încât, atunci când se bat între ele, animalele nu se pot împunge  - ci doar împinge – unul pe celălalt.

Dar, deși nu este real, războiul nu este și lipsit de sens: el consumă surplusul de bunuri de consum și ajută la menținerea acelui climat psihologic de care are nevoie o societate ierarhizată pentru a supraviețui.

(...)

Războiul este purtat de fiecare grup conducător din societate împotriva propriilor supuși, iar scopul războiului nu este de a face sau de a împiedica cucerirea de teritorii, ci de a menține intactă structura societății.

Însuși cuvântul „război” a devenit așadar înșelător. Mai corect ar fi probabil să spunem că, devenind continuu, războiul a încetat să mai existe.

(...)

Războiul înseamnă Pace.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
 • Gliguta 18.04.2024 17:22
  Pentru producerea 1 tona de otel se degaja aproape 2 tone CO2. Razboiul este si poluant. Poate ca logica este ca daca omoram toti oamenii prin razboi atunci nu mai avem nevoie de atmosfera...Cred ca absolut orice om cu un pic de inteligenta isi da seama de absurdul razboiului in secolul XXI.
 • Patriot Roman 18.04.2024 17:27
  ,,Deși nu este real,razboiul”??? Razboiul e suprareal, daca aveți indoieli mergeți reporteri pe front în Gaza sau Ukraina în zona frontului.
 • Tina Turner 18.04.2024 18:43
  Este citat din Orwell, și când trăia dânsul nu era război în Ukrania și nici în Gaza ! "Iată mai jos pasajele cele mai relevante din romanul 1984" Vă e mai clar acum ?
 • marc Kopil 18.04.2024 17:31
  "Judecat prin prizma războaielor trecute", aveti o greseala aici.Corect este "prisma" cu litera S nu cu litera Z. Soer ca este doar o greseala de scriere si nu o lacuna.
 • dumbirish01 18.04.2024 19:57
  Marele gangster mondial in actiune:


  Sen. Rand Paul (R-KY) : COVID, Ukraine, and Government Spying.
  https://www.youtube.com/watch?v=z8Uz44iC8lo
 • dumbirish01 18.04.2024 20:07
  What The EU Migration Pact Means For Us
  https://www.youtube.com/watch?v=0ZYiuIMwbk0
 • vasile grozav 18.04.2024 20:21
  Astăzi, din cauza încălzirii climatice m-am îmbrăcat de iarna ca sa nu fac insolație. Mi-am luat și ghetele ca sa nu fiu ars în talpi de asfaltul aproape înghețat.
  Am citit, un Deva, ca războiul purifica atmosfera și distruge C02-iul. Ba mai mult îl fixează în sol diez cu toate consecințele benefice pentru sănătatea oamenilor bolnavi de sclavie și de dictaturaile care ne conduc.
  Cica , dacă dai un tun Ucrainei, te poți îmbogăți peste noapte. Despre tunurile primite de către România de la partenerul stategic, UE, Banca Mondial si FMI nu are rost sa mai discutam. Tunuri adevărate, nu gainariile pentru care a fost trimis politic la închisoare domnul Dragnea.
  La tunuri înainte, la război înapoi.
  Așadar. Sa le dam de lucru oamenilor, omorandu-se. Pe acest principiu credem ca s-a încheiat un parteneriat între industria de război și cioclii miliardari. Avantaj reciproc și dezavantaj pentru cei care oferă carnea de tun.
 • eu-noi 18.04.2024 23:49
  Multumim, Redactie! Bun articol/ tema. Atinge multe adevaruri: razboi = business/ munca in zadar/ ocuparea sufletului/ stapanirea aproapelui/ spectacol/ fumigene pentru followup al planului ocultei/ reglarea pacatelor/ pepiniera de mucenici etc... etc... In zadar se chinuie tot pamanteanul...
 • Tic 19.04.2024 09:40
  Nicicând n-a fost să nu fie cumva!Citat dintr-un personaj al romanului "Rămas bun casei părintești" ,al doamnei Ileana Vulpescu,Dumnezeu să o odihnească!
  Dar criminlalii ăștia ,nici ei nu o duc mai bine ,tot timpul si-l ocupă cu planurile scelerate,cu punerea lor in aplicare.Sunt atât de fără minte ,încât nu isi dau seama ca nu își trăiesc viața proprie,ci trăiesc pt o himeră : stăpânirea omului,a pământului,a ceea ce nu poate fi stăpânit,creația lui Dumnezeu.Nouă nu ne pasă de ei,însă ei nu pot dormi nopțile de grija noastră ,de cum sa ne mintă,sa ne jefuiască,petrecerile lor sunt mascarade la care trebuie sa participe,plus alte mizerii pe care sunt nevoiți să le execute până intră în mormânt.Plus mâncătoria dintre ei.
  Ei sunt sclavii noștri,cu povara unor păcate grele in spate si nu VĂD.Trăiesc pt noi ,demenții.
 • INJECTIA FINALA 19.04.2024 08:19
  Roman realist, exceptional, adevăruri valabile permanent...
 • Davinci 19.04.2024 10:10
  Ce poți spune despre război? Mizerie, boli, ambiții deșarte, creime si tot ce tine de iadul pe pămînt. Motivele sint multiple si de cele mai multe ori ascunse. Războiul de apărare este una de atac este alta. Dar si cei ce se apară precum Ucraina au căutat-o fiind "îndrumați " sa accepte războiul pentru ca vor fi ajutați pentru ca vor fi integrați. Deci lideri inconștienți care au trimis propriul popor la moarte pentru ca așa doreau unii. Ca sa găsești tot felul de motive printre care si controlul populației globale prin războaie , boli, înfometare este o crima. Dar cui sa ii mai pese de așa ceva? Principiul american spus chiar in Cele Trei ZIle Ale Condorului un film in care membrii CIA sint omoriti pentru ca știau prea mult spre final Robert Redford si un șef CIA au un dialog istoric. Se spune la un moment dat ca poporul american este democratic agita timp cit are ce sa ana pe masa. CInd nu mai are ordona sa i se aducă neafind importanta cum. Retradus dece sa stai la coada pentru lapte cind poți lua tu toate vacile producatoare din nu știu ce tara si sa stea ei la rind sa primieasca? Lumea este divizată prin religii si nu prin credință. Dar si una si alta sint importante. In ziua de azi cind vezi un idiot de Papa vindut ocultei si manipulat de marxiști avind o viziune ce încalcă dogma vis a vis de homosexualitate si lgbtq este dezolant. Categoric ca toți sint "fii lui Dumnezeu" dar sa dam Cezarului ce este al lui. CUm sa pui un asemenea om conducator de neam? MUSk spunea spre suprinderea si teama generală ca prin 2040 America va fi condusă de o Inteligență artificială. Poate ca multe alte tari vor fi conduse de robotari atunci nu? Se va termina cu timpul liberului arbitru care de fapt este si terminat după spusele gay-ului PR al lui Schwabb anume Hariri. Ne vor pune după cum vad sa ne batem intre noi pentru motive false . Întrebarea este unde va fi DUmnezeu? Semne sint din ce in ce mai multe ca acele cutremure devastatoare sau tot felul de apocaliptice schimbări climaterice. Se pare ca s-a ajuns la o prea mare perversitate a relatatiilor umane iar cei bogata au tot interesul de a crea panici care mai tirziu sa fie tratate ca ceva normal. Sindromul Stockholm este cel mai evident.
  Doamne ajuta si iartă... iar cei ce ne vor raul sa fie anatemizate.

  Ceva asemanator dar cu alte nuanțe spune Huxley in 1931
  ALDOUS HUXLEY IN 1931

  “DICTATURA PERFECTA VA AVEA ASPECTUL UNEI DEMOCRATII, DAR VA FI IN ESENTA O INCHISOARE FARA ZIDURI DIN CARE PRIZONIERII NICI MACAR NU-SI VOR DORI SA EVADEZE. VA FI UN SISTEM DE SCLAVIE IN CARE PRIN CONSUMERISM SI DIVERTISMENT, SCLAVII ISI VOR IUBI STAPINII.”
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

 10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar

12:10

"Nu am fost noi". Israelul anunță că nu a fost implicat în moartea președintelui iranian