Oppenheimer – omul care s-a vrut Dumnezeu

De Levana Zigmund  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trebuie să vedeți ținta. Nu e bombardament cu radar; trebuie să lansați la vedere... Dacă e noapte, să fie cu lună... Să nu-i lăsați să o detoneze prea sus... Dacă o faceți prea sus, distrugerea la nivelul țintei nu va fi cât trebuie de mare.

Robert J. Oppenheimer, 23 iulie 1945,

în comunicare cu ofițerii care urmau să lanseze bomba atomică asupra Hiroșimei

 

 

Am vrut să scriu câte ceva despre filmul Oppenheimer anul trecut, în august, când comemorăm crimele de război comise la Hiroșima și Nagasaki. Dar, mi-am zis, lasă că ia Oscarul și scriu atunci. În plus, filmul nu este deloc despre Hiroșima și Nagasaki, ci mai mult despre nevrozele lui Oppenheimer, care, îndrăznesc să estimez, nu prea contează în marea schemă a lucrurilor.

Menționez în treacăt că predicția mea nu a avut în vedere calitatea artistică a filmului, ci, mai degrabă, așa, un soi de feng-shui. Cam cum ar fi fost să nu ia acest film Oscarul în situația actuală? E ca și cum n-ar fi luat Argo nu știu câte oscaruri în 2013, ori American Sniper, în 2015, ori, să nu uit, Pearl Harbor în 2002. De altfel, regizorul filmului Oppenheimer, Chris Nolan, are un fler teribil în alegerea temelor; în 2017, la un an după Brexit, a pus incidental pe piață filmul Dunkirk.

Fuziuni, fisiuni și citate celebre

Nu vreau să zăbovesc prea mult asupra ceremoniei de decernare a premiilor Oscar 2024, dar ea se potrivește mănușă cu filmul Oppenheimer. Ca de obicei, participanții s-au firitisit reciproc, și-au mai aruncat câte o poantă deochiată și și-au exprimat convingerea că sunt buricul pământului cum s-au priceput mai bine.

Relația fuzională dintre membrii elitei hollywoodiene s-a manifestat deplin în cadrul secțiunii dedicate memoriei lui Navalnîi, care a debutat cu un citat proiectat mare pe ecran: „Singurul lucru de care este nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”. Semnat: Aleksei Navalnîi.

Dacă vi se părea că ați auzit, totuși, mai demult cuvintele astea, spuse și de John F. Kennedy în 1961, înainte ca Navalnîi să fi văzut lumina zilei, și că ele i-ar aparține lui Edmund Burke (1729-1797) ori, prin parafrază, lui John Stuart Mill (1806-1873), dați cancel history, că nu mai e de actualitate.

De asemenea, sufragiile întregii adunări au fost întrunite în lungi hohote de râs sub stindardul anti-Trump, urmare unei glumițe mediocre pe care prezentatorul Jimmy Kimmel a făcut-o cu un aer de curaj nebun, de zici că era față în față cu un grup de MAGA nervoși, adunați să susțină Cel de-al Doilea Amendament la Constituția SUA.

Mai puțin fuzională a fost relația dintre ceremonia oscarurilor, în general, și lumea adunată în jurul clădirii într-un protest pro-Palestina. Deci, o împletire de fuziune și fisiune, fix ca titlurile date de Nolan celor două fire narative ale filmului Oppenheimer.

Pariul lui Nolan

Acordarea atâtor premii Oscar filmului Oppenheimer, mai ales într-un an ca 2024, reflectă același spirit de fisiune cu lumea manifestat de crema Hollywoodului față de împrejurimile sale imediate, doar că la o scară mult mai mare.

Sentimentul general azi pe planetă este că oamenii care au făcut bomba atomică au fost niște genii malefice care și-au pus inteligența în slujba unei întreprinderi criminale.

Există, cel puțin în afara Hollywoodului, o convenție nescrisă că nu glorificăm oameni de știință care fac arme de ucidere în masă, chiar dacă sunt foarte inteligenți, nevrotici și șarmanți, și nu celebrăm, fie și indirect, cele mai mari crime împotriva umanității. Mai ales când suntem amenințați, din nou, cu război nuclear. 

Chris Nolan încearcă să ne clatine aceste convingeri, propunând un film care se vrea complex, năucitor, plin de nuanțe, un film care să ne facă să gândim - de fapt, să ne răzgândim, să ieșim din această postură anti-intelectualistă și populistă și să vedem lucrurile în întreg relativismul lor moral.

Practic, ni se cere să acceptăm că ori nu e nimeni vinovat, ori toată lumea e vinovată, vag și la grămadă. Oppenheimer, în particular – sugerează Nolan - chiar vinovat să fi fost, cât de cât, a plătit cu vârf și îndesat pentru vina lui, fiind supus la umilințe nemeritate de anti-staliniștii americani în anii cincizeci.

Agenda lui Nolan rezultă clar chiar din construcția, doar în aparență complexă, a filmului. Oppenheimer este compus dintr-un mozaic de viniete și fulgurații adunate, nu neapărat în ordine cronologică, pe două coloane: coloana color, în care ne apar fragmente din viața lui Oppenheimer înainte de Proiectul Manhattan, în timpul dezvoltării bombei și câțiva ani după lansarea ei, și coloana alb-negru, care conține lungi scene detaliate ale audierilor desfășurate de Comisia pentru Energie Atomică (CEA), în 1954, pentru a-i retrage lui Oppenheimer autorizația de acces la informații clasificate. Cele două fluxuri alternează în film; sărim de la scene color la scene alb negru - fragmentele fiind așezate, pe cele două coloane, într-o corespondență minuțios calculată.

Gesturi, evenimente, personaje, dialoguri din „viața reală” își găsesc urmarea, deznodământul sau rezolvarea în „viața văzută de acuzatori”.

În versiunea lui gri, Oppenheimer ne apare ca un om hăituit, șocat, aproape paralizat de forța atacului căruia i-a căzut pe nedrept victimă, un om care realizează că nu poate să le explice acestor brute răuvoitoare infinit de complexele nuanțe ale vieții reale – nu le poate explica lor, parcă nu-și mai poate explica nici sieși.

În varianta color, e un om inteligent, fermecător, pasionat de munca lui, plin de bune intenții – chiar dacă, poate, naiv, uneori, și, ca noi toți, expus erorii.

De ce s-a supus acestei anchete? I-au spus-o mulți la acel moment, inclusiv Einstein, că putea foarte bine să-și dea demisia de la CEA; oricum, mandatul lui acolo era pe terminate. În caz că nu pricepeam și singuri care e ideea, Nolan introduce un dialog lămuritor între Oppenheimer și soția lui, Kitty.

Întors acasă înfrânt de la comisie, o găsește plângând. Ea îl întreabă: „Crezi că dacă i-ai lăsat să te batjocorească în asemenea hal, acum lumea o să te ierte?”. Oppenheimer răspunde: „Vom vedea”.

Bombe da, victime nu

Nu cred că Nolan ar fi propus acest pariu fără să se simtă sigur că îl câștigă. La Hollywood, cel puțin. Dar acolo nici nu era prea greu să-l câștige. Până la urmă, Oppenheimer este un film mult mai „bun” decât Argo, să zicem. Propaganda este mult mai subtilă. Protagonistul nu este un psihopat sângeros ca acela din American Sniper; ororile războiului nu sunt desene animate cu bum-bum, ca-n Pearl Harbor.

De fapt, ca să evite complet această ultimă potențială capcană, în Oppenheimer, ororile războiului nu sunt prezentate deloc. Ar fi fost simplu: bombele lui Oppenheimer au omorât zeci de mii de oameni; a arătat cam așa.

 

Dar nu avem nici măcar o imagine – de arhivă, dacă bani de efecte speciale nu mai erau – care să arate exploziile de la Hiroșima și Nagasaki.

Aflăm din recenzii că, fidel formatului ales, Nolan rămâne, în siguranță, alături de Oppenheimer, în SUA, în timpul atacurilor de la Hiroșima și Nagasaki. E o chestie de integritate artistică.

Singura aluzie vizuală că la Hiroșima și Nagasaki s-ar fi întâmplat niște lucruri nu tocmai cușer este un fel de scurtă halucinație pe care Oppenheimer-ul lui Nolan o are în timpul discursului pe care-l ține la Los Alamos după Hiroșima. Își vede câțiva colegi cu carnea topindu-se, carbonizați, urlând, vomitând. Dar e numai o scurtă halucinație; de fapt, cei care s-au topit, s-au carbonizat, au urlat și au vomitat în realitate erau în Japonia. Asta dacă nu trebuie, cumva, să dăm cancel history și la capitolul ăsta.

Așadar, ca să-și crească șansele în marele lui pariu cu decența, Nolan scoate, pur și simplu, din joc asul adversarului. Față cu atâta discreție, aproape că mi se face dor de un film cinstit cu Rambo.

Bucăți căzute la montaj

Filmul abundă în omisiuni și mistificări. În scena discursului de după atacul de la Hiroșima, Nolan ni-l prezintă pe Oppenheimer șocat, confuz, abia capabil să îngaime câteva cuvinte, bântuit de imagini de coșmar care-i apar aievea în fața ochilor.

Colegii lui de la Los Alamos își amintesc, dimpotrivă, că Oppenheimer a urcat pe scenă, după ce traversase intenționat întreaga sală venind din spate, să se bucure pe deplin de baia de mulțime, și, în uralele și ovațiile celor prezenți, a ridicat ambele brațe deasupra capului, ca un boxer care tocmai câștigase titlul mondial.

În aceeași linie, filmul ne arată că Oppenheimer a fost trădat de unii colegi, dar nu ne spune nimic despre propriile lui trădări. Ni se dau câteva indicii confuze despre relația lui cu Haakon Chevalier, profesor de literatură franceză la Berkeley și unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Oppenheimer – suficient de apropiat încât Oppenheimer să-i încredințeze o vreme creșterea propriului copil.

Filmul ne spune că, în 1943, ca să-și obțină autorizația de a lucra la Los Alamos, Oppenheimer i-a dezvăluit generalului Leslie Groves numele lui Chevalier ca „intermediar din partea comuniștilor”, dar nu ne spune și că Chevalier nu a aflat de această trădare decât mult mai târziu, când i-a fost distrusă cariera.

Și nici despre audierile de la House Un-American Activities Commission (HUAC), din 1949, nu aflăm din film, audieri în care Oppenheimer a numit mai multe persoane cu simpatii comuniste. Pe Dr. Bernard Peters l-a acuzat chiar că fusese membru al Partidului Comunist German, că participase la lupte de stradă și reușise să evadeze „prin mijloace dubioase” din lagărul de concentrare de la Dachau.

Rossi Lomanitz, fostul lui student la Berkeley, pe care Oppenheimer spunea că l-a dat afară din laborator din cauza „incredibilei lui indiscreții”, a ajuns muncitor cu ziua pe la căile ferate.

David Bohm, pe de altă parte, chemat și el la HUAC pentru declarații, a refuzat să pronunțe orice nume, a fost arestat și și-a pierdut postul la Princeton; Einstein i-a sugerat lui Oppenheimer să-l aducă pe Bohm la Institute of Advanced Study (IAS), unde era director, dar el a refuzat. I se părea că prezența lui Bohm i-ar crea probleme. L-a sfătuit să plece din țară și l-a ajutat să obțină un post în Brazilia.

Fizicianul Edward Condon ajungea, trist, la concluzia că Oppenheimer „încearcă să-și cumpere imunitatea devenind informator”.

Toate astea se întâmplau înainte de audierile alb-negru pe care le vedem în filmul lui Nolan, dar, în multele scene care compun acel lung segment, nu apare nicio mențiune despre aceste trădări mizerabile.

Indiferent cât de neplăcute au fost procedurile la care a fost supus Oppenheimer – și au fost – în cele din urmă, el nu a avut de suferit nici pe departe cât alții.

A rămas în funcția de director al IAS până în 1966, când s-a retras pentru că era deja foarte bolnav.

Și-a permis să cumpere o proprietate pe plajă la St. John, în Insulele Virgine, unde și-a petrecut ultimii ani de viață.

A fost reabilitat public în 1963 de președintele Lyndon Johnson.

A fost sau n-a fost?

Dar a fost Oppenheimer „comunist”? În accepțiunea lui din perioada mccarthy-istă, termenul acoperă o imensă plajă de nuanțe.

Simpatii de stânga aveau foarte mulți intelectuali în anii războiului. Groves spunea că „dacă era să eliminăm prompt pe fiecare om care avusese în trecut asocieri cu prieteni care aveau înclinații comuniste, sau care simpatizaseră la un moment sau altul cu rușii, am fi pierdut mulți dintre cei mai importanți fizicieni ai noștri”.

Existau și forme mai grave de „comunism”, de la deținerea unui carnet de membru al partidului până la spionaj.

Deși i-a fost retrasă autorizația de securitate, ancheta din 1954 l-a declarat pe Oppenheimer cetățean loial al Statelor Unite (deci „necomunist”).

Dar trebuie menționat că Pavel Sudoplatov, șef al mai multor misiuni speciale NKVD în perioada stalinistă, a afirmat, în cartea lui, Misiuni speciale, apărută în 1994, că Oppenheimer, Enrico Fermi și Leo Szilárd au fost adesea citați în dosarele NKVD, între 1942 și 1945, ca surse de informații pentru fabricarea bombei atomice.

Iar prietenul pe care l-a trădat, Haakon Chevalier, a scris o carte, intitulată The Man Who Would Be God, în care susține că Oppenheimer fusese membru al partidului comunist.

Un om mistuit de ambiție

Eforturile de decupaj ale lui Nolan nu se opresc nici pe departe aici. Oppenheimer-ul lui nu prea seamănă cu originalul, cel care se desprinde din chiar biografia pe care Nolan susține că și-a bazat filmul - American Prometheus. The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, pentru care Kai Bird și Martin J. Sherwin au primit Premiul Pulitzer. (Mare parte din citatele mele de aici provin tot din această carte).

Oppenheimer era, după cele mai multe relatări, un individ complex și enigmatic. Dar sunt două trăsături fundamentale ale lui Oppenheimer pe care contemporanii lui le cunoșteau foarte bine și fără de care povestea lui – și a bombei – nu poate fi înțeleasă, iar aceste două trăsături nu transpar din filmul lui Nolan.

Ele au fost rezumate perfect de marele fizician Freeman Dyson, care spunea că era mereu consternat, la Oppenheimer, de „o combinație ciudată de detașare filosofică și ambiție mistuitoare”.

Încep cu ambiția lui enormă, căci, fără ea, Oppenheimer nu ar fi ajuns „părintele bombei atomice”. Generalul Groves însuși spunea că l-a ales pe Oppenheimer la cârma proiectului Manhattan exact din acest motiv: a văzut în el „o ambiție excesivă”.

În 1942, când a fost angajat în proiectul atomic, Oppenheimer nu avea nicio experiență în management; nu avea nicio înclinație spre fizica experimentală; mai grav, nu avea nicio realizare remarcabilă în domeniul fizicii, punct. Se spunea că era un diletant.

De altfel, mulți s-au scandalizat că persoana numită în fruntea proiectului nu deținea Premiul Nobel – mai ales că urma să păstorească un număr considerabil de nobeliști. Proiectul Manhattan era singura lui șansă la o glorie pe care și-o dorea dincolo de orice și pe care era conștient că nu o putea obține din fizica teoretică.

Ghinion

Menționez, în paranteză, că Oppenheimer nu a primit niciodată Premiul Nobel; a fost nominalizat, după război, dar comisia a considerat că nu s-ar cuveni să premieze făcătorul unei arme de ucidere în masă, mai ales că tocmai fusese procesul de Nürnberg și alții fuseseră condamnați la moarte pentru crime împotriva umanității.

Ironică decizie, având în vedere că Nobel însuși a ajuns cine a ajuns pentru că a inventat praful de pușcă; s-o fi gândit și el, cu același bun simț funciar ca Oppenheimer, că invenția lui revoluționară avea să pună capăt războiului pe pământ. De unde și oximoronul „Premiul Nobel pentru Pace”.

Și mai ironic, se pare că lucrarea cea mai meritorie a lui Oppenheimer, privind găurile negre, a trecut neobservată la vremea ei, din cauza izbucnirii războiului, și a fost redescoperită abia prin anii nouăzeci; cei care se pricep spun că i-ar fi adus sigur un Nobel. Vorba americanului, karma is a bitch.

La masa celor bogați

Altă sursă de satisfacție pentru imensa ambiție a lui Oppenheimer era că, în calitate de director al Proiectului Manhattan, avea acces direct la conducerea politică. Nu trebuia să lipească petiții pe la porțile ministerelor, ca alții (ba putea chiar să zădărnicească petițiile altora, ceea ce a și făcut).

Nolan ne arată un Oppenheimer cu o prezență destul de marginală, umilă chiar, la masa celor care luau decizii. Colegii și apropiații lui din epocă au alte amintiri. Oppenheimer era adesea arogant și condescendent, nu se putea abține să arate că e la pertu cu figuri importante de la Washington; umbla în cercurile cele mai înalte ale politicienilor și oamenilor de afaceri și nu ezita să-și exercite influența.

Leo Szilárd considera că a intra în lumea politică nu putea duce un om de știință decât la compromiterea integrității. Dar, avid de recunoaștere și convins că poate influența lucrurile mai bine din interior, Oppenheimer a vrut să fie nu doar un chibiț ori un protestatar ignorat pe la uși, ci un participant direct, poziție pe care și-a păstrat-o și după lansarea bombelor. De altfel, nu a spus niciodată, până la finalul vieții, că ar fi preferat să rămână pe margine. Dimpotrivă, a spus clar că nu regretă participarea lui la crearea bombei.

The show must go on

Să admitem că principala lui motivație în fabricarea bombei era că naziștii trebuiau eliminați. Dar, după capitularea Germaniei, Oppenheimer a continuat proiectul atomic fără nicio sincopă. Sigur că el nu avea o influență reală în luarea deciziei de lansare a bombelor; zarurile fuseseră demult aruncate.

Încă din septembrie 1944, când devenise limpede că URSS va înfrânge curând Germania, Churchill și Roosevelt semnaseră așa-zisul „aide-memoirede la Hyde Park”, prin care agreau că bomba atomică „ar putea fi, după mature considerații” folosită împotriva Japoniei, „care va fi prevenită că bombardamentul va fi repetat până când capitulează”.

Agenda subînțeleasă era că bomba trebuia folosită în război pentru a face o demonstrație supremă de forță în fața rușilor. Lumea se reașeza și trebuia să fie clar cine o va conduce.

De altfel, agenda nici măcar nu era doar subînțeleasă, pentru că generalul Groves vorbea despre asta în termeni clari în cercurile de apropiați de la Los Alamos.

Tot  Groves spunea că „niciodată, începând de la cam două săptămâni după ce am preluat conducerea proiectului [septembrie 1942], nu mi-am făcut vreo iluzie cum că, de fapt, inamicul nostru ar fi altcineva decât Rusia, iar proiectul a fost condus pornind de la această premisă”.

Prin urmare, chiar și după capitularea Germaniei, Oppenheimer știa că facerea bombei va merge mai departe. Dar, spre deosebire de mulți dintre colegii lui, el nu a încercat, măcar, să oprească tăvălugul.

Testul nu avusese încă loc. Niște pârghii erau, totuși, în mâinile lui. Nu a făcut nimic; dimpotrivă, le-a pus piedici celor care încercau să se opună, i-a deturnat. Ideea că ar fi putut să nu-și vadă cu ochii lui creația îi era insuportabilă.

„N-am avut de ales”

Mulți fizicieni implicați în proiect susțineau ideea unei demonstrații pur tehnice, în fața unei comisii comune, care, credeau ei, oricât de naiv, putea fi suficientă pentru a determina inamicul să capituleze.

O alternativă inacceptabilă pentru Oppenheimer, care, în raportul trimis ministrului american de război, Henry L. Stimson, în iunie 1945, scria: „nu vedem nicio alternativă acceptabilă la utilizarea militară directă”.

Spunea că folosirea imediată a armei avea nu doar să pună capăt războiului cu Japonia, ci tuturor războaielor, pentru eternitate. Altfel spus, impulsul lui era, fundamental, unul pacifist – lăsând la o parte cei câteva zeci de mii de morți inițiali.

Unde mai pui – cum îi spunea el fizicianului Robert Wilson în același iunie – că exista riscul ca bomba să nu explodeze la acea demonstrație pur tehnică! S-ar fi făcut de râs în fața tuturor celor invitați să ia act de geniul lui (pe lângă supremația militară americană). Un risc cu adevărat inacceptabil.

Micul imperiu

După război, Oppenheimer a încercat să-și facă un nou fief la IAS, unde angaja cam pe cine voia el, călcând multă lume pe bombeu. Era obișnuit de la Los Alamos să aibă la dispoziție un buget enorm pe care să-l administreze cum credea de cuviință.

Lumea mergea cu bicicleta, el avea un Chrysler de lux. Organiza anumite evenimente și cursuri doar pentru că îl interesau pe el, personal. Trimitea fără scrupule la plimbare pe oricine îl plictisea sau știa mai mult decât el și voia să transforme secția de fizică teoretică într-una experimentală, încercând, conștient sau nu, să recreeze atmosfera excitantă de la Los Alamos.

Asta l-a deranjat chiar și pe Einstein, rezident la institut de ani de zile.

Freeman Dyson, care era tânăr pe-atunci, povestea scene umilitoare la care fusese supus. Era șocat de limitele cunoașterii lui Oppenheimer în materie de fizică, iar despre exprimările lui sibilinice comenta: „incomprehensibilitatea poate fi confundată cu profunzimea”. Spunea că Oppenheimer își făcuse la IAS „micul lui imperiu”.

Așa a început conflictul lui Oppenheimer cu Lewis Strauss – marele lui dușman în film - care era membru al consiliului de administrație al institutului (alimentat din fonduri private), conflict din care i s-a tras, cel puțin în parte, ancheta din 1954.

Inutil de spus, Nolan ignoră aceste detalii, dar se folosește de Strauss pentru a anihila multe dintre defectele lui Oppenheimer; simplul fapt că acuzațiile îi sunt aduse, cu spume la gură, de un dușman ne va spune că ele sunt neadevărate.

La fel cum, în privința ambiției, Nolan mută atenția spre Kitty, făcând din Oppenheimer un pămpălău mânat din spate de o muiere dominatoare, geloasă și posesivă, veșnic nemulțumită de lipsa lui de combativitate. Nu știu de ce această caricatură dezonorantă l-ar absolvi în vreun fel de răspundere.

Detașare zeiască

Un al doilea aspect fundamental al caracterului lui Oppenheimer unde Nolan trișează prin omisiune este detașarea lui intelectualistă și un anume egoism, solipsism, chiar, bine maturat în referințe literare și exprimat, adesea, în frazele pretențioase, cu înțelesuri obscure, pentru care era faimos.

Celebra lui trimitere la Bhagavad Gita în timpul testului Trinity intră în acest registru. Nobelistul Isidor Rabi, care i-a fost mulți ani alături, spunea că Oppenheimer se apropiase de Gita pentru confortul pe care i-l dădea viziunea ei fatalistă, care îi permitea o mai mare libertate intelectuală, îl absolvea de răspundere și îi legitima detașarea.

Gita venea să îl elibereze de educația primită la Ethical Culture, o sectă iudaică reformistă din care făcuse parte cu părinții lui, la New York, și care sublinia voința individuală și datoria față de semeni.

Nu pot să nu notez aici scena în care Jean Tatlock întrerupe brusc copulația, atrasă fiind irezistibil de raftul cu cărți, cum se întâmplă, din care raft - după ce verifică scurt cu preopinentul ușor tumefiat de turnura evenimentelor că a auzit, totuși, de Freud și Jung - extrage un text în sanscrită și-l pune pe bietul Oppenheimer să citească fix I am become Death, the Destroyer of Worlds.

Îmi place să cred că Nolan nu echivalează testul Trinity cu umilința și extazul sexual la Oppenheimer, că mi se pare prea mult chiar și pentru un film de Oscar.

Dar, nefiind intelectuală, probabil că nu pătrund semnificațiile profunde pe care le are coitus interruptus la genii.

Un spectacol de lumină și culoare

Deși Oppenheimer era considerat de toată lumea un estet absolut, Nolan rezumă această latură în câteva cadre de coloratură (Picasso, Stravinski, etc.).

Or, estetismul lui Oppenheimer este expresia unui filon profund, definitoriu, aceeași sursă interioară din care se trage și detașarea morală care i-a permis să ignore, mult timp, dilema înfiorătoare pe care o punea munca lui în Proiectul Manhattan.

În timpul testului, frumusețea terifiantă a exploziei, lumina teribilă, nelumească, regurgitată cumva de pământ, culorile nemaivăzute - au avut întâietate în mintea lui. (Nu știu de ce îmi aduc aminte, incongruent, de Trump și ale lui „beautiful weapons”).

La data testului, 16 iulie 1945, Oppenheimer știa deja că bomba va fi lansată asupra Japoniei; participase la alegerea țintelor și știa că nu era vorba de obiective militare.

O spusese chiar el: nu existau în Japonia obiective militare pe măsura bombei lui.

Hiroșima fusese aleasă tocmai pentru că era un oraș destul de mare încât efectele distructive ale armei să nu fie irosite în van.

Știa toate astea, dar de „bieții omuleți” (japonezii care urmau să fie obliterați de bombă) nu a vorbit decât după ce i-a trecut extazul estetic generat de explozie.

Trinitatea luată în deșert

Nolan pune testul Trinity în centrul filmului; Hiroșima și Nagasaki au fost incidente secundare. Cred că e corect: pentru Oppenheimer, testul a fost culminația. Nu doar a muncii lui, a ambiției lui uriașe, a obsesiei, ci – și aici mă detașez de mesajul filmului – ca expresie supremă și ultimă a detașării lui morale și emoționale de ce însemna, pentru umanitate, rodul imensei lui inteligențe.

După Trinity, pentru Oppenheimer a început declinul. Ceva din ființa lui se epuizase – și, poate, întruparea spiritului lui creator, pe care și-o dorise cu atâta pasiune și înfrigurare, nu l-a înălțat, cum spera el, decât o secundă de înfumurare, înainte să-l nimicească pentru eternitate.

Oppenheimer a fost cel care a ales locul unde urma să fie efectuat testul, în deșertul Jornado del Muerto. Tot Oppenheimer i-a dat numele: Trinity, inspirat de un poem al lui John Donne, în opera căruia îl inițiase marea lui iubire, Jean Tatlock, în tinerețe.

Poemul începe așa: Batter my heart, three person’d God (Lovește-mă tare în inimă, Dumnezeule-treime) – apelul sfâșietor al celui care dorește cu pasiune să creadă, dar nu poate; se declară „logodit cu dușmanul lui Dumnezeu” (Rațiunea, „viceregele Domnului”) și îi cere lui Dumnezeu să-l atace, să-l lovească, să-i îndoaie oasele și să-i rupă carnea pentru a-l salva de sub un asediu din care nu poate ieși singur.

Oppenheimer era un mistic. Ideea că i-ar fi scăpat semnificația exactă a numelui „Trinitatea”, pus de el însuși unui punct din inima unui deșert numit dintotdeauna de indieni „Drumul Mortului”, mi se pare exclusă.

Pentru Oppenheimer, Trinity a fost locul în care l-a provocat pe Dumnezeu să-l înșface de piept, să-l trântească la pământ și, prin forță brută, să-l aducă pe drumul cel bun. Azi, Trinity este un crater mut, lucios ca sticla, mortificat de temperatura exploziei. Cred că știm cu toții (mai puțin, poate, la Hollywood) dacă i s-a răspuns provocării, și cum.

O discuție cu Einstein care nu a avut loc niciodată

În caz că operațiunea de epurare a păcatelor lui Oppenheimer nu era completă, Nolan comite o ultimă faptă reprobabilă, care, de altfel, încununează filmul. El inventează o discuție între Oppenheimer și Einstein pe malul iazului de la IAS, discuție pe care o plasează, deștept, la final, cheia de boltă.

Este discuția în care Einstein spune că el s-a retras, conștient că inovațiile lui în fizică aveau să producă efecte teribile, și că i-a pasat ștafeta lui Oppenheimer - venise vremea lui; urma acum să sufere și el necesarele tribulații: fusese folosit de „sistem”, urma să fie pedepsit, apoi iertat și reabilitat.

Altfel spus, Nolan îl pune pe Einstein într-o relație de continuitate a răspunderii cu Oppenheimer. Vinovat de bombă e și Einstein. Vinovați de bombă sunt toți fizicienii, într-un continuum sacrificial pe altarul științei.

Propunerea este revoltătoare în primul rând pentru că Einstein și-a făcut foarte clară poziția privitoare la bomba atomică. El a semnat scrisoarea, pregătită de Leo Szilárd, prin care îl avertiza pe președintele Roosevelt că naziștii lucrau la arma atomică (lucru pe care l-a regretat enorm), dar a refuzat întotdeauna să facă parte din proiect. Spunea că, dacă ar fi știut la ce se poate ajunge, n-ar mai fi făcut niciodată fizică.

Progresul o cere

Dar semnificația scenei este mult dincolo de o jignire adusă memoriei lui Albert Einstein. Ce ni se spune este că oamenii de știință nu pot fi ținuți la răspundere pentru modul în care este folosită munca lor.

Mintea lor strălucită trebuie să continue să caute, să cerceteze, să testeze, să experimenteze. Asta a devenit deja o premisă indiscutabilă. Nimic nu îi poate opri și nu trebuie să îi oprească. „Progresul științific” e sfânt.

Modul în care le sunt folosite invențiile scapă controlului lor și, deci, ei nu pot fi ținuți la răspundere pentru efecte. Dacă descoperirile lor sunt preluate în slujba unor agende venale ori criminale, asta e doar vina cercurilor de putere care le finanțează generos cariera. Care cercuri, sigur, după cum s-a văzut și în film, au și ele justificările lor; situația poate fi amețitor de complexă, mai ales dacă-ți lipsește busola morală.

Moștenirea lui Oppenheimer

În final, cred că filmul ne obligă, contrar intențiilor lui Nolan, să ne punem întrebarea: dar noi de ce ne așteptăm ca oamenii de știință să știe ei mai bine – chiar cel mai bine? Oare cunoașterea lor științifică ori tehnică le oferă și o înțelegere morală mai profundă decât a omului de rând?

Voi spune că nu, iar proba nu e doar Oppenheimer. Istoria abundă în exemple.

Am asistat cu toții, nu demult, cu ocazia zisei pandemii, la o demonstrație globală șocantă a nivelului de conștiință al „experților”. Sigur că au existat și excepții, așa cum excepții au existat și în Proiectul Manhattan, dar vocile care au dominat scena, cu efecte ireparabile, au fost cele ale ambiției și detașării morale.

Din acest punct de vedere, Oppenheimer este un personaj exemplar. El a dat tonul unei epoci în care omul de știință a descins în infernul politic, devenind complice la rău; mai grav, un complice care beneficiază de impunitate.

A făcut-o din ambiție și din acea curiozitate intelectuală irepresibilă fără de care știința nu ar merge mai departe. O curiozitate care, nemoderată de inteligența inimii și neținută în frâu de simțul moral, poate fi dezastruoasă pentru omenire. Ceea ce, în cazul lui Oppenheimer – în cazul nostru – s-a și întâmplat.

A avut el mustrări de conștiință? Da. Contează mustrările lui? Câtuși de puțin.

Și totuși, mă tem că Oppenheimer devine o figură luminoasă prin comparație cu cei care-i vin pe urme. Oare urmașii lui de azi mai au măcar acele mustrări, oricât de irelevante? Oare cei care construiesc „inteligența artificială”, care cred că pot controla tehnic conștiința umană ori care avansează pe calea modificării genetice a speciei, în ciuda tuturor avertismentelor de dezastru, au măcar vreo strângere de inimă? Nu par.

Oppenheimer spunea că, în timpul testului Trinity, ar fi rostit acel celebru vers din Bhagavad Gita: „I am become Death, the Destroyer of Worlds”. Deși fratele lui, Frank, care era lângă el, nu-și amintește decât că l-a auzit mormăind: „A mers!”, simplul fapt de a fi atașat, retrospectiv, experienței lui de atunci această frază enormă prin semnificații îl plasează pe Oppenheimer la distanțe ontologice de un Yuval Harari, de exemplu. 

Și-atunci, fac apel la un alt comentariu, autentic, plenar, care, oricât de anti-intelectualist ar fi el - sau tocmai de-aia - ar trebui să bântuie, ca un semnal de alarmă, moștenirea lui Oppenheimer.

Imediat după test, fizicianul american Kenneth Bainbridge, prezent și el la Trinity, conchidea, sec:Now we are all sons of bitches– în traducere:„Acum suntem toți niște nenorociți”.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
  • IC XC NI KA 19.03.2024 02:07
    Dumnezeu îi oferă omului demnitatea de a accepta sau de a refuza EXCLUSIV pe baza alegerii sale, comuniunea cu Creatorul. Ce exemplu mai bun ca ăsta poate să existe a dovezii de iubire a Lui Dumnezeu față de (orice) om, când această dovada de iubire se arată și mai mult în cazul refuzului comuniunii cu El, întrucât nu i se ia omului șansa de a reintra prin pocăință în starea harică din care a căzut (Pr.Prof. Dumitru Stăniloae, Chipul, p.72).

    Cât despre conștiință, tot Părintele Stăniloae afirmă că omul căzut  „dobândește conștiința de sine și demnitatea umanului atunci când este responsabil de celălalt, văzând demnitatea veșnică a celuilalt” (Pr.Prof. D. Stăniloae, Marc-Antoine Costa de Beauregard, Mică dogmatică, p. 94).

    Așadar, spectacolul de lumină și culoare nu-i acum ..deși pare..

    Iar cancel history e mic copil pe langă cancel Dumnezeu, dar pe cine mai interesează.. Căci a nu face binele însemnă a face rău. Toată ziua. Din totdeauna. De la Facere ..și până la noi și până la sfârșitul veacului. Clar și lămurit ..și parafrazat și răs-parafrazat începând cu te miri cine și până la Mill, fie și Burke etc. Că-s mai accesibili ..ca Dumnezeu.

    “..a face bine sau a face rău” (Marcu 3,4/Luca 6,9) atât există ..la Carte. Altfel spus, dacă nu faci binele automat faci rău. Scurt pe doi. Tertium non datur. Sau? Dar nu are cum să fie altfel, că doar a spus-o .. Navalnîi, mă rog ..Kennedy.. și alții - ca dovadă ..

    Dar noi cu Domnul ..cu cancel cu tot.

    Doamne, miluiește.
  • Brainless 19.03.2024 09:26
    De ce m-am abtinut sa vad acest film? Pentru simplul motiv ca este o propaganda penibila, care nu are alt scop decat sa reaminteasca amarastenilor ca puternicii planetei au la degetul cel mic arma suprema, capabila sa anihileze tot ce este viu in minute, daca palmasii nu isi vad de treaba. Realitatea este mult mai simpla si la polul opus al naratiunii oficiale (ce surpriza!). Bomba atomica este o gogorita al carei mit trebuie mentinut in constiinta colectiva prin orice mijloace. Hiroshima si Nagasaky au fost bombardate cu bombe incediare, la fel ca si Tokyo cu cateva luni mai devreme. Daca pui unele langa altele fotografii post bombardament ale celor trei orase nu stii care e unul si care e celalalt. De ce au creat mitul in Japonia? Pentru ca majoritatea constructiilor erau din lemn si bombele incendiare erau suficiente pentru ca distrugerea sa para "apocaliptica". Daca radiatiile sunt asa de nocive si persistente cum ne spune "stiinta", de ce ambele orase au fost reconstruite dupa cateva luni in aceleasi vetre si milioane de oameni traiesc si azi bine-merci acolo? Arsurile chimice nu se deosebesc cu nimic de arsurile termice si nu am auzit sa existe prea multi mutanti prin Japonia zilele astea. Cel mai mare secret al proiectului Manhattan este ca a esuat lamentabil si ca bomba atomica sau cea cu hidrogen sunt niste aiureli fanteziste. Toate fotografiile de pe net cu maretele explozii sunt falsuri usor de dovedit (multi au facut-o deja) iar faptul ca nimeni nu mai detoneaza azi gogorita pentru a o "testa" se datoreaza avansurilor in analiza imaginii si pentru a intari ideea ca stim tot ce se poate sti despre mareata bomba. Fara indoiala ca pot adauga material radioactiv unei bombe conventionale de mare putere. Dar vrajeala jenanata cu masa critica ce provoaca explozii si cu persistenta radiatiilor timp de mii de ani sunt naucitor de stupide si de usor de demontat. Exista un documentar facut de francezi in zona Chernobyl care arata cat de infloritoare este vegetatia pe acolo si cat de bine o duc animalele in absenta omului (pentru care radiatiile sunt si azi prea puternice). Acelasi documentar arata si cativa batrani care au refuzat sa paraseasca zona cand s-a facut evacuarea si care traiesc cat se poate de sanatosi la 38 de ani dupa accident. Cu multi ani in urma am intrebat un fizician atomist, prieten de familie, despre exploziile atomice si a ras. Mi-a spus ca asa-zisa masa critica provoaca o emisie intensa de radiatii care afecteaza ireversibil tot ce este viu pe o anumita raza, nu prea mare, dar ca explozia atomica este doar o teorie niciodata dovedita. Ma amuz teribil cand aud un "lider" sau altul vorbind despre amenintarea nucleara si sunt frustrat pana la sufocare cand vad priviri speriate la auzul amenintarilor care stiu ca sunt mai goale decat imparatul in hainele lui cele noi. Nu stiu daca actuala... sa o numim civilizatie, va supravietui in forma actuala prea mult dar stiu sigur ca sfarsitul nu va veni de la bombe imaginare, nascute de aceleasi minti bolnave pe care, ca niste idioti veritabili le lasam sa decida pentru noi.
  • Brainless 19.03.2024 09:29
    De ce m-am abtinut sa vad acest film? Pentru simplul motiv ca este o propaganda penibila, care nu are alt scop decat sa reaminteasca amarastenilor ca puternicii planetei au la degetul cel mic arma suprema, capabila sa anihileze tot ce este viu in minute, daca palmasii nu isi vad de treaba. Realitatea este mult mai simpla si la polul opus al naratiunii oficiale (ce surpriza!). Bomba atomica este o gogorita al carei mit trebuie mentinut in constiinta colectiva prin orice mijloace. Hiroshima si Nagasaky au fost bombardate cu bombe incediare, la fel ca si Tokyo cu cateva luni mai devreme. Daca pui unele langa altele fotografii post bombardament ale celor trei orase nu stii care e unul si care e celalalt. De ce au creat mitul in Japonia? Pentru ca majoritatea constructiilor erau din lemn si bombele incendiare erau suficiente pentru ca distrugerea sa para "apocaliptica". Daca radiatiile sunt asa de nocive si persistente cum ne spune "stiinta", de ce ambele orase au fost reconstruite dupa cateva luni in aceleasi vetre si milioane de oameni au trait sau traiesc si azi bine-merci acolo? Arsurile chimice nu se deosebesc cu nimic de arsurile termice si nu am auzit sa existe prea multi mutanti prin Japonia zilele astea. Cel mai mare secret al proiectului Manhattan este ca a esuat lamentabil si ca bomba atomica sau cea cu hidrogen sunt niste aiureli fanteziste. Toate fotografiile de pe net cu maretele explozii sunt falsuri usor de dovedit (multi au facut-o deja) iar faptul ca nimeni nu mai detoneaza azi gogorita pentru a o "testa" se datoreaza avansurilor in analiza imaginii si pentru a intari ideea ca stim tot ce se poate sti despre mareata bomba. Fara indoiala ca pot adauga material radioactiv unei bombe conventionale de mare putere. Dar vrajeala jenanata cu masa critica ce provoaca explozii si cu persistenta radiatiilor timp de mii de ani sunt naucitor de stupide si usor de demontat. Exista un documentar facut de francezi in zona Chernobyl care arata cat de infloritoare este vegetatia pe acolo si cat de bine o duc animalele in absenta omului (pentru care radiatiile sunt si azi prea puternice). Acelasi documentar arata si cativa batrani care au refuzat sa paraseasca zona cand s-a facut evacuarea si care traiesc cat se poate de sanatosi la 30 de ani dupa accident. Cu multi ani in urma am intrebat un fizician atomist, prieten de familie, despre exploziile atomice si a ras. Mi-a spus ca asa-zisa masa critica provoaca o emisie intensa de radiatii care afecteaza ireversibil tot ce este viu pe o anumita raza, nu prea mare, dar ca explozia atomica este doar o teorie niciodata dovedita. Ma amuz teribil cand aud un "lider" sau altul vorbind despre amenintarea nucleara si sunt frustrat pana la sufocare cand vad priviri speriate la auzul amenintarilor care stiu ca sunt mai goale decat imparatul in hainele lui cele noi. Nu stiu daca actuala... sa o numim civilizatie, va supravietui in forma actuala prea mult dar stiu sigur ca sfarsitul nu va veni de la bombe imaginare, nascute de aceleasi minti bolnave pe care, ca niste idioti veritabili, le lasam sa decida pentru noi.
  • Mihai_T 19.03.2024 11:48
    Interesant că pe general îl chema Leslie Graves. Grave înseamnă mormânt. E ca și cum l-ar chema pe unul Robert Mormânt.
  • Mihai_T 19.03.2024 12:07
    Rectific: îl chema Groves.
  • Mihai_T 19.03.2024 12:21
    Rectific: îl chema Groves.
  • Mihai_T 19.03.2024 11:50
    Uitându-te la Levana Zigmund și fiind superficial, ai putea crede că e o ”pițipoancă”. Când colo dă clasă la mulți cu inteligența.
  • Blow777 20.03.2024 14:28
    Mihai, apreciez comentariile tale, insa poți face un compliment și fără să fii mitocan.
  • Mihai_T 19.03.2024 12:03
    Pe lângă tot ce a zis Levana pe partea de concept al filmului (scriitura peliculei), filmul mi s-a părut slab pe partea tehnică. Editările erau foarte obositoare, cel puțin la început. Cadrele durau foarte puțin și era enervant. La un film de o asemenea ambiție ca Oppenheimer, te-ai fi așteptat să fie cadre cu o durată consistentă. Unghiurile nu mi s-au părut chiar așa bune. Mi se pare că Nolan e mai degrabă un scriitor competent (writter) decât un regizor competent (director). Am auzit că a fost o alegere deliberată cu cadrele foarte scurte, pentru că subiectul nu e interesant pentru majoritatea oamenilor; și atunci ei s-au gândit să facă filmul atractiv printr-un ritm intens al cadrelor. Dar nu mi s-a părut că a mers. Poate calitatea imaginilor a fost bună (cinematography), dar fără o scriitură bună și fără un meșteșug clar privitor la prezentarea filmului, numai imaginile frumoase nu sunt de ajuns. Coloana sonoră nu m-a mișcat cu nimic.
    Am suspiciunea că acele oscaruri au fost acordate mai mult din rațiuni politice. Probabil cineva vrea să promoveze ideea de bombă atomică, ori să pregătească lumea pentru ziua când rachetele s-ar putea să zboare.
  • RomeoB 21.03.2024 07:54
    Filmul reprezinta un raspuns dat Rusiei si indirect Chinei, mai ales in conditiile in care rusii ameninta cu arma nucleara in Ucraina: AVEM TEHNOLOGII NOI MILITARE, PE CARE$ VOI NU LE AVETI SI CARE VOR FACE DIFERENTA IN CAZUL WW3 !
  • Davinci 22.03.2024 09:47
    poate nu are legătură dar trebuie văzut Raul mult mai de la început si asta apare in spusele lui Benjamin friedman evreul care nu minte si fost consilier al președintelui Wilson in cele ce spune in declarația de la Balfour sau comentariul despre asta unde a fost prezent la actul de mare trădare si nemernicie unde iată cine erau implicații.

    nu este redata si pacat pentru ca veți înțelege ce si cum ce a urmat.
    BENJAMIN H. FREEDMAN
    – EVREUL CARE NU MINTE
    5 august 2010|Textele altora
    Cine a declanșat și la ce au folosit războaiele
    mondiale?
    Au existat și evrei care au spus adevărul
    Articol preluat din revista Lumea nr. 7/2010
    Discurs ținut de Benjamin H. Freedman, consilierul
    președintelui W. Wilson, în 1961
    Aici, în Statele Unite, sioniștii și coreligionarii lor
    dețin un control total asupra guvernului nostru. Din
    foarte multe motive (prea multe și prea complexe
    pentru a le analiza acum), sioniștii și coreligionarii lor
    conduc aceste State Unite, precum niște monarhi
    absoluți ai acestei țări.
    Veți putea, evident, considera că este o afirmație
    foarte vagă, dar permiteți-mi să vă descriu ce s-a
    petrecut în timp ce noi dormeam.
    Ce s-a petrecut? Întâi s-a petrecut primul război
    mondial, care a izbucnit în 1914. Mai sunt puțini
    oameni de vârsta mea care-și amintesc lucrul
    acesta. Acest război a fost purtat într-o tabără de
    către Marea Britanie, Franța și Rusia, și, în cealaltă
    tabără, de către Germania, Austro-Ungaria și Turcia.
    În doar doi ani, Germania practic câștigase acel
    război: nu doar „de iure”, ci chiar „de facto”.
    Submarinele germane, care au fost o surpriză
    pentru întreaga lume, nimiciseră toate convoaiele
    din Atlantic. Marea Britanie rămăsese fără muniții
    pentru soldații ei, cu alimente doar pentru o
    săptămână, după care a urmat foametea.
    În aceeași perioadă, armata franceză era zguduită
    de rebeliuni. Francezii pierduseră 600 000 de tineri
    pe Somme, în timpul defensivei de la Verdun.
    Armata rusească înregistra dezertări masive,
    oamenii își luau jucăriile și plecau acasă; rușii nu-1
    iubeau pe Țar. Armata italiană era și ea pe cale de a
    se prăbuși. Nu se trăsese un singur foc pe teritoriul
    Germaniei. Niciun singur soldat inamic nu trecuse
    frontiera în Germania. Și, cu toate acestea,
    Germania era cea care oferea Angliei condițiile
    păcii. Germania oferea Angliei o pace negociabilă
    pe care juriștii o numesc „status quo ante basis”.
    Aceasta înseamnă „să dăm războiul deoparte și să
    considerăm totul așa cum a fost înainte ca războiul
    să înceapă”. Deci Anglia, în vara lui 1916, începuse
    să analizeze aceste propuneri și încă în mod serios.
    Nici nu prea avea de ales. Era una din două: să
    accepte o pace negociabilă, pe care Germania o
    oferea cu generozitate, sau să continue un război
    inutil până la nimicirea totală.
    În timp ce aceste evenimente aveau loc, sioniștii din
    Germania (care-i reprezentau de fapt pe sioniștii din
    estul Europei) au mers la Ministerul de război
    britanic și – aici voi fi foarte laconic pentru că
    povestea este lungă, dar am toate documentele care
    dovedesc afirmațiile mele – au spus: „Uitați cum stau
    lucrurile: încă mai puteți câștiga acest război. Nu
    trebuie să vă predați. Veți putea câștiga acest
    război, dacă Statele Unite ar deveni aliații voștri”. La
    vremea respectivă Statele Unite nu erau implicate în
    război. Eram proaspeți, eram tineri, eram bogați,
    eram puternici. Sioniștii au spus Angliei: „Vă
    garantăm că vom aduce Statele Unite în acest
    război ca aliat al vostru, să lupte de partea voastră,
    cu condiția să ne promiteți Palestina pentru după
    victorie”.
    Cu alte cuvinte, ei făcuseră următorul târg: „Vom
    aduce SUA în război ca aliat al vostru. Prețul pe
    care trebuie să-l plătiți este Palestina, după ce
    anihilați Germania, Austro-Ungaria și Turcia”. Anglia
    avea tot atâta drept să promită cuiva Palestina, așa
    cum SUA ar fi avut dreptul să promită, de exemplu,
    Japonia Irlandei, pentru vreun motiv oarecare. Este
    absolut absurd ca Marea Britanie, care nu a avut
    niciodată vreo legătură sau vreun interes sau vreun
    drept asupra a ceea ce se numea Palestina, să
    folosească această țară precum moneda de schimb
    oferită sioniștilor pentru serviciul lor de a aduce SUA
    în război. Cu toate acestea Marea Britanie a făcut
    această promisiune sioniștilor, în octombrie 1916.
    Și, la puțin timp după acest moment – și nu știu câți
    dintre dumneavoastră își mai amintesc – Statele
    Unite, care erau în cvasi-totalitate pro-germane, au
    intrat în război împotriva Germaniei, de partea Marii
    Britanii. Am afirmat că SUA erau în cvasi-totalitate
    pro-germane, deoarece ziarele americane erau
    controlate de evrei, bancherii americani erau evrei
    și, în general, mass-media americană aparținea
    evreilor; iar ei, acești evrei, erau pro-germani. Erau
    pro-germani, deoarece foarte mulți dintre ei
    proveneau din Germania și doreau să vadă o
    Germanie care-1 va distruge pe Țar. Evreii nu-1
    iubeau pe Țar și nu doreau să vadă Rusia câștigând
    războiul.
    Acești bancheri evrei-germani, precum Kuhn Loeb și
    alte bănci celebre americane refuzaseră să
    finanțeze Anglia sau Franța, chiar și cu un dolar. Ei
    au stat deoparte spunând: „Câtă vreme vedem
    Franța și Anglia aliate cu Rusia – nici un cent!” În
    schimb, acești bancheri au pompat bani în
    Germania, luptând în acest mod alături de
    Germania, în speranța de a vedea Rusia
    îngenunchiată și Țarul anihilat. Acum, aceiași evrei,
    când au văzut nesperata posibilitate de a obține
    Palestina, au mers în Anglia și au făcut acest târg.
    Și, la vremea respectivă, aceasta a dus o schimbare
    totală de atitudine, exact ca un semafor care trece
    de pe roșu pe verde.
    După ce toate ziarele americane fuseseră pro-
    germane, explicând despre dificultățile întâmpinate
    de către Germania în războiul dus împotriva Angliei,
    deodată, pentru aceleași ziare, germanii nu mai erau
    buni. Germanii erau ticăloși. Germanii erau numiți
    „huni”. Germanii executau surori ale Crucii Roșii.
    Germanii tăiau mâinile bebelușilor. La puțin timp
    după acest moment, Woodrow Wilson a declarat
    război Germaniei. Sioniștii din Londra au telegrafiat
    în SUA judecătorului Louis Bradeis (de la Curtea
    Supremă de Justiție), spunându-i. „Du-te acum și fă
    presiuni asupra președintelui Wilson. Noi obținem de
    la Anglia ce dorim. Acum e rândul tău să faci
    presiuni asupra președintelui Wilson să aducă în
    război Statele Unite”.
    Iată cum au intrat în război Statele Unite ale
    Americii. America nu avea niciun interes în acel
    război. America avea la fel de mult interes în acel
    război ca cineva care ar trebui să fie pe lună în
    această seară, în loc să fie în patul lui. Pentru
    contextul Primului Război Mondial, nu a existat
    niciun sens ca America să fie implicată în acel
    război.
    După ce noi, americanii, am intrat în război, sioniștii
    au mers în Marea Britanie și au spus: „Ei bine, noi
    ne-am îndeplinit obligațiile din acord. Hai acum să
    vedem ceva scris care să ne arate că veți respecta
    târgul și că ne veți da Palestina după război”. Ei
    atunci nu știau dacă războiul va mai dura un an sau
    zece ani. Așa că s-au gândit să conceapă „o
    chitanță”. Iar „chitanța” a luat forma unei scrisori,
    care a fost însă redactată într-un limbaj foarte criptic,
    astfel încât lumea să nu-și poată da seama despre
    ce e vorba. Această scrisoare a fost denumită
    Declarația Balfour.
    Declarația Balfour nu era deci decât promisiunea
    Marii Britanii de a plăti sioniștilor prețul efortului lor
    de a aduce SUA în război. Deci această celebră
    Declarație Balfour, despre care tot auzim vorbindu-
    se, este la fel de falsă ca o bancnotă de trei dolari.
    Și nu cred că aș fi putut demonstra acest lucru mai
    mult decât am facut-o.
    De aici au început necazurile. Statele Unite au intrat
    în război. Statele Unite au strivit Germania. Când
    războiul a luat sfârșit și germanii au mers la Paris
    pentru Conferința de Pace, acolo se aflau 117 evrei:
    era delegația condusă de către Bernard Baruch. Eu
    am fost acolo: e normal deci că știu. Ce s-a
    întâmplat apoi? Evreii, în cadrul Conferinței de Pace,
    în timp ce tăiau în felii Germania și împărțeau bucăți
    Europa națiunilor care aveau și ele pretenții, au
    spus: „Ce-ar fi să ni se dea nouă Palestina?” După
    care au scos în public, în fața germanilor (care nu
    știau nimic), Declarația Balfour. Și, în acea clipă,
    germanii au înțeles că fuseseră învinși și obligați să
    plătească înspăimântătoarele reparații de război,
    numai din cauza faptului că sioniștii doriseră
    Palestina și fuseseră deciși să o obțină, prin orice
    mijloace.
    Evenimentele acestea ne conduc la un alt punct
    interesant al istoriei. Când germanii au realizat ce se
    petrece, au fost evident indignați. Trebuie precizat
    că, până în acel moment, în nicio țară a lumii, evreii
    nu erau mai confortabil instalați decât în Germania.
    Era acolo domnul Rathenau – un personaj la fel de
    important în finanțele și industria Germaniei cum era
    Bernard Baruch la noi. Era domnul Balin, care
    deținea două mari linii maritime – North German
    Lloyd’s și Hamburg-American Lines. Era domnul
    Bleichroder, bancherul familiei Hohenzollern. În
    Hamburg era familia de evrei Warburg, deținători ai
    celor mai mari bănci comerciale ale lumii. Evreii
    trăiau foarte bine în Germania, fără îndoială. Deci
    germanii au avut tot dreptul să gândească: „Iată,
    într-adevăr, trădare!”.
    A fost o trădare care poate fi comparată cu
    următoarea situație ipotetică. Să presupunem că
    SUA ar fi în război cu URSS. Și că noi învingem. Și
    că le spunem rușilor: „Știți ceva, hai să uităm toată
    tărășenia. Vă oferim o pace negociabilă”. Și deodată
    China comunistă ar intra în război, ca aliată a URSS.
    Iar implicarea Chinei ar duce la înfrângerea noastră.
    O înfrângere dureroasă, cu un cortegiu de reparații
    pe care imaginația unui om nu le poate concepe.
    Apoi imaginați-vă că, după înfrângerea noastră, am
    afla că tocmai chinezii de la noi ne-au trădat. Că e
    vorba de propriii noștri chinezi. Că ei ne-au trădat și
    că, prin ei, China comunistă a fost ademenită în
    război împotriva noastră. Care ar fi atunci atitudinea
    noastră, a americanilor față de cetățenii noștri de
    origine chineză? Probabil niciun chinez nu și-ar mai
    arăta fața pe străzile Americii. Și nu ar fi destui stâlpi
    de iluminat și copaci, pentru a ne ocupa de ei.
    Imaginați-vă deci, cum v-ați simți…
    Ei bine, asta au simțit germanii față de evrei.
    Fuseseră așa de drăguți cu ei: din 1905 încoace,
    după ce prima revoluție comunistă eșuase în Rusia
    și evreii trebuiseră să fugă de acolo, toți luaseră
    calea Germaniei. Iar germanii le oferiseră azil.
    Germanii i-au tratat cu respect. Și acum evreii
    vânduseră Germania, doar pentru motivul că doreau
    Palestina, pentru a crea acolo „un stat evreu”.
    Nahum Sokolov, precum și toate marile personalități
    de care știți că sunt legate azi de sionism, în 1919,
    1920, 1921, 1922 și 1923, au scris în toate articolele
    lor (și presa era plină de afirmațiile lor) că
    sentimentul antievreiesc din Germania a apărut
    numai după ce poporul german a aflat de
    intervențiile evreiești în scopul aducerii în război a
    Statelor Unite, înșiși evreii au recunoscut acest
    lucru.
    Antievreismul german nu a apărut din cauză că
    germanii, în 1919, au descoperit că un pahar cu
    sânge de evreu e mai gustos decât Coca-Cola sau
    berea müncheneză. Nu era, în plus, nici vorbă de un
    resentiment religios. Era ceva totalmente politic. Era
    ceva totalmente economic. Orice, dar nu religios.
    Nimănui nu-i păsa, în Germania de atunci, de faptul
    că evreul merge acasă, trage storurile și spune
    „Shema’Israel” în loc de „Tatăl Nostru”.
    Resentimentele evreiești mereu crescânde în
    Germania interbelică nu s-au datorat decât unui
    lucru: germanii îi considerau pe evrei răspunzători
    de înspăimântătoarea lor înfrângere militară. Iar
    primul război mondial a fost pornit împotriva
    Germaniei fără niciun motiv de care Germania să fie
    responsabilă. Germanii nu aveau nicio vină decât
    una: vina de a avea succes. Germanii creaseră o
    flotă puternică, germanii creaseră comerțul mondial.
    Nu trebuie să uităm că, pe vremea Revoluției
    Franceze, Germania era constituită din 300 de
    orașe-stat, principate, ducate și așa mai departe.
    300 de entități politice separate. Iar aceste entități,
    pe timpul lui Napoleon și Bismarck, au fost reunite
    într-un stat unic. Pentru ca, în următorii 50 de ani,
    Germania să devină una dintre marile puteri ale
    lumii. Marina germană rivaliza cu cea a Marii Britanii;
    comerțul și afacerile germane erau de talie
    mondială; Germania surclasa pe oricine; Germania
    producea produsele cele mai bune.
    Și care a fost rezultatul acestor lucruri? O
    conspirație între Anglia, Franța și Rusia, pentru a o
    demola. Nu există un singur istoric pe lumea
    aceasta care să găsească motivul plauzibil pentru
    care aceste trei state au decis să șteargă Germania
    de pe hartă, din punct de vedere politic.
    Să revenim la situația de după primul război
    mondial. După ce descoperiseră că evreii purtau
    vina înfrângerii țării lor, resentimente puternice s-au
    dezvoltat în germani. Dar niciun fir de păr de pe
    capul vreunui evreu nu a fost atins. Profesorul
    Tansill de la Universitatea Georgetown (care a avut
    acces la multe documente de la Departamentul de
    Stat) citează un raport semnat Hugo Schonfedt, un
    evreu trimis de către Cordell Huli, în 1933, în
    Germania, ca să inspecteze așa-zisele lagăre de
    deținuți în perfectă stare de sănătate și pline de
    comuniști. E drept, mulți dintre ei erau evrei, dar
    aceasta pentru că, întâmplător, la vremea
    respectivă, circa 98% din comuniștii Europei erau
    evrei. Tot în acele lagăre se mai aflau și preoți, și
    miniștri, și masoni, toți bănuiți de afiliații
    internaționale.
    Acum, niște rapeluri istorice necesare: în 1918-
    1919, comuniștii au preluat puterea în Bavaria,
    pentru câteva zile. Rosa Luxemburg și Karl
    Liebknecht și alți evrei au reușit să preia puterea
    guvernamentală pentru trei zile. De fapt Kaiserul,
    când a încheiat războiul, a fugit în Olanda, deoarece
    bănuia că cei ce vor prelua puterea în Germania vor
    fi comuniștii și că el va fi executat, așa cum pățise
    Țarul. Așa că și-a căutat refugiu în Olanda.
    Apoi însă, după ce amenințarea comunistă în
    Germania a fost anihilată, evreii au încercat să
    reintre în vechile posturi, iar germanii au început să
    lupte împotriva lor în toate modurile, dar fără să se
    atingă de vreun fir de păr al vreunui evreu german.
    Lupta de atunci a germanilor împotriva evreilor era
    similară cu lupta noastră împotriva delincvenților de
    pe vremea Prohibiției. Nu era deci o luptă cu
    pistoale.
    Și, nu uitați, la acea vreme existau între 80 și 90
    milioane de germani contra a numai 460 000 evrei.
    Numai 0,5% din populația Germaniei era evreiască.
    Și, cu toate acestea, evreii erau cei care controlau
    presa, precum și cea mai mare parte a economiei
    germane (acționaseră în momentul prăbușirii mărcii
    și practic cumpăraseră tot ce se putea cumpăra).
    Evreii au încercat să ascundă acest lucru: trădarea
    poporului german și adevărata cauză a
    resentimentelor germanilor. Germanii au demarat
    acțiuni împotriva evreilor, organizând o discriminare
    globală. Practic evreii au fost îndepărtați din
    structurile nivelurilor sociale, așa cum noi americanii
    i-am îndepărta, de îndată, pe chinezi sau negri sau
    catolici sau pe oricine care s-ar afla în țară și care
    ne-ar fi trădat inamicului nostru, aducându-ne în fața
    unei înfrângeri umilitoare.
    După o vreme, evreii lumii au organizat o conferință
    la Amsterdam. În iulie 1933, evrei din toate colțurile
    lumii s-au reunit în acest oraș. Și acei evrei au spus
    Germaniei: „Îl concediați pe Hitler și instalați fiecare
    evreu în postul pe care-l deținea, fie el comunist sau
    nu. Nu ne puteți trata așa. Noi, evreii lumii, lansăm
    aici acest ultimatum împotriva voastră!” Vă puteți
    imagina ce au răspuns germanii…
    Ce au făcut în această situație evreii? După ce
    Germania refuzase să se predea ultimatumului
    evreimii mondiale, lucrările Conferinței de la
    Amsterdam au fost întrerupte și Samuel Untermeyer,
    șeful delegației americane și președinte al
    conferinței, a revenit în SUA! Aici el a mers de pe
    vapor direct la studiourile de radio CBS, de unde a
    rostit următoarele cuvinte: „Evreii lumii declară azi
    război sfânt împotriva Germaniei. Ne aflăm din
    această clipă angajați într-un conflict sacru împotriva
    germanilor. Și îi vom înfometa până se vor preda.
    Vom organiza un boicot mondial împotriva lor. Și
    aceasta îi va distruge, deoarece ei depind de
    comerțul mondial în cadrul afacerilor de export”. Era
    o realitate: două treimi din alimentele necesare
    Germania trebuia să le importe, pe baza a ceea ce
    Germania exporta. Implicit deci, fără export două
    treimi din germani ar fi pierit de foame.
    În această declarație, tipărită în New York Times, pe
    7 august 1933, Untermeyer mai declara, cu
    îndrăzneală: „Acest boicot va fi autoapărarea
    noastră. Chiar președintele Roosevelt ne-a
    recomandat această metodă, în cadrul lui National
    Recovery Administration”. Vă reamintesc că aceasta
    era entitatea aparținând de programul New Deal și
    care putea declara, în context juridic, un stat apt de
    a fi boicotat economic.
    Imediat s-a instalat boicotul economic mondial al
    Germaniei, un boicot atât de asiduu, încât pe niciun
    raft de magazin al lumii nu mai puteai găsi un
    produs având inscripționat Made in Germany. Un
    membru al conducerii rețelei de magazine
    Woolworth mi-a mărturisit că, atunci, au trebuit să
    arunce în râu farfurii și ceramică germană în valoare
    de milioane de dolari. Magazinele cu marfă germană
    erau, la rândul, lor boicotate și cetățenii pichetau cu
    pancarte pe care scria „Hitleriștii!” sau „Asasinii!” –
    așa cum se face uneori în Sud.
    Într-un magazin Macy (rețea condusă, paradoxal, de
    familia evreiască Strauss), o femeie a găsit o
    pereche de ciorapi vechi de 20 ani, cu eticheta
    Made in Germany. Imediat magazinul a fost boicotat
    și pichetat de sute de cetățeni cu pancarte
    antihitleriste.
    În timp ce acestea se petreceau în lume, repet, în
    Germania nimeni nu se atinsese de un fir de păr al
    vreunui evreu. Nu exista suferință în rândul evreilor.
    Nu exista foamete. Nu erau crime. Nimic.
    Evident, germanii au spus: „Cine sunt aceste
    persoane care declară boicot împotriva noastră și ne
    aduc oamenii în șomaj și ne fac să ne înghețe
    industria?! Cine sunt ei, ca să ne facă așa ceva?!”.
    Erau evident indignați. Unii au început să picteze
    zvastici pe magazinele evreilor. Lucru normal. De ce
    s-ar fi dus un german să-și dea banii unui proprietar
    de magazin din aceeași etnie cu cei care îi
    înfometau țara prin embargoul mondial, pentru a
    face Germania să îngenuncheze și apoi să vină să-i
    dicteze cine să fie premierul sau cancelarul? Era
    ridicol. Boicotul mondial a mai continuat ceva timp.
    Dar, de-abia în 1938, când un tânăr evreu polonez a
    împușcat un diplomat german în ambasada
    Germaniei din Paris, germanii au devenit într-adevăr
    duri cu evreii din Germania. Astfel au apărut vitrinele
    sparte și luptele de stradă și tot ce cunoaștem.
    Acum, cu toate că nu-mi place cuvântul
    «antisemitism» (pe care-1 consider un nonsens), dar
    dumneavoastră vă spune ceva, îl voi utiliza în
    continuare. După cum vedem, supremul motiv
    pentru care în Germania a explodat antisemitismul și
    resentimentele împotriva evreilor era
    responsabilitatea lor pentru izbucnirea primului
    război mondial și boicotarea mondială a Germaniei.
    Și, în final, se vede că ei deveneau autorii celui de-al
    doilea război mondial, pentru că deja lucrurile nu
    mai puteau fi controlate și era absolut necesar ca
    germanii și evreii să-și încrucișeze săbiile într-un
    război care avea să decidă odată pentru totdeauna
    cine va supraviețui și cine va pieri.
    În acea perioadă, trăiam în Germania și știam că
    germanii deciseseră că Europa urma să fie sau
    creștină sau comunistă; nu exista cale de mijloc. Și
    germanii se deciseseră: aveau să încerce să
    mențină o Europă creștină, pe cât posibil. Și au
    început reînarmarea.
    În noiembrie 1933, SUA au recunoscut oficial
    Uniunea Sovietică. URSS devenea foarte puternică,
    iar Germania și-a dat seama că, „dacă nu suntem
    puternici, curând vine și rândul nostru”.
    Așa cum azi, în America, spunem „dacă nu suntem
    puternici, curând vine și rândul nostru”. Iar guvernul
    nostru cheltuiește 84 miliarde de dolari pentru
    apărare. Și apărare împotriva cui? Apărare împotriva
    a 40 000 de mici evrei care au luat puterea la
    Moscova, după care, prin varii metode, au obținut
    comanda în atâtea țări ale lumii.
    Ce putem face noi, azi, în pragul celui de-al treilea
    război mondial? Dacă acționăm rapid, poate salvăm
    niște vieți care ar putea fi ale fiilor noștri. Fiii dvs. ar
    putea fi chiar în seara aceasta chemați sub arme și
    dvs. nu știți, așa cum englezii nu au știut în 1916, în
    Londra, că sioniștii făceau un târg cu cabinetul de
    război britanic, pentru a le trimite cei mai buni copii
    să moară într-un război absurd ca toate războaiele.
    Dar cine a știut de asta în SUA, la vremea
    respectivă? Nimeni.
    Nimănui în SUA nu i se permitea să știe asta. Dar
    cine a știut sigur? Președintele Wilson a știut.
    Colonelul House a știut. Alți oameni din interior au
    știut. Mă întrebați dacă eu am știut? Ceva idei
    aveam, pentru că eram omul de legătură al lui Henry
    Morgenthau Sr., în 1912, în timpul campaniei în care
    Wilson a fost ales, și circulau zvonuri prin birouri la
    vremea aceea. Eram omul de încredere al lui
    Morgenthau, care era președintele Comitetului de
    finanțare, eram omul de legătură între el și Rollo
    Wells, trezorierul.
    Deci am asistat la ședințele lor, cu președintele
    Wilson în capul mesei. Toți ceilalți erau acolo și îi
    auzeam cum îl bombardează pe președinte cu
    chestiunea impozitelor și a situației grave a lui
    Federal Reserve Bank și îi auzeam cum îl
    îndoctrinează pe președintele nostru cu teorii
    sioniste. Judecătorul Brandeis și președintele erau
    acolo și vorbeau, îi văd și acum, aproape unul de
    altul, la fel de lipiți ca degetele unei mâini.
    Președintele Wilson, când venise la discuții să afle
    despre ce este vorba, era la fel de neștiutor ca un
    nou-născut.
    Așa am fost noi, americanii, atrași în primul război
    mondial, în timp ce dormeam cu toții. Ne-am trimis
    copiii în Europa, pentru a fi măcelăriți!
    Dumneavoastră știți ce fac evreii de Ziua Iertării,
    care credeți că este așa de sacră pentru ei? Eu știu,
    pentru că am fost unul din ei. Ceea ce spun nu este
    din auzite. Sunt aici să vă prezint fapte.
    În Ziua Iertării, ca evreu, intri în sinagogă și rostești
    o rugă, singura rugă care te obligă să rămâi în
    picioare. Această rugă scurtă se repetă de trei ori:
    ea se numește Kol Nidre. Ruga se referă la un acord
    pe care-1 faci în clipa aceea cu Atotputernicul
    Dumnezeu, în sensul că orice promisiune, declarație
    sau jurământ pe care-1 vei face în următoarele 12
    luni să fie nul și neavenit. Jurământul nu va fi
    jurământ; promisiunea nu va fi promisiune. Acestea
    nu vor avea nicio valoare.
    Cu atât mai mult, Talmudul reamintește evreului că
    ori de câte ori face o promisiune sau un jurământ, să
    nu uite că legământul făcut sub Kol Nidre, de Ziua
    Iertării, îl scutește de respectarea lor.
    Deci, cât de mult ne putem noi baza pe loialitatea
    evreilor? Ne putem baza pe loialitatea lor la fel de
    mult cât s-au bazat germanii pe loialitatea lor, în
    1916. Și, fără îndoială, noi, americanii, vom avea
    aceeași soartă pe care au avut-o germanii, și din
    aceleași motive.
    Benjamin H. Freedman
    Benjamin H. Freedman a fost una dintre cele mai
    uimitoare, dar și contradictorii personalități ale
    secolului trecut. Născut în 1890, acesta a fost un om
    de afaceri evreu de succes în New York City, fiind
    principalul acționar al companiei Woodbury Soap.
    După cel de-al doilea război mondial, a întrerupt
    contactul cu organizațiile evreiești și și-a petrecut
    restul vieții cheltuind o mare parte din averea sa
    evaluată la cel puțin 2,5 milioane dolari, pentru a
    prezenta opiniei publice structurile de putere ale
    evreilor care dominau Statele Unite. De aceea
    mărturiile sale sunt extrem de valoroase, deoarece
    provin chiar din interiorul celor mai înalte nivele ale
    organizațiilor evreiești și mașinațiunilor acestora
    puse la cale pentru a-și câștiga și menține puterea
    asupra națiunii americane. Freedman a lucrat alături
    de Bernard Baruch, Samuel Untermeyer, Woodrow
    Wilson, Franklin Roosevelt, Joseph Kennedy, John
    F. Kennedy și multe alte personalități de vază ale
    societății americane.
    Discursul pe care l-am redat cititorilor noștri a fost
    ținut în 1961, la Hotelul Willard din Washington DC,
    și publicat la acea vreme de Commori Sense.
    Despre actualitatea mesajului său nu e cazul să vă
    convingem. E suficient să parcurgeți cu atenție
    discursul său.
    Prelucrare de Karen Miller
  • Davinci 22.03.2024 09:47
    poate nu are legătură dar trebuie văzut Raul mult mai de la început si asta apare in spusele lui Benjamin friedman evreul care nu minte si fost consilier al președintelui Wilson in cele ce spune in declarația de la Balfour sau comentariul despre asta unde a fost prezent la actul de mare trădare si nemernicie unde iată cine erau implicații.

    nu este redata si pacat pentru ca veți înțelege ce si cum ce a urmat.
    BENJAMIN H. FREEDMAN
    – EVREUL CARE NU MINTE
    5 august 2010|Textele altora
    Cine a declanșat și la ce au folosit războaiele
    mondiale?
    Au existat și evrei care au spus adevărul
    Articol preluat din revista Lumea nr. 7/2010
    Discurs ținut de Benjamin H. Freedman, consilierul
    președintelui W. Wilson, în 1961
    Aici, în Statele Unite, sioniștii și coreligionarii lor
    dețin un control total asupra guvernului nostru. Din
    foarte multe motive (prea multe și prea complexe
    pentru a le analiza acum), sioniștii și coreligionarii lor
    conduc aceste State Unite, precum niște monarhi
    absoluți ai acestei țări.
    Veți putea, evident, considera că este o afirmație
    foarte vagă, dar permiteți-mi să vă descriu ce s-a
    petrecut în timp ce noi dormeam.
    Ce s-a petrecut? Întâi s-a petrecut primul război
    mondial, care a izbucnit în 1914. Mai sunt puțini
    oameni de vârsta mea care-și amintesc lucrul
    acesta. Acest război a fost purtat într-o tabără de
    către Marea Britanie, Franța și Rusia, și, în cealaltă
    tabără, de către Germania, Austro-Ungaria și Turcia.
    În doar doi ani, Germania practic câștigase acel
    război: nu doar „de iure”, ci chiar „de facto”.
    Submarinele germane, care au fost o surpriză
    pentru întreaga lume, nimiciseră toate convoaiele
    din Atlantic. Marea Britanie rămăsese fără muniții
    pentru soldații ei, cu alimente doar pentru o
    săptămână, după care a urmat foametea.
    În aceeași perioadă, armata franceză era zguduită
    de rebeliuni. Francezii pierduseră 600 000 de tineri
    pe Somme, în timpul defensivei de la Verdun.
    Armata rusească înregistra dezertări masive,
    oamenii își luau jucăriile și plecau acasă; rușii nu-1
    iubeau pe Țar. Armata italiană era și ea pe cale de a
    se prăbuși. Nu se trăsese un singur foc pe teritoriul
    Germaniei. Niciun singur soldat inamic nu trecuse
    frontiera în Germania. Și, cu toate acestea,
    Germania era cea care oferea Angliei condițiile
    păcii. Germania oferea Angliei o pace negociabilă
    pe care juriștii o numesc „status quo ante basis”.
    Aceasta înseamnă „să dăm războiul deoparte și să
    considerăm totul așa cum a fost înainte ca războiul
    să înceapă”. Deci Anglia, în vara lui 1916, începuse
    să analizeze aceste propuneri și încă în mod serios.
    Nici nu prea avea de ales. Era una din două: să
    accepte o pace negociabilă, pe care Germania o
    oferea cu generozitate, sau să continue un război
    inutil până la nimicirea totală.
    În timp ce aceste evenimente aveau loc, sioniștii din
    Germania (care-i reprezentau de fapt pe sioniștii din
    estul Europei) au mers la Ministerul de război
    britanic și – aici voi fi foarte laconic pentru că
    povestea este lungă, dar am toate documentele care
    dovedesc afirmațiile mele – au spus: „Uitați cum stau
    lucrurile: încă mai puteți câștiga acest război. Nu
    trebuie să vă predați. Veți putea câștiga acest
    război, dacă Statele Unite ar deveni aliații voștri”. La
    vremea respectivă Statele Unite nu erau implicate în
    război. Eram proaspeți, eram tineri, eram bogați,
    eram puternici. Sioniștii au spus Angliei: „Vă
    garantăm că vom aduce Statele Unite în acest
    război ca aliat al vostru, să lupte de partea voastră,
    cu condiția să ne promiteți Palestina pentru după
    victorie”.
    Cu alte cuvinte, ei făcuseră următorul târg: „Vom
    aduce SUA în război ca aliat al vostru. Prețul pe
    care trebuie să-l plătiți este Palestina, după ce
    anihilați Germania, Austro-Ungaria și Turcia”. Anglia
    avea tot atâta drept să promită cuiva Palestina, așa
    cum SUA ar fi avut dreptul să promită, de exemplu,
    Japonia Irlandei, pentru vreun motiv oarecare. Este
    absolut absurd ca Marea Britanie, care nu a avut
    niciodată vreo legătură sau vreun interes sau vreun
    drept asupra a ceea ce se numea Palestina, să
    folosească această țară precum moneda de schimb
    oferită sioniștilor pentru serviciul lor de a aduce SUA
    în război. Cu toate acestea Marea Britanie a făcut
    această promisiune sioniștilor, în octombrie 1916.
    Și, la puțin timp după acest moment – și nu știu câți
    dintre dumneavoastră își mai amintesc – Statele
    Unite, care erau în cvasi-totalitate pro-germane, au
    intrat în război împotriva Germaniei, de partea Marii
    Britanii. Am afirmat că SUA erau în cvasi-totalitate
    pro-germane, deoarece ziarele americane erau
    controlate de evrei, bancherii americani erau evrei
    și, în general, mass-media americană aparținea
    evreilor; iar ei, acești evrei, erau pro-germani. Erau
    pro-germani, deoarece foarte mulți dintre ei
    proveneau din Germania și doreau să vadă o
    Germanie care-1 va distruge pe Țar. Evreii nu-1
    iubeau pe Țar și nu doreau să vadă Rusia câștigând
    războiul.
    Acești bancheri evrei-germani, precum Kuhn Loeb și
    alte bănci celebre americane refuzaseră să
    finanțeze Anglia sau Franța, chiar și cu un dolar. Ei
    au stat deoparte spunând: „Câtă vreme vedem
    Franța și Anglia aliate cu Rusia – nici un cent!” În
    schimb, acești bancheri au pompat bani în
    Germania, luptând în acest mod alături de
    Germania, în speranța de a vedea Rusia
    îngenunchiată și Țarul anihilat. Acum, aceiași evrei,
    când au văzut nesperata posibilitate de a obține
    Palestina, au mers în Anglia și au făcut acest târg.
    Și, la vremea respectivă, aceasta a dus o schimbare
    totală de atitudine, exact ca un semafor care trece
    de pe roșu pe verde.
    După ce toate ziarele americane fuseseră pro-
    germane, explicând despre dificultățile întâmpinate
    de către Germania în războiul dus împotriva Angliei,
    deodată, pentru aceleași ziare, germanii nu mai erau
    buni. Germanii erau ticăloși. Germanii erau numiți
    „huni”. Germanii executau surori ale Crucii Roșii.
    Germanii tăiau mâinile bebelușilor. La puțin timp
    după acest moment, Woodrow Wilson a declarat
    război Germaniei. Sioniștii din Londra au telegrafiat
    în SUA judecătorului Louis Bradeis (de la Curtea
    Supremă de Justiție), spunându-i. „Du-te acum și fă
    presiuni asupra președintelui Wilson. Noi obținem de
    la Anglia ce dorim. Acum e rândul tău să faci
    presiuni asupra președintelui Wilson să aducă în
    război Statele Unite”.
    Iată cum au intrat în război Statele Unite ale
    Americii. America nu avea niciun interes în acel
    război. America avea la fel de mult interes în acel
    război ca cineva care ar trebui să fie pe lună în
    această seară, în loc să fie în patul lui. Pentru
    contextul Primului Război Mondial, nu a existat
    niciun sens ca America să fie implicată în acel
    război.
    După ce noi, americanii, am intrat în război, sioniștii
    au mers în Marea Britanie și au spus: „Ei bine, noi
    ne-am îndeplinit obligațiile din acord. Hai acum să
    vedem ceva scris care să ne arate că veți respecta
    târgul și că ne veți da Palestina după război”. Ei
    atunci nu știau dacă războiul va mai dura un an sau
    zece ani. Așa că s-au gândit să conceapă „o
    chitanță”. Iar „chitanța” a luat forma unei scrisori,
    care a fost însă redactată într-un limbaj foarte criptic,
    astfel încât lumea să nu-și poată da seama despre
    ce e vorba. Această scrisoare a fost denumită
    Declarația Balfour.
    Declarația Balfour nu era deci decât promisiunea
    Marii Britanii de a plăti sioniștilor prețul efortului lor
    de a aduce SUA în război. Deci această celebră
    Declarație Balfour, despre care tot auzim vorbindu-
    se, este la fel de falsă ca o bancnotă de trei dolari.
    Și nu cred că aș fi putut demonstra acest lucru mai
    mult decât am facut-o.
    De aici au început necazurile. Statele Unite au intrat
    în război. Statele Unite au strivit Germania. Când
    războiul a luat sfârșit și germanii au mers la Paris
    pentru Conferința de Pace, acolo se aflau 117 evrei:
    era delegația condusă de către Bernard Baruch. Eu
    am fost acolo: e normal deci că știu. Ce s-a
    întâmplat apoi? Evreii, în cadrul Conferinței de Pace,
    în timp ce tăiau în felii Germania și împărțeau bucăți
    Europa națiunilor care aveau și ele pretenții, au
    spus: „Ce-ar fi să ni se dea nouă Palestina?” După
    care au scos în public, în fața germanilor (care nu
    știau nimic), Declarația Balfour. Și, în acea clipă,
    germanii au înțeles că fuseseră învinși și obligați să
    plătească înspăimântătoarele reparații de război,
    numai din cauza faptului că sioniștii doriseră
    Palestina și fuseseră deciși să o obțină, prin orice
    mijloace.
    Evenimentele acestea ne conduc la un alt punct
    interesant al istoriei. Când germanii au realizat ce se
    petrece, au fost evident indignați. Trebuie precizat
    că, până în acel moment, în nicio țară a lumii, evreii
    nu erau mai confortabil instalați decât în Germania.
    Era acolo domnul Rathenau – un personaj la fel de
    important în finanțele și industria Germaniei cum era
    Bernard Baruch la noi. Era domnul Balin, care
    deținea două mari linii maritime – North German
    Lloyd’s și Hamburg-American Lines. Era domnul
    Bleichroder, bancherul familiei Hohenzollern. În
    Hamburg era familia de evrei Warburg, deținători ai
    celor mai mari bănci comerciale ale lumii. Evreii
    trăiau foarte bine în Germania, fără îndoială. Deci
    germanii au avut tot dreptul să gândească: „Iată,
    într-adevăr, trădare!”.
    A fost o trădare care poate fi comparată cu
    următoarea situație ipotetică. Să presupunem că
    SUA ar fi în război cu URSS. Și că noi învingem. Și
    că le spunem rușilor: „Știți ceva, hai să uităm toată
    tărășenia. Vă oferim o pace negociabilă”. Și deodată
    China comunistă ar intra în război, ca aliată a URSS.
    Iar implicarea Chinei ar duce la înfrângerea noastră.
    O înfrângere dureroasă, cu un cortegiu de reparații
    pe care imaginația unui om nu le poate concepe.
    Apoi imaginați-vă că, după înfrângerea noastră, am
    afla că tocmai chinezii de la noi ne-au trădat. Că e
    vorba de propriii noștri chinezi. Că ei ne-au trădat și
    că, prin ei, China comunistă a fost ademenită în
    război împotriva noastră. Care ar fi atunci atitudinea
    noastră, a americanilor față de cetățenii noștri de
    origine chineză? Probabil niciun chinez nu și-ar mai
    arăta fața pe străzile Americii. Și nu ar fi destui stâlpi
    de iluminat și copaci, pentru a ne ocupa de ei.
    Imaginați-vă deci, cum v-ați simți…
    Ei bine, asta au simțit germanii față de evrei.
    Fuseseră așa de drăguți cu ei: din 1905 încoace,
    după ce prima revoluție comunistă eșuase în Rusia
    și evreii trebuiseră să fugă de acolo, toți luaseră
    calea Germaniei. Iar germanii le oferiseră azil.
    Germanii i-au tratat cu respect. Și acum evreii
    vânduseră Germania, doar pentru motivul că doreau
    Palestina, pentru a crea acolo „un stat evreu”.
    Nahum Sokolov, precum și toate marile personalități
    de care știți că sunt legate azi de sionism, în 1919,
    1920, 1921, 1922 și 1923, au scris în toate articolele
    lor (și presa era plină de afirmațiile lor) că
    sentimentul antievreiesc din Germania a apărut
    numai după ce poporul german a aflat de
    intervențiile evreiești în scopul aducerii în război a
    Statelor Unite, înșiși evreii au recunoscut acest
    lucru.
    Antievreismul german nu a apărut din cauză că
    germanii, în 1919, au descoperit că un pahar cu
    sânge de evreu e mai gustos decât Coca-Cola sau
    berea müncheneză. Nu era, în plus, nici vorbă de un
    resentiment religios. Era ceva totalmente politic. Era
    ceva totalmente economic. Orice, dar nu religios.
    Nimănui nu-i păsa, în Germania de atunci, de faptul
    că evreul merge acasă, trage storurile și spune
    „Shema’Israel” în loc de „Tatăl Nostru”.
    Resentimentele evreiești mereu crescânde în
    Germania interbelică nu s-au datorat decât unui
    lucru: germanii îi considerau pe evrei răspunzători
    de înspăimântătoarea lor înfrângere militară. Iar
    primul război mondial a fost pornit împotriva
    Germaniei fără niciun motiv de care Germania să fie
    responsabilă. Germanii nu aveau nicio vină decât
    una: vina de a avea succes. Germanii creaseră o
    flotă puternică, germanii creaseră comerțul mondial.
    Nu trebuie să uităm că, pe vremea Revoluției
    Franceze, Germania era constituită din 300 de
    orașe-stat, principate, ducate și așa mai departe.
    300 de entități politice separate. Iar aceste entități,
    pe timpul lui Napoleon și Bismarck, au fost reunite
    într-un stat unic. Pentru ca, în următorii 50 de ani,
    Germania să devină una dintre marile puteri ale
    lumii. Marina germană rivaliza cu cea a Marii Britanii;
    comerțul și afacerile germane erau de talie
    mondială; Germania surclasa pe oricine; Germania
    producea produsele cele mai bune.
    Și care a fost rezultatul acestor lucruri? O
    conspirație între Anglia, Franța și Rusia, pentru a o
    demola. Nu există un singur istoric pe lumea
    aceasta care să găsească motivul plauzibil pentru
    care aceste trei state au decis să șteargă Germania
    de pe hartă, din punct de vedere politic.
    Să revenim la situația de după primul război
    mondial. După ce descoperiseră că evreii purtau
    vina înfrângerii țării lor, resentimente puternice s-au
    dezvoltat în germani. Dar niciun fir de păr de pe
    capul vreunui evreu nu a fost atins. Profesorul
    Tansill de la Universitatea Georgetown (care a avut
    acces la multe documente de la Departamentul de
    Stat) citează un raport semnat Hugo Schonfedt, un
    evreu trimis de către Cordell Huli, în 1933, în
    Germania, ca să inspecteze așa-zisele lagăre de
    deținuți în perfectă stare de sănătate și pline de
    comuniști. E drept, mulți dintre ei erau evrei, dar
    aceasta pentru că, întâmplător, la vremea
    respectivă, circa 98% din comuniștii Europei erau
    evrei. Tot în acele lagăre se mai aflau și preoți, și
    miniștri, și masoni, toți bănuiți de afiliații
    internaționale.
    Acum, niște rapeluri istorice necesare: în 1918-
    1919, comuniștii au preluat puterea în Bavaria,
    pentru câteva zile. Rosa Luxemburg și Karl
    Liebknecht și alți evrei au reușit să preia puterea
    guvernamentală pentru trei zile. De fapt Kaiserul,
    când a încheiat războiul, a fugit în Olanda, deoarece
    bănuia că cei ce vor prelua puterea în Germania vor
    fi comuniștii și că el va fi executat, așa cum pățise
    Țarul. Așa că și-a căutat refugiu în Olanda.
    Apoi însă, după ce amenințarea comunistă în
    Germania a fost anihilată, evreii au încercat să
    reintre în vechile posturi, iar germanii au început să
    lupte împotriva lor în toate modurile, dar fără să se
    atingă de vreun fir de păr al vreunui evreu german.
    Lupta de atunci a germanilor împotriva evreilor era
    similară cu lupta noastră împotriva delincvenților de
    pe vremea Prohibiției. Nu era deci o luptă cu
    pistoale.
    Și, nu uitați, la acea vreme existau între 80 și 90
    milioane de germani contra a numai 460 000 evrei.
    Numai 0,5% din populația Germaniei era evreiască.
    Și, cu toate acestea, evreii erau cei care controlau
    presa, precum și cea mai mare parte a economiei
    germane (acționaseră în momentul prăbușirii mărcii
    și practic cumpăraseră tot ce se putea cumpăra).
    Evreii au încercat să ascundă acest lucru: trădarea
    poporului german și adevărata cauză a
    resentimentelor germanilor. Germanii au demarat
    acțiuni împotriva evreilor, organizând o discriminare
    globală. Practic evreii au fost îndepărtați din
    structurile nivelurilor sociale, așa cum noi americanii
    i-am îndepărta, de îndată, pe chinezi sau negri sau
    catolici sau pe oricine care s-ar afla în țară și care
    ne-ar fi trădat inamicului nostru, aducându-ne în fața
    unei înfrângeri umilitoare.
    După o vreme, evreii lumii au organizat o conferință
    la Amsterdam. În iulie 1933, evrei din toate colțurile
    lumii s-au reunit în acest oraș. Și acei evrei au spus
    Germaniei: „Îl concediați pe Hitler și instalați fiecare
    evreu în postul pe care-l deținea, fie el comunist sau
    nu. Nu ne puteți trata așa. Noi, evreii lumii, lansăm
    aici acest ultimatum împotriva voastră!” Vă puteți
    imagina ce au răspuns germanii…
    Ce au făcut în această situație evreii? După ce
    Germania refuzase să se predea ultimatumului
    evreimii mondiale, lucrările Conferinței de la
    Amsterdam au fost întrerupte și Samuel Untermeyer,
    șeful delegației americane și președinte al
    conferinței, a revenit în SUA! Aici el a mers de pe
    vapor direct la studiourile de radio CBS, de unde a
    rostit următoarele cuvinte: „Evreii lumii declară azi
    război sfânt împotriva Germaniei. Ne aflăm din
    această clipă angajați într-un conflict sacru împotriva
    germanilor. Și îi vom înfometa până se vor preda.
    Vom organiza un boicot mondial împotriva lor. Și
    aceasta îi va distruge, deoarece ei depind de
    comerțul mondial în cadrul afacerilor de export”. Era
    o realitate: două treimi din alimentele necesare
    Germania trebuia să le importe, pe baza a ceea ce
    Germania exporta. Implicit deci, fără export două
    treimi din germani ar fi pierit de foame.
    În această declarație, tipărită în New York Times, pe
    7 august 1933, Untermeyer mai declara, cu
    îndrăzneală: „Acest boicot va fi autoapărarea
    noastră. Chiar președintele Roosevelt ne-a
    recomandat această metodă, în cadrul lui National
    Recovery Administration”. Vă reamintesc că aceasta
    era entitatea aparținând de programul New Deal și
    care putea declara, în context juridic, un stat apt de
    a fi boicotat economic.
    Imediat s-a instalat boicotul economic mondial al
    Germaniei, un boicot atât de asiduu, încât pe niciun
    raft de magazin al lumii nu mai puteai găsi un
    produs având inscripționat Made in Germany. Un
    membru al conducerii rețelei de magazine
    Woolworth mi-a mărturisit că, atunci, au trebuit să
    arunce în râu farfurii și ceramică germană în valoare
    de milioane de dolari. Magazinele cu marfă germană
    erau, la rândul, lor boicotate și cetățenii pichetau cu
    pancarte pe care scria „Hitleriștii!” sau „Asasinii!” –
    așa cum se face uneori în Sud.
    Într-un magazin Macy (rețea condusă, paradoxal, de
    familia evreiască Strauss), o femeie a găsit o
    pereche de ciorapi vechi de 20 ani, cu eticheta
    Made in Germany. Imediat magazinul a fost boicotat
    și pichetat de sute de cetățeni cu pancarte
    antihitleriste.
    În timp ce acestea se petreceau în lume, repet, în
    Germania nimeni nu se atinsese de un fir de păr al
    vreunui evreu. Nu exista suferință în rândul evreilor.
    Nu exista foamete. Nu erau crime. Nimic.
    Evident, germanii au spus: „Cine sunt aceste
    persoane care declară boicot împotriva noastră și ne
    aduc oamenii în șomaj și ne fac să ne înghețe
    industria?! Cine sunt ei, ca să ne facă așa ceva?!”.
    Erau evident indignați. Unii au început să picteze
    zvastici pe magazinele evreilor. Lucru normal. De ce
    s-ar fi dus un german să-și dea banii unui proprietar
    de magazin din aceeași etnie cu cei care îi
    înfometau țara prin embargoul mondial, pentru a
    face Germania să îngenuncheze și apoi să vină să-i
    dicteze cine să fie premierul sau cancelarul? Era
    ridicol. Boicotul mondial a mai continuat ceva timp.
    Dar, de-abia în 1938, când un tânăr evreu polonez a
    împușcat un diplomat german în ambasada
    Germaniei din Paris, germanii au devenit într-adevăr
    duri cu evreii din Germania. Astfel au apărut vitrinele
    sparte și luptele de stradă și tot ce cunoaștem.
    Acum, cu toate că nu-mi place cuvântul
    «antisemitism» (pe care-1 consider un nonsens), dar
    dumneavoastră vă spune ceva, îl voi utiliza în
    continuare. După cum vedem, supremul motiv
    pentru care în Germania a explodat antisemitismul și
    resentimentele împotriva evreilor era
    responsabilitatea lor pentru izbucnirea primului
    război mondial și boicotarea mondială a Germaniei.
    Și, în final, se vede că ei deveneau autorii celui de-al
    doilea război mondial, pentru că deja lucrurile nu
    mai puteau fi controlate și era absolut necesar ca
    germanii și evreii să-și încrucișeze săbiile într-un
    război care avea să decidă odată pentru totdeauna
    cine va supraviețui și cine va pieri.
    În acea perioadă, trăiam în Germania și știam că
    germanii deciseseră că Europa urma să fie sau
    creștină sau comunistă; nu exista cale de mijloc. Și
    germanii se deciseseră: aveau să încerce să
    mențină o Europă creștină, pe cât posibil. Și au
    început reînarmarea.
    În noiembrie 1933, SUA au recunoscut oficial
    Uniunea Sovietică. URSS devenea foarte puternică,
    iar Germania și-a dat seama că, „dacă nu suntem
    puternici, curând vine și rândul nostru”.
    Așa cum azi, în America, spunem „dacă nu suntem
    puternici, curând vine și rândul nostru”. Iar guvernul
    nostru cheltuiește 84 miliarde de dolari pentru
    apărare. Și apărare împotriva cui? Apărare împotriva
    a 40 000 de mici evrei care au luat puterea la
    Moscova, după care, prin varii metode, au obținut
    comanda în atâtea țări ale lumii.
    Ce putem face noi, azi, în pragul celui de-al treilea
    război mondial? Dacă acționăm rapid, poate salvăm
    niște vieți care ar putea fi ale fiilor noștri. Fiii dvs. ar
    putea fi chiar în seara aceasta chemați sub arme și
    dvs. nu știți, așa cum englezii nu au știut în 1916, în
    Londra, că sioniștii făceau un târg cu cabinetul de
    război britanic, pentru a le trimite cei mai buni copii
    să moară într-un război absurd ca toate războaiele.
    Dar cine a știut de asta în SUA, la vremea
    respectivă? Nimeni.
    Nimănui în SUA nu i se permitea să știe asta. Dar
    cine a știut sigur? Președintele Wilson a știut.
    Colonelul House a știut. Alți oameni din interior au
    știut. Mă întrebați dacă eu am știut? Ceva idei
    aveam, pentru că eram omul de legătură al lui Henry
    Morgenthau Sr., în 1912, în timpul campaniei în care
    Wilson a fost ales, și circulau zvonuri prin birouri la
    vremea aceea. Eram omul de încredere al lui
    Morgenthau, care era președintele Comitetului de
    finanțare, eram omul de legătură între el și Rollo
    Wells, trezorierul.
    Deci am asistat la ședințele lor, cu președintele
    Wilson în capul mesei. Toți ceilalți erau acolo și îi
    auzeam cum îl bombardează pe președinte cu
    chestiunea impozitelor și a situației grave a lui
    Federal Reserve Bank și îi auzeam cum îl
    îndoctrinează pe președintele nostru cu teorii
    sioniste. Judecătorul Brandeis și președintele erau
    acolo și vorbeau, îi văd și acum, aproape unul de
    altul, la fel de lipiți ca degetele unei mâini.
    Președintele Wilson, când venise la discuții să afle
    despre ce este vorba, era la fel de neștiutor ca un
    nou-născut.
    Așa am fost noi, americanii, atrași în primul război
    mondial, în timp ce dormeam cu toții. Ne-am trimis
    copiii în Europa, pentru a fi măcelăriți!
    Dumneavoastră știți ce fac evreii de Ziua Iertării,
    care credeți că este așa de sacră pentru ei? Eu știu,
    pentru că am fost unul din ei. Ceea ce spun nu este
    din auzite. Sunt aici să vă prezint fapte.
    În Ziua Iertării, ca evreu, intri în sinagogă și rostești
    o rugă, singura rugă care te obligă să rămâi în
    picioare. Această rugă scurtă se repetă de trei ori:
    ea se numește Kol Nidre. Ruga se referă la un acord
    pe care-1 faci în clipa aceea cu Atotputernicul
    Dumnezeu, în sensul că orice promisiune, declarație
    sau jurământ pe care-1 vei face în următoarele 12
    luni să fie nul și neavenit. Jurământul nu va fi
    jurământ; promisiunea nu va fi promisiune. Acestea
    nu vor avea nicio valoare.
    Cu atât mai mult, Talmudul reamintește evreului că
    ori de câte ori face o promisiune sau un jurământ, să
    nu uite că legământul făcut sub Kol Nidre, de Ziua
    Iertării, îl scutește de respectarea lor.
    Deci, cât de mult ne putem noi baza pe loialitatea
    evreilor? Ne putem baza pe loialitatea lor la fel de
    mult cât s-au bazat germanii pe loialitatea lor, în
    1916. Și, fără îndoială, noi, americanii, vom avea
    aceeași soartă pe care au avut-o germanii, și din
    aceleași motive.
    Benjamin H. Freedman
    Benjamin H. Freedman a fost una dintre cele mai
    uimitoare, dar și contradictorii personalități ale
    secolului trecut. Născut în 1890, acesta a fost un om
    de afaceri evreu de succes în New York City, fiind
    principalul acționar al companiei Woodbury Soap.
    După cel de-al doilea război mondial, a întrerupt
    contactul cu organizațiile evreiești și și-a petrecut
    restul vieții cheltuind o mare parte din averea sa
    evaluată la cel puțin 2,5 milioane dolari, pentru a
    prezenta opiniei publice structurile de putere ale
    evreilor care dominau Statele Unite. De aceea
    mărturiile sale sunt extrem de valoroase, deoarece
    provin chiar din interiorul celor mai înalte nivele ale
    organizațiilor evreiești și mașinațiunilor acestora
    puse la cale pentru a-și câștiga și menține puterea
    asupra națiunii americane. Freedman a lucrat alături
    de Bernard Baruch, Samuel Untermeyer, Woodrow
    Wilson, Franklin Roosevelt, Joseph Kennedy, John
    F. Kennedy și multe alte personalități de vază ale
    societății americane.
    Discursul pe care l-am redat cititorilor noștri a fost
    ținut în 1961, la Hotelul Willard din Washington DC,
    și publicat la acea vreme de Commori Sense.
    Despre actualitatea mesajului său nu e cazul să vă
    convingem. E suficient să parcurgeți cu atenție
    discursul său.
    Prelucrare de Karen Miller
Ultima oră

13:40

Azi: Pelerinajului de Florii din București începe la orele 16.00 de la Mănăstirea Radu Vodă

12:31

WSJ: Serviciile secrete americane consideră că nu Putin a ordonat moartea lui Navalnîi

11:14

O minune de Paști

07:00

Prof. Ilie Bădescu: Noogenia mărturisirii păcatelor. Spovedania într-o civilizație secularizată

06:30

Sâmbăta lui Lazăr. Ultima zi a Postului Mare în care se mai fac parastase pentru cei adormiți. Arhim. Ioanichie Bălan despre Cuvântul Domnului: ”Lazăre, vino afară!”

06:00

27 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

23:45

Sorin Gheorghe Suciu: Schimbarea la Față a României și Rostul creștin în opera lui Vasile Voiculescu

23:30

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

23:10

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 61 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

23:00

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 61 de ani la Ceruri

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot