Olivia Steer, profund mișcată după vizionarea documentarului „Died Suddenly”: „Altfel se vede viața, după ce te-ai întîlnit cu moartea!”

De Olivia Steer  /  

Fotografie pe hârtie: Nicolae Mesesan / Legenda foto: Alături de legistul-șef, doctorul Gabriel Mihalache, în curtea Serviciului de Medicina Legală din Oradea.


Pe vremuri, botezul in presa nu ți-l făceai cu o știre, un fapt divers, de care toată lumea sa uite pina a doua zi, ci cu o ancheta muncita greu ori un reportaj scris cu penița muiata in lacrimile si singele nefericiților vieții, pe care sa le simți tu, l i t e r ă   c u   l i t e r ă, de parca ar fi toate din tine scurse, numai ale tale. Si de care sa se vorbească si sa se amintească, cit mai mult după aceea, nu doar o zi, doua. Dacă tu nu te emoționai, scriind, de mila victimelor pe care le evocai sau de mînie justa împotriva ticăloșiei agresorilor lor, știai, fără sa ți-o spună nimeni, ca nu ești pe drumul bun: nu vei crea emoție, nu vei convinge. Trebuia sa începi sa scrii sub impactul adrenalinei (dat de doua-trei cafele tari), consultindu-ți febril, iar si iar, agenda cu notițe apăsate, si sa închei tremurind, la o țigara sau mai multe. Așa, mai aveai o șansa de lansare in breasla.

Lucram la Evenimentul Zilei, cind mi-am făcut si eu botezul, cu un reportaj de groaza, pentru care, azi, n-as mai avea stomac îndurător. A început la morga municipală, unde m-am dus sa obțin informații pentru o știre, despre un accident rutier cu morți. Mi s-a cerut sa ma înarmez cu răbdare, caci legistul șef era prins intr-o autopsie, care abia începuse. Cit avea sa dureze?- am vrut sa stiu. Mai mult de o ora, poate doua. Am insistat ca ma grăbesc, ca "n-am timp sa aștept”, ca "se inchide ediția, la trei”, ca am nevoie "acum” sau, mai apoi, va fi "prea tîrziu…”. Angajatul instituției a intrat netulburat, in sala de autopsii, sa transmită mesajul meu disperat si a ieșit, in doar citeva secunde, cu un zimbet larg, pe fata: "Dar, va rog, poftiți înăuntru, domnul doctor va așteaptă!”…. Luata prin surprindere, n-am stiut sa ripostez. Si m-am suspus unei răsturnari, cu susu-n jos, a tuturor regulilor jocului: nu eu ar fi trebuit sa intru (unde, Doamne, sa intru?), ci el ar fi trebuie sa iasă, pe hol, intr-o mica pauza, preț de 5 minute, cît să imi dea o amărîtă de declarație de presă, ce era așa de greu?… Dar omul din fata mea nu ma slăbea: "Va rog, intrați!”. Deci, așa? Fie! M-am îndreptat de spate si, călcînd apăsat, am pășit peste pragul sălii de autopsie.

UN UMOR FOARTE NEGRU SI UN HALAT DELOC ALB

Legistul șef, medicul Gabriel Mihalache, era, aveam sa aflu mai tirziu, deținătorul unui umor negru de-o veselie desavîrsita, al unui sarcasm adînc si tonic pentru toți cei din jurul lui, al unui optimism incurabil si al unui simt estetic si artistic nebănuit - cioplea, in timpul liber, blide țărănești din lemn de brad, de-o frumusețe ce-ți tăia respirația (un subiect diafan pe care l-am tratat, intr-un reportaj scris mult mai tirziu. după ce mi-a trecut supărarea pentru farsa oribila, pe care mi-a jucat-o - ce s-a dovedit botezul meu in presa, pina la urma).

"Curaj, intrați, curaj!”, mi-a spus rîzînd, cu toată gura, Gabriel Mihalache, emanînd o voioșie contagioasa, de care e in stare doar profesionistul ce sta in contact direct cu moartea, prin natura meseriei, zi după zi. Si pe care ajunge, poate, sa o cunoască, mai rar, omul simplu si cernit, la înmormîntari, cind, brusc, fără sa își explice de ce si, mai ales, fără sa poată sa se abțină, începe sa spună, cui se nimerește, bancuri de un haz nebun, pe marginea gropii.

Cu coada ochiului am zărit doar corpul decedatului pe masa de autopsie, desfăcut larg, de jos, pina sus. M-a lovit, apoi, mirosul inconfundabil al morții, un pot-pourri de miesme grele din compoziția cărora cloroformul, tin minte, era cel mai slab.

"Deci, ce ziceați ca vreți sa aflați, domnișoara, de la mine? Cu ce va pot ajuta?”, m-a mitraliat cu o solicitudine sadica, nemiîntîlnită.

Avea halatul alb pătat, mîinile înmănușate si minjite cu fluide de a căror proveniența nu doream sa stiu, ridicate drept, pe lingă corp, ca doua flamuri afectate de explozia unui obuz, si, după obiceiul viu al casei, imi zimbea larg, cu simpatie. A ținut sa imi facă, de îndată, cunoștința cu toți cei de fata, de la spălători de podele, la spălători de cadavre, si deși imi țineam in mod evident respirația si dădeam semne ca încerc sa scurtez cit mai mult timpul vizitei mele, simteam ca nu stirnesc compasiunea nimănui. Aerul putred se lipise de fribra hainelor, sala se invirtea cu mine, risetele lor erau coruri venite de departe, poate din iad, nu puteam sti sigur. As fi putut foarte bine sa pun capăt filmului de groaza in care intrasem fără voie, cu un leșin salvator, pe care îl simteam sub pleopele de plumb, dar eram ziarist si nu se cădea, ce naiba! "As vrea sa stiu cauza morții … ”, i-am spus, cu buzele uscate, într-un tîrziu.

IONICA, SPĂLĂTORUL de CADAVRE

Am plecat, in ziua aceea, de la Morga Municipala Oradea, un alt om. Vizitasem neanunțată moartea, la ea acasă, si plecasem, apoi, vie, in treaba mea. În mod bizar si total neașteptat, asta m-a făcut, mult timp după aceea, sa văd cerul mai albastru, soarele mai strălucitor, mincarea mai buna, oamenii mai blinzi, viața mai frumoasa, ce chestie, cine s-ar fi gindit! Jovialitatea lui Gabriel Mihalache mi s-a părut atitudinea cea mai de bun-simt in fata vieții, iar glumele sinistre pe care le spunea, cu ochii jucându-i in cap de incintare, si pe cre le-am aflat si eu, intr-un tirziu, absolut senzaționale. Nu va mint: altfel se vede viața, după ce te-ai întîlnit cu moartea! Ba mi mult, m-am simțit atit de alta, incit m-am întors, la scurt timp, in sala de autopsie, singura, fara sa mi-o ceara nimeni, pentru un reportaj cu Ionica, spălătorul de cadavre si ajutorul de nădejde al medicilor legiști, un băiat cu opt clase, blajin si bun ca pita lui Dumnezeu, care mi-a povestit cum, cu anii, "tot stînd pe lingă dom’ doctor”, a început sa își dea singur seama cum arată o tumoare maligna, cum sa distingă un infarct de un preinfarct, cum sa stabilească in peste 90% din cazuri, cauza morții, cu maxima acuratețe, in aplauzele vesele, cum altfel?, ale legiștilor…

"Hai, mă, Ionica, cum poți tu sa știi cauza morții, ca nu ești doctor?”, l-am întrebat, in vreme ce stam amîndoi, lîngă masa goala de autopsie, descosîndu-l, pe îndelete.

"Deci, cum sa va spun io? Imi dau seama de cauza morții, că să zărește cu ochiul liber. Să cunoaște țesutul ăla bun, dă ăla stricat. Nu-i mare scofala!”, m-a lămurit el, atunci, în cuvinte puține, pe care le citez, azi, din memorie, după atîta vreme, cu destulă aproximație in formă, dar suficientă precizie, in conținut.

Mi-am adus aminte de aventura pe buza morții, trăită atunci, de bunul domn Gabriel Mihalache si de blîndul Ionica, după ce am văzut filmul documentar "Died suddenly, tradus de Ionel Trandafir si postat de ActiveNews, de curînd, in care imbalsamatorii americani vorbesc despre ceea ce se vede (si nu se vedea, pina de curind), doar cu ochiul liber. E un film care te face alt om. Un film de tip botez, care te trece de la ignoranta, la inițiere, cu brutalitate, intr-o singura ora, scufunindu-te, pina aproape de asfixiere, in apele adinci si terifiante ale priceperii.

Pentru ca se pare ca, noi, oamenii, alta cale nu cunoaștem. Si nici alt mister…

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Dezvăluirile Project Veritas despre Pfizer ignorate de presa neo-anti-vaccinistă și vechio-vaccinistă din România:

Articole pe ActiveNews

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Tic 06.12.2022 13:02
  Mulțumesc dna Steer. Am vizionat filmul, deși știam din multe alte înregistrări din toată lumea cum e cu cele aflate în bietele trupuri ale celor duși din inocența lor și din momeala criminalilor. Mai apoi s-ar pune problema sufletelor acestora.
  Bănuim doar ca nu este de bine nicicum.
  Mulțumim încă o data pt privirea asupra vieții după ce cunoști moartea. Doamne ajută.
 1. VICTORIA LUI NOVAK - Reprezentantul psihopaților și un tenisolog local au asistat la propria lor execuție. Av. Florentin Țuca: Nole-Stefanos, 6-3, 7-6, 7-6; Djokovic-Gates, 6-0, 6-0, 6-0

 2. CTP s-a ramolit: a uitat să înfiereze antivacciniștii care îl iubesc pe Novak Djokovic. Luminița Arhire: TENISUL ȘI INVECTIVUL/ ÎNTĂREȘTE NARATIVUL! (ZICĂTOARE)

 3. Av. Gheorghe Piperea: Începutul sfârșitului pentru regimul Zelensky

 4. Și a fost 28 ianuarie 1990. Și apoi 29... Zile negre din Istoria României foto-povestite de Dinu Lazar. FOTOGRAFII și VIDEO

 5. Raport: Armata britanică a urmărit și monitorizat persoanele sceptice cu privire la lockdown-uri. Jurnaliștii și politicieni care au chestionat măsurile pandemice au fost puși sub supravegherea unei unități speciale de Război Informațional

 6. Șantaj la Casa Albă: Joe Biden – Slugă la doi stăpâni. De ce să ucizi Găina cu Ouă de Aur?

 7. NEVACCINATUL IA TOT! Novax Djokovic intră în istorie cu victoria sa triumfală de la Australian Open, după ce anul trecut a fost discriminat brutal de Dictatura Covidistă. Cu noi este Dumnezeu!

 8. Dr. Robert Malone: Pfizer s-a dat de gol – Comunicatul prin care Compania Farma se îngroapă singură – Am MODIFICAT virusul COVID-19

 9. Dezvăluire explozivă: între 2020 și 2021, Big Pharma a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a „cumpăra” Uniunea Europeană. Șeful PFIZER, Albert Bourla, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prim-planul unui Raport zguduitor

 10. Dr. Răzvan Constantinescu: INCHIZIȚIA ȘI ERETICUL

 1. Marius Mioc: Pe mîinile nevaccinaților e sângele vaccinaților!

 2. Alexandra Șinc, deces subit la 49 de ani: Am fost hotărâtă să mă vaccinez imediat ce se poate. VIDEO

 3. Ovidiu Doka, ziarist din Carei care ridiculiza nevaccinații: În 3 ani mor, mi-am asumat! A murit subit de infarct la 40 de ani. Marius Mioc: A greșit. Au trecut 2

 4. DAVOS - CASA DE NEBUNI A LUMII. Șeful Siemens: Dacă nu o să mai mâncați carne în 11 ani compensați un zbor până în Thailanda. Eu am început. FILMAREA și ILUSTRAȚIA ZILEI

 5. Papa Francisc, declarație surpriză: A FI HOMOSEXUAL nu este o crimă! TOȚI SUNTEM copiii lui Dumnezeu

 6. Cine conduce lumea? 8 lucruri de reținut de la reuniunea Forumului globaliștilor de la Davos. Nr 1: Elitele globale nealese vor cu adevărat pașapoartele de vaccinare digitale. Fără mașini, carne sintetică, control digital total - Marea Resetare Mondială

 7. A crezut prea mult în știință? Profesorul universitar doctor Mihai Ioana, promotor al campaniei vacciniste Împreună Învingem Pandemia, a decedat subit la doar 47 de ani. UMF Craiova este în doliu, Rafila îi deplânge trecerea în neființă. ERA VACCINAT

 8. Cazul femeii ucise la Lacul Morii: A FOST SFÂȘIATĂ DE CÂINI DE LUPTĂ, NU DE MAIDANEZI! Actualizare

 9. Soția primului ministru din Țara Galilor a murit subit și inexplicabil. Clare Drakeford avea 66 de ani și s-a vaccinat în 2021. Au trecut 2 ani - 2023 E ANUL MORȚII SUBITE. Prințul și Prințesa de Wales au transmis condoleanțe. SE ÎNTÂMPLĂ ȘI LA CASE MARI

 10. Artin Side: Nu acceptați actele electronice! Veți fi discriminați și vi se va refuza accesul în multe locuri. Rezistați!

Ultima oră

23:12

Și a fost 28 ianuarie 1990. Și apoi 29... Zile negre din Istoria României foto-povestite de Dinu Lazar. FOTOGRAFII și VIDEO

22:40

CTP s-a ramolit: a uitat să înfiereze antivacciniștii care îl iubesc pe Novak Djokovic. Luminița Arhire: TENISUL ȘI INVECTIVUL/ ÎNTĂREȘTE NARATIVUL! (ZICĂTOARE)

21:30

VICTORIA LUI NOVAK - Reprezentantul psihopaților și un tenisolog local au asistat la propria lor execuție. Av. Florentin Țuca: Nole-Stefanos, 6-3, 7-6, 7-6; Djokovic-Gates, 6-0, 6-0, 6-0

20:23

Raport: Armata britanică a urmărit și monitorizat persoanele sceptice cu privire la lockdown-uri. Jurnaliștii și politicieni care au chestionat măsurile pandemice au fost puși sub supravegherea unei unități speciale de Război Informațional

19:30

Av. Gheorghe Piperea: Începutul sfârșitului pentru regimul Zelensky

19:01

Dezvăluire explozivă: între 2020 și 2021, Big Pharma a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a „cumpăra” Uniunea Europeană. Șeful PFIZER, Albert Bourla, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prim-planul unui Raport zguduitor

18:09

Șantaj la Casa Albă: Joe Biden – Slugă la doi stăpâni. De ce să ucizi Găina cu Ouă de Aur?

17:11

Noi morți subite: mamă a patru copii, de 40 de ani, a murit subit în timp ce pregătea copilul pentru școală; tânără de 19 ani a murit subit în urma unui stop cardiac

16:20

Dr. Răzvan Constantinescu: INCHIZIȚIA ȘI ERETICUL

15:12

Tragedie: un copil vaccinat anti-Covid a murit subit din cauza unor afecțiuni cardiace

14:05

Fostul general în cadrul NATO Petr Pavel a câștigat alegerile prezidențiale în Cehia. Este susținător al adoptării monedei euro și al „căsătoriilor” homosexuale

13:45

NEVACCINATUL IA TOT! Novax Djokovic intră în istorie cu victoria sa triumfală de la Australian Open, după ce anul trecut a fost discriminat brutal de Dictatura Covidistă. Cu noi este Dumnezeu!

13:27

Dr. Robert Malone: Pfizer s-a dat de gol – Comunicatul prin care Compania Farma se îngroapă singură – Am MODIFICAT virusul COVID-19

12:00

Un exemplu vrednic de urmat de către toți părinții vremurilor noastre care trebuie să se roage permanent pentru copiii lor - Predica ÎPS Bartolomeu Anania la Duminica a 17-a după Rusalii, a femeii Cananeence

01:00

29 ianuarie: Sf. Mc. Filoteu și prietenii lui, ferm înrădăcinați în credința în Hristos. Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul