Olivia Steer: Joc Secund în Rai cu Adam, Eva și Regele-Ciupearcă

De Olivia Steer  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri, s-a viralizat o postare inedită a profesorului Miron Scorobete despre o frescă de la Voroneț, întruchipînd Ispita Șarpelui din Grădina Raiului, într-o maniera interpretativă absolut surprinzătoare: Adam și Eva sînt îmbrăcați, nu goi, iar mîinile lor contorsionate figurează șerpi încolăciti pe trunchiuri de copac. Atenția tuturor s-a concentrat pe poziția mîinilor și pe straiele împărătești ale personajelor, ca fiind elementele "fascinante” ale întregului tablou, mulți lansîndu-se în interpretări teologice minuțioase, la care nu mă pricep, așa ca atunci cînd am remarcat, în gura mare, ca puștiul din "Hainele cele noi… ", că, mai fascinant (decît mîinile și straiele, în orice caz!) îmi pare faptul că, ia te uita!, șarpele nu e încolăcit pe un trunchi de măr, ci pe o ciupercă mare cît un stat de om, opaaa!, toți cei care s-au uitat pina atunci la haine si la mîini (ce sugerează ingestia, după mine), au părut sa se trezească dintr-o transă, uau!, da, măi!, realitatea fusese mereu sub ochii lor, dar ei n-o văzuseră… Văzuseră doar ce li se ceruse să vadă - mîini si haine, nu ciuperci, ce chestie…


Speculată ca la carte, neatenția devine element central al unei metode clasice de "magie”, pe care ați întîlnit-o, cu siguranța, si în numerele de prestidigitație de la circ: publicului spectator, somat sa se uite unde indică artistul scamator cu degetul, îi scapă cu desavîrșire faptul că în dosul mâinii cu care se arată depărtările si alte năluci, e palmată fulgerător moneda de aur sclipitor, făcută, în mod miraculos, nu-i așa?, invizibilă. La succesul metodei participă mai mulți factori, dar cei fără de care exercițiul de scamatorie e sortit eșecului sînt: abaterea atenției publicului spectator, dexteritatea magicianului si viteza de execuție. Cu adevărat fascinant, după mine, a fost sa constat că metoda funcționează, bine-mersi, si în on-line, unde nu prea poți fi luat prin surprindere, cîtă vreme "numărul” e de-a dreptul static si, de aceea, si-la-bi-si-bil, ca-n clasa I. Pînă îl parcurgi, fumul se risipește si ramine șmecheria cu oglinzile goale/sparte. În plus, dacă ai timp sa comentezi la postare, se presupune ca ai avut berechet sa te uiți cu atenție si la subiectul (fresca, in cazul nostru), despre care îți dai cu părerea. Sau nu, din mai multe motive psihologice întemeiate, despre care vorbim altădată …

S-a stîrnit apoi un val de discuții și interpretări despre prezența in Paradis a unui număr impresionant de ciuperci (din specia "amanita muscaria”, după toate aparențele, deci halucinogene), a faptului ca pe cel mai mare exemplar de "Magic Mushroom” (denumire generică ce grupează o categorie de ciuperci ce conțin substanța cu efect stupefiant, numită psilocibină) e încolăcit șarpele biblic, al cunoașterii Binelui si Răului, și că, bine-nteles, iată!, face sens!, nu-i așa?, ciupercile sint, pe lingă psihedelice, si otrăvitoare, fix ca veninul de sarpe, si, deci, nici ca se putea uzita un simbol mai adecvat, grăitor, genial ticluit, de catre artistul anonim de la Voroneț.

Zgîindu-ma iar și iar la scena biblică voronețiana de un magnetism irezistibil, m-am trezit în minte cu poezia lui Ion Barbu, "Riga Crypto și Lapona Enigel” (ce-ar fi zis de originea nordică a personajului feminin Vasile Lovinescu, autorul Daciei hiperboreene, si despre nevoia fireasca a unor straie lungi, împărătești, in atari condiții climatice? - nu poți, nici sa vrei!, sa nu te întrebi), despre Regele Ciupearcă, cel care o ispitește, fără izbîndă, pe Enigel, pornită in căutare de fragi (fireste!). Așa ca am recitit-o după atîția ani, cu ochi noi.

Enigel nu-l strivește cu scîrbă nedisimulată sau ură răzbunătoare ori cu falsă indignare pe Crypto ("inimă ascunsă”), cel ce i se cuibărește la sîn ("a crește șarpe la sîn” și "a încălzi șarpe la sîn” sînt zicerile pe care ți le sugerează, vrei-nu-vrei, Ion Barbu) Dimpotrivă! Îi vorbește frumos si înțelept. Îl numește, împăciuitoare, "blînd” (precum copiii pe odorul Aliodor, din nuvela fantastică a lui Vasile Voiculescu - ce mai bijuterie!), dar nici prin cap nu-i trece să-i cedeze. Dacă Riga Crypto , să zicem!, e șarpele din fresca de la Voroneț, adică Marele Ispititor, iar Lapona Enigel, arhetipul feminin al Marii Preotese/Mariei pline de har și binecuvîntate între femei (judecînd după calmul imperturbabil, multa cunoaștere si înțelepciune), cine e măselarița-mireasă, din finalul alegoriei, vrei să intrebi…

”Lucrez nebunește la Imperial Library”, scria Eliade, in 1930, la Calcutta. "Mătrăguna in botanica și fantastica asiatica, iată un lucru care imi va dezvălui multe. (…) Acum, am o întreagă farmacopee in cap și poftă nebună să descifrez mătrăguna”, exclama el, entuziasmat precum un copil curios din cale-afara, în fața buruienii toxice și isterice, folosite, pe vremuri, in ritualuri păgîne de magie neagră pentru iubire, cică.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Tic 31.07.2022 17:47
    Mulțumesc stimata Olivia Steer! Ce încărcătură poate fi și în fresca și în poezie! De unde va fi știut sa înfățișeze pictorul anonim povestea păcatului originar în acest fel? Sa ii fi spus vreunul dintre călugării erudiți ai mănăstirii? Ce lucruri de-a minune știau cei vechi și pe care noi le-am pierdut sau ne-au fost furate?
  • Andrei Dirlau 05.08.2022 18:59
    Nu există nicio ciupercă în acea frescă. Cu tot respectul, doamna Steer, demonstrația dv. se bazează pe o eroare. Pentru a reda vegetația paradisiacă, genialul zugrav s-a inspirat din iconografia bizantină. Ca dovadă căutați mozaicurile bizantine ce s-au păstrat, de pildă cel celebru de la Basilica Sant'Apollinare in Classe de la Ravenna. N-am acum vreme să dau un link dar este lesne de găsit. Veți vedea aceeași floră paradisiacă, inclusiv tipul de arbore cu corolă ce poate fi - admit - confundată, la o privire (foarte) superficială, cu o ciupercă. Dar este arbore, și toate speculațiile dvs. cu Magic Mushroom, ciupercile halucinogene și otrăvitoare nu au absolut niciun fundament. Îmi pare rău să vă demolez articolul, dar adevărul (plastic și teologic în cazul de față) îmi este mai prieten, vorba lui Aristotel.
    Cu prețuire,
    Dr (teol) Andrei Dîrlău
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  6. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  9. Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

  10. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

Ultima oră

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste