O minune de Paști

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Axa Mântuirii străpunge Lumea. La un capăt se află Nașterea, la celălalt, Învierea.

Și, totuși, câtă diferență între aceste sărbători.

Crăciunul vine cu zvon de zurgălăi. Paștile sunt dangăt profund de clopot.

Și ziua premergătoare diferă. Ajunul Crăciunului este cald și miroase a brad și cozonaci.

Sâmbăta Mare este așteptare încordată: după Prohod, întreaga fire își ține răsuflarea, suspendată între Moarte și Viață. Este liniște grea de Mormânt în care se presimte Lumina.

S-au scris biblioteci despre aceste sărbători care țin Lumea.

Editura Contra Mundum recidivează fericit și firesc. Întregește Axa: după Povestiri rusești de Crăciun, vine cu Povestiri rusești de Paști.

O antologie în care vă veți (re)întâlni între alții cu Dostoievski, Cehov, Leskov sau Tsvetaeva. Dar și cu memoriile țarului mucenic Nicolae al II-lea. Ori cu însemnările cutremurătoare ale duhovnicului familiei regale despre ultimul Paști la Țarskoe Selo.

Recomandându-vă din tot sufletul această carte, vă ofer ca pregustare o mică bijuterie.

*

Paștele în Moscova

de Alexandr Kuprin

 

Bulevardele moscovite înverzesc, acoperindu-se cu primele frunzulițe de tei. Simți cum mirosul de pământ primăvăratic îți gâdilă inima. Pe cerul albastru plutesc norișori împrăștiați și veseli; când îi privești, parcă se învârt; sau, de fapt, ți se învârte capul, îmbătat de primăvară?

Răsună, tremură, cântă, se rostogolește peste Moscova sunetul necontenit și variat al tuturor clopotelor sale puternice.

Fiecare băiețel din Moscova, chiar și cel mai sărman, cel mai murdar, cel mai năpăstuit de soartă, are în aceste zile pascale dreptul deplin, indiscutabil, consfințit de-a lungul veacurilor, să se cațăre în orice clopotniță și, așteptând cu jind să-i vină rândul, să tragă orice clopot cât îi va pofti inima, până se va plictisi, chiar și pe cel mai mare, numai dacă are avea destulă putere să clatine limba lui de patruzeci de puduri și bărbăție să suporte urletul lui asurzitor, metalic și greu, ce zguduie tot corpul.

Stoluri de porumbei, sălbatici și domestici, se rotesc pe cerul curat și albastru, strălucind toți deodată din aripi atunci când fac vreun viraj neașteptat, apoi se înnegresc, apoi strălucesc din nou ca argintul, aproape topindu-se în soare.

Cât de împodobită este mereu, cât de străveche și frumoasă este Moscova cea străbună, puternică și neclintită.

Bărbații poartă mantouri de culoare albastru-închis și șepci noi, de sub care se ivește părul tuns drept, strălucitor, uns cu ulei...

Cămășile bărbătești, scoase de sub jiletci, bucură ochii cu amestecul de culori albastre, roșii, albe sau galbene, ori cu imprimeul vesel cu buline.

Ce rumene sunt fețele, ce proaspeți și luminoși sunt ochii femeilor și ai fetelor, cât de înflăcărat strălucesc pe ele rochiile fastuoase, multicolore, din stambă de Moscova, cât de fermecător stau pe căpșoarele lor baticurile din cașmir, ornamentate cu ierburi, ornamentate cu ierburi și trandafiri galbeni ca paiul, cât de serioase sunt șalurile bătrânelor, păstrate de la străbunici, șaluri de culoarea ciocolatei, cu broderii galbene și roșii în formă de semne mari de întrebare!

Și toată lumea se sărută, se sărută, se sărută... O pupăceală continuă se aude afară: închide ochii și ți se va părea că un stol mare de cinteze s-a lăsat deasupra Moscovei.

Neclintit și încântător este ritualul sărutului pascal. Iată doi bărboși impunători și serioși s-au văzut de departe unul cu altul și brațele lor deja s-au deschis, iar chipurile lor s-au lărgit într-un zâmbet luminos.

Șepcile sunt date jos cu hotărâre, descoperind pieptănăturile cu cărare dreaptă. Mâinile se unesc strâns.

„Hristos a înviat” – „Adevărat a înviat!”

Capetele se înclină spre dreapta – un sărut pe obrajii stângi, se înclină spre stânga – un sărut pe obrajii drepți, apoi iarăși pe cei stângi.

Și toate acestea se fac fără grabă, cu prietenie.

- Unde ați fost la Slujba de Înviere?

- La Catedrala „Hristos Mântuitorul”. Iar dumneavoastră?

- La biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, în Kudrino, aproape de mine.

Baloanele se leagănă sus, deasupra forfotei stradale, prinse cu niște fire nevăzute în ciorchini multicolori, mlădioși, ușori și primăvăratici.

Halva și marmeladă, pastile (desert rusesc făcut din fructe uscate – n.tr.), turtă dulce, nuci în bărcuțe.

Băieții rostogolesc ouă pe ulucele de pe trotuare și le ciocnesc între ele. Cine sparge oul, acela îl câștigă.

Masa de Paști încărcată cu sticle și cu mâncare. Miros de zambile și de narcise catifelate. Sufrageria scăldată în soare. Canarii ciripesc entuziasmați.

Un cadet al școlii Alexandrovsk, îmbrăcat în uniformă nou-nouță, cu cizme lăcuite strălucitoare, ce se reflectă clar în parchetul lustruit, stă lângă o domnișoară drăguță și amuzantă.

Ea poartă o rochie diafană din muselină albă, cu un furou de culoare roz dedesubt. O cingătoare roz și un trandafir prins în părul negru.

- Hristos a înviat, Olga Alexandrovna, spune el, întinzându-i un ou pictat de el însuși în acuarelă cu pulbere de aur.

- Adevărat!

- Olga Alexandrovna, dumneavoastră știți desigur obiceiul ortodox...

- Nu, nu, eu nu mă sărut cu nimeni de trei ori.

- Atunci nu sunteți o bună creștină. Vă rog. Pentru această zi mare!

O mămică durdulie și țanțoșă se leagănă sub un palmier, lângă fereastră, într-un balansoar împletit din răchită. La picioarele ei stă tolănit un leonberger roșcat.

- Olea, nu-l necăji pe cadet. Sărută-l.

- Bine, însă doar o singură dată, mai mult să nu îndrăzniți.

Bineînțeles, el a îndrăznit.

O, cât de tare ard obrajii adorabili, gingași ca mătasea. Buzele tânărului rămân înfierbântate pentru multă vreme. El privește gura ei drăgălașă și roz, ce este întredeschisă, și râde, însă în ochi i se vede o sclipire umedă și profundă.

- Ei, bine, este de ajuns. Ce doriți? Cozonac? Pască? Șuncă? Vin Sherry?

Și sunetul vesel, cuprinzător, neîncetat al clopotelor moscovite se revarsă peste cercevelele de vară ale ferestrelor...

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

CEL MAI CONTROVERSAT FILM AL ZILEI - 21 DE RUBINI. VIDEO AICI:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Davinci 27.04.2024 12:15
    Propun din nou domnule Patrusca sa reveniți si sa ne reamintiți de acordul de la Minsk. Ce înseamnă intervenție militară fata de un război si care a fost motivul pentru aceasta denumire. Azi trăim mama trădărilor a întoarcerii altor așa ziși eroi pe cind cei ce erau mai ieri ovaționați sint trimiși in judecata. Pittis îl iubea pur si simplu pe Iliescu si era garantat de securistul Besoiu pe cind pleca. Arogante deșarte pe cind devenea directorul de la radio tineret... pus de masonul Sauleanu apoi si el ajuns Pr-ul lojei masonice romane. Așa o fi înțeles si al lui Vișan ca se poate muri in ridicol dar satisfăcut ca portofelul este plin nu ca alții naivi sa fi fost medic fără bani. Mulți fac diferența dintre mine si miracol si s-ar părea ca este ceva diferit in nuanță... Noi ortodocșii știm ca la Moscova cineva se va duce la înviere apoi vor sparge oile de Paste fără sa alerge iepurașul si alte din astea care nu fac decit sa schimbe ritualul cu iz occidental... Ce mai știu este ca războiul catolic / ortodox nu se va sfirsi pe cind yankeii prin senilul lor au trimis bombisoare cu raza mare de acțiune. Vor război cu orice preț. SI lovesc si apoi se vaită ca moscoviții sint devină. DIn păcate sintem iarăși de partea cealaltă a istoriei . Cel puțin a apărut o întrebare pusă de Basescu lui Geoana anume sa ne spună cine l-a pus acolo la Nato pe locul unde trebuia sa fie un american... IN rest sa ne rugam la Pace... si la mântuirea noastră.
  • IC XC NI KA 27.04.2024 15:05
    Să ne rugăm la ..Tatăl..Cel Bun.

    Cum?

    “E vremea să ne pregătim sufletele ca să aducem pe buze aceste cuvinte și să cerem cu îndrăzneală: Tatăl nostru, Care ești în ceruri. Pentru că, precum sunt vădite trăsăturile asemănării cu Dumnezeu, prin care cineva se arată fiu al lui Dumnezeu (căci, câți L-au primit pe El, le-a dat putere să se facă fii ai lui Dumnezeu [Ioan 1, 12], iar pe Dumnezeu Îl primește în sine cel ce a primit desăvârșirea în bine), așa sunt multe semne ale peceții celui rău, pe care cineva avându-le, nu poate fi fiu al lui Dumnezeu, purtând chipul firii contrare. Voiești să cunoști însușirile peceții celui rău? Pizma, ura, defăimarea, mândria, lăcomia, pofta pătimașă, bolile slavei deșarte – acestea și unele ca acestea sunt cele prin care se cunoaște întipărirea chipului celui potrivnic. Deci, cel ce și-a întinat sufletul cu astfel de pete, când va spune Tată,

    ce tată îl va asculta?

    E vădit că cel care e înrudit cu cel care îl strigă.

    Iar acesta nu este cel ceresc, ci cel din iad.

    Căci ale cărui semne de rudenie le poartă, acela îl va cunoaște ca rudenie a sa. Deci, rugăciunea omului viclean, până ce se află vicleșugul în el, este o chemare a diavolului. Iar glasul celui ce s-a despărțit de viclenie și viețuiește în bunătate va chema pe Tatăl Cel Bun.

    Când ne apropiem de Dumnezeu, să ne cercetăm întâi viața, de purtăm în noi ceva vrednic de rudenia cu Dumnezeu;

    de-abia după aceea să îndrăznim să rostim un astfel de cuvânt. Căci Cel ce ne-a poruncit să zicem Tată nu ne-a îngăduit să spunem minciună. Deci numai cel care a viețuit în chip vrednic de frumusețea dumnezeiască privește cu adevărat iarăși spre cer și numește Tată pe Împăratul Cerurilor și patria sa, fericirea cerească. Spre ce-l duce ținta sfătuirii cu sine? Dacă la cugetarea la cele de sus (Coloseni 3, 2), unde e Dumnezeu, acolo își pune temeliile locuinței sale, acolo își așază comorile sale, acolo își mută inima sa. Căci, unde este comoara ta, acolo este și inima ta (Matei 6, 21).

    El PRIVEȘTE PURUREA spre frumusețea părintească și își înfrumusețează sufletul potrivit cu ea.”
    Sfântul Grigorie de Nyssa, Despre Rugăciunea Domnească, Cuvântul al II-lea, în Părinți și Scriitori Bisericești (2022), vol. 21, pp. 211-212

    Așadar, e despre unde privim..pururea..

    Doamne, miluiește.
Ultima oră

16:25

ALERTĂ: Florin Piersic, transferat la Spitalul Foișor din Capitală cu “stare generală gravă, în urma unui sepsis”

15:43

Fotografia Zilei: ”Noul Opel Astra Zeneca”

15:30

Prof. Ilie Bădescu: Oarba călătorie. Adaos la ”21 de rubini”

14:39

Descoperire șocantă în Pitești: Un tânăr de 30 de ani a fost găsit mort în mașină

14:14

Cutremur la OMS. Marea Britanie i-a dat cu tifla lui Tedros: Refuză să semneze Tratatul Plandemic

13:56

Preotul regizor Ciprian Mega nu are cea mai bună părere despre Kovesi: În fața femeii-călău, Ciucă și Ciolacu sunt ca porcul la ignat

12:36

Omul lui Trump rezistă moțiunii depuse de Femeia lui Trump

12:33

Marian Dumitru: "Încoronați-o pe vrăjitoare!". Acesta e mesajul pe care îl transmite Irlanda la Eurovision, în 2024

12:18

Reacțiunea: La rubrica de fashion sportiv, avem o veste bună: torța Olimpiadei de la Paris va fi dusă 200 de metri de un travestit, Miss Martini

12:09

Luminița Arhire: TEORIA CONSPIRAȚIEI CONSPIRAȚIILOR

11:02

Ion Cristoiu: Cu excepția lui George Simion, liderii politici o scaldă când vine vorba de sistemul Patriot, oferit de Iohannis gratis Ucrainei

10:41

Cristian Niculescu: 21 DE RUBINI - POLITICA STRUȚULUI

10:19

După vizita din Serbia, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban la Budapesta

09:40

Decizie de ultimă oră în Rusia. Platforma Rumble a fost interzisă pentru că a refuzat cererile de cenzură

09:22

Vucic i-a cerut lui Xi să apere Serbia - VIDEO de la Belgrad