O întrebare legitimă: După DNA, când intră în ”hora Coldea” și restul instituțiilor statului?

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

foto: România TV

foto: România TV

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA a început anchetarea penală a grupului care pare a fi de crimă organizată Coldea, Dumbravă, Trăilă și restul, iar informațiile care se vehiculează, mai ales după îndelungatele audieri de joi, sunt îngrijorătoare.

Marea întrebare e cînd vor intra în joc și alte instituții ale statului a căror menire e să vegheze fix ca asemenea lucruri să nu se petreacă? Sau, și mai corect, cum de nu au intrat pînă acum?

Presa ultimelor zile relatează pe larg, cu date concrete, despre felul cum generalii Coldea și Dumbravă jonglau cu sume uriașe între firmele lor, vorbim inclusiv de bani gheață.

În România funcționează o anume instituție numită ANAF, care, printre altele, are competența de exercitare a verificării situației fiscale personale și a activităților preliminare acesteia. Direcția generală control venituri persoane fizice din cadrul ANAF are ca sarcini:

a) realizează activitățile preliminare verificării situației fiscale personale: 

analiza de risc pentru identificarea persoanelor fizice cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile; notificarea de conformare a persoanelor fizice cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile; selectarea și întocmirea programelor de activitate pentru verificarea situației fiscale personale;

b) realizează activitățile preliminare verificării documentare:

analiza de risc pentru identificarea persoanelor fizice cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile; selectarea și întocmirea programelor de activitate pentru verificarea documentară realizată de structurile cu atribuții de verificare a situației fiscale personale;


c) realizează acțiuni de verificare a situației fiscale personale/verificare documentară.

Cum de această direcție nu a sesizat vreodată vînzoleala financiară din conturile și buzunarele grupării Coldea, deși ANAF se tot laudă periodic că ia la puricat inclusiv influencerii ori maneliștii?

Mai există și o altă instituție, numită Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ”cu rol de lider în elaborarea, coordonarea și implementarea sistemului de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului”.

Nici această instituție nu pare să fi remarcat ceva neobișnuit și am vrea să nu dăm credit bîrfelor că asta se întîmplă din cauză că vicepreședintele Constantin Aprodu, general în rezervă, este un mare apropiat al lui Florian Coldea și al lui Gabriel Oprea.

Mai există, de asemenea, și ceva ce se cheamă Comisia SRI care are, între altele, următoarele atribuții:

a) verifică dacă, în exercitarea atribuțiilor ce revin SRI, sunt respectate prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative;

b) verifică modul în care SRI asigură respectarea, în cadrul activității de informații, a drepturilor și libertăților persoanelor;

c) examinează cazurile în care s-au semnalat încălcări ale prevederilor constituționale și ale altor dispoziții legale în activitatea SRI și se pronunță asupra măsurilor ce se impun pentru restabilirea legalității;

Comisia SRI trebuie în mod obligatoriu să se sesizeze săptămîna viitoare pentru a verifica dacă nu cumva activitățile grupului Coldea au interferat în trecut, ori o fac și acum, cu activitatea serviciului în care au activat – mai ales că soția lui Coldea e general activ – și dacă nu cumva se conturează riscul unei breșe de securitate națională.

Ar trebui verificată inclusiv informația neoficială că Florian Coldea are încheiat un contract de consultanță cu guvernul Albaniei, condus de Edi Rama, de care fostul nr.2 în SRI ar fi apropiat de mai mulți ani.

Tot de urgență și în același scop ar trebui convocat și CSAT, altă instituție care trebuie să vegheze asupra activității serviciilor și care are căderea să analizeze eventuale rapoarte ale SRI pe marginea activității suspecte a grupului de generali care au condus pînă relativ recent serviciul. Nu e exclus ca asemenea rapoarte chiar să existe, doar că în mandatele Klaus Iohannis ședințele CSAT sunt scurte și extrem de rare, de regulă dedicate strict achiziției de armament din import.

O altă instituție numită Consiliul Suprem al Magistraturii are ”obligația de a se sesiza din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care ar putea afecta independența sau imparțialitatea judecătorilor, respectiv imparțialitatea sau independența procurorilor în dispunerea soluțiilor, în conformitate cu Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

În acest moment avem pe masă poate cea mai mare breșă post-decembristă de imixtiune în activitatea magistraților a unor capi – activi ori rezerviști – ai serviciilor secrete, suspectați de transformarea actului de justiție în SRL producător de bani negri. Va sta CSM cu brațele încrucișate?

În lumea anglo-saxonă există un concept numit ”Checks and balances”, în traducere „limitări și echilibre”, unul dintre principiile ce stau la baza democrației occidentale, conform căruia instituțiile statale trebuie să fie echilibrate, pentru a se putea limita reciproc.

Mega-scandalul Coldea are potențialul să zguduie încrederea cetățenilor atît în serviciile secrete, cît și în justiție. În consecință, e un moment potrivit ca instituțiile statului cu rol de control să arate mobilizare și nu, din contră, o pasivitate care să sugereze că, în România, o mînă spală pe alta.

Bogdan Tiberiu Iacob/ InPOLITICS

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Eminescu decriptat de un general din serviciile secrete - criptologul Ilie Torsan

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • ceapistul 27.05.2024 09:52
    ---Mega-scandalul Coldea are potențialul să zguduie încrederea cetățenilor atît în serviciile secrete, cît și în justiție. În consecință, e un moment potrivit ca instituțiile statului cu rol de control să arate mobilizare și nu, din contră, o pasivitate care să sugereze că, în România, o mînă spală pe alta.---

    Deci , autorul prezuma faptul ca exista o incredere a cetatenilor in serviciile secrete si/sau justitie !
    Bhahahaha !
    Nu stiu ce varsta are domnul care isi incearca valentele de jurnalist p-acilea dar cred ca inca mai locuieste cu parintii.
    Serviciile secrete si JustitEa sunt numai pe persoana fizica , atat in Romania cat si oriunde in lume.
    Persoana fizica ce le detine in folos propriu , cum ar veni deci, la foloseste pentru a se apara cu ele in primul rand de cetatinii/sclavetii aflati in dotare.
    Cetateanul care nu are incredere in ele este o obligatie si nu o tristete , asa cum vaca nu poate avea incredere in gardul electric din jurul pasunii.
    Faptul ca ambasada i-a aruncat pe Coldea si gasca la groapa cu lei a televiziunilor, subordonate evident ambasadei, este doar o reglare de conturi intre stapan si slugile care fura de la el.
    Nu are de a face nimic , niciodata , cu grija si interesele vacilor - pardon , cetatenilor - cearta dintre proprietarul fermei si vacarii platiti sa ii mane cireada.
  • Mars.60 Stefan 27.05.2024 10:24
    Aveti dreptate dar uneori cearta dintre proprietarul fermei si vacarii platiti sa ii mane cireada face sa dea strechea in cireada care asista la cearta. Si-atunci se alege praful si de vacari si de proprietar. Si nu e bine. spun ziaristii, trebuie "sa avem stabilitate politica" in turma, "mai ales in aceste vremuri tulburi", parca asa e mugetul de zi pe unitate...
  • Christinne Radu 27.05.2024 10:53
    https://www.msn.com/en-xl/news/other/saudi-arabia-a-saudi-prince-beats-a-traffic-policeman-in-medina-for-stopping-his-car/vi-BB1mYzVw?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=6566a5ce950442cc87aac90e40d9f1ee&ei=54
  • Patriot Roman 27.05.2024 14:13
    Raspuns la intrebarea din titlu: NICIODATA!
  • vasile grozav 27.05.2024 20:30
    Autorul și încă foarte mulți ziariști chiar au convingerea ca DNA-ul si-a întrat în atribuții? Organul paraditor numărul 1 din România nu-si va spala niciodată păcatele fiindcă continua sa fie o unealta politica de slugi globaliste antinationale. Sunt la fel de vinovați precum ceata celor trei PITI GOI. Am mai spus-o. Praf în ochi și acțiune cu trompete și trâmbițe pentru spectatorii gura casca. Nimic consecvent în adevăratul sens al cuvântului, in toată existenta sa. Slugi ale Americanilor care prin Republica Procurorilor in parteneriat cu SRI și judecătoria, au experimentat la greu in România, inclusiv furtul alegerilor. Asa ca tot Iadul rămâne locul celor care l-au populat si-l populează unde ii vor astepta judecătorii culoarelor morții și trădătorii din servicii. Un trinom antinatiinal bine organizat și coodonat de străini.
    Răspunsul la întrebarea autorului: NICIODATA.
  • Davinci 28.05.2024 14:48
    Se spune ca si unde este carte multă la fel de multă este si prostia. Personajele fără importanta in a decide dar buni de munca este "boborul" roman care a știut sa nu-și respecte eroii neamului pe martirii ei si au dat-o într-un brio in șase pe 25 decembrie 89 pe cind maramoiul de Saul Bruckner Brucan executa pe Ceaușescu. Pai nu erau in România cel mai mult membrii de partid raportat la populație din lume? SI uite așa trăiau mării eroi a neamului care nu au legătură cu Gafencu cu cel care nu a cerut vreodată s fie socotit erau anume Steinhardt evreul creștinat in pușcăria politica si crema intelectualilor utiati si trecuți la index precum Eliade, CIoran, Noica, Galeriu, Staniloe, VUcanescu, Vasile Voiculescu, Paulescu ca a nu mai aduc aminte de un Nae Ionescu pentru ca deh devi leginar nu patriot. Patrioții au condus tara de vreo 80 de ani si am ajuns unde am ajuns. Un popor fără istorie care nu o știe ceea ce a generat monștrii. Mostrii in politica si nu numai. O tara condusă de clanuri "mincati-as!!!" SI este un evreu creștinat pe numele lui de Steinhardt intelectual rasat care ne-a arătat cu adevărat alături de martirii închisorilor ce înseamnă sa fi roman si credincios. Bătut umilit el și-a dus crucea in spate pe cind a fost condamnat la 13 ani pușcărie grea pentru ca nu a mințit in procesul Noica . Citi ar face azi așa ceva pe cind sint soți sau soții care nu se respecta? Trăim prin citiva eroi ai neamului si nici pe aia nu ii știm. Știm de Coldea de tagma de actori secrusiti pornind cu Besoiu si Albulescu si terminind cu PUric. Știm masoni care pentru o bucata de cozonac se trădau si pe ei ... Cazul Pittis , CIobotea si mulți alții Spun toate astea pentru a va descuraja cu cazul COldea. COldea este un rezultat al sistemului iar neînțelegerile vin de la puterea politica adică de la razbunri nu ca ar fi o curățire.... Curatinrea trebuia făcută cu legea lustrației. Restul cei nespusi sint in interesul țării... Așa cum a fost si Adrian Severin nepotul Anei Pauker si Emil Constantinescu un alt evreu cu numele schimbat care nu are nimic in comun cu Ctristos sau Steinhardt. Ei au trădat România si a revândut Bucovina...Sa nu fi citit ei Saptamina Roșie a lui GOma scrisă cu date din arhiva? Eu cred ca nu. Așa ca nu se va întîmplă nimic cu COldea. IN cel mai rău caz va fi omorit sau făcut scăpat. Sau se va rezolva local... dece? Pentru ca acest om poate îngropa România urgent ca sa nu mai spun de fostă manta Kovesi si ea stătută pe la UE. si al Carei drum politic pare ca s-a încheiat. Dan Voiculescu , Tăriceanu , si mulți alții sint liberi si au turnat si au furat si au ... au..... au de mama lor. România vrem nu vrem nu mai poate fi schimbată decit de o invazie pentru ca mai toți au devenit putinisti pe cind au văzut cum se trimit in ceruri tineri pentru a apară pe ăla care umbla cu zvasticile pe echipamentul militar si face osanale lui Bandera.

    Mă uit la kermitul de Galea de la Antena 3 cu cit aplomb si dezinvolt vorbește de ăla mai mare in grad decit vulpoiul de Dan Voiculescu. CIne ne face educație... nu?

    Pai ei au fost primii care nu au crezut in Dumnezeu pe cind băteau țăranii pentru colectivizare si alții care ascultă posturi străine sau....sau...

    Vorbește un "GIDE" trecut la protestanți ca deh se pleca mai ușor din tara așa facindu-se ca ii are pe toți ai lui pe afara sau rusnacul după locul nașterii lui Badea ca sa nu mai vorbim. de "cap pătrat" ușor de făcut dintr-o dalta si un ciocan in mai puțin de doua minute acest imposibil si nesuferit un actor prost numit pe numele lui de Radu Tudor. Nu legea lustrației ar fi o separe pentru ca evreul cu nume schimbat Emil Constantinescu si nepotul Anei Pauker Adrian Severin au revândut nordul Bucovinei cu ani in urma si sint liberi. Asa ca pina la Coldea mai sint de tocat si puși in lanțuri pentru ca ei nu sint aproapele nostru. Ei sint porcii de care Sf Pavel ne spune sa nu aruncam flori in calea lor pentru ca le vor Mincă.

    O lume plină de idioti care au uitat de Dumnezeu sau poate ca nici nu au știut. SI vorba lui Dostoievski " Daca Dumnezeu nu exista…totul este permis și dacă totul este permis, înseamnă că suntem pierduți..
Ultima oră

19:48

George Simion, dacă ajunge președinte: “Nu voi sta în genunchi în fața nimănui, decât în fața lui Dumnezeu. Vreau ca fiecare român să fie proprietar în țara lui. Nu vom intra în războaiele altora”

19:13

Un nou caz Bodnariu în Suedia: Două fete, de 10 și 11 ani, luate abuziv de asistența socială dintr-o familie de români și reținute în mod ilegal, fără probe. Fetele sunt separate, iar părinților le este interzisă revederea cu ele

17:03

VIDEO LIVE România-Ucraina la EURO 2024: 3-0 pentru România – victorie istorică. În tribune se află și George Simion, liderul AUR, împreună cu soția sa

15:28

Adrian Onciu: Summitul de pace din Elveția, un eșec de zile mari

14:40

AZNews: Coincidență? Acum două zile autoritățile amendau icoanele la Pride Cluj, azi explodează un scandal imens de corupție în poliția județeană

14:02

Biden a înghețat din nou. Obama a sărit în ajutorul lui - FILMAREA ZILEI

13:16

BREAKING: Netanyahu a dizolvat cabinetul de război

13:03

Panică la Tirana după dezvăluirile din România: premierul angajează un gigant american al consultației

11:33

Doliu la ISU Sălaj. Colonelul Florin Pop, comandantul românilor în misiunea împotriva incendiilor din Grecia, a murit la doar 48 de ani

11:13

The Guardian: Netanyahu duce un război pe două fronturi și nu se întrevede sfârșitul niciunuia dintre ele

10:11

Nou tun în rețeaua Coldea-Dumbravă. Generalii au luat 200.000 de euro mită de la un primar pentru a-l scăpa de ancheta parchetului European

09:55

Omul de afaceri Dorin Cocoș rupe tăcerea despre Florian Coldea - VIDEO

09:35

Col. (rez.) Florin Șinca: HOȚIA LA VOT

08:49

Bombă InPolitics: Florian Coldea, consilierul premierului Albaniei, Edi Rama, implicat într-o rețea de droguri și trafic de persoane. Legăturile fostului șef SRI cu Monica Macovei și George Soros

08:40

Concluziile summit-ului din Elveția dedicat păcii