O capcană ruso-americană pentru Zelenski

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evoluția de pe câmpul de luptă ucrainean și evenimentele de la summit-ul G20 marchează o cotitură importantă. O răsturnare de situație.

Un editorial de Thierry Meyssan de la Voltaire Net pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Discutând zilele trecute la Bruxelles cu șeful unui grup din Parlamentul European, despre care se zice că este deschis la minte, acesta îmi spunea despre conflictul din Ucraina că este, desigur, complex, dar că un lucru este evident: Rusia a invadat această țară.

I-am răspuns remarcând că dreptul internațional impunea Germaniei, Franței și Rusiei obligația de a aplica Rezoluția 2202 (a Consiliului de Securitate ONU din 2015 de a implementa măsurile prevăzute în Acordurile de la Minsk – A.P.), lucru pe care doar Moscova l-a făcut.

Am continuat, amintindu-i de responsabilitatea de a proteja populațiile în cazul eșecului propriului guvern.

M-a întrerupt, întrebându-mă:

„Dacă guvernul meu se plânge de soarta etnicilor săi din Rusia și atacă această țară, găsiți asta normal?”

Da, i-am răspuns eu, dacă aveți o rezoluție a Consiliului de Securitate. Aveți o rezoluție?

Descumpănit, a schimbat subiectul.

De trei ori l-am întrebat dacă putem aborda chestiunea „naționaliștilor integriști” ucraineni. De trei ori a refuzat.

Ne-am despărțit în relații de curtoazie.

Problema responsabilității protejării populației ar fi trebuit nuanțată. Acest principiu nu dă dreptul la un război, ci la o operațiune de poliție realizată cu mijloace militare.

De aceea, Kremlinul este foarte atent să numească acest conflict nu ca fiind un „război” ci o „operațiune militară specială”.

Cei doi termeni desemnează același lucru, însă „operațiunea militară specială” limitează conflictul. De la intrarea trupelor sale în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a precizat că nu intenționează să anexeze acest teritoriu, ci doar să elibereze populațiile persecutate de „naziștii” ucraineni.

Într-un lung articol precedent arătam că, deși expresia „naziști” este corectă din punct de vedere istoric, ea nu corespunde cu maniera în care acești oameni se referă la ei înșiși.

Ei folosesc expresia „naționaliști integriști”.

Să amintim că Ucraina este singurul stat din lume care are o Constituție explicit rasistă.

Faptul că dreptul internațional îi dă dreptate Rusiei nu înseamnă că îi acordăm un cec în alb, iar modul în care aplică acest drept este criticabil.

La rândul lor, occidentalii califică Rusia ca „asiatică”, „sălbatică” și „brutală”, deși ei înșiși, cu alte ocazii, s-au dovedit mai distrugători.

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE

Odată punctele de vedere rusesc și occidental precizate, trebuie constatat că mai multe evenimente au provocat o modificare în Occident.

Intrăm în iarnă, un anotimp aspru în Europa Centrală. De la invazia lui Napoleon, populația rusă a devenit conștientă că este incapabilă să apere o țară atât de mare.

Dar a înțeles și că imensitatea teritoriului său și anotimpurile îi pot învinge pe atacatori.

Odată cu venirea iernii, frontul este înghețat timp de câteva luni. Și oricine poate constata că, în ciuda discursului care îi scoate pe ruși învinși, armata rusă a eliberat Donbasul și o parte din Novorusia.

Înainte de căderea iernii, Kremlinul a retras populația eliberată care locuia la nord de Nipru, apoi și-a retras armata, abandonând partea din Herson situată în nordul fluviului.

Pentru prima dată, o frontieră naturală, Niprul, marchează granița dintre teritoriile controlate de Kiev și cele controlate de Moscova.

Or, în perioada interbelică, tocmai absența granițelor naturale a dus la prăbușirea tuturor regimurilor care s-au succedat în Ucraina. Acum, Rusia este capabilă să reziste.

De la începutul conflictului, Ucraina a putut conta pe ajutorul nelimitat al Statelor Unite și al aliaților lor. Însă, alegerile de la jumătatea mandatului din SUA au dus la pierderea de către administrația Biden a majorității în Camera Reprezentanților. De acum, sprijinul Washingtonului va fi limitat.

În mod similar, Uniunea Europeană a ajuns și ea la limită. Popoarele sale nu acceptă scumpirea energiei, închiderea unor fabrici și imposibilitatea de a se încălzi normal.

În sfârșit, în anumite cercuri de putere, după ce au fost admirate talentele de comunicator ale actorului Volodimir Zelenski, încep să apară semne de întrebare privind zvonurile averii sale uriașe. În opt luni de război, ar fi devenit miliardar.

Acuzația este greu de verificat, însă scandalul Pandora Papers din 2021 o face credibilă.

Este nevoie de sacrificii atât de mari ale Occidentului pentru ca donațiile făcute Ucrainei să dispară în paradisuri fiscale?

Anglo-saxonii (adică Londra și Washington) au dorit să transforme summit-ul G20 din Bali într-un summit anti-Rusia.

Mai întâi, au făcut presiuni pentru ca Moscova să fie exclusă din G20, așa cum au reușit la G8. Însă, dacă Rusia ar fi lipsit, China, de departe cel mai mare exportator mondial, nu ar fi participat nici ea.

În aceste condiții, liderul francez Emmanuel Macron a fost însărcinat să îi convingă pe ceilalți invitați să semneze o declarație nimicitoare la adresa Rusiei.

Timp de două zile, agențiile occidentale au dat ca sigur că afacerea e ca și rezolvată.

Însă, până la urmă, declarația finală, deși rezumă punctul de vedere occidental, închide dezbaterea cu aceste cuvinte:

„Au existat și alte puncte de vedere și diferite evaluări ale situației și sancțiunilor. Recunoscând că G20 nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate, suntem conștienți că problemele de securitate pot avea consecințe importante pentru economia mondială.”

Cu alte cuvinte, pentru prima dată, occidentalii nu au reușit să impună restului planetei viziunea lor asupra lumii.

CAPCANA

Mai rău: occidentalii au impus pe ordinea de zi o intervenție video a lui Volodimir Zelenski, așa cum avusese și pe 24 august și 27 septembrie la Consiliul de Securitate al ONU.

Or, în vreme ce Rusia a încercat zadarnic să se opună în septembrie, la New York, ea a acceptat acum, la Bali.

În Consiliul de Securitate, Franța, care deținea președinția, încălcase regulamentul interior pentru a-i da cuvântul unui șef de stat prin video.

Dimpotrivă, la Bali, gazda Indonezia avea o poziție absolut neutră și nu exista riscul să i se dea lui Zelenski oportunitatea de a vorbi fără acceptul Rusiei.

În mod evident, a fost o capcană.

Președintele Zelenski, care nu cunoaște funcționarea acestor organisme, a căzut în ea.

După ce a caricaturizat acțiunea Moscovei, el a făcut apel la excluderea acesteia din... „G19”.

Cu alte cuvinte, micul ucrainean a dat, în numele anglo-americanilor, un ordin șefilor de stat, prim-miniștri și miniștri de Externe străini ale celor mai mari 20 de puteri mondiale, și nu a fost ascultat.

În realitate, litigiul între acești lideri nu era Ucraina, ci supunerea sau nu a lor față de „ordinea mondială americană”.

Toți participanții latino-americani, africani și patru asiatici au dat de înțeles că această dominație s-a încheiat. Că, de acum, ordinea mondială este multipolară.

Probabil că occidentalii au simțit cum le fuge pământul de sub picioare. Nu erau singurii.

Volodimir Zelenski a văzut pentru prima dată că tutorii săi, până atunci stăpâni absoluți ai lumii, îl abandonau fără să clipească pentru a-și mai menține o perioadă poziția.

Este foarte probabil că Washingtonul a fost de conivență cu Moscova. Statele Unite constată că, la scară mondială, lucrurile evoluează în defavoarea lor. Nu vor avea nici o ezitare să lase din brațe regimul ucrainean.

William Burns, directorul CIA și oponent al liniei straussiene, s-a întâlnit deja cu Seghei Narîșkin, directorul SVR, în Turcia.

Aceste întâlniri urmează celei a straussianului Jacob Sullivan, consilier național pentru Securitate al SUA, cu mai mulți oficiali ruși.

Or, Washingtonul nu are nimic de negociat în Ucraina. Cu două luni înainte de conflict explicam că fondul problemei nu are nici o legătură cu această țară, cum nu are vreo legătură nici cu NATO. Este vorba în mod fundamental de sfârșitul lumii unipolare.

De aceea, nu trebuie să ne mirăm că, la câteva zile după scatoalca primită la G20, Volodimir Zelenski și-a contrazis pentru prima dată public tutorele american.

El a acuzat Rusia că a lansat o rachetă asupra Poloniei și și-a menținut această declarație chiar când Pentagonul a declarat că nu este adevărat, că este o rachetă ucraineană.

A fost din partea lui Zelenski un gest în spiritul Tratatului de la Varșovia, încheiat pe 22 aprilie 1920 de către naționaliștii integriști ai lui Simon Petliura cu regimul Pilsudski: de a împinge Polonia să intre în război cu Rusia.

A fost a doua oară când Washingtonul a sunat clopoțelul de avertisment: Zelenski nu l-a auzit.

Este probabil că asemenea contradicții nu se vor mai manifesta în public. Pozițiile occidentale se vor flexibiliza. Ucraina a fost prevenită: în lunile următoare va trebui să negocieze cu Rusia.

Președintele Zelenski își poate pregăti de pe acum fuga: compatrioții răniți nu îl vor ierta pentru că i-a înșelat.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • kostas.ro1608 27.11.2022 13:33
    Putin probabil sa se intample ceea ce isi doreste autorul articolului. Si chiar daca se intampla o incetare a conflictului, nu va fi decat una temporara. Nici rusii si nici ucrainienii nu sunt multumiti cu situatia actuala. Prin urmare, intrebarea se pune de ce le-ar oferi americanii un respiro rusilor pentru ca apoi re-inarmandu-se sa reporneasca razboiul. Nu face sens. Dar orice este posibil. Vom vedea.
  • mihaipopescu 27.11.2022 14:32
    "În mod similar, Uniunea Europeană a ajuns și ea la limită. Popoarele sale nu acceptă scumpirea energiei, închiderea unor fabrici și imposibilitatea de a se încălzi normal."
    - Motorina este importata in UE cam 65% din Rusia, din Februarie se interzice importul. ce pret la motorina sa asteptam? 3 Euro/litru?
    - De asemenea marile rafinarii ale Europei de est sunt conectate cu conducta ruseasca de petrol. dar Rusia refuza sa vanda petrol tarilor care impun o limitare a pretului petrolului rusesc. de ci Rusia nu va mai furniza nici o picatura de petrol. Aceste rafinarii aflate la sute de km de mare nu pot fi aprovizionate nici pe care rutiera si nici feroviara. deci vor inceta proiductia in Februarie.
    - Din ianuarie se va smti lipsa motorinei la cei 500 Milioane de Oameni ai UE.

    Dejaba. Oamenii nu au in UE nici o posibilitate de a isi expune parerile.
    Totul e cenzurat si orice manifestatie zdrobita in fasa.
  • mihaipopescu 27.11.2022 14:48
    "Intrăm în iarnă, un anotimp aspru în Europa Centrală. De la invazia lui Napoleon, populația rusă a devenit conștientă că este incapabilă să apere o țară atât de mare.

    Dar a înțeles și că imensitatea teritoriului său și anotimpurile îi pot învinge pe atacatori."

    Napoleon a pierdut in marsul lui in Rusia in vara lui 1812 din 800.000 soldati si 150.000 de conducatori de caruta recrutati cu forta cam 700.000 de oameni. In batalia din fata Moscovei Napoleon mai avea 150.000 de soldati (Pierdere de minim 500.000 de soldati vara). In Moscova a intrat numai cu 100.000 de soldati iar in retargerea lui iarna a pierdut si rezervele alocate in orasele cucerite si s-a intors in Lituania cu 10.000 de bolnavi si handicapati.

    Hitler a fost organizat, el a intrat in Rusia cu o armata de 3,5 Millioane de soldati si in anul 1942 s-au alaturat inca 1,2 Milioane de soldati aliati romani, unguri si italieni si croati. Armata insa era mecanizata si nu au mai murit de harna infestat si apa infestata. Rusii fiind comunisti au putut sa produca 100.000 de tancuri si 500.000 de avioane in numai 3 ani, si cu ajutorul al 6 milioane de soldati recrutati din asia centrala si musulmana au castigat.

    Azi vestul e organizat bine, are caminoane si tancuri si avioane in belsug. Rusia nu mai are nimic. Echipamentul sovietic rugineste pe campurile Ucrainei, distrus de drohnele taiwanese numite "Revolver". Cei 50 Milioane de musulmani din asia centrala sunt in tari independente si nu pot fi mobilizati. Crestinii ortodocsi sunt fricosi si au frica de moarte. Musulmanii din Rusia au fost mobilizati, cecenii si tatarii, dar sunt in numar mic. iarna nu mai este o probleme, motoarele occidentale si pe benzina si pe diesel sunt rezistente si la -40.

    Deci Rusia va avea noroc daca se poate retrage in granitele ei vechi. Sa declare capitulare si sa predea sursele de energie.
  • mihaipopescu 27.11.2022 14:52
    "Președintele Zelenski își poate pregăti de pe acum fuga: compatrioții răniți nu îl vor ierta"

    Era clar, dupa cati-va ani sau luni fuge si se bucura de averea primita.
    Lasa o Ucraina depopulata, din 45 milioane in 2021 ( 1999 Ucraina avea 50 milioane) (unde erau si 3 milioane bolnavi HIV in 2021) daca mai numara dupa razboi 30 milioane de oameni e mare lucru.

    Bine macar ca populeaza tarile depopulate ca si Romania care a pierdut 8 milioane de oameni sau Polonia sau Slovacia.
  • mariusmioc 27.11.2022 17:32
    „dreptul internațional îi dă dreptate Rusiei”.
    O afirmație falsă. Nu există în dreptul internațional ceva care să justifice invadarea altei țări sub pretextul apărării populației din Donbas, ca apoi să se declare și anexarea regiunilor Zaporojie și Herson, unde era liniște și pace iar populația votase covîrșitor pentru Zelenschi (cum tot pentru Zelenschi votaseră și oamenii din trei sferturi din Donbas, care nu era ocupat de ruși înainte de februarie 2022 - zona sub control separatist era doar 1/4 din Donbas)
  • Floreas 27.11.2022 20:56
    " Președintele Zelenski își poate pregăti de pe acum fuga:..."
    Pentru ca rusii n-au vrut sa faca din Zelenski un erou ucigandu-l sau capturandu-l, el va fi extras de Mossad cu care va imparti banii furati; poporul ucrainian nu va avea posibilitatea sa-l judece in tara lor!
  • Razvan Hristu 28.11.2022 07:23
    Pt. dl.Patrusca, pt. evitarea fake-news, poate uneori/deseori ar fi bine sa indicati exact info la care faceti trimitere.
    Concret, am citit Constitutia "rasista" a UA, mentionata in cadrul articolului de mai sus, link https://www.refworld.org/pdfid/44a280124.pdf , si nu am gasit vreo referinta RASISTA.
    Pt. respectul fata de cititor si timpul acestuia, pe viitor incercati sa fiti JURNALIST, deontolog.
    Nu sunt nici fan al caricaturii Z, nici vreun empatic UA, dar fiti DEONTOLOG dl.Patrascu !!!
  • dejuan 29.11.2022 02:03
    "Pentru prima dată, o frontieră naturală, Niprul, marchează granița dintre teritoriile controlate de Kiev și cele controlate de Moscova."
    Excelenta observatia! Cred ca la finalul razboiului vom vedea granita pe contururile naturale ale Niprului, chiar si in nord.
Ultima oră

14:29

Morți subite în magistratură: Procurorul Pavel Palcu a murit la 70 de ani. Fostul procuror Doru-Viorel Ursu, mort subit la 71 de ani. Avocatul Dumitru Rădescu, fost judecător, mort la numai 58 de ani

13:25

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța

13:19

Putin a numit un nou ambasador la București. Cine este Vladimir Lipaev

13:06

Iranul amenință cu arme nucleare? ”Sioniștii vor primi un răspuns în câteva secunde”

12:17

Imaginile groazei de la spitalul Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene. Cadavrele sunt efectiv peste tot

10:50

Fost senator PSD: Boc și Ioan Rus au lătrat în patru labe, la ordinul lui Nicu Ceaușescu. La propriu!

10:27

Doliu în lumea boxului! Fostul campion britanic Willie Limond a murit la 45 de ani. A fost găsit fără reacție în mașina sa

10:26

Israelul plătește cu Apă dronele iraniene doborâte

09:21

Viitorul războiului este aici. "Dragonfire", prima armă laser a Marii Britanii, poate să distrugă ținte aflate la kilometri distanță. Costul este mai mic de 10 lire sterline pe lovitură

09:11

Doliu în presa din România. Un mare jurnalist de Radio a murit subit la numai 57 de ani

08:57

Descoperire șocantă. Sindromul long-Covid este, de fapt, post-vaccin

08:44

Av. Elena Radu: Unde e greșeala? La ei? La noi?

08:31

Marius Mioc: Elisabeth Linder, consultantă a industriei farmaceutice, despre vaccinuri - VIDEO

23:36

ASCOR Constanța organizează Conferințele Postului Mare. Invitați: Părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, și Părintele lect. Univ. Dr. Gheorghe Tudor, de la Facultatea de Teologie din București

23:07

Noi minuni ale Sfinților închisorilor din Aiud – un prunc născut prematur, căruia medicii nu-i dădeau nicio șansă, s-a făcut complet sănătos. O vindecare și convertire minunată pe patul de moarte - și alte minuni