O ambiție periculoasă: UE vrea să impună rescrierea istoriilor statelor membre

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luna trecută s-a strecurat mai degrabă neobservată adoptarea unei rezoluții în Parlamentul European care s-ar putea dovedi mai complicată decît Green deal și cu riscuri mai mari: așa numitul ”Raport referitor la conștiința istorică europeană”.

O rezoluție care, dacă va fi adoptată și de C.E și de Consiliul European, va deveni o directivă obligatorie în baza căreia statele UE vor trebui să-și rescrie istoriile naționale, cu accent pe adevăr, fie el și incomod, și nu pe legende și denaturări. Care istorii să se și armonizeze în cadrul istoriei comune europene. O operațiune extrem de complicată și care ar putea produce în rîndul popoarelor deranj mai mare decît sprijinirea Ucrainei, stimularea imigrației islamice ori promovarea uneori excesivă a diverselor minorități, alimentînd și mai solid curentele tradiționalist-suveraniste.

De ce asemenea demers?

Pentru că, aflăm din raport, ”trecutul complex, conflictual și contestat al Europei constituie atît o provocare, cît și o șansă pentru integrarea europeană, recunoscînd că o conștiință istorică bine informată favorizează înțelegerea reciprocă și toleranța; întrucît nedreptățile bazate pe gen, pe convingeri și pe apartenența etnică au fost prezente în istoria europeană de-a lungul mai multor secole, inclusiv sub forma antisemitismului și a atitudinilor negative față de romi, avînd consecințe pentru Europa și restul lumii”.

Raportul vorbește deschis despre riscurile pe care le presupune abordarea trecutului Europei prin noua perspectivă:

”Istoria diversă și adesea conflictuală a națiunilor și statelor europene face ca orice efort de abordare a istoriei la nivel politic să fie un act dificil și potențial periculos și că încercările de a influența modul de comemorare și interpretare a trecutului se dovedesc întotdeauna a fi dificile;

îndeosebi perioadele tragice și aspectele întunecate ale istoriei Europei sunt o reamintire foarte vie
a greșelilor din trecut a căror repetare trebuie evitată și o chemare de a colabora pentru a
construi societăți democratice și inclusive în Uniune și la nivel mondial;

– consideră că o abordare responsabilă, bazată pe dovezi și critică a istoriei, axată pe valori europene comune, este o condiție sine qua non pentru orice comunitate politică democratică, astfel încît să sensibilizeze generațiile actuale și viitoare cu privire atît la realizările, cît și la aberațiile trecutului, să construiască un discurs public autoreflexiv și să promoveze înțelegerea și reconcilierea în interiorul anumitor grupuri sociale, națiuni și state, precum și între acestea”. (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet poate fi citit aici)

 InPOLITICS

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Dorel Timpa 21.02.2024 10:51
    Lua-v-ar dreaq de uniunea satanica europeana !!!
  • o.c. 21.02.2024 11:31
    nu e, domne, nimic periculos. cum vrei să trăiești pe aceeași planetă în liniște cu cineva care spune că a găsit Transilvania pustie acum 1000 de ani atunci când a venit din Siberia!? sau cu cineva care neagă existența milenară a românilor în Basarabia și Bucovina, în Banatul sârbesc, în Bulgaria, în toată peninsula Balcanică!?
  • Mihai Cantuniari 21.02.2024 14:36
    Nu e decat o forma stupid-insidioasa de Cenzura. Nu va avea succes.
  • Bizar 21.02.2024 15:00
    Aici puteti citi raportul in romana:

    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0402_RO.html
  • DanielaBMED 21.02.2024 17:32
    Legat de istoria necunoscută, de cea nescrisă și de cea falsificată, am auzit și eu, nu din presa noastră, că Mitropolitul Longhin de la Banceni este operat la Cluj de curând, după ce în Ucraina este prigonit cu înverșunare împreună cu toată Biserica Ortodoxă Ucraineană. La tv nu zice... Nici că a fost bătut, nici multe altele. Istoria scrisă ? - e ce se scurge printre "degetele" celor ce ( nu ) lasă să se știe adevărul.
Ultima oră

16:00

Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

15:38

BANII sau LIBERTATEA. De ce le-a spus Elon Musk publicitarilor care au părăsit X ”Go F*ck Yourself”

13:48

Literatura pentru Copii și Fuga de Suferință

13:40

Consiliul Județean Covasna, obligat de Curtea de Apel Brașov să înlăture tăblițele bilingve cu denumirea localității Valea Mare

13:32

Doliu la Jandarmeria Suceava! Un subofițer aflat încă în activitate a murit subit la 55 de ani

12:27

The Telegraph: Declarația bizară a lui Tony Blair privind drepturile transsexualilor rezumă nebunia vremurilor noastre

12:10

Premieră în SUA! ”Cele zece porunci” vor fi afișate în sălile de clasă din școlile publice din Louisiana

11:38

David Popovici își păstrează titlul european la 100 metri liber, după ce a obținut al treilea cel mai bun timp din istorie

11:23

Alis Popa: ROMÂNIA A ÎNVINS UCRAlNA! La fotbal, desigur

10:52

Starea de Libertate, Alianța Părinților și Asociația Juriștilor, scrisoare către CSAT: ”Retrageți imediat proiectul de OUG care echivalează cu intrarea României în războiul ruso-ucrainean!”

10:47

Sorin Roșca Stănescu: Coldea, Coldea și iar Coldea

10:32

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra(XVI): Cea mai tare nuntă de pe vremea comuniștilor, din repertoriul lăutarilor și despre pomenile de vii

10:00

Ședință CSAT la Cotroceni. ACTUALIZARE: România trimite rachete Patriot în Ucraina. Iohannis s-a retras oficial din cursa pentru șefia NATO

09:32

Importanța pactului semnat de Putin și Kim Jong Un: Dacă una dintre țări este atacată, celalaltă va folosi toate mijloacele pentru a interveni militar

08:53

Bombă în presa albaneză: Coldea, acuzat de implicare în șmenuirea viitoarelor alegeri din Albania