Nicolae Federiuc: Cine zgâlțâie ”barca” de pe Nistru?

De Nicolae Federiuc  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apar tot mai multe indicii, care confirmă temerile exprimate de unii observatori, privind o posibilă escaladare a situației din regiunea transnistreană. Procesul de „dezghețare” a conflictului pare să fi început deja, iar atacurile reciproce, deocamdată doar la nivel retoric, seamănă a fi parte a unui plan prestabilit, fapt care ar trebui să ne pună în gardă.

Proteste la „hotar”, replici acide, măsuri restrictive „în oglindă”, focuri de armă... Sunt chestiuni greu de trecut, pur și simplu, cu vederea, în actualul context politic și geopolitic. 

Cui prodest? 

În primul rând, ucrainenilor și aliaților lor, care au nevoie de un nou argument, care să mobilizeze Occidentul să-i ajute. Asta în condițiile în care războiul a trecut pe planul doi sau chiar trei, în lista de priorități a celor care se angajaseră să sprijine Ucraina să înfrunte Rusia, însă, din cauza presiunilor interne, inclusiv de ordin electoral, ar fi dispuși, mai degrabă, să sacrifice Ucraina, decât propriul interes politic și economic. 

Pe de altă parte, un nou focar de război n-ar fi tocmai binevenit acum pentru Putin, care are alegeri în martie, iar o eventuală pierdere a Transnistriei n-ar prea da bine la imagine. 

Maia Sandu? Și ea are de câștigat niște alegeri, iar dacă pentru asta ar fi nevoie de „încins” un pic spiritele, de ce n-ar face-o? Mai ales că șansele ca rușii să ajungă fizic în regiunea transnistreană sunt practic inexistente, în momentul de față, prin urmare, maximum ce pot face e să direcționeze niște rachete supersonice și niște drone kamikaze inclusiv către noi, atunci când desfășoară atacuri aeriene de rutină asupra Ucrainei. 

Stare de război, restricții draconice, scoaterea în afara legii a tuturor celor care „atentează asupra ordinii constituționale” etc. Toate acestea ar prinde extrem de bine actualei puteri, care a cam rămas fără argumente politice și riscă să piardă alegerile, dacă acestea ar decurge „în mod democratic”. Ar putea chiar să le amâne, pe o perioadă nedeterminată, de ce nu?

NOTĂ! Asta, desigur, dacă am admite că pentru actuala guvernare interesul politic e mai presus decât interesul național. Dar aici și noțiunea de „interes național” este interpretabilă.

Și mai există un argument în favoarea dezghețării conflictului – forțarea negocierilor „de pace” și „soluționarea” diferendului transnistrean (mai exact, renunțarea la acest teritoriu).

În principiu, pentru marii actori, cu excepția României și... Rusiei (deocamdată), izbucnirea unui război în estul Republicii Moldova n-ar fi neapărat o problemă majoră, dimpotrivă, ar aduce chiar anumite avantaje de ordin strategic. 

Ar fi o problemă majoră pentru cetățenii moldoveni, dar... cui îi pasă de ei acum?
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Dinu Dușceac 11.01.2024 19:38
  De ce să punem răul in față? Poate din tot acest război si haos se vor ivi conditiile necesare (nu si suficiente!) pentru ca noi să ne refacem țara. România este ciuntită si noi nu uităm..
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

 10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar

12:10

"Nu am fost noi". Israelul anunță că nu a fost implicat în moartea președintelui iranian