Narcisa Iorga: Poveste despre un mic producător agricol român: Micii producători, care se străduiesc să producă corect și curat, să culeagă la timp, n-au nicio șansă cu supermaketurile. Nicio șansă!

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fosta noastră colegă de presă Narcisa Iorga este acum antrepenor și creator de cosmetice naturale si de cadouri speciale, la Herball - Cosmetice cu plante medicinale, cât și producător agricol. A fost membră a Consiliului Național al Audiovizualului și director de comunicare la PDL, producător TV la Antena 1 și la emisiunea Marius Tucă Show, publicist comentator politică internă la Evenimentul zilei, redactor, Șef secție politică internă, redactor șef adjunct la Jurnalul Național. Iată ce scrie:

„E o modă să fie denigrați producătorii agricoli români. Mă rog, modă... Este și ordin pe unitate, cu scopul de a descuraja pe cei care ar dori să-i susțină pe fermieri. Sunt și bani primiți sub formă de publicitate de la multinaționalele cu hipermarketuri, bani cu care diverși ”influenceri” se hrănesc binișor, atât pe ei, cât și site-urile lor minuscule. 
 
Să nu credeți ca publicitatea supermarketurilor împinsă către site-uri sau emisiuni fără audiență pică din cer. Multinaționalele primesc ”sugestii” de la băieții buni, pentru sponsorizare sau pentru contracte de publicitate și pe cine să ajute, ca să întoarcă binele, când e mai multă nevoie. Ca acum! Așa se explică de ce vedeți frecvent postări în care produsele agricole românești sunt declarate de necumpărat, în timp ce cu privire la merele și cartofii din Polonia, vinetele și roșiile din Olanda, căpșunile din Spania și roșiile din Italia, nu vedeți atât zel.
 
Uite, tocmai de aceea, eu sunt, iar, contra curentului. Nu răspund la ordinele nimănui, nu beneficiez de niciun sprijin, de niciun contract de publicitate de nicăieri și sunt propriul meu șef. SUNT PRODUCĂTOR ROMÂN și îi susțin pe cei ca mine, mici, dar corecți.
 
Împreună cu soțul meu și fiul nostru, cultivăm o livadă de pruni. Mulți știți acest lucru, din postările mele. Fructele nu cresc singure, în pomi. Lucrările încep încă de pe acum, cu tunsul și stropitul cojii pomilor, așa încât să fie protejați de ciuperci și larve supraviețuitoare peste iarnă. Fără o tundere corectă, pomii nu dau roade bogate. Trebuie să aduci specialiști pentru asta. Urmează stropirile antiinsecte, la îmbobocire și apoi când florile sunt pe trei sferturi trecute. Apoi, oprim stropirile, pentru ca fructele să nu fie afectate de chimicale. Nu ne interesează să fie ca de plastic și nu vrem să fie toxice. Facem lucrările manual, ceea ce presupune efort și mână de lucru costisitoare, greu de găsit. Din primăvară până în toamnă, livada trebuie cosită, de mai multe ori, căci altfel se înăbușă pomii, iar fructele s-ar pierde prin iarbă. Alți bani, altă distracție.
 
Culesul fructelor, îl facem treptat, în funcție de momentul cel mai bun al coacerii lor și în funcție de soi. Le lăsăm să acumuleze, pe ram, tot soarele și toată căldura, pentru a fi gustoase și aromate. Nu le culegem niciodată verzi, ca să reziste mult în lădițe. Livrăm personal fructele, culese cu doar o zi înainte. Prunele ajung brumate și trosnind de sănătate la clienți. E o muncă grea, până la istovire.
 
Mă revoltă când citesc păreri ale unora care consideră că știu cum se face, doar pentru că au și ei un pom în fața casei...
 
Mă revoltă și inteligenții de prin ministere care sunt desprinși de realitate dar, plescăind superiori și cu ochii dați peste cap, dau lecții de genul: agricultorii să se asocieze, ca să poată lucra împreună terenurile și să poată, apoi, negocia cu supermarketurile. Zău? Și cum să ne asociem, dacă un alt producător de fructe se află la vreo 50 de km de livada noastră? Cai verzi pe pereți!
 
Noi producem în jur 10 - 15 tone de prune pe an. Vi se pare o cantitate măricică, nu-i așa? Ei bine, când spunem cantitatea asta  supermarketurilor, strâmbă din nas. E prea puțin! Ei vor mii de tone. Nu sunt interesați de calitatea fructelor, să fie proaspete și aromate. Îi interesează să le asigurăm 10 - 15 tone pe săptămână, să le ducem cu transportul propriu până la depozitele din București, oriunde ar fi livada, poate chiar și în celălalt capăt al țării. Te privește cât te costă.
 
După ce le livrezi, fructele sau legumele sunt ținute cu zilele în depozitele din București și apoi le repartizează în orașele din toată țara. În aceste condiții, niște fructe de calitate, culese coapte, nu au nicio șansă. Trebuie culese verzi și tari ca piatra (noi le spunem bombe), acre și fără nicio aromă. Numai așa rezistă ”plimbărilor” cu TIR-uri de colo-colo, depozitărilor și, într-un final, expunerii spre vânzare. Apoi, le găsiți în supermarket urâte, acre și fără gust, sub anunțul: ”prune România”. Normal că nu vă plac!
 
V-am dat exemplul cu prunele, dar la fel se întâmplă cu toate celelalte fructe și legume. Micii producători, care se străduiesc să producă corect și curat, să culeagă la timp, n-au nicio șansă cu supermaketurile. Nicio șansă!
 
Așa că, vă rog, atunci când vedeți postări care vă arată cât de proaste sunt produsele românești, să vă gândiți de două ori înainte de a aprecia și asimila aceste opinii. Nu toate produsele sunt proaste. Căutați-le pe cele bune! Sunt destule, chiar dacă pentru asta trebuie să plătiți ceva mai mult decât în supermarket. Asigurați-vă că primiți marfă proaspătă, verificați producătorul, căci puteți. Tehnologia este un mijloc facil.
 
Să vă gândiți cum să susțineți micii producători să obțină subvenții de la statul român pentru a face față competiției cu producătorii din afara țării, care beneficiază de astfel de sprijin din partea statelor europene, pe lângă subvențiile APIA. Producătorii au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta fermele și pentru a le moderniza, dincolo de împrumuturi bancare. Cum poate un mic producător să-și asigure cofinanțarea pentru un proiect cu finanțare europeană, dacă 30% înseamnă câteva sute de mii de euro? De unde să scoată acești bani, când este nevoit să-și vândă producția ieftin și treptat?
 
E ușor, ca dintr-un fotoliu comod, așezat în fața unui șemineu sau pe o podea încălzită, să-i judeci pe cei cărora le îngheață sufletul pe câmp, iarna, iar vara, de pe șezlongul din Caraibe, să le spui să se asocieze acelora cărora, la sapă sau la cosit, le curge transpirația sărată, din vârful capului în ochi și în gură. Da, e foarte ușor!
 
Producătorii români nu sunt toți proști, nici nu sunt toți hoți și nici nu sunt toți șmecheri. Producătorii agricoli mici au învățat să-și găsească clienți pe internet. Își livrează singuri marfa, mai frumos sau mai rudimentar ambalată, după cum se descurcă financiar. Găsesc mici fabrici de conserve, care sunt interesate de marfă curată, așa cum noi, de exemplu, am găsit fabrica doamnei Stanciulov, de la Topoloveni.
 
Apropo, știți că produsele Topoloveni nu mai sunt vândute supermaketuri, ”doar” pentru că pe etichete se preciza că sunt produse curate? Acum, se vând doar online, la târguri și în cele două magazine fizice mici, din București. Știți că fabrica este obligată să mărească TVA, ca pentru dulciuri, deși produsele sale nu conțin zahăr adăugat? Păi cum? Uite-așa, pentru că Guvernul României nu gândește. Aplică șabloane. Nu se consultă cu nimeni, pentru că are specialiști. Nu ascultă, pentru că știe. Nu vorbește, pentru că vorbesc alții pentru ei, adică exact aceia pe care-i activează serviciile și pe care dvs. îi gratulați cu inimioare, atunci când spun că produsele românești sunt proaste. 
Poate că, dacă fiecare dintre noi am promova micii producători pe care îi cunoaștem, de la care cumpărăm marfă bună și proaspătă care ne-a plăcut, ”influencerii” supermarketurilor nu ar mai avea obraz să susțină interesele importatorilor de legume și fructe. Poate nu am reuși, dar ce-ar fi să încercăm?
 
Fotografiile sunt atât cu produse proprii, cât și cu ale altor mici producători locali, despre care știu că merită încredere. Ca să vedeți că produsele românești sunt și bune, și curate, și frumoase.”, a scris recent Narcisa Iorga, fost demnitar al statului, pe pagina sa de Facebook:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Mărturia unei tinere mame din România care se luptă cu efectele grave ale vaccinării HPV

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (10)
  • suveran 09.02.2025 23:07
    Pe vremuri,erau vestitele ILF-euri,adica intreprinderea legume fructe (ex.ILF Berceni, Bucuresti), mari depozite de colectare si desfacere catre unitatile comerciale de legume si fructe.Astazi,mai exista centre de colectare, acolo unde mai este interes, de ex.pt fructe de padure sau ciuperci,care sunt in special exportate.fiind foarte cautate in exterior.,pemtru pretul si calitatea lor. Aceste ILF-euri, au disparut si cu ele, sansele, micilor producatori, de a vinde marfa produsa cu eforturi si multa munca, asa ca treptat -treptat, legat si de lipsa fortei umane, productie locala de legume-fructe a scazut dramatic,incurajand importul de produse mai scumpe si de calitate indoielnica.In loc ,sa refacem acesta veriga dintre producator, magazine si consumator, statul investeste in constructia de stadioane, parcuri in sate etc.
  • Arcas 10.02.2025 16:41
    ILF-ul era întreprindere de stat, așa cum era "statul" înainte de 1989! Din 1990, poporul român nu mai are "stat" care să îl reprezinte, la modul de interes național! Acest "stat" reprezintă pe oricine altcineva dar nu poporul român! Poporul român este pe cont propriu! Deși, ca să nu trecem cu vederea, de la nivel de "stat", mai primim câte un deget de ajutor cum ar fi etichetele de origine ale mărfurilor! În relația cu hipermarketurile românii trebuie să învețe, din propria experiență, și cu degetele de ajutor ale "statului", cum să își cumpere când și cum trebuie și ceea ce trebuie! Ori dacă cumpărătorul român vrea să cumpere marfă junk, exemplu, "roșii", în ianuarie, și "pepeni", în februarie, "pâine", din aluat congelat, și "carne", de la porci hrăniți exclusiv cu lichide nutritive, atunci hipermarketurile au o ofertă bogată!
  • telarandriod 09.02.2025 23:25
    Publicati pe AN site-urile micilor producatori, de unde putem comanda fructem legume, lactate si altele. Faceti dvs publicitate, daca altii pun piedici. Sau poate exista astfel de informatii si nu stiu eu unde sa le caut?
  • Mihai Cantuniari 10.02.2025 06:19
    Multă dreptate aveți, dna Iorga! Produsele românești sunt curate și gustoase, nu se compară cu cele străine care doar iau ochii, dar sunt searbede, fățoase și false ca însuși Occidentul. Doar de paradă și fără fundament. Produsele de la Topoloveni, de exemplu, le degustezi și te bucuri și apoi îți râd ochii de plăcere. Produceți Românește, mâncați Românește și nu veți fi înșelați.
  • Mircea Dragan 10.02.2025 10:18
    Cunosc o localitate in Romania care avea : vii, livezi de mere, piersici, gutui , pruni, caise ,cirese. Ce credeti ca s-a intamplat dupa 89 mai exact prin 1999-2003? Viile au fost scoase din radacini si pomii fructiferi defrisati. Ce este acum pe acel teren? Nimic. Un maidan pe sute de hectare. Atat i-au dus mintea pe propietarii carora li s-au retrocedat terenurile.
  • Mircea Dragan 10.02.2025 10:14
    Voi producatorii chiar asteptati sa va ajute guvernul?
    Nu veti primi nimic.
    Uniti-va cativa, colectati marfa, stabiliti un traseu unde veti fi gasiti de oameni si vindeti. In Italia am vazut intr-un orasel ca in anumita zi , in fiecare saptamana veneau producatorii cu un camion si vindeau fructe si legume proaspete . Si da , erau putin mai scumpe ca cele de la hipermarket.
  • Mircea Dragan 10.02.2025 10:22
    ''Știți că fabrica este obligată să mărească TVA, ca pentru dulciuri, deși produsele sale nu conțin zahăr adăugat? Păi cum? Uite-așa, pentru că Guvernul României nu gândește. Aplică șabloane.''
    Nu e singurul caz. Una din firmele mele pe care le-am desfiintat ieri facea importuri din afara ue. Nu era platitoare de tva dar..... platea cand ridica marfa din vama . A platit 24% dupa care atunci cand tva a scazut la 19% credeti ca mi-a inapoiat statul 5% ? NU. Asta ce a fost? Corectitudine?
  • INJECTIA FINALA 10.02.2025 12:31
    SUPERMARKETUL ȘI ROMÂNUL

    Carrefour, cuptorul care
    Ce sa te învețe oare ?
    Moartea vine prin mâncare
    Prin glutamat și multă sare
    Zahăru fals și traficat
    Devii bun de conservat
    Aspartam, otravă pură
    Indulcitor pt gură
    Iți cad dinții, capul doare
    Cancerul va da în floare
    Clientul mănâncă: moare !

    Ce e bun la Carrefour ?
    Pute rău de cazi
    In ur (in Ruhr)
    Asortiment chimizat
    Și cazi repede la pat
    Aditivi, mitralieră
    Mai bine tragi la galeră
    Unde'ti dau ceva curat
    Și un vin nebotezat

    Nu le pasă, de'ai intrat
    In "superul" lor blindat
    Cu otrăvuri, poleieli
    Vei uita ziua de ieri
    Astăzi vei intra in ceață
    Maine creierul îngheață
    Îți pierzi vlaga, devii rob
    Unui magazin neghiob
    Ce iute te'imbolnaveste
    Cu vin prost si stricat pește


    Mai bine fructe, legume
    Alte alimente mai bune
    Sa le pregătești la tine
    Cu efecte mai puține

    Insa, sigur cel mai bine
    Sa găsim tarani-albine
    Care au lucruri curate
    Pentru mese minunate
    Tu'i ajuți, ei te salveaza
    Ingerii de Sus veghează
    Vei fi viu si sănătos

    Slăvind pe Domnul Hristos !

    RĂSPUNDE

    0 - +

    INJECTIA FINALA02.10.2023 23:24

    SUPERMARKETUL DISTRUGE TRUPUL ȘI SUFLETUL

    Carrefour și InspirAction
    Ne dictează de pe tron
    Ce să punem în ceaun
    Au tehnici bine rodate
    Sa ne stăpânească, frate
    Prin chimie alterată
    Prin mâncare transformată
    Mână'n mână
    Cu big pharma
    Săvârșesc crimă
    De'a valma

    Ei vor să ne și educe
    Ducă 'se, doar de s'ar duce
    In infernuri poleite
    Mincinoase, înnegrite

    Pt copii si părinți
    Par binevoitori, cuminți
    Colți de fier, în loc de dinți

    Vor și sufletul distrus

    Insusi Satan i'a adus !
  • INJECTIA FINALA 10.02.2025 12:39
    Dacă s'ar interzice toate vaccinurile, dacă supermarketurile ar fi scoase în afara legii pentru crima de genocid (oferă otrava, nu hrană), dacă medicii ar fi formati corespunzător, la standarde înalte, și ar deveni asistenții oamenilor și nu ucigașii lor, dacă televiziunile, în loc de gunoiul zilnic, ar furniza publicului larg o informație clară pentru prevenția bolilor (și ar fi plătiți numai când pacienții lor sunt sănătoși), dacă preoții ar redeveni și medici, ca în vechime, învățându-i pe credincioși cea mai înaltă artă, ARTA VIETII, prin respectarea principiilor și legilor simple, divine, de funcționare a trupului și sufletului, dacă Dealul ar coborî în VALEA PLANGERII, ar face adevărate emisiuni de sănătate la radio și televiziunea Trinitas, dacă BIG PHARMA ar fi tratată ca dușmanul de moarte al omenirii , dacă...
  • Arcas 10.02.2025 16:30
    Problema mult mai mare în situația hipermarket, producător român și cumpărător român este dată de cumpărătorul român, care preferă să cumpere, de bună voie, marfă cu etichetă de origine din altă țară și marfă care nu poate avea caracteristicile esențiale, nutrienti, gust și miros, în afara sezonului firesc al producției! Sigur, responsabilitate are și guvernul, în ansamblu, sau ministerele, în parte, dar nici guvernul și nici ministerele sau vreo altă Instituție a statului nu ne obligă să achiziționăm marfă de la hipermarketuri! Este responsabilitatea cumpărătorului român care, în ciuda etichetelor de origine a mărfii, și a experienței concrete cu un produs, miros și gust, și știința că un anumit produs este caracteristic unei anume perioade a anului, cumpără produsul! Nu poți să spui că nu ești responsabil când cumperi, din voia și libertatea ta, un produs numit, de exemplu, "roșie", care nu miroase a roșie, nu are gust de roșie, iar când îl cumperi este 5 ianuarie, știind că roșia, la noi, cel mai devreme, în solarii, poate să se coacă prin iunie, iar țara de origine este este la 2000-3000 de km!
Ultima oră

23:15

Emisiune LIVE: ActiveNews și Starea de Libertate despre GC și GS

21:30

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Nu s-a trimis la Buna Vestire Mihail, deoarece alta este slujba lui - să țină sabia, să năvălească asupra vrăjmașilor și să-i izgonească -, ci a fost trimis Gavriil, că acesta vestește tainele lui Dumnezeu

20:15

CEAUȘESCU N-O MURIT. CNA cere scoaterea clipului în care Marius Tucă a vorbit de "Lovitura de stat"

19:22

Doliu în jurnalismul și literatura din România: a murit Doina Jela, una dintre cele mai importante voci ale memorialisticii despre comunism

18:35

Adrian Onciu: Scrisoare deschisă adresată Ambasadei SUA și Casei Albe

17:06

Catastrofalele preferințe ale lui Nicușor Dan: După Iohannis, Bolojan și Predoiu

16:24

Han Jong-hee, Co-CEO Samsung Electronics, a murit în urma unui infarct miocardic

16:00

Bolojan, din nou la raport în fața lui Macron. ”Coaliția celor dispuși” va lua o decizie privind desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina

15:45

Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar. Lovitură majoră pentru fostul președinte

14:28

Trump, revoltat de milogeala Europei: ”Sunt profitori. Uniunea Europeană a fost absolut oribilă cu noi” - VIDEO

14:10

Luminița Arhire: PATUL LUI PROCUST-CEL-PRO-EUROPEAN

13:52

Kremlinul compară arestarea Evgheniei Guțul cu cazul lui Călin Georgescu: ”Copiază probabil modul de comportament al României vecine, unde au călcat în picioare democrația”

13:29

Călin Georgescu a mers la poliție pentru controlul judiciar chiar de ziua lui. Prima apariție de la respingerea candidaturii - VIDEO

12:39

Mărturisire a lui Hellvig: Notele SRI sunt cam greu de înțeles

12:00

Cătălin Pena: Editorial pe care mi l-au scris premierul, milițianul și secretarul general