

Fosta noastră colegă de presă Narcisa Iorga este acum antrepenor și creator de cosmetice naturale si de cadouri speciale, la Herball - Cosmetice cu plante medicinale, cât și producător agricol. A fost membră a Consiliului Național al Audiovizualului și director de comunicare la PDL, producător TV la Antena 1 și la emisiunea Marius Tucă Show, publicist comentator politică internă la Evenimentul zilei, redactor, Șef secție politică internă, redactor șef adjunct la Jurnalul Național. Iată ce scrie:
„E o modă să fie denigrați producătorii agricoli români. Mă rog, modă... Este și ordin pe unitate, cu scopul de a descuraja pe cei care ar dori să-i susțină pe fermieri. Sunt și bani primiți sub formă de publicitate de la multinaționalele cu hipermarketuri, bani cu care diverși ”influenceri” se hrănesc binișor, atât pe ei, cât și site-urile lor minuscule.
Să nu credeți ca publicitatea supermarketurilor împinsă către site-uri sau emisiuni fără audiență pică din cer. Multinaționalele primesc ”sugestii” de la băieții buni, pentru sponsorizare sau pentru contracte de publicitate și pe cine să ajute, ca să întoarcă binele, când e mai multă nevoie. Ca acum! Așa se explică de ce vedeți frecvent postări în care produsele agricole românești sunt declarate de necumpărat, în timp ce cu privire la merele și cartofii din Polonia, vinetele și roșiile din Olanda, căpșunile din Spania și roșiile din Italia, nu vedeți atât zel.
Uite, tocmai de aceea, eu sunt, iar, contra curentului. Nu răspund la ordinele nimănui, nu beneficiez de niciun sprijin, de niciun contract de publicitate de nicăieri și sunt propriul meu șef. SUNT PRODUCĂTOR ROMÂN și îi susțin pe cei ca mine, mici, dar corecți.
Împreună cu soțul meu și fiul nostru, cultivăm o livadă de pruni. Mulți știți acest lucru, din postările mele. Fructele nu cresc singure, în pomi. Lucrările încep încă de pe acum, cu tunsul și stropitul cojii pomilor, așa încât să fie protejați de ciuperci și larve supraviețuitoare peste iarnă. Fără o tundere corectă, pomii nu dau roade bogate. Trebuie să aduci specialiști pentru asta. Urmează stropirile antiinsecte, la îmbobocire și apoi când florile sunt pe trei sferturi trecute. Apoi, oprim stropirile, pentru ca fructele să nu fie afectate de chimicale. Nu ne interesează să fie ca de plastic și nu vrem să fie toxice. Facem lucrările manual, ceea ce presupune efort și mână de lucru costisitoare, greu de găsit. Din primăvară până în toamnă, livada trebuie cosită, de mai multe ori, căci altfel se înăbușă pomii, iar fructele s-ar pierde prin iarbă. Alți bani, altă distracție.
Culesul fructelor, îl facem treptat, în funcție de momentul cel mai bun al coacerii lor și în funcție de soi. Le lăsăm să acumuleze, pe ram, tot soarele și toată căldura, pentru a fi gustoase și aromate. Nu le culegem niciodată verzi, ca să reziste mult în lădițe. Livrăm personal fructele, culese cu doar o zi înainte. Prunele ajung brumate și trosnind de sănătate la clienți. E o muncă grea, până la istovire.
Mă revoltă când citesc păreri ale unora care consideră că știu cum se face, doar pentru că au și ei un pom în fața casei...
Mă revoltă și inteligenții de prin ministere care sunt desprinși de realitate dar, plescăind superiori și cu ochii dați peste cap, dau lecții de genul: agricultorii să se asocieze, ca să poată lucra împreună terenurile și să poată, apoi, negocia cu supermarketurile. Zău? Și cum să ne asociem, dacă un alt producător de fructe se află la vreo 50 de km de livada noastră? Cai verzi pe pereți!
Noi producem în jur 10 - 15 tone de prune pe an. Vi se pare o cantitate măricică, nu-i așa? Ei bine, când spunem cantitatea asta supermarketurilor, strâmbă din nas. E prea puțin! Ei vor mii de tone. Nu sunt interesați de calitatea fructelor, să fie proaspete și aromate. Îi interesează să le asigurăm 10 - 15 tone pe săptămână, să le ducem cu transportul propriu până la depozitele din București, oriunde ar fi livada, poate chiar și în celălalt capăt al țării. Te privește cât te costă.
După ce le livrezi, fructele sau legumele sunt ținute cu zilele în depozitele din București și apoi le repartizează în orașele din toată țara. În aceste condiții, niște fructe de calitate, culese coapte, nu au nicio șansă. Trebuie culese verzi și tari ca piatra (noi le spunem bombe), acre și fără nicio aromă. Numai așa rezistă ”plimbărilor” cu TIR-uri de colo-colo, depozitărilor și, într-un final, expunerii spre vânzare. Apoi, le găsiți în supermarket urâte, acre și fără gust, sub anunțul: ”prune România”. Normal că nu vă plac!
V-am dat exemplul cu prunele, dar la fel se întâmplă cu toate celelalte fructe și legume. Micii producători, care se străduiesc să producă corect și curat, să culeagă la timp, n-au nicio șansă cu supermaketurile. Nicio șansă!
Așa că, vă rog, atunci când vedeți postări care vă arată cât de proaste sunt produsele românești, să vă gândiți de două ori înainte de a aprecia și asimila aceste opinii. Nu toate produsele sunt proaste. Căutați-le pe cele bune! Sunt destule, chiar dacă pentru asta trebuie să plătiți ceva mai mult decât în supermarket. Asigurați-vă că primiți marfă proaspătă, verificați producătorul, căci puteți. Tehnologia este un mijloc facil.
Să vă gândiți cum să susțineți micii producători să obțină subvenții de la statul român pentru a face față competiției cu producătorii din afara țării, care beneficiază de astfel de sprijin din partea statelor europene, pe lângă subvențiile APIA. Producătorii au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta fermele și pentru a le moderniza, dincolo de împrumuturi bancare. Cum poate un mic producător să-și asigure cofinanțarea pentru un proiect cu finanțare europeană, dacă 30% înseamnă câteva sute de mii de euro? De unde să scoată acești bani, când este nevoit să-și vândă producția ieftin și treptat?
E ușor, ca dintr-un fotoliu comod, așezat în fața unui șemineu sau pe o podea încălzită, să-i judeci pe cei cărora le îngheață sufletul pe câmp, iarna, iar vara, de pe șezlongul din Caraibe, să le spui să se asocieze acelora cărora, la sapă sau la cosit, le curge transpirația sărată, din vârful capului în ochi și în gură. Da, e foarte ușor!
Producătorii români nu sunt toți proști, nici nu sunt toți hoți și nici nu sunt toți șmecheri. Producătorii agricoli mici au învățat să-și găsească clienți pe internet. Își livrează singuri marfa, mai frumos sau mai rudimentar ambalată, după cum se descurcă financiar. Găsesc mici fabrici de conserve, care sunt interesate de marfă curată, așa cum noi, de exemplu, am găsit fabrica doamnei Stanciulov, de la Topoloveni.
Apropo, știți că produsele Topoloveni nu mai sunt vândute supermaketuri, ”doar” pentru că pe etichete se preciza că sunt produse curate? Acum, se vând doar online, la târguri și în cele două magazine fizice mici, din București. Știți că fabrica este obligată să mărească TVA, ca pentru dulciuri, deși produsele sale nu conțin zahăr adăugat? Păi cum? Uite-așa, pentru că Guvernul României nu gândește. Aplică șabloane. Nu se consultă cu nimeni, pentru că are specialiști. Nu ascultă, pentru că știe. Nu vorbește, pentru că vorbesc alții pentru ei, adică exact aceia pe care-i activează serviciile și pe care dvs. îi gratulați cu inimioare, atunci când spun că produsele românești sunt proaste.
Poate că, dacă fiecare dintre noi am promova micii producători pe care îi cunoaștem, de la care cumpărăm marfă bună și proaspătă care ne-a plăcut, ”influencerii” supermarketurilor nu ar mai avea obraz să susțină interesele importatorilor de legume și fructe. Poate nu am reuși, dar ce-ar fi să încercăm?
Fotografiile sunt atât cu produse proprii, cât și cu ale altor mici producători locali, despre care știu că merită încredere. Ca să vedeți că produsele românești sunt și bune, și curate, și frumoase.”, a scris recent Narcisa Iorga, fost demnitar al statului, pe pagina sa de Facebook:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Nu veti primi nimic.
Uniti-va cativa, colectati marfa, stabiliti un traseu unde veti fi gasiti de oameni si vindeti. In Italia am vazut intr-un orasel ca in anumita zi , in fiecare saptamana veneau producatorii cu un camion si vindeau fructe si legume proaspete . Si da , erau putin mai scumpe ca cele de la hipermarket.
Nu e singurul caz. Una din firmele mele pe care le-am desfiintat ieri facea importuri din afara ue. Nu era platitoare de tva dar..... platea cand ridica marfa din vama . A platit 24% dupa care atunci cand tva a scazut la 19% credeti ca mi-a inapoiat statul 5% ? NU. Asta ce a fost? Corectitudine?
Carrefour, cuptorul care
Ce sa te învețe oare ?
Moartea vine prin mâncare
Prin glutamat și multă sare
Zahăru fals și traficat
Devii bun de conservat
Aspartam, otravă pură
Indulcitor pt gură
Iți cad dinții, capul doare
Cancerul va da în floare
Clientul mănâncă: moare !
Ce e bun la Carrefour ?
Pute rău de cazi
In ur (in Ruhr)
Asortiment chimizat
Și cazi repede la pat
Aditivi, mitralieră
Mai bine tragi la galeră
Unde'ti dau ceva curat
Și un vin nebotezat
Nu le pasă, de'ai intrat
In "superul" lor blindat
Cu otrăvuri, poleieli
Vei uita ziua de ieri
Astăzi vei intra in ceață
Maine creierul îngheață
Îți pierzi vlaga, devii rob
Unui magazin neghiob
Ce iute te'imbolnaveste
Cu vin prost si stricat pește
Mai bine fructe, legume
Alte alimente mai bune
Sa le pregătești la tine
Cu efecte mai puține
Insa, sigur cel mai bine
Sa găsim tarani-albine
Care au lucruri curate
Pentru mese minunate
Tu'i ajuți, ei te salveaza
Ingerii de Sus veghează
Vei fi viu si sănătos
Slăvind pe Domnul Hristos !
RĂSPUNDE
0 - +
INJECTIA FINALA02.10.2023 23:24
SUPERMARKETUL DISTRUGE TRUPUL ȘI SUFLETUL
Carrefour și InspirAction
Ne dictează de pe tron
Ce să punem în ceaun
Au tehnici bine rodate
Sa ne stăpânească, frate
Prin chimie alterată
Prin mâncare transformată
Mână'n mână
Cu big pharma
Săvârșesc crimă
De'a valma
Ei vor să ne și educe
Ducă 'se, doar de s'ar duce
In infernuri poleite
Mincinoase, înnegrite
Pt copii si părinți
Par binevoitori, cuminți
Colți de fier, în loc de dinți
Vor și sufletul distrus
Insusi Satan i'a adus !