Dascăl, psiholog, autor, antreprenor, dar și fost ministru al Educației și Cercetării din România (2004-2005), Mircea Miclea conduce momentan catedra de Psihologie a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Am vorbit cu dumnealui despre atuurile și neajunsurile sistemului de învățământ românesc, despre ce fel de oameni vrem să formăm și cu ce unelte îi trimitem în lume, despre profesorii excepționali care încă mai există în România. Și care, printr-un mesianism modest, se pun în slujba tinerilor pe care îi formează.
Cum recuperăm și cum protejăm profesia de formator de oameni? Dacă mai pun tinerii preț pe formarea lor intelectuală? Cât de mare este amenințarea inteligenței artificiale pentru viitorul lor? Și cum se pot pune la adăpost? Cum modifică tehnologia mediul și, implicit, pe noi? Care sunt cele patru metacompetențe care trebuie formate în școli? Care sunt capcanele industriei de dezvoltare personală, de autodezvoltare și autoperfecționare? Cum ne ferim de presiunile ideologice care ajung să modifice inclusiv sistemul nostru de învățământ?
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.