Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

De Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ne-ar fi plăcut să avem și o fotografie cu barbă a lui Eminescu – de dinainte de fi smuls de Poliție din redacția "României libere” la începutul anului 1889 -, alături de cele patru fotografii clasice, de la tinerețe, pe când se războia cu ungurii în "Federațiunea”, până la deplina maturitate a gazetarului de forță și de geniu, care zguduia din temelii eșafodajul veneticilor "roșii”, liberalii, dar și al conservatorilor trădători, la ziarul "Timpul”. În schimb avem această imagine doar printr-o mască mortuară, din care răzbate chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc.

Se împlinesc azi 134 de ani de la moartea determinată de factori externi a lui Mihai Eminescu, respectiv otrăvirea cu mercur până la colapsul organismului. Deși au trecut atâția ani, în care specialiștii au putut consulta temeinic toate datele corecte ale biografiei gânditorului național, atât data sa de naștere – cea reală, 20 decembrie 1849, după cum o consemnează chiar tatăl său, căminarul Gheorghe, în Psaltirea familiei -, cât și cea a morții – în acest caz, 16 iunie 1889 -, sunt colportate falsificat în spațiul public.

Motivul, în ce privește data morții, este acoperirea de către urmașii celor care l-au prigonit a grabei suspecte cu care a fost înmormântat Mihai Eminescu, la doar o zi după moartea sa, pe 17 iunie. Așa, mintea bietului român moleșită cu avalanșe de informații false, nu mai reacționează când vede că pe 15, chipurile, ar fi murit, și pe 17 a fost îngropat. Par trei zile, așa cum cere tradiția și cum este normal: 15, 16 și 17. Dar nu sunt! Eminescu, după cum o spun înaintașii noștri și colegii lui, gazetarii vremii, a fost descoperit mort pe 16 iunie dimineața. Într-o vineri. Prietenii și contemporanii săi l-au pomenit după moartea sa întotdeauna la 16 iunie. Corneliu Botez, unul dintre primii săi biografi, îi înscrie foarte clar pe coperta volumului "Omagiu lui Eminescu” – foto mai jos – , apărut la 20 de ani de la moartea jurnalistului și poetului național, data corectă: 16 iunie 1889. De altfel, după cum consemnează presa vremii, la 16 iunie 1909 merseseră în pelerinaj la mormân­tul de la Cimitirul Bellu oamenii de cultură importanți ai mo­mentului: Dimitrie Anghel, G. Coșbuc, Șt. O. losif, G. Murnu, I. Slavici, Chibici-Râmneanu, I. Scurtu, A. Stavri, Carol Stork.

Placa de pe locul în care a fost nefastul Institut "Caritatea” al medicului-asasin Șuțu, din strada Plantelor, și cartea biografului său Corneliu Botez, apărută în 1909, „cu prilejul a 20 de ani de la moartea sa”, consemnează aceeași dată: 16 iunie.

Profesorul Nae Georgescu, renumitul eminescolog, ne relevă surse de presă sincrone care vorbesc de noaptea de 15 spre 16 iunie, când Eminescu trezește medicul de gardă pentru a cere un pahar de lapte după care îl cheamă și pe doctorul Șuțu să-i vorbească.

Și aici este o controversă, evident. Un presupus martor susține că ar fi murit în timpul zilei, deci în după amiaza lui 15 iunie, ca urmare a loviturii cu o cărămidă în tâmplă: MARTOR OCULAR la asasinarea lui Eminescu: „Mâna îmi era plină de sânge”. IMPRESIONANT: Eminescu a cântat "Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat. MĂRTURII strânse de Nae Georgescu.

Să se fi perpelit 12 ore până a consemnat oficial moartea, la orele 2-3 din noaptea lui 16 iunie, doctorul Șuțu? Și asta e posibil. Oricum, de obicei Certificatul de Deces se face a doua zi. De ce s-ar fi completat după două zile, pe 17, în cazul unei personalități atât de cunoscute ca Eminescu?

Revista "Familia” titrează, după "Românul”, pe 17 iunie 1889: „Ieri, vineri (16/28 iunie) dimineața, el ceru să i se dea un pahar cu lapte și ceru să i se trimeată dr. Șuțu, căci vrea să vorbească cu el. Era în momente de luciditate; doctorul întrebându-l că cum se simte, Eminescu rãspunde că are dureri în tot corpul, cari îi cășuneazã mult rău. Din nenorocire… aceste momente lucide n-au ținut mult, cãci dupã o jumătate de oră bietul Eminescu începu din nou sã… aiureze. D-rul Șuțu căută sã-l linișteascã și poetul se duse să se culce. Nu trecu nici o orã, când d-rul Șuțu intră din nou la el, de astã dată îl găsi întins, fără nici o suflare.”

Cum ar fi putut un ziar al vremii – care, pe deasupra, l-a avut adeseori pe Eminescu în vizor – să se înșele cu o asemenea știre de importanță națională, chiar de a doua zi?

Dar cum a ajuns din nou Eminescu la Institutul Caritatea al doctorului Șutu, după ce în același stabiliment își începuse ispășirea condamării la moarte civilă, în 28 iunie 1883? A fost adus (tot) de Poliție, după cum amintesc alți colegi de presă de-ai lui Eminescu. Acțiunea s-a petrecut în ianuarie – februarie în urma articolului său publicat in „România liberă” din 13 ianuarie 1889 – ultimul său articol, care ne demonstrează un Eminescu total cerebral – , articol care a declanșat demisia Guvernului puțin mai târziu. Nu se „potolise”.

Profesorul Nae Georgescu a descoperit mai multe referiri la acest moment, în presa vremii: „Ziarul "Națiunea” dă informații mai ample: „În urma articolului apărut ieri în România liberã, în care d. Vernescu era tratat într-un mod prea adevărat pentru un organ ministerial, domnia sa și-a dat demisia azi dimineată. Însă, în urma asigurărilor d-lui Carp, cum că va dezavua – ceea ce a și fãcut în numărul de azi al oficioasei – pe d. Eminescu, autorul articolului în chestiune, d. Vernescu și-a retras demisiunea. Uite popa, nu e popa.”

Alt ziar, „Telegraful”, adaugã: „d-nii Carp și Theodor Rosetti, față cu dl. Laurian [directorul Rl – n.m.], i-au declarat că articolul privește pe d. Eminescu”…”

Acelasi Carp era cel cu „potolirea” lui Eminescu din 28 iunie 1883, care a dus la arestarea gazetarului și prima lui internare forțată, la același doctor Șutu, petrecută concomitent cu percheziționarea tuturor sediilor Societății „Carpatii” și apoi desființarea ei, în aceeași zi, organizație cu activitate clandestină prin care Eminescu si prietenii sai militau pentru unirea tuturor românilor în "Dacia Mare”, deranjând imperiile care-și puseseră spionii și "influencerii” locali – aka trădătorii – pe urmele lui Eminescu.

Eminescogul Nae Georgescu: "Astăzi se ia de bună data din Certificatul de deces: „cinci spre zece corente ora trei ante meridiane” – dar în ce condiții a fost eliberat acesta, la 17 iunie (pentru necesități birocratice la cimitir), cu greșeli peste greșeli (poetul ar fi avut 43 de ani, tatãl său s-ar fi chemat Mihail etc.), ca martori semnând prin punerea degetului doi sluijitori analfabeți ai Institutului Caritatea… mai bine sã nu mai vorbim! (Facsmil mai jos)

Data de 16 iunie este inconvenabilã pentru că indicã o grabă cu totul suspectă în privința ducerii la groapã: se știe ferm că  înmormântarea la Cimitirul Bellu a avut loc în ziua de 17 iunie 1889, deci ar rezulta că nici n-a fost expus cele trei zile tradiționale, cum este obiceiul. De altfel, ziua morții lui Eminescu n-a putut fi mișcatã din mentalul colectiv, se comemorează și astăzi la 15 iunie peste an”.

Gata autopsiat și cu creierul mutilat, după numai o zi, marele român pleacă deja spre Bellu de la Biserica Sfântului Brâncoveanu din inima Capitalei și este îngropat grăbit într-un mormânt la care s-a adăugat apoi un monument funerar lipsit complet de cruce și decorat cu torțe răsturnate.

Citiți și Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

Ar fi interesant de aflat de când, cine și cum a reușit să schimbe pentru opinia publică adevărata dată a morții lui Eminescu, marele înaintaș al ziariștilor români.

Iată cum marele "Voievod al Ortodoxiei”, Părintele Justin Pârvu, de la a cărui trecere la veșnicie, în condiții poate la fel de determinate, se împlinesc azi 10 ani, Duhovnic care l-a iubit pe Eminescu și a susținut numeroase inițiative de omagiere a marelui ziarist cât și demersul nostru național început acum 14 ani – Adevărul despre Eminescu la 120 de ani de la ucidere – a ales să plece la Domnul în aceeași zi cu Eminescu, binecuvântând, așa cum se știe, cu ultimele sale cuvinte, România și întreg poporul român. Mănăstirea Petru Vodă îi pomenește azi împreună.

Dumnezeu să-i țină împreună la dreapta Sa, cu rugăciunile lor vii pentru România, ce mult au iubit-o!

Veșnica lor pomenire!  

Articol apărut într-o formă mai redusă și la Evenimentul Istoric

Adendă:

A P E L

Cu prilejul împlinirei a 20 ani dela moartea poetului Eminescu

La 16 Iunie a. c, se împlinesc 20 de ani dela moartea genialului poet Eminescu, care a încetat din viață în casa de sănătate a d-rului Suțu, în revărsatul zilei de 16 Iunie 1889, umplând de jale inimile Românilor de pretutindeni. Când ziua, biruitoare, se îngânà încă cu întunericul, acolo se stingeà de veci, învăluit de ,,umbra morții eterne", luceafărul care a aruncat o lumină atât de orbitoare pe orizonul artei române. Acolo i-a fost dat, în suferințe cumplite, să-și închidă pe vecie ochii, artistul cel mai desăvârșit, gânditorul cel mai profund și sublim.

Câte nu s’au perindat în țara noastră în curgerea acestor 20 de ani.

Câte noui talente nu s’au arătat, ce progrese n’a făcut literatura românească ridicată de dânsul la înălțimi neasemuite, dar o pană atât de măiastră ca a lui nu s’a arătat.

E o datorie, să nu lăsăm să treacă ziua de 16 Iunie a. c, fără ca acest eveniment să fie comemorat de întreaga țară, a cărei glorie este
poetul și de fruntașii autorizați ai literaturei noastre.

Se impune deci, să se instituiască de pe acum comitete, alcătuite din bărbații noștri cei mai de samă, la care să se asocieze și tineretul
universitar, pentru ca Eminescu să fie comemorat în modul cel mai impunător.

Un asemenea comitet compus din profesori, magistrați, publiciști, etc., s’a instituit la Galați, după propunerea d-lui Corneliu Botez, în ziua de 19 Martie a. c. în scopul înjghebărei unui festival artistic, care va fi, în același timp, o apoteozare a lui Eminescu și a literelor române.

Comemorarea lui Eminescu, cu deosebit ceremonial, va trebui făcută în toate orașele și chiar în cele mai mici târgușoare.

S’ar puteà strânge, cu acest prilej, un fond pentru ridicarea unei statui marelui poet (foto cu prima statuie, din Galați, mai jos).

Cu convingerea că această propunere va aveà răsunetul dorit de întreaga țară, ne adresăm tuturor: admiratori și continuitori ai operei lui Eminescu, pentru ca, punându-ne cu toții în mișcare, să facem ca aniversarea zilei de 16 Iunie a. c. când se împlinesc 20 de ani dela moartea celui mai mare și iubit poet național, să fie sărbătoarea cea mai înălțătoare a gândirei și simțirei neamului nostru.

Rugăm pe toți acei ce posedă date necunoscute încă din viață și mai cu seamă din copilăria lui Eminescu, să binevoiască a ni le pune la dispozițiune, spre a fi publicate, împreună cu numele celor ce ni le vor transmite, în volumul festiv ce se va tipări la Galați, cu ocaziunea acestei zile memorabile.

Orice comunicări se vor adresa d-lui Corneliu Botez, președinte de tribunal-Galați.

Apelul lui Corneliu Botez din lucrarea Omagiu lui Mihai Eminescu, apărută în 1909 și disponibilă, într-o reeditare, AICI.

Citiți și Sacrificiul eminescian: călugărirea, moartea și mântuirea lui Eminescu. Spovedania de la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • o.c. 16.06.2021 19:10
    Bieții români și azi tot moleșită au mintea - la nr.14 pe strada Covaci, unde Eminescu a locuit când lucra la Timpul, se află azi un supermarchet.
    Niște minorități ridică statui unor criminali de război și se luptă ca ele să rămână în picioare, în timp ce românii n-au nici o problemă să vândă memoria lui Eminescu unui lanț de magazine.
  • INJECTIA FINALA 16.06.2021 22:32
    Prin tine, frate fara moarte, vesnicia patrunde in casa, ogor, in patria noastra aleasa
    Voievozii invie si cer cu tarie. Ostenilor bravi sa se scoale din glie
    Fara numar, ostasii Cazuti pentru tara
    Se incoloneaza Si demn ii urmeaza
    Cu flamuri in vant
    Si Crucea in frunte
    Vitejii, din campii, de la munte
    Se revarsa navalnic
    Suvoi prea puternic
    Pe sfantul pamant

    Curg sa'l vada pe Mihai
    Ingerul coborat din Rai
    Poetul, aparat de Arhanghel,
    Bate toaca, sa scapam de macel
    Pan'la ultimul miel
    La 'ntalnire, ostenii
    Si bravul poet absolut
    Si'au dat crestinescul salut
    Au plans, s'au bucurat impreuna
    Si' au mers uniti
    Spre cetatea care rasuna
    De barbatie si voie buna
    La vederea lor, ingroziti
    Fugit'au toti irozii
    Si sobolanii rosii
    In mandra tara milenara
    Se'aude iar triumfala fanfara
    Si Mihai, mucenic luptator
    Fu incoronat de intregul popor
    Voievod etern al tarii strabune
    In muzici din ceresti le strune !
  • Cotco-emy 16.06.2023 21:16
    Frate,injecție finală,toate poeziile tale sunt faine si le citesc cu drag,dar asta e un diamant,pur si simplu fiecare vers,cuvânt are viata,mesaj,curaj.
    Bravoo! Felicitări! Esti tare!
  • Cotco-emy 16.06.2023 21:11
    ,,Mai am un singur dor,
    In linistea serii,
    Sa ma lăsați să mor
    La marginea marii.....,,

    Mihai Eminescu

    Îl iubesc(îl iubim cu totii) pe Eminescu si mi-amintesc ca m-am îndrăgostit de versurile lui când eram copila,de la prima citire,pur si simplu este irezistibil.

    Dumnezeu să-l ierte și sa-l odihnească!
  • Radu Comsuta 16.06.2023 23:46
    Eu în schimb...
    "Mai am un singur dor,
    Să-l văd pe trădătorul Johanis chior,
    Legat de un picior
    Și dus la abator"...
    Și cu el pe toți trădătorii de neam și țară care stau ca scroafele în funcțiile cele mai înalte și servesc intereselor Bruxelului, ale Austriei, ale Americii sau ale Ucrainei în pofida intereselor românilor!! Și scriu asta în asentimentul lui Mihai Eminescu exprimat iatât de plastic în poezia, "Doina", varianta necenzurată.
  1. Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

  2. Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

  3. La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

  4. Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

  5. REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

  6. Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

  7. FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

  9. Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

  10. Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

Ultima oră

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova