Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române nu au cum să nu respecte Sfinții Dobrogei și zecile de mii de pagini de documente din cele mai bune arhive ale lumii. DOCUMENTE

De Prof. Constantin Barbu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre Sfântul Andrei tradiția spune că a călcat cu talpa lui divină pământul Scythiei Minor, Dobrogea noastră de astăzi. Pentru a nu fi contrazis în mod comic de către erudiții Patriarhiei, voi cita rândurile care stau scrise chiar pe site-ul oficial al Patriarhiei Române. Așadar, să cităm și să recitim:

Sfântul Andrei, Apostolul geto-dacilor ("sciților")

Lucrarea misionară a celorlalți apostoli ai Mântuitorului printre "neamurile păgâne" este cunoscută numai din tradiție, fixată în scris mult mai târziu. Pe noi, ca români, ne interesează activitatea Sfântului Andrei care a predicat în teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, Dobrogea de mai târziu, cunoscut în izvoarele antice sub numele de "Sciția". În anul 46 al erei creștine teritoriul respectiv a fost cucerit de romani și anexat la provincia Moesia Inferior, iar în anul 297, în timpul lui Dioclețian, a devenit o provincie aparte, numită "Scythia Minor". Tradiția privitoare la această predică "apostolică" în Sciția este întâlnită în lucrarea Despre apostoli a lui Hipolit Romanul, mort în cursul persecuției împăratului Decius (249-251), iar în secolul IV apare în Istoria bisericească a episcopului Eusebiu de Cezareea Palestinei care a preluat-o după o lucrare a marelui teolog, Origen din Alexandria (+254). În sprijinul evanghelizării acestui teritoriu de Sfântul Andrei se pot invoca și câteva "mărturii indirecte". Există, de pildă, câteva colinde și creații folclorice dobrogene și din stânga Prutului care amintesc de trecerea apostolului prin aceste locuri. Câteva toponimice confirmă același lucru: "Pârâiașul Sfântului Andrei", "Apa Sfântului" sau "Peștera Sfântului Andrei" (aceasta se vede și azi în hotarul comunei Ion Corvin, în apropierea graniței româno-bulgare). Din Epistola Sfântului Apostol Pavel către Coloseni reiese că și "sciții" au putut auzi cuvântul lui Dumnezeu (3, 11).

Fără îndoiala că Sfântul Apostol Andrei nu s-a limitat numai la predicarea Evangheliei și la botezul celor pe care i-a adus la Hristos dintre geto-dacii și grecii din coloniile întemeiate pe țărmul Mării Negre (Pontul Euxin), încă din secolele VII-VI î. Hr. El va fi hirotonit pe unii din cei veniți la Hristos ca episcopi și preoți, așa cum a făcut și Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale. Numai așa se explică faptul că cele mai vechi știri privind organizarea bisericească sunt din Scyția Minor. De altfel, tot după tradiție, Sfântul Andrei a hirotonit ca episcop de Odyssos (azi Varna, în Bulgaria, în apropierea graniței) pe ucenicul său Ampliat, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 31 octombrie. Episcopul (sau episcopii) peste care "și-a pus mâinile" Sfântul Andrei au hirotonit, la rândul lor, alți episcopi, preoți sau diaconi pentru teritoriul dintre Dunăre și Mare și cel din stânga Dunării, pentru a se asigura "succesiunea neîntreruptă" a preoției și care au devenit apoi propovăduitorii noii credințe - prin predică și botez - în rândul autohtonilor geto-daci, iar mai târziu daco-romani. Se poate afirma, deci, că învățătura creștină a fost propovăduită pe o parte din teritoriul României de azi chiar de un Apostol al Mântuitorului, de Andrei "cel întâi chemat", încât, pe bună dreptate, creștinismul românesc trebuie să fie considerat "de origine apostolică"."

Sfânt este și Dionysius Exiguus, căruia credincioșii noștri îi spun Dionisie cel Smerit. Se știe că el a tradus din greacă toate canoanele Sinoadelor răsăritene într-o frumoasă latină a Romei. Calculele sale pentru timp și începutul erei creștine fac ca mințile oamenilor de astăzi să numere după ceea ce a gândit geniul său.

Sfântul Dionisie cel Smerit este născut în Tomis, Constanța de astăzi. Am tipărit, împreună cu Academia Tomitană și Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, zeci de volume și mii de pagini din opera lui Dionysius Exiguus, cele mai vechi manuscrise din lume, cele mai frumoase și cele mai hrănitoare. Tot în manuscrisele lui Dionysius Exiguus am găsit scris cu grijă și frumoasă caligrafie numele mitropolitului Marcus al Tomisului, mitropolit care a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea. Pentru a nu ne contrazice erudiții Patriarhului (plagiatori chiar și în epistola obraznică de respingere a reactivării Mitropoliei Tomisului), să cităm și să recitim ce scrise site-ul Patriarhiei Române:

Organizarea bisericească din Schythia Minor

Menționam la început că Sfântul Andrei a trebuit să hirotonească episcopi, preoți și diaconi în cetățile de la Pontul Euxin în care a predicat pe Hristos. La rândul lor, primii episcopi au hirotonit pe alții, chiar în condițiile în care credința creștină nu era încă recunoscută legal. Numai așa se poate explica faptul că în cetatea Tomis, metropola provinciei, sunt atestați documentar mai mulți episcopi. Actele martirice amintesc pe episcopii Evangelicus , Efrem și Tit, la începutul secolului al IV-lea. Un episcop de Tomis cu numele Marcu a participat la lucrările primului Sinod ecumenic de la Niceea. în anul 369 era atestat documentar episcopul Betranion, apărător al Ortodoxiei în fața ereziei ariene; urmașul său Gherontie a participat la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381. În secolul al V-lea sunt cunoscuți episcopii Teotim I, Timotei (care a luat parte la Sinodul III ecumenic din 431, de la Efes), Ioan, Alexandru, Teotim II, iar în secolul următor Paternus și Valentinian. Toți erau oameni de mare cultură, autori de scrieri teologice care au luat parte la controversele dogmatice ale timpului.

În secolul al VI-lea Scythia Minor era o "provincie mitropolitană", iar titularul ei devenise mitropolit, având 14 episcopii sufragane, în principalele orașe ale provinciei. Toate aceste scaune episcopale - inclusiv Tomisul - erau în legătură directă cu Patriarhia din Constantinopol, noua capitală a imperiului, principiu consfințit printr-o hotărâre a Sinodului IV ecumenic de la Calcedon, din anul 451. Deci erau legați de Roma prin limbă, iar de Constantinopol prin credință.

Din aceeași provincie erau originari și câțiva teologi de prestigiu, dintre care vom menționa doar doi: Sfântul Ioan Casian (c.360-435), întemeietorul a două mânăstiri în Marsilia (azi Marseille - Franța), autorul unor lucrări teologice (Convorbiri cu Părinții, Despre așezămintele mânăstirești cu viață de obște, Despre întruparea Domnului s. a.) și Dionisie Exiguul (sau "cel Smerit", cca. 460-545), traducătorul unor cărți teologice și canonice din grecește, cel ce a pus bazele actualului sistem cronologic, cu numărarea anilor de la nașterea lui Hristos ("era creștină").

Răspândirea masivă a creștinismului în teritoriul dintre Dunăre și Mare este confirmată și de cele aproximativ 35 de bazilici din secolele IV-VI descoperite în principalele centre urbane ale provinciei, la Tomis, Callatis (azi Mangalia), Tropaeum Traiani (Adamclisi), Histria (Istria), Axiopolis (Cernavoda), Troesmis (Iglitia), Dinogetica (Garvan) etc., la care se adaugă peste o sută de inscripții de obiecte cu caracter creștin din secolele IV-VI.

Din toate acestea, se poate desprinde constatarea că nu poate fi vorba de o încreștinare a strămoșilor noștri la o anumită dată, de o convertire a lor în masă, din ordinul conducătorilor politici sau în urma activității unor misionari oficiali, cum este cazul altor popoare din jur. La daco-romani procesul de încreștinare are o notă specifică, în sensul că a durat câteva secole, fiind rezultatul contactului direct al populației autohtone și al coloniștilor cu propovăduitorii noii credințe religioase. Limba latină și credința creștină au fost factorii care au contribuit la consolidarea procesului de unificare etnică, lingvistică și spirituală a autohtonilor cu noii veniți în Dacia, de neamuri și credințe diferite. Romanizarea și creștinarea au fost două procese paralele, încât se poate spune că la încheierea lor a apărut în istorie un popor nou, cel român, cu o credință nouă, cea creștină. Cu alte cuvinte, poporul român s-a născut creștin."

Așadar, Sfântul Apostol Andrei a trecut prin Tomis și a trăit în Scythia Minor predicânt în polisurile scythe învățătura lui Hristos. Aici trăiau episcopi, arhiepiscopi și mitropoliți. Marcus este considerat mitropolitul care a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. La vestitele Sinoade ecumenice au participat și tomitanii. Gerontius, la Sinodul al doilea ecumenic de la Constantinopol din anul 381. Timotei a participat la Sinodul al treilea ecumenic din anul 431, de la Efes. Sfânt originar din Scythia Minor este și Ioan Cassian, celebru în Franța. Dionisie cel Smerit are și el cinstea lui meritată în compendiulÎnceputurile vieții creștine pe teritoriul țării noastre (Creștinismul daco-roman), compendiu compus pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române.

În colecția noastră de peste 1000 de volume Monumenta Romaniae Historicaam publicat câteva sute de volume în vreo 10.000 de pagini numai despre episcopii, arhiepiscopii și mitropoliții Tomisului. Mai ales despre mitropolitul Marcus al Tomisului, reprezentantul nostru la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Am adunat listele Părinților participanți la Niceea din manuscrise în latină, greacă, coptă, siriacă, arabă și armeană. Arhiepiscopia Tomisului, prin grija IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, are astfel cea mai bogată colecție de manuscrise în care aflăm numele sfinților părinți participanți la Sinodul de la Niceea.

Din Collectio Hadriana am publicat ms. Vat. reg. 1021, sec. IX, în Monumenta Romanae Historica, volumul 349. Iată fila 41v unde apare numele ierarhului Marcus (țara este Dacia și sunt ierarhii mai multor provincii).

Deci, Marcus este mitropolit în Dacia, Provincia Scythia Minor, în cetatea Tomis.

În manuscrisul Vat. reg. lat. 1043, sec. X, publicat în Monumenta Romaniae Historica, vol. 350, numele mitropolitului Marcus apare la fila 23v.

Pentru o seamă de mitropoliți și episcopi sunt indicate și provinciile.

În manuscrisul Ottobon. 312, aflat în Biblioteca Apostolica Vaticana, sec. X-XI, numele mitropolitului Marcus apare la fila 23r. Codexul este publicat în Monumenta Romaniae Historica, vol. 801.

În Collectio Corbeiensis, Parisisnus 12097 (Sangerm. 936, Corb. 26) este un superb manuscris extrem de vechi și de valoros din secolele VI-VII. Lista părinților participanți la Sinodul de la Niceea se află la filele 62-64. Acest celebru manuscris l-am publicat în Monumenta Romaniae Historica, vol. 11. Numele mitropolitului Marcus al Tomisului apare la fila 64v.

Codexul parisisnus. Lat. 1455, sec. X, l-am publicat în Monumenta Romaniae Historica, vol. 515. Este din colecția Colbert. La filele 4-6 se află lista părinților participanți la Niceea. Fila 6r ni-l înfățișează pe mitropolitul Marcus Tomensis (litera Teste ortografiată C, dintr-o greșeală a copistului, după o caligrafiere a unui cunoscător de greacă). Sub Marcus Tomensis scrie Dacia(iar deasupra – Europas). Mai apare un Marcus Calabrensis (o eroare de copist). Această filă va lămuri definitiv erorile unor copiști care „inventează"Calabriași calabrensis, calabrensisfiind o lectură eronată ce derivă dintomensis.Se vede limpede că s-a copiat după un prototip de listă în care apăreau Protogenes, Marcus, Pistus... Dacus etc.

Manusrisul Parisinus lat. 3836, un superb codex din sec. VIII, a fost publicatîn Monumenta Romaniae Historicaîn volumul 812. Numele lui Marcus apare la fila 7r. Această filă a manuscrisului lat. 3836 a fost prototipul filei din codexul 1455! Fiindcă apare și Europaeși Dacia(ortografiatăDaicae). Copistul are probleme de înțelegere a literelor (a se vedea rândulMrcus Calabrie […brensis]. Marcus Tomensis apare deasupra de Protogenes (Dacia), iar numele lui Protogenes Sardicensis este scris cu litere lipsă. Copistul pare a fi un bun cunoscător de literă gotică...

Așa-zisele erori Comensis, Calabria etc. se explică prin aceste coruperi involuntare ale copiștilor care nu înțelegeau literele sau nu știau numele pe care le transcriu. Trebuie să rămânem cu o imagine clară: Marcus metropolitanus tomensis. Restul sunt erorile copiștilor din epocă.

În codexul Parisinus lat. 1451, sec. IX-X, publicat în Monumenta Romaniae Historica, vol 308, numele lui Marcusapare pe fila 33 sub numele lui Pistus.

Tot din secolul IX am publicat ms. Barberin XIV, 52. La fila 17r apare numele lui Marcus tomensis (ortografiat comeosis).

Codexul Vat. lat. 1342, sec. IX, publicat în MRH, vol 356, are numele lui Marcus scris la fila 23r.

În Biblioteca de stat din München există codexul latin 6243 din secolul IX, publicat în MRH vol. 825. La fila 19r apare numele mitropolitului tomitan Marcus.

În manuscrisul Reg. lat. 1997, sec. IX, aflat în Vatican, publicat în MRH vol. 352, numele mitropolitului Marcus apare la fila 52r. A se observa: Daciae [to]meensis. Sunt multe greșeli de transcriere care explică faptul că vechii copiști dintre anii 500-1000 făceau destule erori privitoare la nume și țări (sau cetăți de proveniență; erau copiști care știau greacă și făceau greșeli de latină, erau copiști care știau gotică și făceau greșeli de latină).

Avertisment pentru erudiții Patriarhiei: dacă n-ați studiat cu ochii proprii manuscrisele arhivelor europene (în special pentru anii 500-1000) nu vă mai hazardați în a face afirmații nefondate.

Alt avertisment prietenesc nu vă mai dau. Chiar dacă riscați să treceți în rândul semidocților.

În MRH vol. 808, am publicat un manuscris parizian 1454, din sec. IX, unde numele lui Marcus apare la fila 46r.

MRH 813 publică Ms. Sangall. 682, sec. IX, care conține numele părinților de la Niceea, de la fila 32 la fila 45. Fila 44r ne dă numele mitropolitului tomitan Marcus.

Așadar, Marcus este Marcus tomeens[is],transcris eronat prin comeens. Foarte instructive sunt erorile de pe această pagină. A se vedea Protegenis Sardi.caemisi.e. Literaea fost lipită de numele lui Pistus (producând Epistus). Etc.

Un superb manuscris am publicat în MRH 268, anume Vindob. 2147, sec. IX. Numele mitropolitului Marcus apare la fila 16.

El este ortografiat Marcus tomeensis (copistul scriind comeensis, confundând un t cu un c, probabil sub influența cunoașterii limbii grecești).

Pentru a transmite oarece instrucție erudiților Patriarhiei (și, eventual, altor amatori) vă trimitem la următoarele lucrări ajutătoare:

1. Patrum nicaenorum nomina Latine, Graece, Coptice, Syriace, Arabice, Armeniace

(https://archive.org/details/patrumnicaenoru00cuntgoog/mode/2up)

2.Maaßen, Friedrich: Geschichte der Quellen und der Literatur des canonischen Rechts im Abendlande bis zum Ausgange des Mittelalters. 1

(https://www.digitale-sammlungen.de/de/view/bsb10801069?page=,1)

3.Ernest Honigmann - The Original Lists Of The Members Of The Council Of Nicaea, The Robber-Synod And The Council Of Chalcedon

(https://www.jstor.org/stable/44168551)

4. Monumenta Romaniae Historica, vol.11-1001.

Fiind absolut sigur că Patriarhul Daniel și membrii Sinodului vor consulta în mare grabă și cu mult folos această bibliografie sumară, mă gândesc că mintea de pe urmă a noastră, a tuturor, va hotărî reactivarea Mitropoliei Tomisului. Mitropolia Tomisului, veche de cel puțin 1700 de ani, este contemporană cu Niceea de la anul 325, anul în care s-a întemeiat simbolic Europa.

Dacă Patriarhul Daniel și ierarhii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române nu vor reactiva, cu bucurie și inteligență, străvechea Mitropolie a Tomisului, atunci o mare neagră de rușine se va așterne peste capetele lor de-a pururi. De ținut minte: nu este bine să te pui rău cu veșnicia.

Constantin Barbu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Crin Antonescu NU VOTEAZĂ CU Nicușor Dan și dinamitează Coaliția “M**e PSD” care vrea să “salveze” țara cot la cot cu Băsescu și Pleșu: ”Am dreptul să nu fiu luat în turmă de SECURISTOIZI ca dl. NICUȘOR, new entry”

  2. Cora Muntean: Am fost abordată de un comando. Au zis că sunt eliberatorii României de extremiști și dacă le pot acorda 5 sau 10 minute

  3. NICUȘOR DAN, sponsor oficial al producției EU SUNT NICU - povestea unui tânăr homosexual pe străzile Bucureștiului. Premiera la Muzeul Țăranului Român, Studioul ”Horia Bernea”

  4. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  5. BTI: Vlad Voiculescu a făcut un lucru bun, la care eu nu m-aș fi gândit, necunoscând prea bine tefeliștii

  6. Jenant dar sănătos: Trump se retrage în fața Houthis

  7. Declarație șocantă făcută de Nicușor Dan: ”Președintele are în mână un instrument foarte puternic – influența sa în justiție”. Reacția lui George Simion

  8. Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

  9. Virgiliu Gheorghe: Ce părere aveți: compensațiile oferite familiilor soldaților decedați pe care Nicușor Dan vrea sa ii trimita pe frontul din Ucraina vor fi suficiente pentru a le alina durerea? Întrebări pentru candidatul prezidențial soroșist

  10. Adrian Onciu: TACTICI PERVERSE

  1. PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

  2. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  3. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  4. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  5. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  6. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  7. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  8. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  9. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  10. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

Ultima oră

19:31

Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură, comentarii foarte răutăcioase postate, în care batjocoresc pe cei care au votat altfel decat socotesc ei că e bine. Ce legătură are această atitudine cu Hristos?

19:22

Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singursalariul și a pus și un bonus de 50%

19:13

Fum alb la Vatican. Apare un nou Papă

18:57

Conferință AUR despre relansarea mineritului și metalurgiei în Munții Apuseni

18:21

Magdalena Radu: De ce îl votez pe George Simion

18:00

VIDEO EXCLUSIV ORA 20.00: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

17:41

Patrick André de Hillerin despre apocalipsa intelectualilor: Cât de prost stau Cristian Preda și Tănase Stamule la calcule - FOTO-CAPTURI

17:25

Sorin Faur: ”În frunte cu Liderul, băsiștimea e fiartă”

17:05

George Simion: Sunt și voi rămâne alături de poporul român! Dialog cu asociațiile și sindicatele – primul pas spre o Românie condusă cu respect

16:20

Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

16:00

8 mai: Sfântul Măritul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, vulturul iubit de Iisus, Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, Sfânta Cuvioasă Emilia, mama Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

16:00

8 mai, Sărbătoarea MINUNII care se petrece ÎN FIECARE AN la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul: pulberea sfântă și vindecătoare care se ridică în aer

15:03

Maria Eftimie: Trăim vremuri în care glasul neamului nostru se stinge încet, sub zgomotul lumii moderne care ne cere să uităm cine suntem

14:28

Alte 60.000 de documente legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy au fost publicate de Tulsi Gabbard

14:25

Virgiliu Gheorghe: Ce părere aveți: compensațiile oferite familiilor soldaților decedați pe care Nicușor Dan vrea sa ii trimita pe frontul din Ucraina vor fi suficiente pentru a le alina durerea? Întrebări pentru candidatul prezidențial soroșist