Marius Mioc: 3 ani de la primul protest stradal din Timișoara împotriva măsurilor luate sub pretext covid (video)

De Marius Mioc  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 15 mai 2020 expirase starea de urgență și a fost o perioadă de 3 zile de „vid legislativ” din punct de vedere al măsurilor de combatere a covidului, fiindcă guvernul României, printr-o binevenită incompetență, a fost incapabil să declare starea de alertă proaspăt introdusă în legislație imediat după expirarea stării de urgență. Nu că n-ar fi încercat, dar s-au poticnit la respectarea tehnicii legislative.

După 2 luni în care românii putuseră să-și părăsească locuințele numai cu declarație pe proprie răspundere au fost acele 3 zile de libertate. Pe facebook văd că la București se organizează protest împotriva demenței guvernamentale și cineva a creat un eveniment facebook pentru protest și la Timișoara. Cine a făcut aceasta nu știu, cred că cineva din afara Timișorii și care nu cunoștea prea bine Timișoara, fiindcă alesese un loc nepotrivit pentru un protest: Bulevardul Revoluției. Nici nu era numit protest ci era îndemnul să ne plimbăm pe bulevardul Revoluției – un bulevard destul de lung. Pentru a organiza un protest eficace trebuie stabilit un punct clar de întîlnire, nu un bulevard lung.

Evenimentul facebook respectiv a fost între timp șters de cenzura facebook, dar după ce ziua protestului a trecut. Eu am distribuit pe profilul meu facebook evenimentul respectiv, făcînd precizarea că să ne întîlnim la Prefectură, care este pe bulevardul Revoluției. Dar am scris atunci că ar fi fost mai bine să fie organizat totul în Piața Operei, unde e spațiu pietonal și loc de întîlnire mai prielnic. Profilul meu facebook era un loc unde deja de 2 luni comentam negativ măsurile anticovid ale guvernului, aveam destui urmăritori care îmi țineau isonul în comentarii.

M-am dus pe bulevardul Revoluției la ora indicată și nu era lume acolo. Am fost dezamăgit. M-am întîlnit cu Cornel Seracin, ziarist la „Timișoara” (ziarul cu Proclamația din 1990, dar care ajuns cu tiraj destul de mic, nu influențează prea mult opinia publică din oraș) și muzeograf (fiindcă ziarul „Timișoara” nu plătea prea bine), care e printre cei 2800 prieteni ai mei de facebook. Nu știu dacă venise acolo fiindcă văzuse anunțul de pe profilul meu de facebook, ori a fost doar o întîmplare. M-am dus împreună cu Seracin în Piața Operei unde am început de unul singur să țin un discurs împotriva măsurilor anticovid din cele 2 luni anterioare. Nu aveam nici un fel de portavoce ori alt echipament, urlam și eu cît puteam să mă audă mai multă lume. În Piața Operei am mai găsit cîteva persoane – numărabile pe degete – care simpatizau cu ce spuneam. Una dintre ele – Sergiu Petrovici din Deta, m-a filmat cu telefonul mobil și a distribuit filmarea pe facebook. Filmarea respectivă am copiat-o apoi și am distribuit-o pe youtube și pe acest blog, cu titlul „Piața Operei, 16 mai 2020. Stăm cel mai prost din Estul Europei la număr de morți de covid. Să încerci să oprești un virus ținînd lumea în casă e ca și cînd ai aduna apă cu sita (video)”. Pentru filmarea lui Sergiu Petrovici am repetat și cîteva idei pe care le spusesem înainte, nefilmat.

Mai apoi am inclus discuția cu Sergiu Petrovici în cartea „Covid, minciuna veacului”

Atunci, în 16 mai 2020, trecea lume prin Piața Operei și s-au mai adunat cîțiva care își exprimau susținerea față de protest. Am vorbit între noi să venim și a 2-a zi și să chemăm prieteni. Eu am anunțat și pe blog, dar nu sub formă de protest ci de „plimbare prin Piața Operei pentru a schimba impresii despre politica guvernului în problema covid”: Stop minciunilor în problema covid! – Azi 17 mai ora 17, Piața Operei Timișoara . Era după 2 luni de stare de urgență cînd se dădeau amenzi uriașe pentru simplul fapt că ai ieșit din casă – încă nu intervenise Curtea Constituțională să se mai micșoreze mărimea amenzilor. Am fost dezamăgit că doar 10-12 persoane au venit la această „plimbare”. Foloseam cuvîntul „plimbare” pentru a nu da pretext de amenzi. Cineva adusese și niște lozinci scoase la imprimantă pe foi A4. N-am primit amendă atunci, dar am fost legitimat de Jandarmerie și astfel am intrat în baza lor de date. Cum am spus, erau cele 3 zile cînd se isprăvise starea de urgență dar nu începuse starea de alertă. Tot Sergiu Petrovici a fost cel care a filmat discuțiile. Am pus pe youtube și pe blog și această discuție: 17 mai, Timișoara, împotriva stării de alertă. Politicienii au luat măsuri prostești, dar nu recunosc că au greșit că și-ar distruge cariera politică. Omul are miliarde de viruși și bacterii. Sîntem pentru ei ca o planetă pe care o populează. Distanțarea socială e, psihologic, un lucru rău. Să fie apropiere între oameni, dragoste, solidaritate (video – linc).
 

Aurelian Popa își amintește despre cum a început mișcarea protestatară din București:
 

Tot atunci presa miluită a început propaganda împotriva acestor proteste, dar s-a concentrat pe protestele de la București. Raluca Ion scria pe Republica.ro: Imaginea inconștienței: 100 de oameni au protestat în Piața Victoriei, s-au îmbrățișat și nu au purtat măști. Printre protestatari a fost și Adrian Severin (linc). La vremea respectivă nu se lansase vaccinul și se vorbea doar despre măști și distanțare socială.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

15:36

Gestul teatral al lui Duda și Al III-lea Război Mondial

15:30

Armata Română nu vrea să trimită sistemul Patriot către Ucraina

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțăm la visele noastre. Nu renunțăm la luptă - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO