Marea Resetare și Infrastructura Cognitivă - Operațiunea prin care se urmărește Controlul asupra Minții

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu doar trei decenii în urmă, Internetul era un spațiu paradisiac, un vis al libertății totale, al cunoașterii și exprimării nelimitate. Azi a ajuns un spațiu al recluziunii și al reeducării. Un „Pitești digital”.

Editorial de Aaron Kheriaty, Debbie Lerman, Andrew Lowenthal și Jeffrey Tucker, publicat de The American Mind, pe care l-am tradus pentru cititorii Active News.

*

Cu siguranță ați auzit că rezultatele căutărilor pe Google (care deține o cotă de 92% din piața de căutare) nu reflectă curiozitățile și nevoile dvs. ci opiniile altcuiva despre ceea ce trebuie să știți.

Acesta nu e deloc un secret.

Iar pe Facebook sunteți probabil inundat de link-uri către surse oficiale pentru a corecta orice erori pe care le-ați putea avea în cap, precum și link-uri către corecții ale postărilor, așa cum au fost ele făcute de nu-știu-ce organizații de verificare a faptelor.

Ați auzit probabil vorbindu-se și de video-uri retrase de pe YouTube, de aplicații eliminate din magazine și de conturi anulate pe o serie întreagă de platforme.

Probabil că, în aceste condiții, v-ați modificat și comportamentul. Aceasta face parte din noua cultură de implicare pe internet.

Linia pe care nu ai voie să o depășești este invizibilă. Ești ca un câine cu o zgardă cu șocuri electrice.

Trebuie să te descurci singur, ceea ce înseamnă că trebue să fii prudent atunci când postezi, să te ferești de afirmațiile dure sau tranșante care ar putea șoca, să fii atent la cultura media pentru a discerne ce se poate spune și ce nu și, în general, să încerci să eviți controversele pentru a câștiga privilegiul de a nu fi anulat.

În ciuda tuturor dezvăluirilor privind Complexul Industrial al Cenzurii și a implicării largi a guvernului în aceste eforturi, precum și a proceselor în justiție care rezultă din acestea, este clar că zidurile se închid din ce în ce mai mult, cu fiecare zi care trece.

Utilizatorii acceptă tot mai mult această situație, de teamă să nu își piardă conturile.

De exemplu YouTube (care alimentează 55% din tot conținutul video online) îți dă voie să greșești doar de trei ori înainte să îți șteargă contul definitiv.

O greșeală este devastatoare, a doua este existențială...

Ești blocat și constrâns să renunți la tot – inclusiv posibilitatea de a-ți câștiga viața în cazul în care conținutul tău este monetizat – dacă faci unul sau doi pași greșiți.

În această situație, nu mai e nevoie să te cenzureze nimeni. Te cenzurezi singur.

Nu a fost dintotdeauna așa. Nici măcar nu ar fi trebuit să fie așa.

Schimbarea dramatică din trecut și până astăzi poate fi urmărită după traiectoria diferitelor declarații făcute de-a lungul anilor.

Tonul a fost dat în zorii World Wide Web, în 1996, de către gurul digital, textierul trupei Grateful Dead și profesor la Universitatea Harvard, John Perry Barlow, care a murit în 2018.

Declarația lui Barlow privind Independența Spațiului Cibernetic, pe care ironia soartei face să o fi scris la Davos, în Elveția, este găzduită și azi de Electronic Frontier Foundationpe care el a întemeiat-o.

Manifestul vorbește într-un limbaj romantic despre viitorul dezrobitor și universal al libertății internetului:

„Guverne ale lumii industriale, coloși obosiți de carne și oțel, eu vin din ciberspațiu, noua casă a minții. În numele viitorului, vă rog pe voi, cei din trecut, să ne lăsați în pace. Nu sunteți bineveniți printre noi. Nu aveți autoritate acolo unde ne adunăm noi.

„Nu avem un guvern ales, și nici nu este posibil să avem unul, așa că mă adresez dvs. cu autoritatea cu care vorbește întotdeauna libertatea însăși.

„Declar că spațiul social global pe care îl construim este în mod natural independent de tiraniile pe care încercați să ni le impuneți.

„Nu aveți nici un drept moral de a ne conduce și nici nu dețineți vreo metodă de coerciție de care să ne temem cu adevărat.

„Puterile guvernelor derivă din consimțământul celor guvernați. Nu l-ați solicitat și nu l-ați primit pe al nostru. Noi nu v-am invitat. Nu ne cunoașteți nici pe noi, nici lumea noastră.

„Să nu vă treacă prin cap că o puteți construi ca pe un proiect de edificiu public. Nu puteți. Este un act al naturii și se dezvoltă de la sine prin acțiunile noastre colective.”

Și a continuat la fel, cu o viziune amețitoare și expansivă – poate și cu un strop din anarhismul utopic al anilor 60 – care a modelat ethosul ce a stat la baza construirii internetului în zilele de început.

O întreagă generație de programatori și de furnizori de conținut a crezut că s-a născut o nouă lume, care va deschide o nouă eră a libertății în toate domeniile, cu tot mai multă cunoaștere, drepturi ale omului, libertate creatoare și conectarea fără frontiere a tuturor la literatură, fapte și adevăruri, care rezultă organic dintr-un proces de participare a mulțimii.

După un deceniu și jumătate, în 2012, această idee a fost adoptată pe deplin de către principalii arhitecți ai economiei emergente a aplicațiilor și ai exploziei utilizării smartphone-urilor în toată lumea.

Astfel s-a născut Declarația privind Libertatea Internetului, care a fost postată online în iulie 2012 și a suscitat o mare atenție din partea presei la vremea respectivă.

Semnată de Electronic Frontier Foundation, Amnesty International, Reporteri Fără Frontiere și alte organizații de apărare a libertăților, ea afirma următoarele: 

„DECLARAȚIE

„Milităm pentru un Internet liber și deschis.

„Susținem procese transparente și participative pentru elaborarea politicii Internetului și stabilirea a cinci principii de bază:

„Exprimare: Internetul nu trebuie cenzurat.

„Acces: Promovarea accesului universal la rețele rapide și ieftine.

„Deschidere: Internetul trebuie să rămână o rețea deschisă unde fiecare să fie liber să se conecteze, să comunice, să scrie, să citească, să privească, să vorbească, să asculte, să învețe, să creeze și să inoveze.

„Viață privată: Protejarea vieții private și apărarea capacității fiecăruia de a controla utilizarea datelor și aparatelor sale.”

Desigur, nu mai era atât de radicală și vizionară precum originalul lui Barlow, dar păstra esența acestuia, statuând libertatea de exprimare ca prim principiu, cu propoziția lapidară: „Internetul nu trebuie cenzurat”.

Repetăm: această perspectivă a definit o epocă și a suscitat un larg consens.

În 2010, sprijinind principiul libertății, Hillary Clinton afirma:

„Libertatea de informare susține pacea și securitatea, care constituie fundamentul progresului mondial.”

Declarația din 2012 nu este nici de stânga, nici de dreapta. Ea rezumă esențialul a ceea ce înseamnă favorizarea libertății pe internet, exact așa cum sugerează titlul.

Dacă accesați acum site-ul internetdeclaration.orgbrowserul nu vă va dezvălui nimic din conținutul acestuia. Certificatul de securitate este mort.

Dacă treceți peste avertisment, vă veți trezi cu interdicția de a accesa site-ul.

O raită prin Archive.org arată că ultima expunere „live” a site-ului a fost în februarie 2018.

Era la trei ani după ce Donald Trump susținuse public că, „în unele locuri”, trebuie să vorbim despre „închiderea Internetului”.

Dorința i-a fost îndeplinită, dar l-a lovit direct, după ce a fost ales președinte în 2016. Tocmai libertatea de exprimare pe care a batjocorit-o s-a dovedit atât de importantă pentru el și cauza sa.

La doi ani de la începutul mandatului său prezidențial, exact în momentul în care industria cenzurii a început să se coalizeze pentru a tura motoarele la maximum, site-ul Declarației s-a stricat și, în cele din urmă, a dispărut.

Mergem repede înainte, la un deceniu după scrierea Declarației pentru Libertate pe Internet. Suntem în anul 2022 și am trecut prin doi ani grei, cu închideri de conturi, în special ale celor care se îndoiau de înțelepciunea lockdown-urilor sau de obligativitatea vaccinării.

Pe 22 aprilie 2022, Casa Albă a dat publicității o Declarație pentru Viitorul Internetului.

Ea a venit cu o prezentare în stil pergament și cu majuscule în stilul vechilor scrieri.

Cuvântul „libertate” a fost eliminat din titlu și adăugat doar ca o parte a ghiveciului de cuvinte care urmează în text.

Semnată de 60 de țări, noua Declarație a fost dată publicității cu mare tam-tam, inclusiv un comunicat de presă al Casei Albe.

Țările semnatare erau toate aliate ale NATO, alte țări fiind excluse.

Semnatarele erau: Albania, Andorra, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Capul Verde, Cehia, Cipru, Columbia, Comisia Europeană, Costa Rica, Croația, Danemarca, Republica Dominicană, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Jamaica, Japonia, Kenya, Kosovo, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Malta, Marea Britanie, Insulele Marshall, Micronezia, Moldova, Muntenegru, Noua Zeelandă, Niger, Olanda, Palau, Peru, Portugalia, ROMÂNIA, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan, Trinidad și Tobago, Ucraina, Ungaria și Uruguay.

Nucleul noii Declarații era foarte clar și reprezenta o bună sinteză a esenței structurilor care guvernează conținutul de pe internet astăzi:

„Internetul ar trebui să funcționeze ca o unică și descentralizată rețea de rețele – cu o acoperire globală și guvernată prin intermediul unei abordări multilaterale pentru părțile interesate, în care guvernele și autoritățile relevante colaborează cu mediul academic, societatea civilă, sectorul privat, comunitatea tehnică și alții.”

Expresia „parte interesată” („stakeholder”, la fel ca în „stakeholder capitalism”) a devenit populară în anii 90, pentru a se deosebi de expresia „deținător de acțiuni” („shareholder”).

O parte interesată nu este un proprietar, nici măcar un consumator, ci un terț sau o instituție care declară că are un interes puternic în rezultatul procesului luării deciziilor de către proprietari, ale căror drepturi – în schimb - pot fi anulate sau reduse în interesul mai larg, general.

În acest fel, expresia a ajuns să descrie un grup amorf de terțe părți influente, care trebuie să aibă un cuvânt de spus în gestionarea instituțiilor și sistemelor.

O abordare „multistakeholder” este modul în care societatea civilă este băgată în treabă, cu finanțare și influență, și i se spune că este importantă ca instrument de promovare a diverselor perspective și operațiuni.

Prin folosirea acestei pârghii lingvistice, o parte a obiectivului noii Declarații este explicit politic:

„Abțineți-vă de la utilizarea internetului pentru a submina structura electorală, alegerile și procesele politice, inclusiv prin campanii secrete de manipulare a informațiilor.”

Din acest avertisment putem conchide că noul internet este structurat pentru a descuraja „campaniile de manipulare” și merge până acolo încât „să favorizeze o mai mare incluziune socială și digitală în cadrul societății, să consolideze rezistența la dezinformare și malinformare și să sporească participarea la procesele democratice”.

Conform celui mai recent limbaj al cenzurii, orice formă de blocare sau suprimare de sus în jos devine de acum justificată în numele promovării incluziunii - adică „DEI”, ca în Diversitate (pomenită de trei ori), Echitate (de două ori) și Incluziune (de cinci ori), și al opririi dezinformării și malinformării.

Un limbaj identic cu cel invocat de Cybersecurity Infrastructure Security Agency (CISA) și de restul complexului industrial care lucrează la oprirea răspândirii informațiilor.

CISA a fost creată în ultimele zile ale administrației Obama și aprobată de Congres în 2018, cu scopul de a ne proteja infrastructura digitală împotriva atacurilor cibernetice ale unor viruși informatici și unor actori străini ostili.

Însă, la mai puțin de un an de la înființare, CISA a decis că infrastructura electorală a SUA face parte din infrastructura critică a țării (impunând astfel controlul federal asupra alegerilor, care sunt gestionate de obicei de către state).

Mai mult, o parte din protejarea infrastructurii electorale a SUA includea ceea ce directorul CISA, Jen Easterly, numea „infrastructura cognitivă”.

Easterly, care lucrase anterior la Tailored Access Operations, o unitate ultrasecretă de război cibernetic din cadrul Agenției Naționale de Securitate (NSA), a inventat astfel regina tuturor eufemismelor orwelliene: „infrastructura cognitivă”, care se referă la gândurile din capul tău.

Exact asta încearcă să controleze aparatul guvernamental de combatere a dezinformării, condus de oameni ca Easterly!

Fidelă acestui scop, CISA a devenit în 2020 centrul nevralgic al aparatului de cenzură al guvernului american – agenția prin care toate solicitările de cenzură ale guvernului și ale „părților interesate” sunt direcționate către companiile de social media.

Gândiți-vă acum la ce am aflat despre Wikipedia, care este deținută de Wikimedia, al cărei fost director executiv a fost Katherine Maher, care va fi acum director executiv al Radioului Public Național.

Ea a fost o apărătoare constantă a cenzurii, susținând că Primul Amendament este „provocarea numărul unu”.

Co-fondatorul Wikipedia, Larry Sanger, a declarat că bănuiește că Maher a transformat Wikipedia într-o platformă operată de serviciile de informații.

Într-un interviu, Sanger a afirmat:

„Știm că există o mulțime de comunicări pe canale secundare. Cred că este cert că, acum, Fundația Wikimedia, probabil guvernele, probabil CIA au conturi pe care le controlează și prin care își exercită influența.

„Și este fantastic, în sensul rău al cuvântului, că ea (Maher) chiar acționează împotriva sistemului pentru că este «liber și deschis».

„Când spune că a colaborat cu guvernul pentru a închide ceea ce ei numesc «dezinformare», asta practic înseamnă că sistemul nu mai este «liber și deschis».”

Ceea ce s-a întâmplat cu Wikipedia, pe care toate motoarele de căutare o privilegiază între celelalte rezultate, s-a întâmplat cu aproape toate site-urile importante de pe internet.

Preluarea Twitter de către Elon Musk s-a dovedit aberantă și costisitoare în ceea ce privește banii din publicitate și, prin urmare, stârnește o vastă opoziție din partea celor din tabără adversă.

Faptul că platforma sa, redenumită X, chiar există, pare să fie contrară oricărei dorințe a Establishmentului controlat și controlor de azi.

Am parcurs un drum foarte lung de la viziunea lui John Perry Barlow din 1996, care și-a imaginat o lume cibernetică în care guvernele nu erau implicate, la una în care guvernele și „multi-partenerii lor interesați” sunt responsabili de o „economie digitală globală bazată pe reguli”.

De-a lungul acestei răsturnări totale de situație, Declarația privind Libertatea pe Internet a devenit Declarația pentru Viitorul Internetului, cuvântul „libertate” fiind consemnat ca o referință trecătoare.

Tranziția de la una la cealaltă a fost a fost ca falimentul – gradual la început, brusc după aceea.

Am trecut destul de repede de la„voi (guvernele și interesele corporatiste) nu sunteți bineveniți printre noi”la o „unică și descentralizată rețea de rețele”, incluzând „mediul academic, societatea civilă, sectorul privat, comunitatea tehnică și altele” pentru a crea o „economie digitală bazată pe reguli”.

Iar acesta este nucleul Marii Resetări care afectează principalul instrument prin care canalele de informare de azi au fost colonizate de complexul corporatist.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
 • Wolf Edmond 28.05.2024 21:26
  Eu personal sunt extrem de nemulțumit de rezultatul căutărilor pe Google, începând din anul 2020 și până astăzi. Este din ce în ce mai rău. Mi-au dispărut pagini web pe care le consemnasem ca favorite. M-am trezit pur și simplu că dau clic și îmi apare răspunsul că pagina nu a fost găsită sau că nu există. Înclin să cred că spălarea creierului este valabilă în cazul creierelor foarte tinere și școlite după 1990. Nu funcționează la oricine.
  Cel mai enervant lucru este pentru mine faptul că Google îmi cere să mă conectez prin intermediul contului meu. Uneori este foarte insistent. Când va fi posibilă conectarea numai și numai prin intermediul contului, atunci voi renunța la Internet indiferent de consecințe.
 • georg xanthu 28.05.2024 22:06
  dece avem nevoie de GOOGLE ?; numai cä ne oferä o comoditate,?dece avem nevoie de internet ,dacä el ne saboteazä cum vrea ?
 • Bizzu 29.05.2024 04:03
  Serios acuma... chiar mai folosește cineva nazi-google pentru căutare? Știid că este o unealtă a șamponării pe creier nazi-globaliste care-ți dă voie să alegi unul sau altul dintre gunoaiele LOR? Să fim serioși, a căuta pe ”goagăl” e ca și cum te-ai uita la televizor - se cheamă că ești gâsca lor. Și-ți meriți soarta. Exact așa cum acum 40 de ani mai existau fraieri care se uitau la cele două ore de tembeliziune ceaușistică în loc să deschidă radioul și să asculte Europa Liberă. ACOLO ne-am întors. Patetic...
 • crazy bobz 02.06.2024 02:00
  Cacatul sorosist google, nu folosesc!
  https://search.brave.com/
  Mai bine asta!
 • Bizar 29.05.2024 09:55
  Zionists paying 5000$ for influencers to whitewash Israeli crimes

  https://x.com/i/status/1795567602590453846
 • Bizar 29.05.2024 10:51
  Vă amintiți când ne-au spus că Rafah este „zona sigură” pentru refugiați?

  https://x.com/i/status/1795608645981581326
  https://x.com/i/status/1795547263647052224
  https://x.com/i/status/1795493197155815660
  https://x.com/i/status/1795567589487505887

  PFFFFFF .Iudeo-crestinism , poate iudeo-cretinism . Crestinism si atat nimic mai mult .
Ultima oră

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!