Macron și Scholz i-au spus lui Zelenski că NU poate câștiga războiul cu Rusia

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este o diferență ca de la cer la pământ între declarațiile liderilor occidentali făcute în spațiul public și ce discută în spatele ușilor închise.

Când sunt doar ei între ei, discursul triumfalist despre deznodământul Războiului din Ucraina și înfrângerea Rusiei este înlocuit de îngrijorare și scepticism.

Wall Street Journal scria în urmă cu câteva zile:

Retorica publică maschează îndoielile profunde care domnesc printre politicienii din Marea Britanie, Franța și Germania în legătură cu capacitatea Ucrainei de a-i alunga pe ruși din Estul Ucrainei și din Crimeea, controlate de Rusia din 2014, și convingerea că Occidentul nu poate sprijini eforturile de război pe termen lung, mai ales în cazul în care conflictul ajunge într-un impas, afirmă oficiali din cele trei țări.

Și articolul din WSJ continuă:

„Repetăm fără încetare că Rusia nu trebuie să câștige, dar ce înseamnă acest lucru? Dacă războiul durează mult timp la această intensitate, pierderile Ucrainei vor deveni nesustenabile”, a afirmat un oficial francez. „Și nimeni nu crede că vor putea recupera Crimeea.”

Potrivit aceleiași publicații americane, liderii francez și german, Macron și Scholz, i-au spus lui Zelenski cu ocazia dineului de la Palatul Elysée din 8 februarie că trebuie să ia serios în considerare negocierile de pace cu Moscova.

Macron i-ar fi spus textual lui Zelenski:

„Până și niște dușmani de moarte, ca Franța și Germania, au fost obligați să încheie pacea după Al Doilea Război Mondial.”

Francezul a avut grijă să-l perie pe oaspetele ucrainean, spunându-i că „a fost un mare lider de război, dar că a venit acum momentul să se transforme într-un mare om de stat și să ia decizii dificile”.

Wall Street Journal amintește și de afirmația făcută la Conferința pentru Securitate de la München, cu zece zile în urmă, de către generalul Petr Pavel, președintele ales al Cehiei și fost comandant NATO:

„Am putea ajunge în situația în care eliberarea unor părți din teritoriul ucrainean ar putea provoca mai multe pierderi de vieți decât ar putea suporta societatea... Ar putea veni un moment în care ucrainenii să înceapă să se gândească la un alt deznodământ.”

Însă, spre deosebire de liderii europeni, cei americani, deși își fac planuri pentru după război, nu pomenesc nimic despre negocieri de pace. Dimpotrivă.

La Conferința pentru Securitate de la München, secretarul de stat Antony Blinken declara:

 „Trebuie să ne gândim – și o facem – la cum va arăta viitorul de după război pentru a ne asigura că avem securitate și stabilitate pentru ucraineni și securitate și stabilitate în Europa.”

Cum ar arăta această „securitate și stabilitate” de după război?

A explicat premierul britanic: o apropiere și mai mare a Ucrainei de NATO, un acces și mai mare al Kievului la armele occidentale moderne – aceste aspecte urmând a fi discutate la summitul Alianței Atlantice din iulie.

Rishi Sunak la München:

„Summitul NATO trebuie să facă o ofertă clară Ucrainei și de asemenea să îi ofere lui Zelenski o victorie politică, pe care să o prezinte acasă ca un imbold pentru negocieri.”

Totuși, acordul cu NATO nu ar însemna o apartenență a Ucrainei la Alianță, nici protecție colectivă conform faimosului Articol 5, scrie WSJ.

Într-un comentariu recent, analistul Alexander Mercouris afirma însă că Rusia ar fi mai degrabă dispusă să lupte până la capăt decât să se angajeze în negocieri de pace, știind că după aceea Ucraina ar urma să devină un cvasi-membru NATO și înarmată până în dinți de Occident:

„Rușii nu vor accepta niciodată așa ceva. Probabil își spun că, decât să fie de acord cu acest plan, are mai multă logică... să continue războiul, dat fiind că unul dintre obiectivele Rusiei este demilitarizarea Ucrainei.”

Mai mult, în condițiile în care Moscova este convinsă că va câștiga războiul, iar Occidentul – așa cum am văzut mai sus – crede același lucru, Mercouris întreabă:

„Care ar fi motivul pentru Rusia să ia în considerare un asemenea plan?”

„Demilitarizarea Ucrainei este o chestiune vitală pentru Rusia”, spune Mercouris.

Dacă Ucraina urmează să primească, după război, arme tot mai multe și mai moderne de la NATO, spre deosebire de acum, când NATO manifestă totuși o oarecare reținere, atunci, crede Mercouris,„pentru Rusia are și mai puțin sens să oprească războiul și să accepte acest plan”.

Și analistul conchide: Rusia se confruntă acum cu un „adversar slăbit”, lucru preferabil situației de a se confrunta în viitor cu un  „adversar întărit”.

Sunt prea proaspete în amintirea rușilor declarațiile de o prostie și un cinism monumentale ale lui Merkel, Hollande și Zelenski, care au recunoscut că Acordurile de la Minsk nu au avut ca scop real Pacea, ci doar pregătirea Ucrainei pentru un mare război cu Rusia.

Acum, Moscova suflă și în iaurt.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • kostas.ro1608 27.02.2023 14:54
    Faptele dezvaluie adevarul, nu vorbele. Pina una alta marea ofensiva ruseasca, cu mii de tancuri, avioane si 300-400k de soldati nu prea exista sau lipseste cu desavarsire. Incepe dezghetul in ucraina intr-o sapt-doua si nu se mai poate inainta cu nimic, nici pe roti nici pe senilate decat pe drumuri asfaltate dar care sunt mapate de lovituri dense de artilerie. Deci acum se va astepta vara pt urmatoarea ofensiva. Mare problema pt putin. Nu ma mira ca medvedev face spume la gura si ameninta din nou europa cu lovituri nucleare. E ca o tzatza care isi pune poalele-n cap si te face albie de porci.
  • Naeh 27.02.2023 17:27
    De ce ar fi așteptat rușii să primească Ucraina arme și ajutor când ar fi putut să-i termine de la început? Pentru că rușii nu vor Ucraina, vor doar controlul. De ce să-și ia belea pe cap, să-i repare, să le poarte de grijă etc? Au luat doar culoarul terestru pentru Crimeea și gata. Au avut grijă de rușii lor din Donbass pe care i-au hăcuit ucrainenii ani la rând. Acum s-au băgat cu fundu-n poartă și nu-i mai scoate nimeni de acolo.
  • kostas.ro1608 ► Naeh 27.02.2023 21:43
    Asta este numai la nivel declarativ. Rusii isi doresc intreaga ucraina.
  • Mircea Dragan 27.02.2023 16:23
    Ucrainienii daca vor sa mai existe ca natiune trebuie sa cedeze cu acte Crimeea, Lugansk si Donbas.
  • Orizont 27.02.2023 18:51
    Pe partea Moldovei se framanta dracii cu HIMARS-uri si mecanizate si incep sa fie trimise ordine de prezentare la centrul militar Vaslui ! Cum de apar astfel de stiri pe o sursa din SUA si nu auzim nimic pe oficioase ?

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/romania-prepares-for-war-tanks-himars-on-the-streets
Ultima oră

11:29

Premierul slovac: Aderarea Ucrainei la NATO ar duce la Al Treilea Război Mondial

10:54

Directorul serviciilor de informații militare ucrainene anunță că urmează lovituri pe teritoriul Rusiei: ”Scopul este să arătăm că Putin nu-și poate proteja populația”

09:17

Iohannis: „Trebuie să urgentăm ajutorul militar pentru Ucraina”

09:04

Turcia îl acuză pe Netanyahu că ”trage regiunea în război pentru a rămâne la putere”

08:43

Netanyahu, după întâlnirea cu miniștrii de externe ai Germaniei și Marii Britanii: ”Israelul va lua propriile decizii. Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra”

08:24

Biden o dă din nou în bară: ”Unchiul meu a fost mâncat de canibali” - VIDEO

23:39

Campioana – O elevă din Brăila s-a calificat la cea mai mare competiție de robotică din lume, FIRST Tech Challenge, din SUA

22:20

Creșteri semnificative ale ratelor mortalității cauzate de cancer după vaccinarea ARNm Covid – nou studiu al cercetătorilor japonezi, prezentat și comentat de dr. John Campbell, într-un dialog cu reputatul oncolog Angus Dalgleish - VIDEO

22:00

O LECȚIE DE PATRIOTISM! Încă un profesor le scrie colegilor săi care l-au prigonit pentru Basarabia pe elevul Vlad Țăranu de la Colegiul ”George Barițiu” Baia Mare

21:10

CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

20:27

Atacul cu cuțitul de la Sydney: Episcopul Mar Mari Emmanuel a scăpat cu viață ca prin minune - Atacatorul și-a tăiat singur degetele

19:05

În aprilie 2020, judecătorul Aurelian Murgoci critica Ministerul Justiției și CSM pentru gestionarea crizei COVID. Acum este mort, la 38 de ani. AVC

18:10

Marius Mioc: Plățile industriei farmaceutice către medicii americani: 12,1 miliarde dolari către 826313 medici, în 9 ani și jumătate

17:18

Lansarea aplicației PATRIMONIUM, un proiect de promovare a valorilor românești

16:55

Ceaușescu era boier: Germania trebuie să interzică total circulația rutieră în weekend