Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

De Luminița Arhire  /  

Foto: Facebook, Luminița Arhire

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Măi să fie... de la o vreme încoace constat că e mare deranj deoarece, în loc să fie oi pașnice, disciplinate, care să înghită fără comentarii orice furaj jurnalistic de laborator, cetățenii României au devenit niște oi inteligente care se uită cu mai multă grijă la ceea ce li se oferă la masa de prânz și, dacă nu li se pare în regulă, se mută pe altă pășune. În această situație, observ o mobilizare „fără precedent” (ca să-l citesc pe marele ziarist, specialist și analist militar Radu Tudor) ca să fie combătute „narativele toxice” și consecințele lor extreme, „narative toxice” însemnând, în traducere, faptul că populația a început nu numai să se îndoiască de meniul oficial, ci chiar si-a permis să se gândească liber la altă listă de bucate, mai acceptabile! 

Cum trezirea din moțăială a unei populații este pentru orice supra-birocrație o surpriză nedorită, reacția oficială nu a întârziat să apară... E suficient să spun că nu a existat, până la evenimentul COVID&SLAVA, o astfel de înghesuială de site-uri, conferințe, emisiuni, Lucieni Mândruți și Constantini Ilași care să combată fenomenul așa-ziselor „fake-news-uri”. E o înghesuială acolo, de zici că se dau tigăi gratis la supermarket! 

S-au făcut liste cu ăia indezirabili... s-au nominalizat site-urile  pe care ar fi bine ca poporul să le evite, ni s-a spus pe larg, cu o superioritate plină de îngăduință, ce anume ar trebui să credem fără să cercetăm, s-au interzis publicații, s-au amendat posturi de televiziune, adică... ei s-au străduit! Bănuiesc însă că nu s-au străduit destul din moment ce rezultatul strădaniei a fost aproape nul: entuziasmul euroatlantic a scăzut dramatic în sondaje, încrederea în instituțiile europene s-a prăbușit, atașamentul pentru Unchiul-Licurici Sam s-a prefăcut într-o privire chiorâș-chiondorâș la șlitul ăluia, veșnic deschis, deoarece, după cum ne aducem aminte, Băsescu Petrov i-a promis niște delicii erotice care să depășească limita mandatelor sale, în timp ce poporul nu numai că nu dorește să „presteze”, dar chiar a început să scrie pe garduri „BRE, LICURICIULE, HAI, TRAGE FERMOARUL, C-AI ÎNTRECUT MĂSURA!!!”. 

În timpul pandemiei, cetățenii au fost reticenți... și cu cât le spunea premierul Cîțu, într-o limbă fără vocale, să se înțepe că pe urmă vor putea beneficia de sorbitul cafelei la barul din colț, cu-atât și-au făcut ei cafeaua la ibric și au băut-o  acasă, neinjectați... Apoi  au avut și tupeul să ceară socoteală pentru sumele fără-număr, fără-număr plătite pentru așa-zisele doze de „imunizare”.

Așa că acum observ o oarecare șifonare... și-un bosumflat „de ce nu credeți, măi români, ce vă spunem noi?”

Bunăoară, G4 MEDIA, o platformă profund independentă, după cum știți,  a trebuit să se mobilizeze exemplar și să facă o conferință, pe 20 martie 2023... Lucrările conferinței au fost moderate de Cătălin Gomboș de la Radio România Actualități...  adică de către domnul din fotografie, cel cu coada-de-cal nu la spate, ci în față, după cum puteți observa... Conferința s-a numit: „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm. Principalele teme anti-europene”. La conferința au participat: E.S. Doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Patrick Leusch, Head of European Affairs, Deutsche Welle; Marius Pieleanu, sociolog; Bogdan Oprea, profesor, Facultatea de Jurnalism, Universitatea din București; Radu Burnete, director executiv, organizația Concordia și, bineînțeles, Dan Tăpălagă, jurnalist, G4Media.

Eu nu știu dacă a fost chiar captivant, că n-am rezistat decât la prima parte a conferinței în care doamna doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, ne-a zis că să fie bine, ca să nu fie rău... adică: „Situațiile fără precedent cer măsuri fără precedent. UE a început să ia măsuri, însă încă suntem departe de eficiența necesară. Măsurile UE vizează 3 planuri: comunicarea strategică, reglementarea online și acțiunea coordonată.”... „...Încercăm să adaptăm acțiunile la specificul românesc -activități de combatere și de educare.”... „Dorim un conținut mai sigur. Copiii noștri sunt expuși la un conținut dramatic și noi deseori suntem expuși la produse, servicii îndoielnice.”... „ACTUL SERVICIILOR DIGITALE va trebui implementat de statele naționale. Instituțiile care sunt cu lupa pe dezinformare. Ele trebuie sprijinite și consolidate.”

Mie, din toate cele, mi-a țiuit în urechi sintagma „ACTUL SERVICIILOR DIGITALE”... Dacă nu știți, despre asta e vorba: o reglementare care pe lângă niște pansamente generale care par a se strădui să-l ferească pe consumator de reclame înșelătoare și de alte chestii similare, are și-un mic PARAGRAF DE CRIZĂ, care sună așa: 

„Mecanismul de criză: În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al consecințelor deosebite în ceea ce privește manipularea informațiilor online, a fost adăugat un nou articol care instituie un mecanism de răspuns în situații de criză. Acest mecanism va fi activat de Comisie la recomandarea Comitetului coordonatorilor naționali ai serviciilor digitale. Aceasta va permite analizarea impactului activităților VLOP și VLOSE asupra crizei în cauză și va permite luarea de decizii cu privire la măsurile proporționale și eficace care trebuie puse în aplicare pentru respectarea drepturilor fundamentale.”

Aha-ha! Deci, când va analiza Comisia vieții IMPACTUL ia să vedeți ce MĂSURI PROPORȚIONALE va lua! Mi se pare mie sau PARAGRAFUL DE CRIZĂ descrie, după câtă literatură cunosc eu, cea mai curată CENZURĂ?!!! Oricum, peste toate, mare îngrijorare, mare, că oaia românească, atât de supusă până acum, și-a cam pierdut încrederea în mamaie Uniunea Europeană... 

„România a plecat prin 2015 de la o atitudine foarte entuziastă pro-europeană față de majoritatea europeană. Lucrurile s-au rupt în timpul pandemiei. Media europeană arată o creștere a încrederii în UE, în timp ce în România ea se prăbușește. Și ajungem astăzi la o diferență de circa 16%, foarte, foarte îngrijorătoare care nu e o fotografie, ci este o tendință.” (extras din intervenția lui  Dan Tăpălagă)

Păi, cum așa? Cine-s vinovații? Ne zice tot domnul analist Dan Tăpălagă:  

„Unul dintre răspunsuri îl găsim în sondajul Avangarde, și anume vaccinul. Discursul anti-vaccin a prins foarte bine în România și pe acest fond discursul anti-UE. Dacă avem acest tablou relativ simplu, evident întrebarea e: ce se poate face? Una dintre cauze sunt campaniile orchestrate la care participă o bună parte din societate: PARTIDE, MEDIA, UNII SPECIALIȘTI. Sunt mulți care ar trebui să se simtă vinovați pentru că a fost nu doar un discurs împotriva sănătății publice, ci și împotriva societății democratice. Gloanțele cu care au tras ei au lăsat mai multe cadavre.”

Deci, nu politicile pe-din-dos, cu cozile împletite pe sub scaune, ale Uniunii Europene și ale marilor firme PHARMA, care s-au umplut, în mod cinic, de bani ca vulpea de purici, ci, ca întotdeauna, CEILALȚI sunt de vină, cei care, ce obrăznicie, au băgat de seamă golănia!!!

P.S. Domnul Marius Pieleanu a făcut, ca de obicei, un sondaj de opinie... Acum, și cu sondajele astea... e ca la cofetărie: vrei prăjitură parfumată? bagi vanilie, coajă de lămâie, cocos, rom - îți iese prăjitura ca un deliciu aromat... Dar dacă nu bagi nimic, iese o pâine dulce și-atât, care nu-ți spune nimic...  Așadar, dacă domnul Pieleanu întreabă în sondaj: „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne OBLIGĂ să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, va primi  33% răspunsuri neparfumate cum că aceasta este realitatea și 50% răspunsuri la fel de inodore că este un instrument de propagandă împotriva UE... Dar ia să fi întrebat dânsul dacă Uniunea Europeană NE PREGĂTEȘTE, subtil, pentru experimentul cu lăcusta, și să vezi minune cum  80% dintre intervievați ar fi răspuns cu un DA!!! parfumat cu de toate! Căci sondajele împotriva manipulării ticluite de maestrul Pieleanu au și ele, nu-i așa? o cantitate apreciabilă de manipulare!

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
VideoNews

ULTIMELE ZILE - FINAL DAYS - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Arafat judecat pentru cei legați de pat - Remember Plandemia. Dr. Geanina Hagimă despre vaccinare și Marea Resetare - Exclusiv ActiveNews

Olivia Steer și Florin Chilian despre ActiveNews și Libertatea Presei:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • claudiu mincu 22.03.2023 19:21
  Nu mi se pare ca oile pasnice s-au transformat in lupi fiorosi. Ca nu le mai place fanul pe care li-l arunca ciobanul in iesle, da nu le mai place dar inca susotesc intre ele ca a aparut iarba frageda si ele mananca tot iarba uscata.
  Cand or sari peste staul si vor bate la usa ciobanului sa-i ceara socoteala, atunci putem zice ca nu-si mai accepta conditia de oi pe care le mana de la spate cainii de stana si vor alege ele berbecul care sa le conduca pe pajistile cele mai hranitoare. Pana atunci trebuie sa scape de haita de lupi bruxellezi care urla la lupii pricajiti de la Bucuresti si acestia sperie in continuare oitele mioritice.
 • Adryan 22.03.2023 20:43
  Explicația e simplă: Mulți dintre ăștia cărora noi le zicem ziariști sunt de fapt agenți secreți detașați în presă. Radu Tudor e doar vârful aisbergului.
  Există pe youtube o filmare de prin anii 70 în care reprezentanții CIA sunt interogați în congresul american și sunt nevoiți să recunoască că da, au oameni detașați în presă. Bănuiesc că nu-și închipuie nimeni că de-atuncea, gata, s-au făcut băieți de treabă. E de presupus că din contră, s-au perfecționat iar lucrurile au evoluat. Cenzura crasă declanșată odată cu Covidul arată că companiile BigTech erau și sunt înțesate de agenți.
  Iar România, ca partener de nădejde al Unchiului Sam (a se citi "slugă ascultătoare") nu face decât ce a-nvățat de la acesta, adică ce face și el.

  PS Legat de cenzură dar la un nivel superior (în sensul că nu numai ți se interzice să vorbești de unele lucruri, ci dacă vorbești ești obligat să vorbești într-un anumit fel):
  Victor Ciutacu a fost sancționat de CNA pentru că nu a invitat un reprezentant LGBT când a vorbit de subiectul înlocuirii cuvintelor mamă și tată cu părinte 1 și părinte 2.
  https://www.national.ro/news/victor-ciutacu-sanctionat-de-cna-jurnalistul-a-rabufnit-in-direct-la-tv-video-790978.html
  În special aceste două instituții, CNA și CNCD, sunt responsabile cu așa ceva.
 • IC XC NI KA 22.03.2023 23:44
  Vă rog să observați că potrivit PARAGRAFULUI DE CRIZĂ avem așa: “..analizarea impactului activităților VLOP și VLOSE asupra crizei în cauză ..va permite luarea de decizii cu privire la măsurile proporționale și eficace care trebuie puse în aplicare pentru respectarea drepturilor fundamentale.” Deci, e pentru RESPECTATEA DR. FUNDAMENTALE! Nu oricum!

  Deci, când va analiza Comisia vieții IMPACTUL ..MĂSURILE PROPORȚIONALE ce se vor lua, recte curata CENZURĂ, e numai și numai pentru RESPECTATEA DREPTURILOR FUNDAMENTALE! Care mai exact?!
Ultima oră

13:24

Sindicatele din Educație, din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București

12:38

"Cinci milioane de dolari pentru un Biden, cinci milioane de dolari pentru celălalt Biden". Presa din SUA confirmă implicarea președintelui într-o schemă de mită

11:58

Rușii au distrus primul tanc german Leopard 2 (VIDEO)

11:45

Sfidarea continuă! Arhitectul maghiar care a proiectat reabilitarea străzii Kogălniceanu din Cluj NU a ținut cont de solicitarea primăriei ca grupul statuar Școala Ardeleană să fie amplasat pe soclu

10:44

Zoe Dantes: În numele Fiului!

09:41

Alianța Familiilor din România: Solicităm voluntari pentru Luna Identității Creștine

09:29

Iulian Capsali: TREI PROBLEME ȘI CÂTEVA IDEI

09:21

Mihai Tîrnoveanu: Sâmbătă 10 iunie și vineri 16 iunie, pomenirea Părintelui Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă!

08:47

Pușcării pentru copii! Au apărut sistemele de recunoaștere facială, la o școală din Capitală

23:30

8 iunie 1967: Trecerea la Domnul a Otiliei Cazimir, poeta care a încântat generații întregi de copii. O furnică duce-n spate Un grăunte jumătate...

22:17

Banca Reglementelor Internaționale va folosi IA pentru a monitoriza tranzacțiile bancare globale - Instaurarea unei societăți fără numerar

21:25

OMS plănuiește „simularea” unei noi pandemii

20:35

Bijuteria românilor bucovineni din Boianul canadian, Biserica Maicii Domnului, distrusă de un incendiu. FOTO / VIDEO și cu Biserica originară din Boianul românesc din nordul Bucovinei pomenit de Eminescu în Doină

19:48

Adrian Pintea: În șa, drept, imposibil de uitat

19:18

Zice lumea: Marea contra-ofensivă a Ucrainei a început