Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

De Luminița Arhire  /  

Foto: Facebook, Luminița Arhire

Foto: Facebook, Luminița Arhire

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Măi să fie... de la o vreme încoace constat că e mare deranj deoarece, în loc să fie oi pașnice, disciplinate, care să înghită fără comentarii orice furaj jurnalistic de laborator, cetățenii României au devenit niște oi inteligente care se uită cu mai multă grijă la ceea ce li se oferă la masa de prânz și, dacă nu li se pare în regulă, se mută pe altă pășune. În această situație, observ o mobilizare „fără precedent” (ca să-l citesc pe marele ziarist, specialist și analist militar Radu Tudor) ca să fie combătute „narativele toxice” și consecințele lor extreme, „narative toxice” însemnând, în traducere, faptul că populația a început nu numai să se îndoiască de meniul oficial, ci chiar si-a permis să se gândească liber la altă listă de bucate, mai acceptabile! 

Cum trezirea din moțăială a unei populații este pentru orice supra-birocrație o surpriză nedorită, reacția oficială nu a întârziat să apară... E suficient să spun că nu a existat, până la evenimentul COVID&SLAVA, o astfel de înghesuială de site-uri, conferințe, emisiuni, Lucieni Mândruți și Constantini Ilași care să combată fenomenul așa-ziselor „fake-news-uri”. E o înghesuială acolo, de zici că se dau tigăi gratis la supermarket! 

S-au făcut liste cu ăia indezirabili... s-au nominalizat site-urile  pe care ar fi bine ca poporul să le evite, ni s-a spus pe larg, cu o superioritate plină de îngăduință, ce anume ar trebui să credem fără să cercetăm, s-au interzis publicații, s-au amendat posturi de televiziune, adică... ei s-au străduit! Bănuiesc însă că nu s-au străduit destul din moment ce rezultatul strădaniei a fost aproape nul: entuziasmul euroatlantic a scăzut dramatic în sondaje, încrederea în instituțiile europene s-a prăbușit, atașamentul pentru Unchiul-Licurici Sam s-a prefăcut într-o privire chiorâș-chiondorâș la șlitul ăluia, veșnic deschis, deoarece, după cum ne aducem aminte, Băsescu Petrov i-a promis niște delicii erotice care să depășească limita mandatelor sale, în timp ce poporul nu numai că nu dorește să „presteze”, dar chiar a început să scrie pe garduri „BRE, LICURICIULE, HAI, TRAGE FERMOARUL, C-AI ÎNTRECUT MĂSURA!!!”. 

În timpul pandemiei, cetățenii au fost reticenți... și cu cât le spunea premierul Cîțu, într-o limbă fără vocale, să se înțepe că pe urmă vor putea beneficia de sorbitul cafelei la barul din colț, cu-atât și-au făcut ei cafeaua la ibric și au băut-o  acasă, neinjectați... Apoi  au avut și tupeul să ceară socoteală pentru sumele fără-număr, fără-număr plătite pentru așa-zisele doze de „imunizare”.

Așa că acum observ o oarecare șifonare... și-un bosumflat „de ce nu credeți, măi români, ce vă spunem noi?”

Bunăoară, G4 MEDIA, o platformă profund independentă, după cum știți,  a trebuit să se mobilizeze exemplar și să facă o conferință, pe 20 martie 2023... Lucrările conferinței au fost moderate de Cătălin Gomboș de la Radio România Actualități...  adică de către domnul din fotografie, cel cu coada-de-cal nu la spate, ci în față, după cum puteți observa... Conferința s-a numit: „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm. Principalele teme anti-europene”. La conferința au participat: E.S. Doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Patrick Leusch, Head of European Affairs, Deutsche Welle; Marius Pieleanu, sociolog; Bogdan Oprea, profesor, Facultatea de Jurnalism, Universitatea din București; Radu Burnete, director executiv, organizația Concordia și, bineînțeles, Dan Tăpălagă, jurnalist, G4Media.

Eu nu știu dacă a fost chiar captivant, că n-am rezistat decât la prima parte a conferinței în care doamna doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, ne-a zis că să fie bine, ca să nu fie rău... adică: „Situațiile fără precedent cer măsuri fără precedent. UE a început să ia măsuri, însă încă suntem departe de eficiența necesară. Măsurile UE vizează 3 planuri: comunicarea strategică, reglementarea online și acțiunea coordonată.”... „...Încercăm să adaptăm acțiunile la specificul românesc -activități de combatere și de educare.”... „Dorim un conținut mai sigur. Copiii noștri sunt expuși la un conținut dramatic și noi deseori suntem expuși la produse, servicii îndoielnice.”... „ACTUL SERVICIILOR DIGITALE va trebui implementat de statele naționale. Instituțiile care sunt cu lupa pe dezinformare. Ele trebuie sprijinite și consolidate.”

Mie, din toate cele, mi-a țiuit în urechi sintagma „ACTUL SERVICIILOR DIGITALE”... Dacă nu știți, despre asta e vorba: o reglementare care pe lângă niște pansamente generale care par a se strădui să-l ferească pe consumator de reclame înșelătoare și de alte chestii similare, are și-un mic PARAGRAF DE CRIZĂ, care sună așa: 

„Mecanismul de criză: În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al consecințelor deosebite în ceea ce privește manipularea informațiilor online, a fost adăugat un nou articol care instituie un mecanism de răspuns în situații de criză. Acest mecanism va fi activat de Comisie la recomandarea Comitetului coordonatorilor naționali ai serviciilor digitale. Aceasta va permite analizarea impactului activităților VLOP și VLOSE asupra crizei în cauză și va permite luarea de decizii cu privire la măsurile proporționale și eficace care trebuie puse în aplicare pentru respectarea drepturilor fundamentale.”

Aha-ha! Deci, când va analiza Comisia vieții IMPACTUL ia să vedeți ce MĂSURI PROPORȚIONALE va lua! Mi se pare mie sau PARAGRAFUL DE CRIZĂ descrie, după câtă literatură cunosc eu, cea mai curată CENZURĂ?!!! Oricum, peste toate, mare îngrijorare, mare, că oaia românească, atât de supusă până acum, și-a cam pierdut încrederea în mamaie Uniunea Europeană... 

„România a plecat prin 2015 de la o atitudine foarte entuziastă pro-europeană față de majoritatea europeană. Lucrurile s-au rupt în timpul pandemiei. Media europeană arată o creștere a încrederii în UE, în timp ce în România ea se prăbușește. Și ajungem astăzi la o diferență de circa 16%, foarte, foarte îngrijorătoare care nu e o fotografie, ci este o tendință.” (extras din intervenția lui  Dan Tăpălagă)

Păi, cum așa? Cine-s vinovații? Ne zice tot domnul analist Dan Tăpălagă:  

„Unul dintre răspunsuri îl găsim în sondajul Avangarde, și anume vaccinul. Discursul anti-vaccin a prins foarte bine în România și pe acest fond discursul anti-UE. Dacă avem acest tablou relativ simplu, evident întrebarea e: ce se poate face? Una dintre cauze sunt campaniile orchestrate la care participă o bună parte din societate: PARTIDE, MEDIA, UNII SPECIALIȘTI. Sunt mulți care ar trebui să se simtă vinovați pentru că a fost nu doar un discurs împotriva sănătății publice, ci și împotriva societății democratice. Gloanțele cu care au tras ei au lăsat mai multe cadavre.”

Deci, nu politicile pe-din-dos, cu cozile împletite pe sub scaune, ale Uniunii Europene și ale marilor firme PHARMA, care s-au umplut, în mod cinic, de bani ca vulpea de purici, ci, ca întotdeauna, CEILALȚI sunt de vină, cei care, ce obrăznicie, au băgat de seamă golănia!!!

P.S. Domnul Marius Pieleanu a făcut, ca de obicei, un sondaj de opinie... Acum, și cu sondajele astea... e ca la cofetărie: vrei prăjitură parfumată? bagi vanilie, coajă de lămâie, cocos, rom - îți iese prăjitura ca un deliciu aromat... Dar dacă nu bagi nimic, iese o pâine dulce și-atât, care nu-ți spune nimic...  Așadar, dacă domnul Pieleanu întreabă în sondaj: „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne OBLIGĂ să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, va primi  33% răspunsuri neparfumate cum că aceasta este realitatea și 50% răspunsuri la fel de inodore că este un instrument de propagandă împotriva UE... Dar ia să fi întrebat dânsul dacă Uniunea Europeană NE PREGĂTEȘTE, subtil, pentru experimentul cu lăcusta, și să vezi minune cum  80% dintre intervievați ar fi răspuns cu un DA!!! parfumat cu de toate! Căci sondajele împotriva manipulării ticluite de maestrul Pieleanu au și ele, nu-i așa? o cantitate apreciabilă de manipulare!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • claudiu mincu 22.03.2023 19:21
  Nu mi se pare ca oile pasnice s-au transformat in lupi fiorosi. Ca nu le mai place fanul pe care li-l arunca ciobanul in iesle, da nu le mai place dar inca susotesc intre ele ca a aparut iarba frageda si ele mananca tot iarba uscata.
  Cand or sari peste staul si vor bate la usa ciobanului sa-i ceara socoteala, atunci putem zice ca nu-si mai accepta conditia de oi pe care le mana de la spate cainii de stana si vor alege ele berbecul care sa le conduca pe pajistile cele mai hranitoare. Pana atunci trebuie sa scape de haita de lupi bruxellezi care urla la lupii pricajiti de la Bucuresti si acestia sperie in continuare oitele mioritice.
 • Adryan 22.03.2023 20:43
  Explicația e simplă: Mulți dintre ăștia cărora noi le zicem ziariști sunt de fapt agenți secreți detașați în presă. Radu Tudor e doar vârful aisbergului.
  Există pe youtube o filmare de prin anii 70 în care reprezentanții CIA sunt interogați în congresul american și sunt nevoiți să recunoască că da, au oameni detașați în presă. Bănuiesc că nu-și închipuie nimeni că de-atuncea, gata, s-au făcut băieți de treabă. E de presupus că din contră, s-au perfecționat iar lucrurile au evoluat. Cenzura crasă declanșată odată cu Covidul arată că companiile BigTech erau și sunt înțesate de agenți.
  Iar România, ca partener de nădejde al Unchiului Sam (a se citi "slugă ascultătoare") nu face decât ce a-nvățat de la acesta, adică ce face și el.

  PS Legat de cenzură dar la un nivel superior (în sensul că nu numai ți se interzice să vorbești de unele lucruri, ci dacă vorbești ești obligat să vorbești într-un anumit fel):
  Victor Ciutacu a fost sancționat de CNA pentru că nu a invitat un reprezentant LGBT când a vorbit de subiectul înlocuirii cuvintelor mamă și tată cu părinte 1 și părinte 2.
  https://www.national.ro/news/victor-ciutacu-sanctionat-de-cna-jurnalistul-a-rabufnit-in-direct-la-tv-video-790978.html
  În special aceste două instituții, CNA și CNCD, sunt responsabile cu așa ceva.
 • IC XC NI KA 22.03.2023 23:44
  Vă rog să observați că potrivit PARAGRAFULUI DE CRIZĂ avem așa: “..analizarea impactului activităților VLOP și VLOSE asupra crizei în cauză ..va permite luarea de decizii cu privire la măsurile proporționale și eficace care trebuie puse în aplicare pentru respectarea drepturilor fundamentale.” Deci, e pentru RESPECTATEA DR. FUNDAMENTALE! Nu oricum!

  Deci, când va analiza Comisia vieții IMPACTUL ..MĂSURILE PROPORȚIONALE ce se vor lua, recte curata CENZURĂ, e numai și numai pentru RESPECTATEA DREPTURILOR FUNDAMENTALE! Care mai exact?!
 1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

 2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

 3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

 4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

 5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

 6. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

 7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

 8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

 9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

 10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal