Luminița Arhire: Cu Cărtărescu DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

De Luminița Arhire  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


MOTTO: „Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de VESTIGII și RUINE din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e MOARTEA PASIUNII, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte.” (Mircea Cărtărescu, PRESSHUB. ro, 2 ianuarie 2023)
................................................................................... 
Citind eu acestea, m-am gândit ce s-ar fi putut alege de un copil dintre-aceia intoxicați cu „vestigii și ruine”, care, ca să zic așa, a trecut prin „moartea pasiunii” în anii 70, adică în mult prea hulita perioadă socialistă. Căci, nu mă îndoiesc de asta, tot „vestigii și ruine” se predau și pe-atunci.
 
Zic, cu un asemenea bagaj de lecturi inutile, ar fi imposibil ca un astfel de elev să ajungă vreodată un scriitor candidat perpetuu la Premiul Nobel pentru Literatură... 

Deoarece, din câte îmi amintesc, nici pe-atunci nu se-nghesuiau în cărțile de literatură „autorii vii” ai vremii. 
„Toată lumea spune asta de decenii întregi, și totuși nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu AUTORI PRĂFUIȚI, cu texte alese parcă pentru NULITATEA LOR. Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri.” (Mircea Cărtărescu, PRESSHUB. ro, 2 ianuarie 2023)

Dar hai să vedem care anume sunt autorii „prăfuiți”... luăm, de exemplu, lista autorilor propuși spre studiu pentru Bacalaureatul din anul de grație 2022. Pe EBCALAUREAT. ro se lăfăie „prăfuiții” Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu... În schimb, au fost scoși „ultraprăfuiții” Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Titu Maiorescu, Marin Sorescu, asta ca să nu mai chinuim copiii cu textele reprobabile ale acestora, alese special pentru „nulitatea lor”. 

Unele opere (extrase din programa pentru bacalaureat) ale autorilor rămași pe listă, nule și acelea, bineînțeles, ca și ale celor „periați”, dar orișicât... mai digerabile, sunt: „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi... „Harap Alb” de Ion Creangă... „Moara cu noroc” de Ioan Slavici... „Luceafărul”... „Glossă” ... „Floare albastră” de Mihai Eminescu... „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale... „Plumb” de George Bacovia... „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi... „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga... „Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu... etc. „Alese parcă anume pentru NULITATEA LOR”, exact cum zice Mircea... 

Și nici bine n-a spus Cărtărescu ce crede dânsul despre literatura română predată în școală că hop! și „marele admirat” de către Baconshi, recte Andrei Caramitru se aruncă și el pe FACEBOOK să facă ordine în literatura română: 

„Cărtărescu spune ca se studiază literatura doar prin ruine ale unor texte vechi necitibile acum. Are dreptate. Eu am o mare problema cu un scriitor care îi căpiază pe toti elevii : Sadoveanu. 

Problema e așa:

- a fost o mizerie comunista, un lingău de ultima speță. A patronat imund distrugerea culturii românești - pe mulți bani, lângă staliniști - în perioada când toti marii oameni de cultura au fost aruncați in pușcării si la canal. Un jeg absolut de om

- a fost promovat exclusiv de comuniștii analfabeți, ridicat la rang de mare scriitor tocmai pentru ca a fost printre puținii autori care au fost in halul asta de staliniști trădători si lingăi. Asta e singurul motiv

- cărțile lui sunt o mizerie. Nu pot fi citite de nimeni, nici dacă esti masochist. Groaznice. Când si unde si de către cine a fost stabilit ca e mare scriitor - e vreun critic literar din străinătate, oricine, care sa ii recunoască calitatea asta? Are vreo carte tradusă in orice alta limba? Îl citește sau l-a citit cineva in afara programei obligatorii? Deci cum dzeu e posibil ca la aproape 35 de ani de la revoluție sa terorizam copiii cu maculatura ăstuia? Ar trebui scos din toată programa, nu are ce cauta nicăieri. Mizerie.” (Andrei Caramitru, 9 ianuarie 2023,  am păstrat integral ortografia și punctuația textului original)

Pe pagina lui de FACEBOOK și Iulian Bulai ține să puncteze că biata cultură română este o cenușăreasă a actualei guvernări și că: 

„...la Istanbul se va ocupa de cultură designerița Vioricăi Dăncilă.” (Iulian Bulai, 15 ianuarie 2023)

O DESIGNERIȚĂ de-a Veoricăi... șefă peste cultura română, taman la Istanbul? Nu să poate! Citind eu aceasta chiar de „Ziua Culturii Naționale” am fost oripilată, dar nu suficient de oripilată ca să nu-i dau indignatului o veste și mai cutremurătoare:

Iulian, dragă, dar știi tu oare că „șefu’ la Cultură de la Camera lu’ Deputații” din România e o statuie vie împletitoare de baloane, care scrie pe FACEBOOK cam așa: „A câștigat liberalismul și UE” (sunt, dragă, că este mai multe, n.n.)... „Românii alături de POPOUL (!!!, n.n.) ucrainean!”... „S-ar da DE-O PARTE din fruntea CJ Neamț” („deoparte” a vrut să scrie, dar n-a ieșit, zău...n.n.)... „NIȘTE rute culturale în care Moldova apare la notele de subsol E o minciună”... „puterea DE-ȘI EXTINDE un muzeu”, etc.?  Și care crede că s-ar fi tras de șireturi cu Mihai Eminescu, dacă acela i-ar fi fost contemporan și l-ar fi tutuit, că de! oameni de cultură sunt amândoi? Și care-și imaginează că Mihai, prietenul său, s-ar fi înscris în USR și „ar fi semnat pentru Fără penali în funcții publice”... „ar fi eliminat pensiile speciale”... „ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine”... „ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena”... „ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA.”?

Ei bine, mie abia asta mi se pare cu adevărat, și nu de ieri de azi, o lovitură de grație dată culturii române!
.....................................................................................................................
P.S. Exemplele de gramatică și ortografie marca Bulai le-am luat din „insectarul”  domnului Liviu Pleșoianu- un răutăcios, desigur...
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Conferință în direct Familia Ortodoxă: CE ESTE BĂRBATUL DE AZI

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Tic 15.01.2023 20:18
  Caramitru asta are probleme cu fierea! Numai asa se explica starea lui perpetua de indignat, de apucat, de tensionat psihic! Doar ca boala asta duce la cronicizare, apoi apar"pietrele"la fiere și alte complicații. Bietul om! Dar sa te înfurii pe un mort care a avut slăbiciuni omenești mai mici decât ale tatălui tău fata de aceleași autorități comuniste, de pe urma cărora ai trăit și trăiești bine merci, este ipocrizie crasă!
 • brian duffy 16.01.2023 07:26
  si totusi despre masonul savoveanu cam totul este adevarat, mai putin opera care nu i chiar rea, doar ca e nationala, mai greu de tradus probabil
 1. Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă audiați 15 ore la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO. ACTUALIZARE: CONTROL JUDICIAR

 2. Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

 3. EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

 4. Dar cine este Klaus Schwab, noul consort al ONU?

 5. Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

 6. Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

 7. Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

 8. Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

 9. Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

 10. Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

Ultima oră

01:00

Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

00:10

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

23:00

EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

22:32

Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

21:20

SFINȚII EROI ANTICOMUNIȘTI - PR. AMFILOHIE BRÂNZĂ ȘI MAICA STAREȚĂ JUSTINA BUJOR ÎNTR-O CONFERINȚĂ ASCOR LA BRAȘOV, VINERI, 24 MAI, ORELE 18.30

21:01

Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

20:33

Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

20:00

Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

19:20

Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

18:30

A început conferința și lansarea numărului din mai al Revistei Familia Ortodoxă, la Librăria Sophia - “Bărbatul și tatăl în epoca postidentitară”, unde sunt invitați Pr. Constantin Trăistaru și psihologul Irina Petrea-Sullivan – VIDEO LIVE

17:46

Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

17:10

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

17:07

În plin scandal privind cererea de arestare a lui Netanyahu și recunoașterea Palestinei, Israelul intră puternic și ucide zeci de palestinieni: atac dur în ultimele ore - VIDEO

15:50

NOVA TV: Atenție la afacerile UDMR în județul Harghita!

14:45

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache, blocate și azi, timp de 23 de zile. Declarația lui Valerian Stan