Luminița Arhire: AU INTRAT CU BOCANCEA ÎN VIAȚA NOASTRĂ

De Luminița Arhire  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Știți, prieteni, ei mizează pe memoria scurtă a publicului... pe apariția altor subiecte, mai exotice... pe nepăsare, pe neglijență, pe indolență... pe toate astea mizează. Fac liste, ne spun cu claritate la ce anume folosesc astfel de „instrumente” („Sî vadî lumea, sî sî fereascî”, potrivit cugetărilor lui Sorin Bocancea sau pentru „contracararea otravei propagandistice”, conform înțelepciunii lui Constantin Ilaș), le publică într-o carte unde, în absența eratei, se va păstra abjecția tipărită, sub egida Institutului European, cu precizarea (benignă, de obicei, dar foarte tare, zic, în acest caz!) de pe reversul primei pagini:

„Reproducerea (parțială sau totală) a prezentei cărți, fără acordul Editurii, constituie infracțiune și se pedepsește în conformitate cu Legea nr.8/1996.”

 Zău? Cu alte cuvinte, voi, băieți, puteți folosi, în mod denigrator, numele meu și pe-al altora într-o carte, fără să vă faceți griji, puteți mânji numele lui Constantin Gheorghe, peste trupul căruia pământul încă nu s-a lăsat destul, îngreunat de ploi și de zăpadă și care, de-acolo unde este -ce confortabil pentru voi!- nu vă mai poate cere socoteală, și asta fără să catadicsiți să aruncați măcar o prăpădită de scuză pentru porcăria tipărită, dar noi nu avem voie să REPRODUCEM din textul unde suntem „vedete” și „vectori”?!!! Păi, cum așa ceva? 
 
Totuși, e un oarecare deranj, cred, în înalta sferă a ideilor Universității ieșene „Petre Andrei”. Căci, timid, văd că se conturează o tactică de apărare... Domnul Bocancea, coordonatorul și, de fapt, vinovatul că „s-a aflat” deoarece, fără să se laude dânsul cu producția proprie, era foarte posibil ca „vectorii propagandei ruse” să nu aibă habar până astăzi cât de „vectori” sunt, a înlocuit postarea de pe pagina lui Constantin Ilaș, ilustrată cu fotografia celor două liste de propagandiști ai ideilor Kremlinului, cu trimiterea la un articol apărut în SUNMEDIA.ro, pe data de 30 ianuarie 2023. Articolul se numește PRESA CA PROPAGANDĂ și, publicat chiar a doua zi de la izbucnirea scandalului, dorește să fie, cred, un mod de a justifica „frumos, elegant, cât de cât” publicarea listelor cu așa-zișii „vectori”-fruntași ai propagandei ruse în cartea RĂZBOIUL DIN UCRAINA -UN CONFLICT REGIONAL CU EFECTE GLOBALE, lucrare pe care atât de grijuliul domn Bocancea a coordonat-o. Pentru că multă lume aflată pe listele acelea ar cam vrea să-l tragă în fața „onoratelor instanțe” pe distinsul Bocancea, dânsul a considerat că e dator să dea unele explicații pentru a-i fi de ajutor, la o adică, atunci când o fi să fie...

Să citim, așadar, explicațiile domnului Bocancea:

„Într-o discuție pe care am avut-o cu o persoană interesată de desfășurarea războiului din Ucraina, am ajuns și la componenta propagandistică a războiului, comentând hărnicia unor vectori ai propagandei rusești în țările europene. În acel context, am vorbit despre studiile publicate la noi pe această temă -atât în perioada pandemiei, cât și în cea a invadării Ucrainei-, despre faptul că cine dorește poate găsi INSTRUMENTELE CE-L POT AJUTA SĂ IDENTIFICE SISTEMUL PROPAGANDISTIC RESPECTIV. Mi-am adus aminte (haida-de! era și greu să nu-și aducă aminte, din moment ce cartea, coordonată de dânsul, abia apăruse, n.n.) de eseul lui Constantin Ilaș, am fotocopiat paginile cu numele și cu portalurile pe care EL le-a identificat ca promovând mesajele propagandistice și le-am postat pe pagina mea de  FACEBOOK, precizând că acele liste pot fi completate, cercetarea oprindu-se la luna noiembrie 2022.”

Nevinovat, nu-i așa? să ajute, cu cele mai bune gânduri, un biet  prieten să folosească instrumentele... Însă, peste mâna de ajutor pe care i-a întins-o dânsul „unui prieten”, „conspiraționistul” Liviu Mihaiu i-a tras una de-a răsunat FACEBOOK-ul. Iată:

„Hai, c-au apărut primele liste negre oficiale ale propagandei ruse făcute de cealaltă propagandă, aia oficială, de stat și de partid. Așteptăm execuțiile publice în direct la Digi TV și TVR. Dacă tu nu vezi problema listelor negre, nimic nu mai e de zis... Dacă vreți un război intern, o să-l aveți. Vorba lui Dostoievski: «Unde Dumnezeu nu există, totul e posibil»...” i-a scris Liviu Mihaiu. 

Sensibil și înfiorat de acuzațiile nemiloase dar, în același timp, deosebit de atent (aș zice că a devenit așa de atent în urma discuțiilor cu un avocat, dar cine sunt eu ca să-mi dau cu părerea?) la ceea ce dorește să ne comunice, Bocancea a răspuns:  

„Dacă tu crezi că un studiu într-o carte e listă oficială, n-ai decât. În lumea conspirațiilor și a întoarcerii oglinzii «a la russe» totul e posibil. Dragă Liviu, tu faci diferența între un studiu științific și un document oficial? Acest inventar făcut de colegul meu este pentru ca oamenii SĂ LE CITEASCĂ (ei, cum asta? parcă trebuia ca oamenii  «sî sî fereascî» a citi, din câte-mi amintesc că i-a răspuns lui Ilaș..., n.n.) producțiile în cunoștință de cauză. Atât.”
Cât de civilizat, nu-i așa? Atât de blând, atât de înțelept, deși el a suferit enorm din pricina răutății lumii: 
„Pentru că postarea lui Liviu Mihai a stârnit valuri de acuzații, de înjurături și de amenințări, am ieșit din starea relaxată din care privisem lucrurile și am început să analizez fenomenul cu atenție. Nu mai era vorba de o polemică între mine și el, cu obișnuitele ironii și luări peste picior, ci o «declarație de război». Toată vânzoleala a fost generată, așa cum spuneam, de câteva afirmații false. În primul rând, așa cum i-am și spus, acea listă nu este una «oficială». Nici Constantin Ilaș și nici eu nu am reprezentat vreodată și nu reprezentăm statul român. În al doilea rând, nu este vorba de «liste negre» – culoarea a fost dată de Liviu Mihaiu – ci de  adunarea la un loc a unor nume despre care SE SCRIE ZILNIC ÎN PRESĂ (păi, voi, băieți, vă luați după ce scriu alții sau chiar vă documentați? n.n.) că multiplică mesajele propagandei ruse. Autorul listei a lucrat «cu marfa clientului», nu a inventat conținuturile pe care acele persoane le-au produs sau distribuit, ci le-a inventariat fără să indice prin aceasta «dușmanii poporului» și fără să îndemne «scuipați aici»... În CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ trebuie să indici sursele, iar autorul eseului a făcut-o, pentru a nu fi acuzat de ficțiune prezentată ca demers științific.”
 
V-au dat lacrimile? Și mie... și mie... căci așa o încercare eroică de a acoperi cu covorul „cercetării științifice” rahatul cu moț, obraznic, tronând în mijlocul sufrageriei cuplului universitar Bocancea&Ilaș, nici n-ar fi putut să nu mă emoționeze până la lacrimi!

Dar să continuăm cu lectura din opera lui Bocancea:  

„Dacă fragmentele din textul lui Constantin Ilaș nu ar fi primit eticheta «liste negre oficiale», asezonată cu «execuțiile publice în direct» și «bătăi pe stradă», ar fi rămas între copertele unui volum lecturat de specialiști care știu să facă diferența dintre un TEXT STIINȚIFIC și unul propagandistic. Dar așa, a ajuns la un public ce nu a citit cartea. Nici Liviu Mihaiu nu cred că a citit-o, dar nici nu avea nevoie de asta pentru reușita demersului său. Mă întreb: dacă persoanele care au făcut și fac propagandă în favoarea Rusiei invadatoare consideră că sunt implicate într-o cauză dreaptă, de ce se supără când cineva le spune că fac acest lucru?”

Delicată și asta, nu-i așa? Păi, atunci, ia să vedem „demersul științific”:

1. Sunt publicate numai nume (persoane fizice sau site-uri), fără ca în dreptul lor să existe măcar UN SINGUR EXEMPLU de titlu sau fragment de text de propagandă pro-rusă sau putinistă, pe care să-l putem cerceta cu toții!

2. Așa cum recunoaște chiar autorul Ilaș, textul său „științific” se bazează pe temele dintr-un discurs al lui Putin și pe monitorizarea unei SINGURE platforme online - ActiveNews - timp de DOAR câteva zile... Și totuși... această extraordinară documentare a generat o listă cu peste 80 de nume de persoane fizice !!! și o alta cu 100 de platforme online!!! Cum a reușit domnul Ilaș să analizeze mii de materiale și să capete convingeri, în doar 10 zile, cu privire la ceea  ce-au scris, în aproape un an de la declanșarea conflictului din Ucraina, cei 80 de autori, precum și despre conținutul (actual și din trecut) al celor 100 de site-uri pe care le incriminează? Se numește aceasta, oare, „cercetare științifică”?

3. Cum a lucrat autorul eseului «cu marfa clientului» din moment ce nu a fost în stare să producă măcar O PROBĂ, oricât de fragilă, în sprijinul acuzațiilor sale?

4. Văd că domnul Bocancea se plânge că în discuția cu Liviu Mihaiu acela nu a avut argumente... Cum arată pentru domnul Bocancea un argument? Simpla înșiruire pe o pagină de carte a unor nume este un argument? 

5. Și, în fine, pare că domnul Bocancea a fost sfătuit să invoce, pe lângă „cercetarea științifică”, o anumită senzație de teamă, să ne prezinte umbra de pericol care îl amenință, să ne emoționeze... căci toate astea ajută „la proces”. 
Deși, să știți, domnul Bocancea este un bărbat curajos... în articolul PONEIUL ROZ DIN BERZUNȚI publicat tot pe SUN MEDIA. ro, pe 5 ianuarie 2023, el scria așa: 

„Cu dublă măsură au judecat și cei de la Ambasada Ucrainei. Când, în decembrie 2022, la Biblioteca Centrală Universitară din Iași, s-a adunat TOATĂ FLOAREA OTRĂVITĂ A PROPAGANDEI PUTINISTE ÎN ROMÂNIA, au tăcut -or, PROPAGANDIȘTII PUTINIȘTI NU GLUMESC, ci chiar sunt mobilizați împotriva Ucrainei pe frontul mediatic.”

A! dar mi se pare mie că viteazul domn Bocancea a omis să ne spună la ce eveniment se referă și care este numele propagandiștilor? Vă spun eu: evenimentul s-a desfășurat pe 3 decembrie 2022, s-a numit „Conferința de Est. O perspectivă suveranistă asupra viitorului României” și TOATĂ FLOAREA OTRĂVITĂ A PROPAGANDEI PUTINISTE ÎN ROMÂNIA era formată din: Dr. Vasile Astărăstoae, Dr. Hagima Geanina, Dr. Damian Baciu (video), Dr. Adrian Cacovean (mesaj), istoricul Gică Manole, Adrian Onciu, Pompiliu Diplan, Cristi Pantelimon, Tudor Avrigeanu, Andrei Dârlău, Mircea Pușcașu, Rădoi Remus, Mihai Lasca, Valeriu Gavrilovici, Radu Zlati (video), Av. Florentin Țuca, Av. Adrian Toni Neacșu, Av. Gheorghe Piperea, Iulian Capsali, Dr. Răzvan Constantinescu și alții de același calibru intelectual și uman. 

Însă vedeți, prieteni, așa se scrie istoria... când a fost să dea dânsul numele „putiniștilor”, adică să le inventarieze cu mânuța lui, bravul nostru Bocancea a zis că „mmm... mai bine să fiu prudent... las’ că le dă numele colegul Ilaș, în eseul lui... și, până la urmă, dacă iese nasol, eu zic că dăcât am coordonat, și numai un pic, pe la colțuri...”
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Vasile Pdure 05.02.2023 17:46
  Dumneavoastră sunteți " Luminița " din sufletele noastre, sunteți raza de lumina și căldură pe care ghiocelul le așteaptă. Nu pot doi nemernici să urască cât- vă- putem iubi noi. Și această iubire o veți simți când veți citi aceste rânduri, căci vă va uni cu Izvorul Iubirii care este Hristos.
 • RomandinRomania 06.02.2023 00:49
  Toți vânduți de neam și tara or sa găsească "putinisti", antivaxeri, anti, anti..... Sa ii lumineze Dumnezeu și să-și revină! Noi va suntem alături, cu sufletul și inima, sa va ajute Dumnezeu în continuare!!!! Cu Dumnezeu înainte le ducem pe toate!
 • Dumitru Lazar 06.02.2023 08:35
  Dupa ciurea , iata acum vorbim de l mihaiu-sov .
 • getul liber 06.02.2023 19:50
  Cum mama diavolului se nasc atât de mulți trădători și oameni nemernici la Iași?ar vinde-o și pe mămuca lor pentru niște arginți,niște Iude contemporane.cum mai dau ochii cu vecinii,cunoștințele, cetățenii?
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 6. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 7. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 8. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 9. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 10. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare