LIICEANU - O MINTE DERANJATĂ ROMANTIC ȘI UN STOMAC CU O MEMORIE DE ELEFANT

De Luminița Arhire  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


MOTTO: „În mintea mea, cutremurată romantic... deranjată romantic...” (Gabriel Liiceanu, 1 decembrie 2021, la RADIO EUROPA FM, în dialog cu Cătălin Striblea)
.....................................................................................................
Din când în când cineva simte nevoia, nu se știe de ce, să-l cheme pe Gabriel Liiceanu pentru a-și da cu părerea despre chestiuni asupra cărora a avut mereu opinii greșite. Bineînțeles că în locul lui, mulți oameni de bun-simț ar spune: „nu mulțumesc, deja m-am înșelat de atâtea ori încât e mai bine să nu mai deschid gura despre politică și repere morale”.
 
Dar nu și filosoful societății „civile-ntr-o-rână”,  Gabriel Liiceanu, cel care crede că și morala poate fi pusă oricând pe bancul de lucru al atelierului de tinichigerie și îndreptată pe ici-pe colo, prin părțile esențiale. N-o să-l auziți niciodată pe dânsul rostind singura frază care s-ar potrivi în fiecare situație când a dat cu oiștea-n gardul civismului și anume, un sincer și  realist: „Am fost un dobitoc!”. Nu, dânsul va îmbrăca întotdeauna goliciunea împăratului în justificări pompoase. El n-avea cum să se-nșele, fiind prea deștept pentru așa ceva,  dar lumea-i perversă, dom’le! și toți profită de mintea lui „deranjată romantic”... Iote-o mostră: 

 „Ce s-a întâmplat cu noi recent este îngrozitor de dureros pentru că... (zâmbet amar...n.n.), nu meritam, ca să zic așa, după ce-am trăit 45 de ani de atomizare totală a socității, în care nimănui nu-i mai păsa decât de el însuși, trebuia să supraviețuiască, conviețuirea noastră era bazată pe delațiune, pe minciună, pe a gândi un lucru și a spune altul, ne-am făcut pulbere, moral vorbind, și-atunci... mulți dintre noi care AM REALIZAT lucrul ăsta, DAR NU FOARTE MULȚI, că meritam să ne redresăm ca popor după aventura sinistră a comunismului, am văzut că... nu că nu se întâmplă nimic, pentru că s-a întâmplat, să știți... nu mai suntem înainte de 90, totuși trăim lucruri... faptul că avem emisiuni de acest gen, că avem o libertate de exprimare, ăsta este un câștig enorm! iar poporul... și-a făcut niște alegeri, mulți au învățat, mulți au progresat, numai că de data asta, politic vorbind, poporului nu mai ai ce să-i reproșezi... adică tot ce s-a-ntâmplat politic în ultima lună ține eminamente de liderii politici.”  (Gabriel Liiceanu, de profesie înțelept, la RADIO EUROPA FM, în dialog cu Cătălin Striblea)

Dacă Liiceanu s-a făcut pulbere din punct de vedere moral -și eu îl cred când afirmă asta- înainte de 1990, nu înseamnă însă că trebuie să generalizăm. E a nu știu câta oară când dânsul își justifică „non-combat”-ul de atunci într-un fel ce are de-a face nu numai cu deranjamentul romantic al minții sale, ci mai ales cu ipocrizia crasă a celui care a fost profitorul veșnic nesatisfăcut al oricărui sistem în care a trăit:

„Viața mea s-a-mpărțit ferm între două regimuri: cel în care , așa cum vă spuneam, gesturile eroice se făceau pe cont propriu, pentru că iradierea lor era nulă... NU-LĂ!!! Azi nu mai suntem în situația asta, e normal ca în clipa în care istoria ne-a scos călușul din gură să ne purtăm ca ființe libere... este o măgărie să mi se spună «atunci nu vorbeai când aveai călușu-n gură, și-acum ești vocal» . Știu pe unii care au jucat un rol de dizidență care vin cu acest argument odios .” (20 ianuarie 2018, discurs ținut în Piața Universității, fără niciun motiv)

Sigur, lui Liiceanu i se pare un „argument odios” faptul că unii dizidenți cu notorietate îi bat obrazul... căci, nu-i așa? ce putea el să facă? să fi zis cine știe ce și să se trezească, Doamne-ferește! cu Julien Cioloș, soldat în termen la Secu, păzindu-i reședința, precum a păzit-o pe a Doinei Cornea? Așa ceva... Păi, dacă s-ar fi răzvrătit atunci cum ar mai fi putut el să experimenteze „Extremele culinare ale vietii- frugalitatea si desfrîul” pe care  le-a trăit „...în două ocazii apropiate în timp și într-un mod perfect paradoxal: în anii ’80, cel mai sumar prînz experimentat într-o țară a opulenței (Germania), iar cea mai barocă cină, într-o țară a « mizeriei » (Romania).” 

I-auzi! Domnul Gabriel ne povestește că a savurat, în 1984, în casa directorului Institutului Max Planck din München, un prânz format din două frunze de salată, o jumătate de cartof și o feliuță de friptură de grosimea unei coli de hârtie, festin udat din belșug cu apă de la robinet. Deh! Germania! (nu vă mai pun ce elegant este să-i facă de cacao, în mod public, pe cei care l-au invitat la masă, n.n.) Întors în țară, în plină tiranie românească, același Liiceanu a dat o fugă cu prietenul său, Horia Bernea, până la Brad pentru o cină de „escapadă”... știți, era în plină „aventură sinistră a comunismului”, după cum chiar dânsul a definit-o...  Sinistră-sinistră, dar cina a arătat cam așa:

„Masa a început cu gustări: pateuri cu carne și cu brînză, buseuri cu ciuperci, platouri cu chifteluțe, rulouri de șuncă umplute cu salată de boeuf și alte platouri cu diferite soiuri de cîrnați. Toate stropite cu o palincă de pere. A venit apoi un borș de perișoare cu smîntînă. Cina amenința să ia o turnură ucigașă. Au urmat sărmaluțe în foi de ștevie, apoi căprioara la tavă cu sos de capere. Începusem să gîfîi. Trecuse de miezul nopții, cînd a apărut un uriaș tort, alb ca neaua și ornat cu felii de portocală proaspătă. După ce Bernea (...) a revenit scurt la cîrnăciorii de la începutul mesei, ne-am retras, mai corect spus ne-am tîrît, în dormitoarele noastre.” 

Citim în continuare și aflăm că micul dejun de a doua zi a respectat și el ritualul stabilit de cu seară, căci a început cu: „...„«gustările», aliniate pe căprării: rînduri de brînzeturi, rînduri de cîrnați, altele de pateuri, rînduri de dulcețuri și miere, lapte dulce și lapte bătut, iaurturi, ouă fierte și… palinci” și a continuat cu „...două perechi de «visle», crenvurști ardelenești făcuți din carne de capră.” Apoi prânz. Apoi plăcinte... 

Ziceți voi acum: dacă se dedulcea Gabriel al nostru la vreo dizidență, ar mai fi pupat el bursă Humboldt și frunză de salată ronțăită filosofic pe malul lacului Konstanz? sau dacă ar fi avut domiciliu forțat, păzit de soldat Julien Cioloș de la UM Secu, ar mai fi putut dânsul să dea o fugă până la Brad, să pape tot ce scrie, cu mare nostalgie, că a păpat?
........................................................................................
P.S. Analizele gastronomice sunt extrase din textul lui Gabriel Liiceanu -„Extremele culinare”, publicat pe 23 octombrie 2010. Sunt curioasă: câți dintre cei care citiți aceste rânduri ați fi putut descrie cu o astfel de acuratețe, în anul 2010, ce ați mâncat într-o împrejurare anume, în anul 1984? N-ați fi putut? Atunci, întreb: cât de importantă trebuie să fie mâncarea pentru Gabriel Liiceanu, pentru ca lui să i se fi întipărit în minte, cu litere de aur, lista de bucate? 

Păi, de la un om care are atâta grijă de răsfățul stomacului său ne puteam aștepta noi să fie dizident?

Vezi și: Rezistența prin mâncare”. Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu: Extremele culinare ale vieții – frugalitatea și desfraul. STRICT AUTENTIC
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Conferință în direct Familia Ortodoxă: CE ESTE BĂRBATUL DE AZI

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
 • Adrian Dan 13.12.2021 08:44
  Doamna Arhire, jos pălăria! Vă citesc articolele cu nesaț.
 • Codreanu 13.12.2021 10:53
  Subscriu.
 • Sorin Petrea 13.12.2021 12:41
  Stimata doamna, toti cei care am prins timpurile regimuli Ceausescu ne amintim ca era foarte greu sa faci dizidenta. Domnul Liiceanu are dreptate cand afirma aceasta. In ceea ce priveste deliciile culinare, consider aceasta abordare a discursului dvs. care se doreste ironic si polemic mult sub nivelul acestui site pentru care am un respect deosebit. Daca tot vreti "sa bateti obrazul" intelectualilor adusi in lumina reflectoarelor in ultimii ani, v-as sugera sa le reprosati lasitatea si indolenta pe care le manifesta atunci cand nu reactioneaza la incalcarea flagranta a Constitutiei Romaniei (si a drepturilor si libertatilor garantate de aceasta) de catre guvernantii mizerabili. Cu alte cuvinte, in loc sa folositi argumentele stomacului, ar fi poate mai util sa le reprosati faptul ca sunt "nici asa, nici altmintrelea", intocmai precum niste giruete in bataia tuturor vanturilor istoriei, neavand inteligenta si taria de a se opune valului uniformizator satanist al conceptiilor globaliste care urmareste sa ne copleseasca. Ne-am fi asteptat ca macar unul dintre intelectualii vocali sa aiba mai multa inima si sa ne ia si noua...oamenilor comuni...apararea, insa ei se dovedesc a fi...si nu pot continua pentru ca nu sunt genul care jigneste public. Cu stima si cu sugestia de a argumenta mai just articolele, Sorin Petrea, profesor, doctor in Filosofie
 • Ghita Bizonu' 13.12.2021 13:55
  Domnule

  le bate obrazul ..

  Caci pretul unui stomac bine umplut era .. exact conformarea pana la absurd! si pricnnpipul giruetei ca principiu de viata .

  Si cinstitutia ? E foarte bine asa ca nu (mai) este Iliescu presedinte! (Cand era le era groaza ca Ilici poa provoca alegeri anticipate . azi ca presul nu le poate provoca!!!)
 • Ghita Bizonu' 13.12.2021 13:50
  Luminita,
  stii foarte bine dar repet : te iubesc!!!!
  "Păi, de la un om care are atâta grijă de răsfățul stomacului său ne puteam aștepta noi să fie dizident?"
  Cel mult de la legea gravitatiei! (sub indrumarea lu' Maharavishi doctoru' in levitatie!!)

  Mi-ai inseninat ziua ...
  Sarut mainile ...
 • INJECTIA FINALA 14.12.2021 01:24
  Dle Liiceanu, tov Liichea Nu
  Stiu , umpli, poate, ligheanul
  Mult rau ai facut, agent prefacut
  Si tot ce'ai mancat, vei varsa 'ndesat
  Lung si repetat

  Totul se plateste
  Orisice pacat!
 1. Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă audiați 15 ore la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO. ACTUALIZARE: CONTROL JUDICIAR

 2. Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

 3. EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

 4. Dar cine este Klaus Schwab, noul consort al ONU?

 5. Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

 6. Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

 7. Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

 8. Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

 9. Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

 10. Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

Ultima oră

01:00

Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

00:10

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

23:00

EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

22:32

Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

21:20

SFINȚII EROI ANTICOMUNIȘTI - PR. AMFILOHIE BRÂNZĂ ȘI MAICA STAREȚĂ JUSTINA BUJOR ÎNTR-O CONFERINȚĂ ASCOR LA BRAȘOV, VINERI, 24 MAI, ORELE 18.30

21:01

Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

20:33

Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

20:00

Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

19:20

Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

18:30

A început conferința și lansarea numărului din mai al Revistei Familia Ortodoxă, la Librăria Sophia - “Bărbatul și tatăl în epoca postidentitară”, unde sunt invitați Pr. Constantin Trăistaru și psihologul Irina Petrea-Sullivan – VIDEO LIVE

17:46

Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

17:10

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

17:07

În plin scandal privind cererea de arestare a lui Netanyahu și recunoașterea Palestinei, Israelul intră puternic și ucide zeci de palestinieni: atac dur în ultimele ore - VIDEO

15:50

NOVA TV: Atenție la afacerile UDMR în județul Harghita!

14:45

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache, blocate și azi, timp de 23 de zile. Declarația lui Valerian Stan