Kievul a luat foc după înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina: “Este mâna lui Putin!” – Va rezista la presiuni Patriarhul Daniel ?

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un important ierarh al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOaU) a acuzat BOR de colaborare cu Moscova și de acțiuni provocatoare la adresa Ucrainei și a Ortodoxiei universale.

Scandalul legat de sancționarea ierarhului Tomisului și de demiterea/reinstalarea purtătorului de cuvânt a estompat probabil cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței Sfântului Sinod al BOR: înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.

Redăm mai jos integral punctul 11 din comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod:

„11. Binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.”

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a reacționat virulent.

Unul dintre ierarhii săi importanți, episcopul Viktor Bed de Muncaci-Carpați, apropiat de capul BOaU, Epifanie Dumenko, a publicat un comunicat agresiv pepagina sa de Facebook, în care a acuzat BOR că face jocurile lui Putin și ale Moscovei.

Gâlgâind de nervi, Bed scrie între altele:

„Adoptarea unei decizii atât de disprețuitoare și provocatoare la adresa Ucrainei și a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, mai ales în condițiile războiului ruso-ucrainean din 2014-2024, arată marea influență pe care o au asupra comunității politice din România (guvernul român) și a ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române structurile FSB ale Federației Ruse și ale Patrarhiei Moscovei, care destabilizează prin toate mijloacele unitatea țărilor UE, a membrilor NATO și Ortodoxiei universale.” (sic!)

Bed afirmă că „înțelege acum de ce Biserica Ortodoxă Română s-a abținut să recunoască oficial Biserica Ortodoxă autocefală locală a Ucrainei”.

Pe aceeași tonalitate agresivă, ierarhul adaugă că „la nivelul politicii române și al ierarhiei ecleziale românești domină discursul rusesc conform căruia Ucraina poate pierde războiul și poate fi împărțită (teritorial) în viitor”.

Înecându-se de furie, Viktor Bed mai scrie că decizia BOR „dovedește că Ucraina pierde pe frontul informației internaționale în fața propagandei ruse Putin – Patrușev și slăbiciunea diplomației și a serviciilor secrete ucrainenene în a proteja interesul național al Ucrainei, mai ales cel al securității religioase”.

În fața acestei „provocări a Bisericii Române”, ierarhul îndeamnă Kievul și BOaU să ia „măsuri urgente și eficiente pentru a proteja securitatea națională și religioasă a Ucrainei”.

Afirmațiile ierarhului BoaU, dincolo de tonul lor istericoid, sunt aberante: cele puțin peste o sută de parohii românești existente azi în Ucraina fac parte în marea lor majoritate din Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Aceasta a aparținut de Patriarhia Moscovei până în luna mai 2022, când și-a declarat independența. Însă Kievul o acuză că, în realitate, menține în ascuns legăturile cu Moscova.

Prin urmare, Moscova și Biserica Ortodoxă a Rusiei ar trebui să fie primele iritate de înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.

Însă și nervii pe care Viktor Bed nu face nici un efort să și-i ascundă au o justificare.

Parlamentul de la Kiev urmează să aprobe în luna martie o lege controversată prin care BOU (Moscova) va fi interzisă.

După luni de agresiuni, persecuții, incendieri, confiscări, arestări BOaU râvnește să pună mâna pe toate bisericile, avutul și credincioșii BOU.

Prin înființarea de către BOR a Bisericii Române din Ucraina, românilor li se oferă o alternativă reală și mult mai tentantă: să se întoarcă ACASĂ.

Măcar (deocamdată) din punct de vedere religios. La Biserica Mamă.

Mâna întinsă de BOR românilor din Bucovina de Nord, Herța și Bugeac riscă să strice vânătoarea de suflete și de biserici a regimului Zelenski.

Așa se explică tonul istericoid al ierarhului ucrainean.

Să sperăm că, măcar în acest caz, Patriarhul Daniel și ierarhia BOR vor rezista valului de presiuni politice din România, Constantinopol, UE și NATO și nu vor da înapoi.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (10)
  • siBemol14a 03.03.2024 14:54
    „Să sperăm că, măcar în acest caz, Patriarhul Daniel și ierarhia BOR vor rezista valului de presiuni politice din România, Constantinopol, UE și NATO și nu vor da înapoi.”
    Să sperăm, și după ce se va veni sfârșitul iluziei să facem ceva încât NATO, UE, Constantinopol și câteva adrese din București să înțeleagă cum e cu război și ... pace.
  • viorel craciun 03.03.2024 15:15
    Daca corelam informatia publica pe acest site , numita " Sfarsitul iluziei " , cu comentariile de rigoare , pe buna dreptate , dupa opinia fiecarui credincios in parte , cu aceasta informatie " privind reunirea Bisericii Ortodoxe Romane , cu ceea din Ukraina " care intr-adevar este un " PAS CREDINICIOS SI SOCIAL " , nefacut de vreo 70 de ani , dupa asa zisa " ALIPIRE A BUCOVINEI LA UKRAINA " nou infiintata de Stalin , dupa 1945 , GASIM SINGURI EXPLICATIA , asa zisei " interpretarii atat a lui " Banescu " cat si a altora din camarila momentului credincios national , cu motivatii diverse , securistii , comunistii , etc , etc ,de la caz la caz , dar " Realitatea informatiei este una singura " , toate aceste " atacuri concentrate , cu " Arhiescopia Tomisului " , cu " Banescu " etc, , etc a avut si are un singur scop premeditat si continuat , adica " Mutarea lui Daniel privind unirea Bisericii Ortodoxe Romane cu Biserica Ortodoxa a Romanilor din Ukraina , AICI ESTE SI ERA " O PROBLEMA " de atac mediatic prin " TERTII ANALISTI " si din Romania si din afara ei , prin " AGENTII DE MASS MEDIA " cu motivatia de rigoare : securista , putinista , comunista , etc, etc . SA speram ca BISERICA ORTODOXA ROMANA , VA REZISTA LA ACEASTA " MANIPULARE NATIONALA " MEDIATICA , PRIN ASA ZISII " ANALISTI MEDIA " si prin " ACTIUNEA LOR CONCERTATA " inceputa cu " BANESCU " , continuata " cu Conflictul Patriarhiei Tomisului versus Patriarhia Iasului " etc, etc .
  • Dinu Dușceac 03.03.2024 15:58
    Adevarul supara. Ca intotdeauna. Iar adevarul este ca Nordul Bucovinei, Tinutul Herta si Bugeacul sunt teritorii romanesti.
  • Radu Comsuta 03.03.2024 16:43
    Kievul ar face bine să nu uite cine le instruiește soldații, unde învață piloții lor să zboare pe avioane de vânătoare F-16 (care foarte probabil că nu vor zbura niciodată), și fabricile de muniție și armament care produc de curând exclusiv pentru războiul din Ucraina.
  • DanielaBMED 03.03.2024 17:10
    AȘA să dea Dumnezeu !
  • DanielaBMED 03.03.2024 18:58
    O MARE BILĂ ALBĂ Sfântului Sinod, dacă am înțeles bine, pentru acest punct 11 al comunicatului cancelariei sale. Putea fi pus chiar primul, cu curaj. Dar este bine și așa. Numai să se concretizeze cu bine ! Doamne, ajută !!!
  • Mircea Dragan 03.03.2024 20:48
    Cand esti in razboi ai alte preocupari. Ce-i circul asta din cocina aia numita ucraina?
  • Spring 04.03.2024 08:15
    Sfântul Nicolae Velimirovici:

    Membrii individuali ai Bisericii pot pierde lupta, dar Biserica nu poate pierde războiul.
    Iuda a căzut, dar Biserica a învins. Arie și Macedonie și-au pierdut sufletele prin erezie, dar Biserica a câștigat biruitoare.
    Iulian Apostatul a căzut, Biserica a biruit.
    Islamizații au cazut, dar Biserica a triumfat.
    Puterea ateistă din Rusia s-a scaldat în urale, dar Biserica a triumfat.
    Imperiile au căzut, dar Biserica a rămas vie.
    Ereticii au pierit, dar Biserica a supraviețuit.
    Pe unele fronturi s-a soldat cu victime, dar frontul general al Bisericii nu a suferit niciodată pierdere.
    Să-I rămânem credincioși lui Hristos, să ne lăudăm numai cu Hristos și cu nimic altceva.
    Lumina Cerească ne va descoperi calea, ne va ajuta să vedem calea cea dreaptă.
    Să continuam să-L slăvim pe Hristos, așa cum obișnuiau să facă strămoșii noștri.
    Dacă facem acest lucru, nu ne vom face de rușine, o să fim binecuvântați de Hristos și o să-L slăvim în vecii vecilor!
    (5 martie 1956)

    https://www.facebook.com/share/p/tGK4f9TWnVBv8tAy/
  • Nata 04.03.2024 11:38
    Doamne ajuta si sa tina Dumnezeu pe Patriarhul Daniel si ierarhia BOR puternici si de neclintit in fata valului de uri si intrigi politice. Din nou transpare ingratitudinea si nimicnicia ucrainiana.
  • Rusi 04.03.2024 15:40
    Cata nesimtire au in ei acesti khazari. Romania nu trebuie sa mai ajute Ucraina deloc.
Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat