KITSCHUL AFI COTROCENI. Pamfletul religios, kitschul pamfletului.

De Cornelius Florin Stoica  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unii dacă sunt în pană de idei cu pamfletul, trec la batjocorirea unor slujitori sau mai grav, chiar a unei credințe. Nu, nu vă imaginați că în centrul pamfletului este un alt cult în afară de cel ortodox. Doar ortodoxia este cea batjocorită. Exact ce vă ziceam zilele trecute, nu contează cine ești, cum te cheamă și ce realizări ai. Contează că ai o haină neagră până în pământ, călugăr, maică sau preot și deja ai etichetele puse pe frunte "purtător de veșminte scumpe" ,"hoț" etc.
 
În cazul acestui „muzeu” (Romanian Kitsch Museum) este batjocorit și Fiul lui Dumnezeu. Nimic nou, având în vedere faptul că El este batjocorit și vânat încă din momentul venirii Lui pe pământ. Nici bine nu se născuse că deja omul înnebunit după împărăție căuta să Îl omoare pentru că îi era teamă că îi va lua împărăția. Așa și în ziua de astăzi. Unii mai supărați pe Biserica Ortodoxă atacă constant biserica și credința. Poate că au avut o întâmplare nefericită cu vreunul dintre slujitori sau poate că biserica le-a dat "împărăția" peste cap.
 
Acum câțiva ani mi-a povestit cineva că este supărat pe preoți, pe biserică și că el nu suportă "popii". Din discuție în discuție am aflat miezul problemei. Acest om voia să construiască un hotel și o anexă a hotelui de divertisment. S-au dat lupte pe terenul respectiv pentru că de fapt cândva acel teren ar fi fost al bisericii din apropiere. Nu m-am interesat prea mult povestea terenului dar urmează partea interesantă. Biserica a câștigat în cele din urmă terenul și a construit un cămin pentru cei nevoiași în care se oferă haine și mâncare caldă celor săraci. Ei bine, afaceristul era negru de supărare pe acest motiv. Deci nu conta pentru el că cei săraci au primit hrană caldă și haine. El voia acolo hotel și distracții și punct. Așa și cu alții din ziua de astăzi.
 
Nu contează ce fapte bune face biserica, contează că unora le-a căzut afacerea și din clipa aceea se folosește de orice scuză manipulatoare ca să atace biserica. Alții habar nu au povestea mașinilor pe care ei le tot prezintă ca fiind "limuzinele popilor". Ce contează că există un protocol la anumite evenimente festive și internaționale iar acele mașini sunt puse la dispoziție de către SPP, la fel ca cele ale președintelui și altor demnitari.
 
Dar pentru acești pamfletari kitschioși, nu contează dacă jignesc credința, credincioșii sau slujitorii, ci vor cu orice preț să își verse furia pe ceva. Chiar dacă asta presupune promovarea unor materiale manipulatoare, false și neconforme cu realitatea. Și știu că vor spune "hai lasă că vecinul meu este preot și uite ce vilă are și ce mașină". Da și eu știu un preot cu vilă doar că vila respectivă este construită din banii soției și a familiei ei. Chiar și el spune că este întreținut mai mult de soție. Dar lumea zice "uite popa ce casă are". Deși o casă cu un etaj pentru mulți înseamnă vilă scumpă. Dar cine știe că "vila popii" este primitoare pentru cei care vin din afara localității și au nevoie de o cazare sau faptul că din "vila popii" pleacă haine pentru săraci și hrană pentru cei flămânzi? De ce nu spune public acest lucru? " Nu vreau să vorbesc despre asta pentru că cine vrea să judece, judecă oricum. Nu vreau să judece făcând păcate când va vedea public mesajul meu. Pentru mine este suficient că știe Dumnezeu despre această lucrare". Iar acest preot își continuă smerit lucrarea.
 
Dar unii au ce au cu preoții. Mă întreb dacă ei fac pamflet și cu medicii care nici nu se uită la tine dacă nu le scoți golul din buzunar. Nu. La acest capitol nu se face pamflet. Nu se face pentru că nu are priză la public. În cazul acestui "muzeu" nu este batjocorită doar credința ortodoxă, ci și alte etnii sau o anumită categorie socială din societatea românească. Prietene, dacă faci "mișto" de carpeta cu Răpirea din Serai, te anunț că respectiva carpetă poate deveni o avere pentru cel înfrigurat și se încălzește cu ea. Peștii aceia de sticlă de care faci tu "mișto", devin jucării "scumpe" pentru cei care nu au văzut o jucărie în viața lor, nici măcar banalul pește din pluș. Televizorul acela alb negru cu butoane care avea telecomandă mobilă, adică unii dintre noi am făcut pe telecomanda în copilărie, devine un lux pentru cei care au văzut o singură sticlă în viața lor și anume fereastra. Să faci un pamflet din credință și din trecutul tău nu te face mai interesant, ci te face un om care își neagă propriul trecut prin frustrare.
 
Vom vedea dacă CNCD se va autosesiza în acest caz. În ultimele cazuri în care a fost batjocorită credința a intervenit cu discernământ și sperăm să o facă și acum.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul