Iulian Capsali: CARE ESTE SCOPUL? PF Daniel bagă pumnul în gura Sinodului. Tot Patriarhia recomanda împărtășirea credincioșilor ”cu lingurițe proprii”, în timp ce IPS Teodosie lupta pentru Sf. Liturghie în cetate și era hăituit de organe

De Iulian Capsali  /  

Foto: Basilica

Foto: Basilica

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunicat de Presă: Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie. Final:

„(...)De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.

Cancelaria Sf. Sinod”

În primul rând, deși sună pompos, „Cancelaria Sf. Sinod” este o afacere strict patriarhală, ajutat un vicar, un preot și doi arhidiaconi. Cancelaria Sf. Sinod NU ESTE SFÂNTUL SINOD, care trebuia consultat. Parafrazând, „Cancelaria Sfântului Sinod sunt eu”. Iar toate dezbaterile trebuie să treacă întâi de cenzura patriarhală.

Practic, PF Daniel bagă pumnul în gura Sinodului, se antepronunță cu niște argumente care stârnesc dubii. Iar Patriarhia a dat și comunicate care au smintit în plandemie, când recomanda împărtășirea credincioșilor „cu lingurițe proprii”, în timp ce IPS Teodosie lupta pentru Sf. Liturghie în cetate și era hăituit de organe, dar și de presa globalistă și intelectualii publici, care cereau respectarea aberațiilor liberticide.

Bun, potrivit „Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”.

Dar de unde știe „Cancelaria” care este dorința episcopilor din zonă, mai ales a PS Visarion al Tulcii? L-a sunat la telefon? A dat un SMS, un mail?

De ce nu se discută deschis în cadrul Sf. Sinod, ci face un abuz prin neintroducerea pe ordinea de zi a acestui punct foarte important?

Care nu este un moft al unui ierarh, ci practic o REACTIVARE a unei străvechi mitropolii, cea mai veche în spațiul străromânesc. Mitropoliți tomitani au participat inclusiv la primul Sinod de la Niceea din anul 325, dar și la următoarele.

Cel mai neplăcut este tonul răstit al acestui comunicat și agresivitatea cu care se încheie. Nu poți trata Biserica Ortodoxă Română ca un papă, discreționar și lipsit de un limbaj duhovnicesc. Patriarhul este un ierarh care nu se situează PESTE ceilalți ierarhi și trebuie să invite la un dialog în cadrul Sf. Sinod, nu să-l amenințe pe Arhiepiscop ca un director de școală pe loaza indisciplinată. Nu este cazul. Ce-o să-i facă, o să-l urecheze? O să-l dea afară? - cum crede presa securistă pentru care viața Bisericii e fața nevăzută a Lunii (vezi imagine). Orice atac la IPS Teodosie va crea o crăpătură care poate ajunge falie.

În fine, în loc să stingă o dezbatere prin dialog, Patriarhia pune paie pe foc. În loc de armonizarea unor gânduri, își flexează mușchii: nu vrea să discute problema, îl amenință pe IPS Teodosie; se comportă ca șeful bătăușilor de pe stradă, în aplauzele dilematicilor.

Nu mai spun de încercarea de a lovi în IPS Teodosie exact acum, cu un dosar ținut la sertar câteva luni de jurnaliștii cu epoleți, în care se încearcă, după metoda cunoscută, discreditarea profesorului și preotului Ștefan Mindea, o somitate mondială în neurochirurgie. Un site de presă apropiat și lăudat de Vasile Bănescu.

Nu cred în coincidențe, mai ales că Ramona Ursu, amica talentatului purtătorul de vorbe din Deal, a fost folosită masiv în discreditarea Bisericii făcută în ultimul deceniu.

Dacă lucrurile vor continua în acest mod discreționar, la alte crize serioase vom putea avea parte de acțiuni la care nu vreau să mă gândesc.

Cert este că Bănescu nu reprezintă un caz straniu de inadecvare la o funcție, ci pare un apendice al unei stări de disfuncție în înțelegerea rostului unei Biserici.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (9)
 • nenimenea 09.02.2024 23:52
  Adevărata față a dlui Ciobotea...
 • IC XC NI KA 10.02.2024 00:51
  1. Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost respinsă în 2003, a fost respinsă definitiv? Dacă da, care e temeiul de drept, dacă nu, atunci prin acest pct. 1, în fapt și în drept, nu se aduce niciun argument.

  2. Pentru a se putea ajunge la concluzia că “nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului” este necesar ca eparhiile vecine să se exprime statutar în mod expres în acest sens. Până la aducerea la cunoștința Cancelarie Sfântului Sinod al BOR în mod oficial al aspectului în discuție nu se poate afirma că “Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria” și nici că se “încalcă astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.”

  Pe de altă parte, întrucât Statutul BOR “în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, dacă există bunăvoință văzând dorința credincioșilor, cât și argumentele/dovezile pertinente prezentate potrivit solicitării Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie, se poate găsi o soluție juridică de admitere a cererii.
  Dacă se dorește și se consideră a fi necesar, se poate hotărî chiar modificarea Statutului BOR, astfel încât acesta să permită admiterea solicitării în discuție - ceea ce este în perfect acord cu Cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, potrivit căruia: “Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă.” (Marcu 2,27)

  3. “Încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică” trebuie dovedite, simpla lor afirmare nu se susține pentru a se putea justifica “înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”.

  În plus, față de argumentele arătate la pct. 1 și 2 de mai sus, neinvocându-se temeiul de drept prin care se statuează că hot. din 2003 e definitivă și astfel nu se mai poate înregistra altă solicitare chiar dacă au apărut NOI dovezi în susținerea ei, și în condițiile în care nici nu se cunoaște poziția eparhiilor vecine, nu se poate susține că se “încalcă ordinea statutară a Bisericii”.


  Față de cele ce preced, nici poziția dlui. Vasile Bănescu potrivit căreia: „Acest important comunicat de presă reflectă deplin realitatea în care se situează repetata solicitare a ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie”, nu se poate susține.

  Doamne, miluiește.
 • DanielaBMED 10.02.2024 06:50
  Așa cred și eu... Doamne miluiește !
 • DanielaBMED 10.02.2024 06:49
  Cred că este nevoie de mai multă prietenie, de dragoste, de ceea ce ne cere Hristos Mântuitorul nostru in poruncile IUBIRII între capii Bisericii Ortodoxe Române. De dragoste reală, caldă, jertfelnică, luminoasă, vizibilă pentru toți creștinii de rând, a Patriarhului față de Arhiepiscopul Teodosie, mai ales, și invers. De o adunare specială a Sfântului Sinod pentru discutarea reactivării Mitropoliei Tomisului, cu toate, dar absolut toate, părțile implicate, de față, cu reprezentanții tuturor eparhiilor Tomisului, etc. Comunicatul cancelariei Patriarhiei este rece, cu limbaj de lemn, în stil comunist, de sus. Există un Sus, un Dumnezeu, un Cap al Bisericii, care pare a fi uitat chiar la vârfurile de prezentate de înalții ierarhi ai Bisericii noastre. Aceștia trebuie să ne fie nouă, crestinilor de rând, MODELE de dragoste, de comunicare FRĂȚEASCĂ, nu exemple de tensiune nervoasă și aducere aminte de anii comunismului. Chiar vrem să vedem că vă iubiți între voi , că vă înțelegeți, că vreți să comunicați fără amenințări, șantaj, NEIUBIRE, la urma urmei... Oare să fie adevărat și exemplificator, cu această situație, că spre sfârșitul lumii PĂSTORII VOR RĂTĂCI TURMA ? Nu vrem să credem asta.
  Întruniți -vă serios în Sf.Sinod și nu ne mai amărâți atâta cu orgoliile acestea. Cel ce este mai mare trebuie să se smerească și să slujească celorlalți.
  Vrem să vedem că Ierarhii Bisericii SLUJESC mădularele Bisericii. Sminteala nu vine de la București sau de la Constanța ( ! ) , sminteala vine de la lipsa de iubire și de frățietate între ierarhi... de la părerea că unul poate să -l certe pe altul, că are mai multe ...drepturi...
  Ambiții ! Lipsă de dragoste. ASTA SE VEDE din "tribune", un tragic spectacol.

  :(((
 • DanielaBMED 10.02.2024 12:36
  Cer scuze pentru unele greșeli de mai sus, din grabă. Undeva, mai la început, voiam să scriu:" Este nevoie de o adunare specială a Sf.Sinod..." , am mai scăpat virgule, nemiloase virgule... Sensul contează în final..
 • brian duffy 10.02.2024 11:58
  deci in sfarsit ati inteles...
 • brian duffy 10.02.2024 12:46
  https://www.g4media.ro/sinodul-bisericii-ortodoxe-romane-se-reuneste-in-sedinta-pe-29-februarie-cand-teodosie-va-fi-judecat-pentru-razvratire-si-presiune-publica.html
 • coategoale 10.02.2024 16:32
  Mila mi-e de voi
  Dar de mine mi se rupe inima
  Ca mi-a luat ani indelungati sa inteleg de ce
  Cand arat cu degetul pe cineva
  Trei degete arata spre mine insumi
  Daca BOR se va rupe bucati
  Toti vom fi vinovati
  Ca la orice divort
 • Rusi 10.02.2024 18:08
  IPS Teodosie sa fie ales patriarh in locul PF Daniel.
Ultima oră

19:43

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXV): Pățania unchiului Gheorghe și a tușei Zica cu patul conjungal în noaptea nunții

19:38

Iulian Capsali: GLOBALISMUL ESTE MOARTE

19:32

Luminița Arhire: PARTENERUL STRATEGIC ÎN CAMPANIE PREZIDENȚIALĂ- FAZA PE ATENTATE

17:33

Shannen Doherty, starul din Beverly Hills, a murit la doar 53 de ani

17:32

Fotograful Evan Vucci, omul potrivit, la locul potrivit

16:10

Cei mai importanți ideri mondiali au exprimat solidaritate după tentativa de asasinare a lui Trump

16:01

Doi ani de la Experimentul Philadelphia: Atacul asupra lui Trump a deschis vraiște Porțile Iadului

15:59

Profitând de haosul din America, rușii au început să atace Ucraina cu bombe de trei tone

15:39

Rapperul Wiz Khalifa și-a aprins joint-ul în fața copiilor, la Costinești. VIDEO de la festivalul de drogăngeală Beach, Please!

15:31

De-a prinsa pe cocoțate cu ANI

15:25

OVIDIU PAPADIMA – o Flacără a „GÂNDIRII” românești

15:06

Adrian Onciu: Autorii morali ai tentativei de asasinat

14:15

Rusia, reacție tăioasă la tentativa de asasinat a lui Donald Trump: Mai bine ați finanța poliția americană cu banii pe care îi trimiteți în Ucraina

13:25

Zelenski se declară ”îngrozit” de atentatul împotriva lui Donald Trump

12:35

Conducerea Secret Service, chemată să dea explicații în Parlament după tentativa de asasinat asupra lui Trump