Iulian Capsali: A plecat la Domnul unul dintre marii creatori de instituții din România, scriitorul și omul de cultură Dinu Săraru

De Iulian Capsali  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A plecat la Domnul unul dintre marii creatori de instituții din România, scriitor și om de cultură, înmormântat azi, la Slătioara.

În plină perioadă de deculturalizare a României (anii '80, apogeul cultului personalității ceaușiste și punerea în practică a sistemului socio-cultural de tip coreean, după Tezele de la Mangalia), Dinu Săraru a făcut din Teatrul Mic, în condiții vitrege, Teatrul Național al României. De fapt l-a menținut așa de când l-a preluat, în 1977.

În 1971 Ceaușescu impune, după o perioadă de relaxare dogmatică a ideologiei comuniste, Tezele din Iulie, care readuc cultura în zona chineză a "Revoluției culturale", discursul fiind considerat maoist.

Marele istoric Florin Constantiniu a concluzionat că Ceaușescu dorea să demonstreze sovieticilor că liberalizarea nu va merge mai departe și că sistemul nu va fi periclitat, așa cum se întâmplase, spre exemplu, în Cehoslovacia.

Bref, am făcut această digresiune pentru cei mai tineri, ca să înțeleagă contextul epocii.

Ei bine, spectacole de teatru fabuloase (Maestrul și Margareta, Richard III, Doi pe un balansoar, Tango, Jocul ielelor, Nebuna din Chaillot, Să-i îmbrăcăm pe cei goi șamd ), regizori enormi - Cătălina Buzoianu sau Silviu Purcărete - și actori colosali - din trupă făceau parte Ștefan Iordache, Leopoldina Bălănuță, Dinu Manolache, Olga Tudorache, Valeria Seciu, Mitică Popescu, Dan Condurache, Gheorghe Visu și alții; montări de un profesionalism desăvârșit, de la decoruri și costume, până la afișele Klarei Tamas Blaier.

Echipa de aur a Teatrului Mic a făcut din acesta un teatru de top în concert european, recunoscut ca atare prin premiile câștigate.

Cum a reușit Dinu Săraru să producă asemenea miracol într-o perioadă ideologică dură, ține de inteligența lui nativă, instinctul pentru valoare, cultură și capacitatea lui (țărănească, se poate spune) de a îmbrobodi factorii de decizie și cenzura.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Constantinescu Valentin-Ionut 06.03.2024 10:40
    condoleante
Ultima oră

19:43

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXV): Pățania unchiului Gheorghe și a tușei Zica cu patul conjungal în noaptea nunții

19:38

Iulian Capsali: GLOBALISMUL ESTE MOARTE

19:32

Luminița Arhire: PARTENERUL STRATEGIC ÎN CAMPANIE PREZIDENȚIALĂ- FAZA PE ATENTATE

17:33

Shannen Doherty, starul din Beverly Hills, a murit la doar 53 de ani

17:32

Fotograful Evan Vucci, omul potrivit, la locul potrivit

16:10

Cei mai importanți ideri mondiali au exprimat solidaritate după tentativa de asasinare a lui Trump

16:01

Doi ani de la Experimentul Philadelphia: Atacul asupra lui Trump a deschis vraiște Porțile Iadului

15:59

Profitând de haosul din America, rușii au început să atace Ucraina cu bombe de trei tone

15:39

Rapperul Wiz Khalifa și-a aprins joint-ul în fața copiilor, la Costinești. VIDEO de la festivalul de drogăngeală Beach, Please!

15:31

De-a prinsa pe cocoțate cu ANI

15:25

OVIDIU PAPADIMA – o Flacără a „GÂNDIRII” românești

15:06

Adrian Onciu: Autorii morali ai tentativei de asasinat

14:15

Rusia, reacție tăioasă la tentativa de asasinat a lui Donald Trump: Mai bine ați finanța poliția americană cu banii pe care îi trimiteți în Ucraina

13:25

Zelenski se declară ”îngrozit” de atentatul împotriva lui Donald Trump

12:35

Conducerea Secret Service, chemată să dea explicații în Parlament după tentativa de asasinat asupra lui Trump