Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XIV): Darul Măiței de a ghici vremea și "genul" ăluia care se "otrăvise" sub nucul din via noastră

De Roland Cătălin Pena  /  

Autorul cu Măița la Călimănești sau Govora

Autorul cu Măița la Călimănești sau Govora

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Măița avea „darurile” ei de la Dumnezeu, în compensație că nu-și cunoscuse tatăl, fiind în burta mamei când Marin Șarpe din Vădăstrița a plecat la război pentru România Mare, visul românilor și realizarea imensei Familii Brătianu și a Coroanei Regale a României, și nu s-a mai întors.
 
Pe lângă Nicolae TOPOR, vestitul meteorog ce mai dădea greș în anii 1960, Măița era „Dumnezeu” pentru mine, și-n materia asta.
 
Când Măița zicea, că era pe câmp sau în obor, „Hai  să ne băgăm la azăvadă că vine ploaia”, așa de întâmpla, cu siguranță.
 
Vestitul Topor nu a a avut în viața lui precizia Măiței, ce făcuse abia patru clase primare.
 
Ba, ca să vedeți cu cine o compar pe „meteoroloaga” Măița, citez de pe contul de Facebook al lui Dan Negru, realizatorul TV care urlă mai tare decât toți ăilalți din breasla lui:
 
„Matematicianul Moisil l-a intrebat pe celebrul meteorolog Nicolae Topor: „Cu ce probabilitate prevedeți starea vremii ?”.  Meteorologul a răspuns sincer: „Anticipăm cu o probabilitate de aproximativ 40%”. Replica lui Moisil a fost: „Atunci, de ce nu spuneți totul pe dos? Ca să aveți 60% șanse de a le nimeri”…
 
Am întrebat-o pe Măița pe ce se baza.
 
Mi-a răspuns, simplu: „S-au strâns nori la Cornul Caprii”.
 
„Cornul Caprii” venea, de la noi de pe bătătură, cam deasupra Galbinii.
 
Si ploia cădea fix când prognoza Măița...
 
La Galbina, cunoscută ca și satul Obârșia Veche, mă duceam cu Tita, cu căruța, să reparăm televizorul „Venus 5” care avea boala să ne arate doar „pureci”, că așa se zicea la Vădastra, în locul marilor realizări ale regimului comunist, fix în ajunul Anului Nou, când în Programul de Revelion apărea „Nea Mărin” – Amza Pelea.
 
Acolo era cel mai mare depanator TV și singurul pe o rază de enșpe sate, Genel parcă îl chema, la poarta căruia era coadă ca la portocale.
 
O dată, Tita nu a putut merge și m-am dus cu tata la Galbina, cred că trecusem de la Venus la Olimp, sau cam așa ceva... Era Spartachiadă la Galbina, iar terenul de fotbal nu era departe de doctorul audio-tv... Am lăsat căruța la coadă, cu Doina la ham, că așa le-a chemat pe toate iepele lui Tita, și ne-am dus la eveniment.
 
Atunci am băut prima bere la țap... Până atunci știam doar de halbă... Dar tata a comandat pentru el o halbă și pentru mine, care avem doar vreo zece ani, un țap, ce avea 350 ml, nu ca halba, jumătate de litru. 
 
Când era prin primii ani de liceu, am plonjat prost, că făceam pe portarul de fotbal, la un antrenament, și mi-am dislocat umărul stâng. M-am chinuit luni bune cu tot felul de bandaje puse la Spitalul din Caracal.
 
Mă duc acasă, la Vădastra, într-o sâmbătă, și Tita îmi zice: 
 
-Mâine dimineața mergem cu Doina la Galbina ca să te vindeci la umăr!
 
Era supărat că nu-l puteam ajuta în gospodărie.
 
Zis și făcut! Dimineața, la prima oră, am pornit cu căruța cu Doina la Galbina. Acolo, ce să vezi? La poarta la care ne-am oprit era coadă de căruțe mai ceva ca la Genel – doctorul de televizoare.
 
Am intrat la griji și am început să-l descos pe Tita, care n-avea chef de vorbă nefiind niciodată de acord ca eu să-mi pierd timpul cu fotbalul, despre care spunea că-l „joacă toți golanii”.
 
Mi-a spus scurt: „O să te facă bine!”
 
Când ne-a venit rândul, am intrat în curte și de acolo într-o odaie care mirosea a oaie. Un moș sfrijit, cu căciulă de miel pe cap în plină vară, care, la prima vedere, nu mi-a inspirat nici pic de încredere, mi-a arătat un sacun cu spătar pe care să mă așez, iar, la spatele meu, a început să depene amintiri cu Tita, semn că erau prieteni de multă vreme. 
 
Când mă întrebam cât mai durează, m-a prins cu o mână de umărul drept, care n-avea nici pe Dracul, și cu cealaltă mi-a smucit umărul stâng. M-a săgetat o durere direct în creier, dar în câteva secunde am putut să-mi mișc mâna bolnavă de parcă era nouă.
 
Pe drum spre casă, Tita m-a lămurit că „moșul” fusese felcer de cai, la un Regiment de Cavalerie, în Al Doilea Război Mondial...
 
De atunci nu l-aș mai da pe toți ortopezii...
 
Dar să mă întorc la „darurile” Măiței... În mijlocul vii de la câmp, din spatele curții la ale Gogoane, aveam un nuc bătrân și foarte fălos.
 
Într-un an, CAP-ul și-a înființat „grădina de legume” în spatele viilor, între care era și a noastră.
 
Dramă! Tragedie! 
 
Sub umbra nucului, cei mai mulți dintre membrii cooperatori mâncau, ce aveau în traiste, „nămiezi”. Dar mai erau și unii care se căcau unde mâncau, ceea ce pe Măița o scotea din minți.
 
Mergem împreună într-o dimineață la vie și, ne îndreptăm direct sub nuc ca să ne lăsam trăiștile înaine să ne apucăm de treaba.
 
Însă, ca să vezi cine ne întâmpină: Un căcat imens, de neam prost!
 
Măița începe să-i ureze de „bine” persoanei ce se „otrăvise” sub nuc...
 
Aici trebuie să vă spun că Măița nu zicea că „ăla s-a căcat”, o spunea mai delicat, „ăla s-a otrăvit” la noi sub nuc.
 
Când se ocupa cu îngroparea marelui căcat, îmi zice:
 
- Cătăline, ăsta e căcat de femeie!
 
- De unde știi?
 
- Păi, nu vezi că e pișat în moț?
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

UN „CONDENS” EFECTUAT CU UN AVION MILITAR LA MARE:

DOVEZI CHEMTRAILS DE LA ARMATA SUA:

ARTICOL PE ACTIVENEWS

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

11:30

Un pumn în nas pentru idioții utili cu ”E DOAR CONDENS”. Armata SUA obligată să recunoască oficial pulverizările chemtrails de pesticide toxice, întreprinse fără acordul populației. CUM ARATĂ AVIONELE DE CHEMTRAILS ÎN INTERIOR - FOTO US AIR FORCE

07:00

21 iulie: Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche. Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel

23:00

”Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România!”. Marele actor Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, ”odată cu România Mare” și de Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, și a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sf. Ilie. VIDEO-POVESTE

22:00

Virgiliu Gheorghe: BĂRBĂȚIĂ DUHOVNICEASCĂ

21:19

Părintele Arsenie Papacioc, blândețea și bunătatea întruchipată

20:15

Polițist de frontieră mort subit în baie la 47 de ani

19:44

Pentru cei care se plâng de căldură îmbrăcați sumar vedeți cum a oficiat IPS Teodosie rugăciunile pentru ploaie la 40 de grade Celsius în mijlocului câmpurilor aride din Constanța - FOTO

18:46

Cea mai rușinoasă coadă din istoria Europei (VIDEO)

18:35

20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 81 de ani. Ascultă cele mai frumoase scrieri ale poetului între care și celebrul Doamne, ocrotește-i pe Români! VIDEO

17:45

20 iulie 1927: Moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” și urcarea Regelui Mihai pe tronul României

16:30

Mănăstirea Petru Vodă: Comunicat despre Diana Iovanovici Șoșoacă

15:16

”Regele fițelor” găsit mort în casă fără urme de violență

15:00

Pandemia informatică globală - Bill Gates și Microsoft aruncă lumea în haos

14:32

Comandor (r) dr. Ștefan Popa: Preotul și pilotul – doi slujitori ai cerului. 20 IULIE - PRAZNICUL PROROCULUI ILIE. ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE

14:05

Homosexualul Kristoff Lajos de la Mentor în Romania prins în flagrant în timp ce viola un minor de 14 ani. A fost săltăt de Poliție din sectorul 4 al Capitalei