Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XII): Nea Ilie ale Ciocea, anti-comunistul care făcea pe prostul la coada măgărușului, și straniul „Domnul Dide”

De Roland Cătălin Pena  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Vădastra copilăriei mele, deși veniseră de un sfert de secol comuniștii la putere, cei mai înstăriți erau, după ce-mi amintesc, cei care fuseseră „coloniști” în Cadrilater și, după Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940, au fost nevoiți să se întoarcă la casele lor.

Printre ei erau trei prieteni buni ai lui Tita: Ghiță (Stăncioiu) ale Inamicu de pe linia Sârbilor, care a fost și el președinte de CAP, Oprea ale Stan Vasile de pe linia Mare și „Domnul Dide” Ignătescu.

„Domnul Dide” m-a fascinat toată copilăria mea. Avea casa unde se înfundă drumul care începe din șoseaua spre Vișina Nouă și trece peste podul peste pârâu de la ale Ciocea.

Aici trebuie să fac o paranteză.

Ilie ale Ciocea mă fascina și el, când treceam pe acolo spre „domnul Dide”. Răspundea cu greu la „Bună ziua”, ce pe atunci era obligatoriu să-i dai unuia mai în vârstă.

În schimb, nea Ilie era mereu în urma măgărușului care se rotea în cerc ca să învârtă o roată de lemn, isteț construită cu niște cupe, cu care își iriga zarzavaturile cu apă din pârâu.

Ilie ale Ciocea era pe atunci cel mai mare zarzavagiu din sat! Mereu meșterea la mecanismul „roții persane de apă cu măgar”.

Odată, nevasta i-a atras lui nea Ilie că nu e frumos să mă ignore, din moment ce copilul, adică eu, eram din cale afară de respectuos.

Am avut o revelație extraordinară! Nea Ilie m-a pus la o masă cu trei picioare, în curte, și mi-a povestit lucruri extrordinare.

După ce m-am scăpat că și eu cu Tita ascultam „Europa Liberă”, nea Ilie m-a băgat în casă ca să-mi arate o odaie plină de aparate radio la care a ascultat el „posturile străine”.

Cred că atunci am realizat prima dată că nu trebuie să judec oamenii după prima impresie.

Până atunci, cu minte mea de copil, îl credeam pe Ilie ale Ciocea doar un idiot care se învârtea după coada săracului măgăruș, de care mi se rupea sufletul...

Am plecat de acolo înțelegând și mai mult în ce pușcărie trăiam, în minunata lume comunistă.

Nea Ilie, pe care îl credem până atunci un bou, cum spuneam, era la curent cu tot ce se întâmpa în jurul lui, dar tăcea ca să nu-i afecteze cariera fratelui său, Bujor, care avea un grad important în Armată, la Caracal.

Curtea și casa „domnului Dide” n-aveau legătură cu nimic ce văzusem eu până atunci în Vădastra.

Nici azi nu știu ce școli făcuse „domnul Dide”, dar eram fascinat că trăia ca „boierul”, într-o mare de sărăcie comunistă înconjurătoare.

În primul rând, „domnul Dide” stătea în curtea lui în halat, cred că de zazana, mă servea cu dulcețuri, iar interiorul casei n-avea legătură cu a noastră, în care pe paturi mai aveam saltele umplute cu paie, iar pe jos podelele erau spoite cu pământ galben.

Colegii mei de clasă, Nuți Grădinaru (ale Pârciu), Paula Ruscu (Crușoveanu ca fată, ale Jitaru) și Gigel Vlad (ale Țâgă), care au avut „legături” cu „domnul Dide” și cărora le mulțumesc din suflet, și-au amintit următoarele:

Nuți Grădinaru: Domnul Dide a avut doi băieți. Unul, fost ofițer MApN. Și unul, fost ambasador al României în Rusia. Și mai avea o fată făcută cu o rusoaică. În timpul războiului a avut o relație cu o rusoaică. Din acea relație a apărut fata.

După ce s-a întors din război, i-a mărturisit soției adevărul. Iar când fata a mai crescut, a venit să-și cunoască frații. Invitația a fost făcută de Dide și de soția acestuia.

Dide făcea în fiecare dimineață o plimbare până la Obârșia. Pe jos.

Mi-o amintesc foarte bine și pe soția acestuia: Vara era mereu îmbrăcată cu capot de casă înflorat și purta papuci. Îmi amintesc și casa.

Din câte îmi aduc aminte, aveau doi copii, Radu și Cornel, ofițerul care a participat la măsurători atunci când fiecare a intrat în posesia pământului. Radu cred că era ambasadorul.

Paula Ruscu: Cel care a participat la măsuratori a fost Cornel.

Nuți Gradinaru: Înseamnă că amândoi au fost ofițeri.

Paula Ruscu: Da... amândoi.

Nuti Grădinaru: Se spunea că Radu avea o soție foarte ambițioasă. Atât de ambițioasă încât nu ceda niciodată când era vorba de convingerile ei. Și ca să o pună la punct, ar fi tras cu pistolul pe deasupra ei. Lucru care nu l-a ajutat la nimic.

Paula Ruscu: Eu îmi amintesc că am mers foarte des în casa familiei Ignătescu și mă jucam cu copiii lui Radu în vacanțe, dar nu îmi amintesc detalii. Fata am înteles că este pictoriță.

Gigel Vlad își amintește că „domnul Dide” îl lua cu el la pescuit, cu bicicletele la balta de la Obârșia, dar „domnul Dide” nu prindea cu undițele cât prindea el cu mâinile...

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

UN „CONDENS” EFECTUAT CU UN AVION MILITAR LA MARE:

DOVEZI CHEMTRAILS DE LA ARMATA SUA:

ARTICOL PE ACTIVENEWS

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

14:00

PS Ignatie: Curajul nu înseamnă obrăznicie! ”Sunt atâția care fac gălăgie, aroganți, indolenți, vulgari, și toți se ascund sub masca faptului că ei sunt oameni curajoși”

13:53

Condurul și Scatoalca: Lui Zelenski i se pregătește o Înfrângere prezentată ca Victorie

13:30

Claudia Marcu: Roboții pun stăpânire pe Europa. Dictatura inteligenței artificiale - Control absolut al populației

13:20

Cornel Nistorescu: Cine-i Nicu Ștefănuță și de ce?

12:30

Elena Solunca: Când credința devine lucrătoare prin iubire. Gând de Duminică – Vindecarea slugii sutașului

11:30

Un pumn în nas pentru idioții utili cu ”E DOAR CONDENS”. Armata SUA obligată să recunoască oficial pulverizările chemtrails de pesticide toxice, întreprinse fără acordul populației. CUM ARATĂ AVIONELE DE CHEMTRAILS ÎN INTERIOR - FOTO US AIR FORCE

07:00

21 iulie: Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche. Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel

23:00

”Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România!”. Marele actor Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, ”odată cu România Mare” și de Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, și a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sf. Ilie. VIDEO-POVESTE

22:00

Virgiliu Gheorghe: BĂRBĂȚIĂ DUHOVNICEASCĂ

21:19

Părintele Arsenie Papacioc, blândețea și bunătatea întruchipată

20:15

Polițist de frontieră mort subit în baie la 47 de ani

19:44

Pentru cei care se plâng de căldură îmbrăcați sumar vedeți cum a oficiat IPS Teodosie rugăciunile pentru ploaie la 40 de grade Celsius în mijlocului câmpurilor aride din Constanța - FOTO

18:46

Cea mai rușinoasă coadă din istoria Europei (VIDEO)

18:35

20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 81 de ani. Ascultă cele mai frumoase scrieri ale poetului între care și celebrul Doamne, ocrotește-i pe Români! VIDEO

17:45

20 iulie 1927: Moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” și urcarea Regelui Mihai pe tronul României