Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XI): Primarul Dună, un Geoană "avant la lettre"

De Roland Cătălin Pena  /  

Tita, Oane ale Țasta, când a fost concentral în Al II-lea Război Mondial

Tita, Oane ale Țasta, când a fost concentral în Al II-lea Război Mondial

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Burtosu, Ion (Ionică ale Țasta) D. Pena, a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat cu medalia „Bărbăție și credință” cu spade, prin ordinul 1553 din 22 iunie 1918 ca soldat, iar într-un document din 1934 apare cu gradul de sergent.

A ținut de Regimentul 19 Infanterie, avea brevetul 26248 și era înregistrat ca agricultor.

Tita nu a făcut Al Doilea Război Mondial pentru că, înainte să ajungă pe front, fiind la artilerie, unde aveam tunuri trase de cai, la o aplicație atelajul s-a împotmolit în noroi și s-a răsturnat peste el.

Avea 12 operații la șoldul stâng, iar tija metalică pe care i-au scos-o abia prin anii 1970 cred că mai e și azi în podul casei de la Vădastra.

În schimb, fratele lui, unchiu Gheorghe, devenit ale Drăgan prin băgare în casă (asupra motivelor ce au dus la asta voi reveni), a ajuns până în munții Tatra.

În 1941, când primar era Gheorghe M. Niculcea și viceprimar Ion Georgescu, Burtosu îndeplinea funcția de secretar.

Mitrică, deja pensionar militar, a fost primar în 1938, iar Tita în anii 1950-1952, dar nu prea cred, deși în acte apare ca primar Ion I. D. Pena... Cel mai probabil e vorba tot de Burtosu.

Noi, vădăstrenii, am avut un „Geoană” cu mult înaintea țării.

Dună, care stătea pe șosea, spre ale Duche și peste drum de ale Cioacă, și mi-l amintesc în cârje, fără un picior, era proverbial. Când ceva dura foarte-foarte puțin, ca președinția lui Geoană din 2009, se spunea: „A stat cât a stat Dună primar”.

Tita mi-a explicat că vorba se trăgea de când țărăniștii îl puseseră pe Dună primar seara, iar liberalii îl dăduseră jos dimineața.

(Va urma)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

UN „CONDENS” EFECTUAT CU UN AVION MILITAR LA MARE:

DOVEZI CHEMTRAILS DE LA ARMATA SUA:

ARTICOL PE ACTIVENEWS

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

14:00

PS Ignatie: Curajul nu înseamnă obrăznicie! ”Sunt atâția care fac gălăgie, aroganți, indolenți, vulgari, și toți se ascund sub masca faptului că ei sunt oameni curajoși”

13:53

Condurul și Scatoalca: Lui Zelenski i se pregătește o Înfrângere prezentată ca Victorie

13:30

Claudia Marcu: Roboții pun stăpânire pe Europa. Dictatura inteligenței artificiale - Control absolut al populației

13:20

Cornel Nistorescu: Cine-i Nicu Ștefănuță și de ce?

12:30

Elena Solunca: Când credința devine lucrătoare prin iubire. Gând de Duminică – Vindecarea slugii sutașului

11:30

Un pumn în nas pentru idioții utili cu ”E DOAR CONDENS”. Armata SUA obligată să recunoască oficial pulverizările chemtrails de pesticide toxice, întreprinse fără acordul populației. CUM ARATĂ AVIONELE DE CHEMTRAILS ÎN INTERIOR - FOTO US AIR FORCE

07:00

21 iulie: Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche. Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel

23:00

”Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România!”. Marele actor Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, ”odată cu România Mare” și de Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, și a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sf. Ilie. VIDEO-POVESTE

22:00

Virgiliu Gheorghe: BĂRBĂȚIĂ DUHOVNICEASCĂ

21:19

Părintele Arsenie Papacioc, blândețea și bunătatea întruchipată

20:15

Polițist de frontieră mort subit în baie la 47 de ani

19:44

Pentru cei care se plâng de căldură îmbrăcați sumar vedeți cum a oficiat IPS Teodosie rugăciunile pentru ploaie la 40 de grade Celsius în mijlocului câmpurilor aride din Constanța - FOTO

18:46

Cea mai rușinoasă coadă din istoria Europei (VIDEO)

18:35

20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 81 de ani. Ascultă cele mai frumoase scrieri ale poetului între care și celebrul Doamne, ocrotește-i pe Români! VIDEO

17:45

20 iulie 1927: Moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” și urcarea Regelui Mihai pe tronul României