Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (VII): Cum a intrat comunismul în comună

De Roland Cătălin Pena  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tita, Ion (Oane ale Țasta) Pena, a fost primul președinte al GAC (viitorul CAP) „Cetatea Nouă” Vădastra, nume pe care-l purta și echipa de fotbal, la care am avut prima legitimație de fotbalist...

A fost președintele CAP-ului până în 1967. Avea, în lada de zestre a Măiței, o medalie la care mă uitam cu mare respect, când eram la Grădiniță. Îmi amintesc că mi-a explicat, când eram încă foarte mic și magazinul alimentar era la noi în casă în una dintre odăile de la drum, de unde o are.

Mi-a spus că în 1962, anul de pe medalie care aniversa încheierea colectivizării în România, a fost la o mare festivitate la Sala Palatului din București, la care chiar Gheorghiu-Dej, despre care avea o părere proastă, dar îl aprecia că scosese Armata Roșie din țară, a declarat, oficial, încheierea colectivizării României.

Tot Tita mi-a spus că știa că era o minciună, dar a aplaudat, că altfel nu se mai întorcea la Vădastra.

Mai târziu, când eram în clasele primare și mă punea pe scăunel să ascult cu el „Europa Liberă”, l-am întrebat de ce a participat la organizarea CAP-ului în Vădastra.

 Mi-a răspuns, cam așa:

„În 1962 nu mai era  nicio șansă dacă te opuneai. În Vădastra am rezistat până în ultimul an în care Dej își propusese să declare oficial încheierea colectivizării... Și, vezi ce-a pățit mă-ta, care a fost dată afară din liceu că ai ei de la Amărăști fuseseră chiaburi... Deși tică-su fusese la canal și îi luaseră tot, nu au iertat-o nici după aia... Aveam doi copii care erau la liceu și nu se mai putea face nimic. Mi-i dădeau afară, ca pe mă-ta!”.

Legendarul director al școlii Vădastra, domnul Barbu, raporta partidului, și el săracu, în 1964:

„Sub îndrumarea permanentă a partidului și guvernului precum și a organelor raionale de partid și de stat și a puterii locale, comuna Vădastra s-a dezvoltat și se dezvoltă în ritm continuu atât din punct de vedere economic cât și social, cultural, politic.

„Dacă în 1962 existau puțini membri și candidați de partid, la sfârșitul anului 1964 în comuna Vădastra a luat ființă un comitet comunal de partid cu peste 100 de membri din care o treime femei.

„Membrii și candidații de partid sunt organizați în cursuri de partid unde fac cunoștință cu istoria P. M. R., cu politica de pace și independență națională a statului nostru precum și lupta dusă de țara noastră alături de statele socialiste pentru lichidarea colonialismului și dezvoltarea relațiilor economice și culturale între toate țările pe baza principiului coexistenței pașnice”.

(Va urma)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Alexandru Sfîrăială 03.06.2024 10:41
    Una e sa intrii in colectiv ultimul ca altceva nu se mai poate face si alta e sa fii presedintele colectivului...
Ultima oră

19:12

Comisia Europeană: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă, nici în trafic

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre