Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (IX): ”Nu uitați că vine iarna / Și n-aveți ce să mâncați”

De Roland Cătălin Pena  /  

Casa de la Vădastra, azi...

Casa de la Vădastra, azi...

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tita avea o înjurătură numai a lui: „Fi-ți-ar cheagul al dracului!”.

Când vreunul mai tânăr, printre care mă număram și eu, făcea un lucru prost, i-o trântea; „Bă, studentule, fi-ți-ar cheagul al dracului!”.

L-am întrebat odată de ce ne spune „studenți” la toți proștii. „E, că aveți brânză bună în burduf de câine!”, m-a lămurit.

Cred că a fost cel mai fericit moment din viața lui când am intrat la facultate... Eram primul din neam...

Mai fusese unchiul Virgil, dar, din câte știu, își completase cumva studiile de la Școala de ofițeri de intendență.

Tita citea oricând avea ceva timp și tot ce-i cădea în mână, deși avea la bază patru clase primare, pe care le completase, la fără frecvență, până la opt, când a fost a doua oară președinte de CAP în prima parte a deceniului al optulea.

Cred că trecusem de șase ani ani, când la prânz venea acasă cu șareta de președinte la care era înhămat Cezar, un armăsar alb de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Și Cezar mă iubea, că nu dădea cu mine de pământ când Tita mă punea călare pe el... Nu accepta pe altcineva pe spinarea lui...

De multe ori, Tita nu scăpa de mine, care eram înnebunit să mă ia la sediul CAP-ului, unde eram fascinat de Gazeta de Perete „Ariciul”, de pomii din curte, de vacile și caii din grajduri și de saivanele de peste baltă, unde se făcea cea mai bună brânză de oaie din viața mea care a plecat pe 60 de ani.

Nu-mi aduc aminte exact ce poet local, care n-a avut parte de Bookfest, făcuse o poezie lungă, pe care o recitam când eram mic, dar nici pe ea nu mi-o mai amintesc, despre cum Tita conducea CAP-ul, dar sigur începea așa: „Și este unul Oane / Ce dă gură la saivane...”.  Aș paria că erau versurile ale lui Fide, care mânca 40 de ouă roșii în ziua de Paști,  dar nu pun mâna în foc.

Gazeta „Ariciul”, zidită din cărămidă la intrarea în sediul CAP dinspre curte, că aia de la drum era mereu închisă, ca la toate casele din Vădastra copilăriei mele, avea chiar un arici pictat în ulei. Într-o parte erau membrii cooperarori funtași, iar în cealaltă cei care nu-și făceau „zilele-muncă” obligatorii, dar mustrați așa ușor, cu delicatețe, în versuri pe care nu mi le mai amintesc, deși le memorasem atunci și mi le recitam singur... Poate o să-mi revină în minte până mă chemă Domnul la el... Vădastra deja mă cheamă. E în sufletul meu!

Mai încolo, la vreo 50 de metri de „Ariciul”, era WC-ul turcesc, construit din PFL și văruit ca la carte. La „bărbați”, un membru cooperator cu talent poetic, dar nemulțumit de ce i-a adus cooperativizarea, scrijelise cu un cui pe var:

„Voi ce pe vine vă așezați / Și alene vă căcați / Nu uitați că vine iarna / Și n-aveți ce să mâncați”.

Poetului i-am dat dreptate, că Tita, cu tot păcatul lui că pusese umărul la înființarea CAP-ului, era de o cinste dusă la extrem. Or, cine nu fura de la CAP, adică de pe pământurile lui de drept, iarna cam făcea foamea... Era o problemă nu doar cu ce băgai în gură, dar și cu ce băgai în sobă...

La CAP mai aveam o iubire, pe Suru, un alt armăsar imens, care, după cum îi spunea numele, era sur și mă iubea și el. Muream să-i pup pe bot, pe Cezar și pe Suru, după ce Tita mă trimitea să-i duc să pască lucerna din jurul sediului CAP.

Sunt convins să Cezar și Suru aveau ce mânca în ieslele lor, dar Tita îmi făcea o bucurie. Am fost viața lui, asta e una dintre puținele certitudini din viața mea!

(Va urma)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

UN „CONDENS” EFECTUAT CU UN AVION MILITAR LA MARE:

DOVEZI CHEMTRAILS DE LA ARMATA SUA:

ARTICOL PE ACTIVENEWS

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

13:30

Claudia Marcu: Roboții pun stăpânire pe Europa. Dictatura inteligenței artificiale - Control absolut al populației

13:20

Cornel Nistorescu: Cine-i Nicu Ștefănuță și de ce?

12:30

Elena Solunca: Când credința devine lucrătoare prin iubire. Gând de Duminică – Vindecarea slugii sutașului

11:30

Un pumn în nas pentru idioții utili cu ”E DOAR CONDENS”. Armata SUA obligată să recunoască oficial pulverizările chemtrails de pesticide toxice, întreprinse fără acordul populației. CUM ARATĂ AVIONELE DE CHEMTRAILS ÎN INTERIOR - FOTO US AIR FORCE

07:00

21 iulie: Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche. Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel

23:00

”Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România!”. Marele actor Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, ”odată cu România Mare” și de Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, și a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sf. Ilie. VIDEO-POVESTE

22:00

Virgiliu Gheorghe: BĂRBĂȚIĂ DUHOVNICEASCĂ

21:19

Părintele Arsenie Papacioc, blândețea și bunătatea întruchipată

20:15

Polițist de frontieră mort subit în baie la 47 de ani

19:44

Pentru cei care se plâng de căldură îmbrăcați sumar vedeți cum a oficiat IPS Teodosie rugăciunile pentru ploaie la 40 de grade Celsius în mijlocului câmpurilor aride din Constanța - FOTO

18:46

Cea mai rușinoasă coadă din istoria Europei (VIDEO)

18:35

20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 81 de ani. Ascultă cele mai frumoase scrieri ale poetului între care și celebrul Doamne, ocrotește-i pe Români! VIDEO

17:45

20 iulie 1927: Moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” și urcarea Regelui Mihai pe tronul României

16:30

Mănăstirea Petru Vodă: Comunicat despre Diana Iovanovici Șoșoacă

15:16

”Regele fițelor” găsit mort în casă fără urme de violență