Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

De Roland Cătălin Pena  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la bunicul meu patern, Ion Pena, Oane ale Țasta, născut în 1917, știu această poveste a neamului din care mă trag.

Pe la sfârșitul veacului al XVIII-lea, într-una din migrațiile bulgarilor peste Dunăre, pentru că erau prigoniți că nu voiau să renunțe la legătura cu Papa de la Roma și să treacă la ortodoxie, o bulgăroiacă a ajuns între Vădastra și Brastavățu și și-a deschis un han.

Bunicul Oane îmi arăta în copilărie din fuga calului, adică în anii 1970, și unde era hanul. Era un pom acolo, cred că un dud.

Despre Penova știu, din povești, doar că a avut un băiat, Petre, care a fost în ceata lui Iancu Jianu, când vestitul haiduc era șef de plasă la Obârșia. Cu Iancu în frunte, ar fi pătruns nopțile în taberele de corturi ale turcilor care treceau Dunărea să jefuiască și le tăiau capetele.

Petre a avut un fiu, poate mai mulți, ca și Penova, dar eu știu doar despre Stan.

Stan a avut un fiu, poate și alți copiii, dar eu știu doar de Dumitru, din care mă trag.

Dumitru e cel care ne-a dat porecla „ale Țasta”, că avea capul mare și buzele, care i-au adus succes în viață, și mai mari.

Datorită buzelor, a fost remarcat de boierul locului, „Căpitanul”, care avea conacul pe malul drept al pârâului, sus pe dealul de pământ galben, conac în care și-a făcut, mai târziu, sediul Coperativa Agricolă de Producție (CAP) o invenție comunistă prin care s-au furat proprietățile românilor de la sate.

„Căpitanul” l-a făcut pe Dumitru fecior în casă, dar, mulțumită buzelor imense, cum am văzut în copilărie într-o poză de pe la 1900, sper să o găsesc, nu l-a pus să prestezele muncile grele, ci doar să „frece menta” și să stropească cu rom prăjiturile care se serveau la masa boierului.

„Frecatul mentei” însemna să dai cu frunze de mentă pe masa pe care urma să mănânce boierii, ca să miroasă frumos. Era cea mai râvnită slujbă de către slugile boierilor.

Țasta mai avea și misiunea să ia rom în gură și să stropească prăjiturile care se serveau la masa boierilor.

Drept dovadă că n-a murit nimeni, „Căpitanul” l-a însurat cu una dintre  fetele popii de la Orlea. La vremea aia, să iei de nevastă o fată de popa însemna că urci pe scara socială.

(Va urma)

Redacția îi urează bun venit și La Mulți Ani îndrăgitului nostru coleg de la ziarul ZIUA, Roland Cătălin Pena - „Fefe”, care debutează la ActiveNews chiar de ziua lui.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

00:00

A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

23:25

În ziua de Înălțarea Domnului, bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru victimele mineriadelor și eroii neamului

23:01

Cel mai rapid windsurfer din Marea Britanie, Farrel O'Shea, a murit subit în urma unui stop cardiac, la scurt timp după ce a doborât un alt record de viteză

22:34

Merck a folosit un adjuvant pe bază de aluminiu foarte puternic în studiile clinice pentru vaccinul Gardasil HPV, fără a informa participanții

21:30

Zoe Dantes: Bucurați-vă! Hristos se înalță!

20:03

New York-ul lansează tehnologia de identificare digitală mobilă, în urma adoptării noii legi privind ID-ul digital online – smartphone-urile devin portofele digitale, care stochează cărți de credit, documente de identitate și chiar cheile mașinii

18:54

George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale - “Am supraviețuit primei confruntări, avem noi corpuri de armată cu care atacăm bandiții Sistemului. Următoarea bătălie este pe 15 septembrie!”

17:04

După eșecul de la europarlamentare, Germania lasă Ucraina cu ochii în soare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot

16:15

Luminița Arhire: DESPRE STABILITATE ȘI ALTE ALEA

15:39

Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

14:45

G7 va acorda 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

13:58

Adrian Onciu: Liderii de sacrificiu din G7 contabilizează pagubele ”propagandei rusești”

12:33

Sorin Roșca Stănescu: Marcel Ciolacu sau succesul cu picioare de lut

12:25

Controlul informațiilor și Cenzura: Suntem victimele unei Lovituri de Stat militare !

12:09

Argentinienii vor să-l dea jos pe Milei după doar 6 luni de mandat prezidențial. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Buenos Aires