Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

De Roland Cătălin Pena  /  

Măița, în mijloc, iar la dreapta ei, posibil fina Caterița ale Oală, iar la stânga, la fel de posibil, ale Culiță de pe deal, pe unde mergeam la vie

Măița, în mijloc, iar la dreapta ei, posibil fina Caterița ale Oală, iar la stânga, la fel de posibil, ale Culiță de pe deal, pe unde mergeam la vie

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țărăncile de orice vârstă din Vădastra, ca și bărbații de care povesteam că se scufundau cu grija de a nu veni ale Cotocu să caute comori când se dădeau cu curul în sus ca să ajungă cât mai jos în baltă la Căpitanu, nu că nu purtau, dar nici nu auziseră de chiloți pe vremea când se întămplau următoarele:

Tata, născut în 1936, să fi avut vreo 3-4 ani, și Moașa, mătușă-sa, cu vreo zece ani mai mare, stăteau în jurul vetrei, pe scăunelele ălea cu trei picioare, băgând coceni sub țest.

La care Tata începe să țipe la Moașa: „Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!”. Și a tot urlat așa până s-a sesizat Măița, ocupată cu altele pe bătătură.

Mamă grijulie, se repede să vadă ce-i provocase lui Georgică isteria... Copilul se uita direct între cracii lui Tanti, că așa i-a spus toată viața Moașei, și nu-i plăcea priveliștea... Era prea mic...

Se pare că vădăstrencele au fost binecuvântate cu primii chiloți de regimul comunist, prin Prăvălia lui Bârză, de peste drum de noi, care merită cel puțin un capitol separat.

Integrat în sistemul cooperatist, Bârză n-a avut încotro și a revoluționat, ca Botezatu în zilele noastre, „underwear”-ul de pe Mijloace, cum e cunoscută zona cu centrul în Vădastra.

A „băgat” chiloți!

Nu erau cu ață-n cur, erau cu crac până la genunchi și vătuite și se purtau numai iarna, că, vara, vădăstrencelor, ce preferau oricum fuste până aproape de oul piciorului, le plăcea libertatea, măcar între picioare...

Că p-aia adevărată le-o luaseră comuniștii, fără de care - vezi Doamne! – ar fi rămas în chizdele goale, iar țara nu ar fi fost electrificată în veci și Bucureștiul n-ar și știut nici azi ce e ăla Metro!

Mulțumită asupra situației de fapt, care s-a întins, hăt, până dincolo de copilăria mea, nu prea am dat atenție capitolului cărții de Anatomie despre organele genitale feminine, care se preda parcă în a șasea, fiind deja autodidact, de pe malul pârâului.

Muierile și fetele, când nu erau la munca câmpului, spălau rufele la pârău, mai ales în zona podurilor de beton, unde puteau să le „bată”.

Noi stam la jumătatea distanței dintre podul de la ale Ciocea și podul de la Biserică.

La Ciocea era multă umbră și pârâul foarte îngust, iar la Biserică era invers. Așa că la Biserică era locul meu preferat, unde pârâul era până la gleznă și se lărgea, de puteam dormi cu capul pe mal, ca Lișoiu, și cu ochiul sub fuste.

Doamne, iartă-mă, dar nu era băiat de vârsta mea fără de prihană...

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

19:12

Comisia Europeană: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă, nici în trafic

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre