Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (VI): Te pomenești că oi fi neam cu Petru Dumitriu - Reverență în fața dascălilor mei

De Roland Cătălin Pena  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu știu dacă suntem neamuri, dar mi se pare important să amintesc că tatăl lui Petru Dumintriu, autorul trilogiei „Cronică de familie”, pe care îl chema Petre Dumitriu, era  fiul unui dulgher originar din Vădastra. 

 

A devenit ofițer al armatei române, cariera sa ajungând până la gradul de colonel.

Vădastra a fost tot timpul un sat mic, dacă îmi amintesc bine, în anii 1970-1980 avea cam la 610 de case. S-ar putea să fim neamuri cu familia Dumitriu, deși eu n-am auzit în vremea petrecută la Vădastra de o familie Dumitriu. E drept, că ne știam după porecle, „ale Țasta”, „ale Gofea”, „ale Ule” etc., nu după ce scria în buletine.

Totuși, pe drumul spre Vădăstrița, cam vizavi de casa cu turlă a legendarului învățător și director „domnul Barbu”, mai erau niște case frumoase, cu curți la fel de frumoase, în care nu prea stătea nimeni. Poate de acolo să se tragă neamul imensului romancier?

O să-l rog pe prietenul meu de-o viață, primarul Sorin Rădulescu, să răscolească în arhive, poate găsește ceva despre familia Dumitriu.

Spun asta, pentru că mai adineauri am avut o discuție cu Adrian Pătrușcă, care mi-a spus că orice dovadă despre familia din care se trage va intra în istoria literaturii române.

Adi Pătrușcă e singurul om pe care-l cred fără să cercetez!

Apropo, că am adus iarăși vorba de primarul Sorin Rădulescu... Mă înclin în fața mamei lui, doamna profesor Ana Rădulescu, care mi-a predat matematica și mi-a fost dirigintă în gimnaziu. Doamna diriginte a fost printre puținii care m-au înțeles: Am fost un copil timid, dar, în același timp revoltat.

Timid m-am născut, dar revolta mi s-a tras, probabil, că de pe la șase ani am înțeles că trăiam într-un stat criminal, în care și vorba se pedepsea. Asta i-o datorez lui Tita, care mă punea pe un scăunel, alături de el, ca să ascultăm, la aparatul de radio „Traviata 2”, posturile de radio „Europa Liberă” și „Vocea Americii”.

Evident că-mi spusese să nu discut cu nimeni despre ce auzeam. Aiurea, era plăcerea mea să mă dau mare, față de prieteni, seara la discuțiile de pe băncile din fața actualei Primării, sub duzii rotunji cum numai nea Ion Ciorecan știa să-i tundă, și, mai încolo, pe băncile din fața Căminului Cultural.

Cu familia Rădulescu, ale Gogoane, ne țineam de neamuri, nu cred că pentru că via noastră, cu nucul legendar, era în spatele curții lor, ci pentru că fata cu care Tita trebuia să se însoare era neam cu nea Gogoane.

Sincer, nu-mi pot închipui că, în zilele astea (2024), viitoarea nevastă a lui Tita, Măița, să aibă atât respect pentru femeia căreia i-a luat locul și să se țină de neamuri cu rudele nefericitei care a murit mireasă.

Altă lume! După care tânjesc.

Pe lângă doamna diriginte Rădulescu, țin să mă înclin în fața celor care mi-au fost dascăli la Vădastra: Cornel Rădulescu, profesor de matematică și director pe vremea mea, Ionel Niculcea, un om extraordinar, pasionat de fotbal și să ne ardă cu nuiaua când o dădeam pe lângă limba română, doamna Udma de franceză, doamna Savu de istorie, doamna Benonica Gavrilescu, prietenă cu nașa și mătușa mea Dida... Rog pe colegii mei de clasă să mai adauge, că se pare că am mai uitat...

Însă, nu pot să-i uita pe prietenii și dascălii cu care am fost mai apropiat de vârstă, Marin și Bebe Florea Bătrânca, ale Nană.

(Va urma)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Grupul Nectarie Protopsaltul - Slavă la Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 oct):

Arhid. Mihail Bucă și Grupul Psaltic TRONOS - Ofrandă Sfântului Cuvios Dimitrie (27 oct):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Tic 31.05.2024 09:05
    Frumoase amintiri. "E drept că ne știam după porecle "ale Țasta",ale "Gofea",ale "Ule" ,nu după ce scria in buletin",doar romanii aveau trei nume,din care unul era porecla.
Ultima oră

00:30

Astăzi e Ziua ta! La Mulți Ani Doamnei cântecului românesc, Corina Chiriac! Portret aniversar și Mărturisiri despre Părintele Arsenie Papacioc - VIDEO

00:10

ȘI PE LIE VEI BIRUI ȘI PENTRU HRISTOS VEI MĂRTURISI! Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie

00:05

TREI NAȘTERI MIRACULOASE ÎN ACEASTĂ ZI DE 26 OCTOMBRIE: Mitropolitul Dosoftei acum 400 de ani, Dimitrie Cantemir acum 351 de ani, și Dimitrie Onciul, în 1856

00:00

Mihai Tîrnoveanu: Spre Valea Uzului! Cu Dumnezeu înainte!

23:00

Camelia Suruianu: RUGUL APRINS – simbol al isihasmului românesc

22:22

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, emisiune cu dr. Geanina Hagimă, dr. Oana Mihaela Secara, dr. Damian Baciu și dr. Dragoș Dinulescu, despre motivele candidaturii lor ca independenți, proiectele lor și noua carte despre crimele Pfizer – VIDEO LIVE

22:03

UCIDEȚI X-UL LUI MUSK & BLACK OPS PENTRU JFK - ”Centrul pentru Combaterea Urii în mediul Digital” condus de un bolnav de ură ordonă operațiuni secrete murdare pentru înlăturarea lui Robert Kennedy Jr. și a rețelei X a lui Elon Musk

20:48

Prof. Dr. Nicholas Dima: Alegerile din America: Cu cine votam?

19:49

Revoltător: Activiștii LGBT fac un marș chiar de Sfântul Dimitrie pentru a cere legalizarea de urgență a “parteneriatului civil” între persoane de același sex

18:21

TELEFOANELE MOBILE și CANCERUL: Dovezi ale Toxicității Celulare. EXPERIMENT și STUDIU din 2024

17:45

25 octombrie 1944, eliberarea Ardealului de sub ocupația trupelor horthysto-naziste. CAREI, ULTIMA BRAZDĂ!

16:56

Simion și Ciolacu în finală. Ionuț Apahideanu, despre partidele “de dreapta”: Ați rămas setați pe cea mai puțin credibilă linie de atac împotriva lui Simion. Vă meritați soarta

15:00

Ion Cristoiu: Dacă e cu adevărat patriot, Nicolae Ciucă trebuie să renunțe în favoarea Elenei Lasconi

14:14

Elon Musk a devenit donator constant pentru Trump: Suma imensă pe care a donat-o șeful SpaceX

13:32

Andrei Gușă și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare