Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (II): Cu carul cu boi la cimitir

De Roland Cătălin Pena  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țasta și Țăstoiaca au avut doi băieți, Dumitru (Mitrică) și Ion (Burtosu).

Burtosu este străbunicul meu patern. S-a însurat cu Nicola, din neamul ale Ciupilă, care a orbit de tânără, cu care a avut patru copii: Ion (Oane), bunicul meu, Gheorghe, Elena (Leana) și Georgeta (Geta).

Burtosu a murit de ciroză, în 1966, când eu aveam un an. Singura amintire despre el este o poză cu carul cu boi care-l ducea la cimitir. Fusese funcționar, secretar de primărie. Politică a făcut cu liberalii. Măița, bunica mea, îmi povestea că venea de la Islaz, unde o vreme a fost secretarul Primăriei, cu niște pești de Dunăre imenși.

Pe Nicola, căreia îi spuneam Muma, o țin minte bine, pentru că a murit în 1971, când aveam șase ani.

De la casă până la WC-ul din curte era o sârmă, la înălțimea mâinii ei, ca să nimerească drumul. Însă, prin casă știa tot. Gătea și făcea treburi casnice, deși nu vedea nimic.

Eu și vara mea Corina, care e mai mică cu doi ani decât mine, ne ascundeam sub albia mare, care era rezemată de un perete unde se spăla Muma în lighean. Ne auzea și striga pe Măița, care ne lua la trei păzește.

Corina, ce era mereu dornică de răzbunare după fazele astea, mă îndemna: „Cătăline, hai să batem baba asta!”. Evident că măița auzea și începea altă beșteleală.

Fiind copilul ăl mai mare și mama lui orbind, Oane (Tita, pentru mine) a fost obligat să se însoare la 15 ani, cu o fată din neamul ale Pena, care era poreclă, nu numele de familie ca la noi, deci nu erau rude, dar aceasta a murit „mireasă”, cum se spunea. Adică nu au apucat să facă nunta. Când mă duceam cu Măița la cimitir, obligatoriu treceam și pe la mormântul ei, care era undeva spre gardul din fundul curții ale Zdraiciu de pe deal.

Un an mai târziu, Tita s-a însurat cu Măița, Ștefana (Fana) din neamul ale Șarpe de la Vădăstrița, care era mai mare cu un an decât el, fiind născută la 1916.

Tatăl Măiței, Marin Șarpe, a fost dat dispărut pe front în primul Război Mondial și așa a rămas. Deci, mama ei crescuse singură patru copii: Oane, Floriștean, Oprița (măritată la Vârtopu) și pe ea, care se născuse când tatăl era deja pe front.

Pe la începutul anilor 1970, Tita și Măița au fost, cu fata și ginerele lor, într-o excursie cu mașina pe la cimitirele eroilor din Moldova, doar-doar i-or descoperi mormântul. Nu l-au găsit!

(Va urma)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre

10:56

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXIV) – În care strig catalogul generației 1979 a Școlii Generale Vădastra, cu nume, prenume, porecle și neamurile din care ne tragem