Ion Spânu: Propunerea unui liberal pîrlit - Silviu Feroiu. Miercuri se va decide dărîmarea statuii lui Mircea Vulcănescu din Sectorul 2 al Capitalei României. Societatea civilă românească se opune

De Ion Spânu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 5 ani, în „Cotidianul”, am publicat o serie de articole menite să salveze atît bustul filosofului Mircea Vulcănescu, cît și numele acestuia de pe frontispiciul liceului. Toate acele articole, care, în final, au împiedicat acțiunea demarată de Institutul „Elie Wiesel” și președintele acestuia, Alexandru Florian, sînt în arhiva „Cotidianul”. Iată link-urile ce trimit la aceste articole:

Ședința despre schimbarea numelui Liceului „Mircea Vulcănescu” a fost amînată

Fundația „George Manu” cheamă bucureștenii la solidaritate pentru Mircea Vulcănescu

Schimbarea numelui Liceului „Mircea Vulcănescu”, din nou pe ordinea de zi

Pentru eliberarea lui Gogu Rădulescu au semnat, pentru reabilitarea lui Mircea Vulcănescu se abțin

Bustul și numele liceului „Mircea Vulcănescu” au fost salvate de furia „Elie Wiesel”

Acum, după 5 ani, se pune din nou problema dărîmării bustului lui Mircea Vulcănescu, situat în Sectorul 2. De data aceasta, inițiativa demolării nu mai aparține Institutului „Elie Wiesel”, ci unui consilier PNL, pe numele lui FEROIU DUMITRU SILVIU, coleg de partid cu deputatul Alexandru Muraru, cel care se ambiționează de ceva vreme să demonstreze că poporul român este antisemit! Nu exclud sub nici o formă ca inițiativa aceasta stupidă a tînărului și nefericitului consilier liberal să fie generată chiar de Alexandru Muraru, consilierul Primului ministru pe probleme de antisemitism, știindu-se că acesta a reușit, cu complicitatea PSD, să atîrne o plăcuță defăimătoare și pe bustul lui Octavian Goga.

Pe 28 decembrie 2022, cu trei zile înainte de Anul Nou (!), este programată la ora 9 o ședință on-line a Consiliului Local al Sectorului 2 al Capitalei, unde ar urma să fie aprobată demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu!

În mod ciudat, chiar aici, în „Cotidianul”, sînt ignorate toate articolele noastre de acum 5 ani, care au conținut argumente atît de solide pentru ca numele lui Mircea Vulcănescu să nu fie aruncat la lada de gunoi a istoriei, încît acțiunea lui Alexandru Florian a fost oprită cu concursul elevilor de la liceul „Mircea Vulcănescu”, care s-au legat cu lanțuri de soclul statuii!

Ba, mai mult, chiar, crezînd că acțiunea liberalilor va fi stopată, se citează din „Senatorul filosof Sorin Lavric (AUR)” și dintr-o prezentare a lui Vulcănescu de către Editura Humanitas!

Dintr-o naivitate explicabilă doar prin lipsa de lectură, autoarea articolului ignoră faptul că Sorin Lavric, pe care-l numește „senatorul filosof” și-a publicat teza de doctorat în 2007 la Editura Humanitas, iar titlul acesteia era „Noica și mișcarea legionară”, unde Constantin Noica și toți marii intelectuali din perioada interbelică erau puși la zid!

Nefiind aici locul unei analize, ne folosim chiar de prezentarea cărții, făcută de Editura Humanitas:

„Problema cu pricina poate fi infatisata printr-o suita de trei intrebari:

1. Cum s-a putut ca atatia oameni de o stofa intelectuala incontestabila sa intre, cu o daruire prozelitica amintind de sectele religioase, in randurile unei miscari totalitare?

2. Cum s-a putut ca Eliade, Cioran, Noica, Gyr, Aron Cotrus, Horia Stamatu, Sextil Puscariu, Ion Barbu, Traian Braileanu, P.P. Panaitescu, Dragos Protopopescu sa scrie despre Corneliu Zelea-Codreanu nu doar pe un ton exaltat, descins parca din ditirambii antici cuveniti zeilor, dar, amanunt deconcertant, s-o faca fara ca cineva sa-i fi silit vreodata?

3. În sfârșit, cum s-a putut ca atația inși de o calitate umană remarcabilă, atația 'baieți buni', să fi trecut de partea unei mișcări care, judecată cu ochii prezentului, a fost neindoielnic o întruchipare a Răului?”

Păi, tocmai cu Sorin Lavric vreți să împiedicați dărîmarea bustului lui Mircea Vulcănescu?

Și asta nu e tot! Autoarea se folosește și de o mică prezentare a Editurii Humanitas a personalității lui Mircea Vulcănescu! N-ar fi făcut o asemenea gafă dacă ar fi știut că Editura Humanitas, în afară de publicarea tezei de doctorat a lui Sorin Lavric (pe atunci membru al găștilor Humanitas-România literară, de unde a fost exclus cînd a intrat în AUR), a publicat și acea carte mizerabilă a Alexandrei Lavastine, intitulată „Filozofie și naționalism. Paradoxul Noica”, carte care în anii ’50 i-ar mai fi condamnat încă o data la pușcărie pe intelectualii români care au simpatizat cu Mișcarea legionară!

Cu astfel de argumente crede cineva că va fi împiedicată acțiunea inițiată de PNL, care va dărîma bustul lui Vulcănescu cu sprijinul consilierilor PSD?

Vă veți întreba de ce tocmai acum, cu două zile înainte de noaptea de Revelion, în on-line, se ține această ședință. Răspunsul este simplu: ca nu cumva să fie organizat iarăși un protest, ca acum 5 ani!

Și totuși, acesta se organizează!

Postăm și noi proiectul de hotărîre ce va fi votat miercuri (Desfiintare bust Mircea Vulcanescu.pdf), deși lucrurile par deja decise:

P.S.1. Ce ciudat! În apărarea lui Mircea Vulcănescu nu sînt citate cele 20 de volume ale procesului, publicate de Constantin Barbu! Sînt preferate argumentele anti-legionarului Sorin Lavric și ale profitorului Gabriel Liiceanu, acesta din urmă tăcînd mîlc acum, după ce i-a prins bine apropierea de Constantin Noica și prietenii acestuia. Pentru arhiva problemei Vulcănescu, iată o imagine de la lansarea de acum zece ani:

P.S.2. Ne mai mirăm de atitudinea Austriei față de România, din moment ce români precum Alexandru Muraru, Alexandru Florian sau Feroiu Dumitru Silviu batjocoresc memoria unora dintre cei mai mari intelectuali ai noștri? Germania nu face așa ceva cu Martin Heidegger, deși „Caietele negre” sînt incomparabile ca atitudine cu scrierile lui Noica, Cioran, Eliade sau Vulcănescu.

Citiți și Academicienii șterg pe jos cu infama intenție de demolare a statuii lui Mircea Vulcănescu prin cârdășia PNL-USR: O acțiune INCULTĂ, STALINISTĂ și ANTI-EUROPEANĂ. Soțul autoarei lucrării, filosoful Ion Papuc, cere ca actul de vandalism să nu aibă loc

Sursa: COTIDIANUL

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Poenaru2016 27.12.2022 21:58
    Acest liberal pârlit nu este decât o coadă de topor manevrată de alții. Niciodată țara noastră nu a dus lipsă de astfel de specime, dar parcă niciodată nu au fost așa de multe cozi de topor ca în acești ani din urmă.
  • Tic 27.12.2022 22:49
    Probabil ca pacaliciul ăsta nici nu știe cine a fost Mircea Vulcanescu!
Ultima oră

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre

10:56

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXIV) – În care strig catalogul generației 1979 a Școlii Generale Vădastra, cu nume, prenume, porecle și neamurile din care ne tragem