Ion Spânu: Îl întreabă cineva pe dl. Zelenski ce a vrut să spună în 2020 despre Bucovina?

De Ion Spânu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La ora cînd apar aceste rînduri, probabil că întreaga țară freamătă în așteptarea discursului „istoric” ținut de Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor români care și-au dorit din toate inimile să-i audă vocea în sala de ședințe a Camerei Deputaților.

Există, totuși, un risc. Dacă Zelinski, așa cum a făcut în toate celelalte împrejurări asemănătoare, ne va certa că nu facem presiuni pe NATO pentru a interveni împotriva armatei Rusiei? Sau, dacă ne va cere să participăm la operațiunea „No-fly zone”, ne ducem sau nu?

De ce pun aceste întrebări incomode? Foarte simplu. Pentru că aș vrea ca politicienii români să-și fi dorit ca Zelenski să li se adreseze tocmai pentru a-i putea da niște răspunsuri ale noastre, ale românilor, nu doar așa, să fie și ei băgați în seamă de eroul zilei.

Asta aș vrea eu, deși, așa cum se anunță, discursul lui Zelinski este doar un prilej pentru ca tripleta CÎȚU, CIUCĂ și CIOLACU să se bage în această poză, la fel cum a făcut Ion Iliescu în anii ’90 cu Michael Jackson! Spre deosebire de celelalte parlamente în care a vorbit dl. Zelenski, unde cineva i-a dat pur și simplu cuvîntul, la noi se anunță adevărate discursuri ale tripletei Cîțu-Ciucă-Ciolacu, fiecare vorbind cîte trei minute, adică au împreună tot atîtea cîte are dl. Zelenski.

Nouă minute! Timpul se va opri în loc, cum ar fi scris Silviu Brucan în „Scânteia” sau Nicolae Manolescu în „Lupta de clasă”. Poate că ironia noastră ar fi fost estompată dacă acest discurs „istoric” al lui Zelenski n-ar veni exact a doua zi după ce președintele Ucrainei a ținut un discurs la… cea de-a 64-a ediție a premiilor Grammy, desfășurată la MGM Grand Garden Arena din Las Vegas, unde s-au acordat premiile anuale în domeniul muzicii! N-a reușit să țină discursul la Premiile Oscar, iată că l-a ținut la Premiile Grammy.

Ce mai înseamnă acum discursul din Parlamentul României? Nimic sau foarte puțin. Mîine-poimîine îl vom auzi pe Zelinski la „Simfonia lalelelor” de la Pitești sau la „Sărbătoarea trandafirului” de la Arad. Invitat ca vestitul Tzancă Uraganul.

Dacă va dori vreun parlamentar să ia caimacul acestui moment, îi oferim aici un subiect excepțional, de-a dreptul „istoric”. L-ar putea întreba pe dl. Zelenski, cu cea mai mare dragoste, de ce pe pagina oficială a Președinției Ucrainei este de doi ani încoace acel discurs în care domnia sa spunea:

„În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.

„Visurile pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit”. Acesta este un citat din Actul Zlukî, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii UNR și ZUNR, pe 22 ianuarie 1919, în Piața Sofia din Kiev.

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întîmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfîrșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.

Curînd, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români (s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”.

Nu merităm și noi un răspuns în compensație pentru „istoricul” discurs? În acest sens, iată cum apare textul lui Zelenski pe pagina sa oficială de Președinte al Ucrainei (articolul continuă dedesubt, n.r.):
 

 
 
 

 
 
Pentru cei care vor să audă și să vadă acest discurs din 20 ianuarie 2020 cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, le indicăm link-ul de pe Youtube. VIDEO

 

Citiți și: De ce nu îl ucide Putin pe Zelenski? Își va cere scuze românilor actorul de la Kiev, în Parlamentul României? 

Citiți și: Ion Spânu în Cotidianul despre ActiveNews și Zelenski, ieri și azi: Bucovina de Nord a fost ocupată de români

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Conferință în direct Familia Ortodoxă: CE ESTE BĂRBATUL DE AZI

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • RomeoB 05.04.2022 08:49
  EXISTA 2 LOZINCI GLOBALISTE:
  1. NATO VA APARA FIECARE centimetru patrat al tarilor componenta.
  2. Ucraina nu va ceda nici un centimetru patrat Rusiei.
  Fortele intunecate care au impins Ucraina catre un razboi pustiuitor, folosesc lozinca cu centimetrul patrat ca sa trimita cat mai multi ucrainieni spre abatorul armatei lui Putin. Oricum, economic tara a fost paradita rau. Si lucrurile merg spre rau. WASHINGTONUL SI BRUXELUL NU AU INVESTIT ATATA IN ACEST RAZBOI CA SA VINA POLONIA, ROMANIA SI SLOVACIA SI SA LE INCURCE PLANURILE CU REVENDICARI, CARE I-AR OBLIGA PE UCRAINIENI LA COMPROMISURI CU RUSII. Personal nu cred ca dialogul romano-ucrainian promis de Zelenski va imbunatati substantial soarta romanilor din Ucraina; dar ar fi un inceput. Daca Zelenski a promis dialog, e bine ca politicienii sa incerce foloseasca eficient aceasta oportunitate. Pana acum, dupa semnarea tratatului din anii 90 nu stiu ca statul roman sa fi intreprins ceva concret.
 • ursuleanu 05.04.2022 09:47
  Ce-a cautat Zelenski l-a televiziunea lui Ciuca,Catu si Ciolacu, intovarasiti cu NATO? Zelenski a venit sa ameninte ca urmeaza atacarea Moldovei de peste Prut, de rusi, rusi ce pot tot atat de bine sa fie si ucrainieni, vorbitori de limba rusa imbracati in uniformele armatei ruse. Poate gresesc, stiu ca voi fi cenzurata, dar in timp ce in Ucraina mor sute de oameni, ucrainieni si rusi, Zelenski se da in spectacole pe la televiziunile europene, unde doar ameninta ca Rusia va ataca , va ocupa , va ucide. Intre timp suntem martorii bestialitatii femeilor ucrainiene care fac pragituri pentru a omora soldatii(ADOLESCENTI)rusi , tot asa cum aceleasi femei pot otravi si pe cei ce le adopostesc, le hranesc si le plang de mila.
 • Rusi 05.04.2022 15:35
  Credeti ca daca Zelenski este actor are cultura generala sau bun simt?
 • cica 29.04.2023 17:14
  Victor Tufescu (cel mai mare geograf al Romăniei) - Județul Botoșani. "Mai rar s-au produs, în această parte a țării, colonizări făcute de oficialitate. Este cazul unui grup de sate din nord-vestul județului (Tîrnauca, Mihoreni, Dersca, Lișna, Pomîrla) populate, după izvoare documentare, de Ștefan cel Mare la 1498." După bătălia de la Codrii Cosminului. Mama mea este din satul Tîrnauca, a fost nevoită să se refugieze în Romania în 25 Decembrie 1944 după ce a fugit din lagărul de la Onega, lângă Marea Albă. Tîrnauca și Mihoreni au rămas în URSS, azi Ucraina. Dersca, Lișna și Pomîrla au rămas în România. Unde era Slavă Ucraina la 1498?
 1. Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă audiați 14 ore la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO. ACTUALIZARE: CONTROL JUDICIAR

 2. Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

 3. EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

 4. Dar cine este Klaus Schwab, noul consort al ONU?

 5. Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

 6. Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

 7. Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

 8. Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

 9. Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

 10. Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

Ultima oră

01:00

Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

00:10

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

23:00

EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

22:32

Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

21:20

SFINȚII EROI ANTICOMUNIȘTI - PR. AMFILOHIE BRÂNZĂ ȘI MAICA STAREȚĂ JUSTINA BUJOR ÎNTR-O CONFERINȚĂ ASCOR LA BRAȘOV, VINERI, 24 MAI, ORELE 18.30

21:01

Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

20:33

Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

20:00

Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

19:20

Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

18:30

A început conferința și lansarea numărului din mai al Revistei Familia Ortodoxă, la Librăria Sophia - “Bărbatul și tatăl în epoca postidentitară”, unde sunt invitați Pr. Constantin Trăistaru și psihologul Irina Petrea-Sullivan – VIDEO LIVE

17:46

Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

17:10

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

17:07

În plin scandal privind cererea de arestare a lui Netanyahu și recunoașterea Palestinei, Israelul intră puternic și ucide zeci de palestinieni: atac dur în ultimele ore - VIDEO

15:50

NOVA TV: Atenție la afacerile UDMR în județul Harghita!

14:45

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache, blocate și azi, timp de 23 de zile. Declarația lui Valerian Stan