Ion Cristoiu: Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu în vizorul Siguranței - 14 iunie 1925. CZC: Erau de față între 80.000-100.000 de oameni! Filmul a fost ars

De Ion Cristoiu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu a avut loc la Focșani, în Crîng, duminică 14 iunie 1925.

Au participat 100.000 de persoane venite din oraș, din județ și din toată țara.

Pe drumul de la Casa miresei la Crîng s-au înșirat 2300 de care, trăsuri și automobile, cu lume îmbrăcată în costume naționale.
O echipă de cineaști a filmat totul.
Filmul a reluat în București doar de două ori.
Ministerul de Internet a confiscat filmul și l-a ars.

Amănunte despre Nuntă le dă chiar Corneliu Zelea Codreanu în volumul Pentru legionari, Editura Totul pentru Țară, 1936, volumul 1.
Volumul 2 și, deși planificat n-a mai putut fi scris.
În aprilie 1938, prin arestare, Corneliu Zelea Codreanu a intrat în Mașinăria Morții.

Corneliu Zelea Codreanu: „Erau de față între 80.000-100.000 de oameni”

Despre nuntă, Corneliu Zelea Codreanu scrie în continuare amintirilor despre Procesul de la Turnu Severin. Trenul care-i ducea spre Iași pe Corneliu Zelea Codreanu și cei din Echipa sa, a avut un traseu triumfal:

„Toată noaptea ne-au ieșit oameni înainte prin gări. La Focșani erau în gară peste o mie. Era ora trei noaptea. Ei așteptau aici de cu seară, de la ora patru. Voiau să ne oprim, măcar o zi la ei. Dar am plecat înainte.

În tren s-a suit o delegație cu Hristache, Solomon, Aristotel Gheorghiu, Georgină Niculesc și alții. Mi-au spus:
D – Dacă nu am avut bucuria să avem procesul la noi, trebuie să faci nunta, la 14 iunie dimineața, trebuie să sosești la Focșani. Vei găsi totul aranjat.
Delegația s-a dat nos la Mărășești, după ce am promis că la 14 iunie voi fi la Focșani.

Dimineața, peste măsură de obosit, am ajuns la Iași.
Studențimea și lumea din oraș erau la gară. Ne-au luat pe sus și ne-au dus prin oraș pînă la Universitate. Acolo erau cordoane de jandarmi. Mulțimea a rupt cordoanele și a pătruns înăuntru, ducîndu-ne pe sus în aulă. Aici a vorbit prof. Cuza. După aceea lumea s-a împrăștiat în ordine. Ne-am dus fiecare pe la casele noastre. Eu am revăzut cu drag căsuța din strada Florilor, de care mă despărțisem cu opt luni în urmă. A doua zi, am plecat la Huși, unde mama mă aștepta, plîngînd, în pragul casei.
Cîteva zile în urmă, am făcut cununia civilă la Primăria din acest oraș.

Iunie 1925 – iunie 1927

Nunta.
La 13 Iunie. Am plecat la Focșani, cu mama mea, tatăl meu, frații, surorile, mireasa și socrii. Ajunși acolo, am fost găzduiți de Generalul Macridescu.

Acolo a venit, seara, comitetul de organizare al nunții și ne-a spus că totul este aranjat și că din celelalte orașe sosiseră peste 30.000 oameni, care fuseseră încartiruiți cu toții și că vor mai sosi în timpul nopții. Că toată lumea din Focșani primește cu plăcere să găzduiască pe oaspeți.

A doua zi dimineața, mi s-a adus un cal – așa era programul – și după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornti în capul unei coloane afară din oraș, la Crîng. Pe marginile șoselei, de o parte și de alta lume, prin copaci erau copii, iar pe șosea veneau în urma mea nașii, în trăsuri ornate, în frunte cu profesorul Cuza și Generalul Macridescu, Hristache Solomon, Col. Blezu, Col. Cambureanu, Tudoroncescu, Georgică Niculescu, Maior Băgulesscu și alții. Venea apoi carul miresei cu șase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntașilor. În total 2.300 de care, trăsuri și automobile, toate încărcate cu flori și lume îmbrăcată în costume naționale. Eu ajunsesem la 7 km de oraș, în Crîng și coada coloanei încă nu ieșise din Focșani.

În Crîng s-a oficiat nunta pe o estradă de scînduri pregătită anume. Erau de față între 80-100.000 de oameni.
După oficierea slujbei religioase au început hora, jocurile și petrecerea. Apoi a urmat masa întinsă pe iarbă verde. Fiecare își adusese de mîncare, iar focșănenii avuseseră grijă și pentru lumea venită din alte părți.

Toată această desfășurare de costume naționale, de care românești, de viață și de entuziasm, a fost filmată. Peste cîteva săptămîni s-a prezentat la București. Dar numai de două ori, căci Ministerul de Interne, a confiscat și filmul și copia lui și le-a dat foc.

Spre seară, nunta s-a terminat într-o înfrățire și însuflețire generală. Eu am plecat în aceeași noapte cu soția și cîțiva camarazi la Băile Herculane, unde am rămas două săptămîni la o veche familie de cunoscuți, St. Martalog. Moța s-a dus la Iași, unde a început săparea temeliei Căminului Cultural Creștin, pe locul donat de ing. Grigore Bejan.

Botezul de la Ciorăști

La 10 august, am botezat la Ciorăști, lîngă Focșani, 100 de copii care se născuseră în vremea aceea în județul Putna și împrejurimi.
Botezul trebuia să aibă loc la Focșani. Guvernul însă, pentru a-l împiedica, a decretat starea de asediu în acest oraș. Ne-am retras atunci la Ciorăști și prin foarte multe greutăți, am reușit pînă la sfîrșit să botezăm sub baionete, copii”.

Cum era de așteptat, autoritățile de la București sesizează rapid caracterul politic al evenimentului de la Focșani.
Siguranța Statului se vîră pe fir.

Documentele descoperite de noi în Arhiva SRI și publicate în premieră absolută scot în relief principala preocupare a autorităților: posibilitatea ca nunta să fie prilejul unor manifestări antisemite violente.
Brigada de Siguranță Focșani expediază la Centru două manifeste răspîndite de organizatorii nunții: Apelul către cetățeni și Invitațiune.

Potrivit celor două documentee, reproduse în acest număr, organizatorii își propun să facă din nunta lui Corneliu Zelea Codreanu o uriașă manifestare în favoarea celui de curînd achitat în cazul prefectului de Iași.
Asemănător, un alt document Afișul nunții vorbește de „măreața sărbătoare a neamului nostru”.

Pe plan local, Poliția Orașului Focșani – așa cum se vede dintr-o adresă Confidențială trimisă Directorului General al Siguranței Statului – semnalează îngrijorarea populației evreiești (numeroasă în această parte a țării0, precum și măsurile luate de Prefect.

Cele două telegrame cifrate trimise de Siguranța Generală Serviciilor de Siguranță, dar și polițiilor din localitățile de pe traseul căii ferate spre Focșani, ne dezvăluie măsurile luate de autorități pentru a preîntîmpina manifestările antisemite cu prilejul nunții.

Documentele din Arhiva SRI sunt o nouă dovadă că nunta lui Corneliu Zelea Codreanu a fost gîndită de viitorul lider al Legiunii dar și de susținătorii săi din Focșani ca o manifestare eminamente politică.

MINISTERUL DE INTERNE
DIRECȚIA POLIȚIEI ȘI SIGURANȚEI
BRIGADA DE SIGURANȚĂ

1925, luna Iunie, ziua 7

Confidențial

Domnule Director General

Ca urmare raportului nostru Nr. 669 de ieri – am onoarea a vă înainta două exemplare de manifeste ce se răspîndesc în public – una intitulată „Invitațiune” și alta „Cetățeni” – prin cari se înștiințează și se invită la nunta lui Corneliu-Zelea Codreanu care vor avea loc la 14 Iunie a.c. în acest oraș.

Șeful Brigăzii,
Indescifrabil

D-sale Dlui Dirctor Gl. Siguranței General București
(Arhiva SRI, Fond P, dosar 11237, vol. II, Fila 14)

Cetățeni

Ne-a fost dat nouă, Focșăneni și Putneni, cinstea ca sărbătorirea nunții lui Corneliu Ion Zelea Codreanu să se facă la noi în mijlocul nostru – oficiindu-se în CRÎNGUL de la Focșani, în ziua de 14 Iunie ora 10 dimineața.

Orășeni și săteni

din Jud. Putna, veniți în număr cît mai mare spre a primi oaspeți ce ne vin din toate unghiurile Țării a lua parte la această sărbătoare care va fi și o grandioasă manifestare a sentimentelor naționale.

Nuni, pe lîngă Doamna și D-l General macridescu și Doamna și D-l G. Niculescu, vor fi proclamați, împreună cu foștii apărători ai lui Corneliu I. Zelea Codreanu, în fruntea cărora stă D-l profesor universitar Cuza, întreaga asistență – de aceia aduceți fiecare cîte o mică lumînare.

Cum oaspeții vor începe a sosi cu începere de la 12 Iunie, orășenii sunt rugați de a anunța prin o carte poștală pe D-l Georgică Niculescu, cîți oaspeți poate primi fiecare pentru cele două zile.
Comitetul roagă, ca fiecare, în cercul cunoștințelor sale, să facă cunoscut aceasta în modul cel mai larg.

Președintele Comitetului
GENERAL Dr. MACRIDESCU

Focșani, 4 Iunie 1925
(Arhiva SRI, Fond P, dosar 11237, vol. II, Fila 15)

Invitațiune

Cetățenii orașului Focșani și a județului Putna, hotărînd ca celebrarea căsătoriei lui Corneliu Ion Zelea Codreanu să se oficieze în ziua de 14 Iunie, ora 10 dimineața, în Dumbrava Crîngului orașului Focșani, poftește și roagă cu stăruință toată lumea creștină din întreg cuprinsul Țării, să facă cinstea cetățenilor din Focșani – care îi așteaptă cu toată dragostea frățească – de a răspunde în număr cît de mare și cu mic cu mare, la această sărbătoare.

Nimeni să nu pregete la osteneala drumului, orășeni și săteni, faceți toate sacrificiile spre a lua parte la această nuntă cari va fi și o grandioasă sărbătorire de înălțare și redeșteptare a sentimentelor naționale.

Nuni, pe lîngă D-na și D-l General Dr. Macridescu și D-na și D-l G. Niculescu, vor fi proclamați, împreună cu foștii apărători a lui Corneliu I. Z. Codreanu, în fruntea cărora stă D-l Profesor universitar Cuza, cu întreaga asistență.

De Vineri noaptea, 12 Iunie, se va găsi, la toate trenurile, în gara Focșani, o delegațiune a comitetului care va face primirea și încartiruirea cu toată grija și spre mulțămirea tuturor.
Comitetul roagă, ca fiecare în cercul cunoștințelor sale să aducă la cunoștință, în modul cel mai larg, această invitațiune și așteptare a noastră.
Să veniți sănătoși la noi.

Președintele Comitetului
GENERAL Dr. MACRIDESCU

Focșani, 4 Iunie 1925.
Rugăm a se afișa în localurile publice, instituții și trenurile locale.
(Arhiva SRI, Fond P, dosar 11237, vol. II, Fila 16)

MINISTERUL DE INTERNE
DIRECȚIUNEA
POLIȚIEI ȘI SIGURANȚEI GENERALE
SERVICIUL SECRETARIATULUI

286515 – 5 IUN. 1925
TELEGRAMĂ CIFRATĂ

D-lor Prefecți de județe, și Poliții
Inspectoratelor G-rale de Pol. și Sig-ță
D-lui Șef al Brig. de Sig-ță Focșani

Suntem informați că centrul din Iași a comunicat   „Ligii Apărării Naționale Creștine” din Covurlui, că în curînd urmează să se serbeze în orașul Focșani, căsătoria lui Corneliu Zelea Codreanu cu studenta Ilinoiu, din acel oraș.

În această comunicare se prevede că fiecare organizație antisemită din orice parte a țării să trimită pe cît posibil numeroși delegați la această ceremonie, întrucît festivitatea va fi însoțită și de o demonstrație antisemită în oraș.

Vă rugăm să binevoiți a dispune măsuri pentru a se urmări această chestiune și a ni se comunica la timp orice alte informațiuni se vor mai obține în această privință.

SUB-SECRETAR DE STAT,
Indescifrabil

(Arhiva SRI, Fond P, dosar 11237, vol. II, Fila 18)

CristoiuBlog

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

25 de ani de la bombardarea Iugoslaviei

Bombardamentele NATO în cifre

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Miss Ter 14.06.2023 15:23
    Ministerul de Interne de atunci a dovedit o prostie crasă prin arderea filmului nunții întrucât, lipsa oricărui suport materialicesc duce în mod necesar la crearea unui suport imagistic și emoțional imaginativ deci interiorizat și spiritualizat. Un suport nematerial și tainic săpat adânc în conștiința colectivă a acestui neam.
    Personal îmi închipui zecile de mii de frați români îmbrăcați în cele mai bune și mai frumoase haine, bucurându-se și veselindu-se împreună cu mirele. Unire și frăție manifestă la o agapă câmpenească, dincolo de dezbinări și răutăți efemere.
    Cu alte cuvinte mirele și nunta, capătă aspecte puternic spirituale care pe fondul jertfei si mai ales a ortodoxiei ce caracterizează acest minunat popor evocă în conștiința colectivă Mirele (Hristosul) și Nunta (unirea) acestuia cu frumoasa lui Mireasă (Biserica).
    Arderea filmului este un ajutor decisiv prin care acest fiu al poporului Român intră fără doar și poate în legendă.
    În ceea ce-l privește pe Zelea, din perspectivă creștină spun clar și răspicat că nu am dreptul să îl judec. Judecata este Numai La Dumnezeu. Eu pot să spun doar un creștinesc: "Dumnezeu să îl ierte!".
Ultima oră

11:40

OMS urgenteză țările să semneze tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”

10:45

Când nu ai succes pe câmpul de luptă, treci la asasinate. Șeful SBU afirmă că Ucraina duce o campanie secretă de asasinare a celor care colaborează cu Rusia

10:28

Macron nu-i mai poate ține în frâu pe migranți. Bătaie pe aeroportul Charles de Gaulle - VIDEO

09:17

Celebrul streamer ”Ninja”, cu peste 24 de milioane de abonați pe Youtube și 19 milioane pe Twitch, a fost diagnosticat cu cancer

08:45

Putin dezamăgește ”analiștii militari”, afirmând că Rusia NU va ataca niciodată o țară NATO: ”Este un nonsens total”

08:26

Bloomberg: Macron i-a înfuriat pe americani cu declarațiile despre trimiterea de trupe în Ucraina

23:23

Arhim. Mihail Daniliuc: 27 martie 1918, Basarabia acasă

23:10

Mircea Platon la “Pe Drept Cuvânt”: Suntem victimele unui sistem programat să producă incompetență - VIDEO

22:30

Eminescu, Nichita, Vieru, Basarabia și Țara

21:28

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică

21:06

România a coborât pe locul 44 în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială, fiind depășită de Bulgaria

19:13

Mulțimi de imigranți au luat cu asalt granița de sud a SUA. Scopul invaziei a milioane de imigranți ilegali, facilitată de Casa Albă, ONG-uri și mega-corporații – VIDEO distribuit de Elon Musk

18:10

De vorbă cu strănepoata lui Ion Creangă, despre Basarabia și Grigore Vieru. Scriitoarea Olguța Creangă-Caia: „Simt că reîntregirea este aproape și prin revenirea fraților la Mitropolia Basarabiei!”

17:32

Presupușii francmasoni milionari, la nivel mondial. Bill Gates, Warren Buffett, David René de Rothschild, Rihanna și Jay-Z, printre ei