

În urmă cu mai mulți ani, am fost o perioadă de timp, numit și de către FPP Moldova, la conducerea societății ”Agrodelta Sireasa”, de la Tulcea. Societate imensă, cu sute de angajați. Găsisem o situație dezastruoasă. Salarii neplătite de luni de zile, țepe peste țepe, societate falimentară. Terenurile agricole ale societății, câteva mii de hectare, se situau pe brațul Chilia, al Dunării.
Și ca să mă laud, vreau să vă spun că într-o perioadă relativ scurtă de timp, am reușit s-o pun pe picioare: salariile plătite la zi, acțiuni judecătorești împotriva țeparilor, inclusiv Omar Hayssam, repararea împingătorului și a barjei cu care făceam trecerea BAC de la Tulcea la Ceatalchioi. Ba mai mult, în cooperare cu autortățile locale de atunci, am făcut și a doua trecere BAC, cu toată infrastructura aferentă: amenajare ”portuară”, achiziție de împingător și barjă etc...
De ce v-am spus și am început cu asta?! Ca să știți că vorbesc în ”cunoștință de cauză”. Terenurile societății se întindeau până pe granița cu Ucraina, la Ostrov-Tătaru. Am cunoscut oameni minunați cu care am făcut treabă.
Viața în Delta Dunării este foarte grea. Nu toți au posibilități materiale să-și desfășoare afaceri în turism. Localnicii sunt în majoritate, săraci. Statul-palmă-barbă-cot a avut grijă să-i nenorocească tot mai mult. Întâi, sub motivarea braconajului, le-a luat posibilitatea să beneficieze de ”cota de pescuit”. Apoi, același stat, nu a creat nicio infrastructură viabilă pentru existența acelor oameni. ”Peste Dunăre”, sunt rupți de civilizație și de posibilități de trai normal... Nicio lege care să țină cont de posibilitățile lor socio-economice.
M-au sunat oameni din zonă.
Deja se simte nemernicia pe care ucrainenii au făcut-o cu canalul Bîstroe. Pe anumite canale din deltă, nivelul apei a scăzut foarte mult. Au apărut grinduri de nisip. Pe termen lung va fi un dezastru ecologic. Peste problemele de nivel al Dunării și secarea canalelor, se vor suprapune și cele ale poluării în urma traficului pe Dunăre, al vaselor ucrainene. Pentru că nimeni nu vă spune dedesubturile acestei afaceri: este doar o afacere și atât!! Pentru ei.
Iată combinația:
”Partenerul strategic de peste ocean”, are gânduri cu R. Moldova, la pachet cu Ucraina. Asta este ultima noutate în gândirea geo-strategică. Germania are gânduri cu R. Moldova. În ritm accelerat R. Moldova va fi primită în U.E. Mărfurile transportate pe Dunăre către Germania, nu vor mai fi vămuite/controlate și taxate de statul român. De ce?! Pentru că statul român nu există.
Iată ”statul român”, numai în ceea ce privește această problemă a canalului Bîstroe:
Președinte - Hohanus - și ca șef al politicii externe a României, Prim-ministru – măCiucă, acest plagiator al propriei vieți falsificate, Ministru de externe – Aurică Bogdan Lucică – de-o prostie crasă, Ministrul transporturilor și infrastructurii- Sorin Grindeanu, doar perfid și îmbârligător/turnător, Ministru de justiție – Marian Cătălin Predoiu – acest făcător de legi ne-justițiabile și anti-Constituție.
Ei bine, toate aceste marionete, degeaba se lamentează de sanchi, ucrainenii fac și vor face ”ce vrea mușchii lor” pe teritoriul care le aparține, pentru că pot și sunt lăsați. Pot să adâncească și să facă port comercial dunărean, așa cum au în plan, pentru că afacerile sunt profitabile pentru licurici externi, iar ”viermii autohtoni” sunt buni doar pentru consum alimentar, având în vedere noile directive date de ”neo-orânduitorii” lumii...
Oricum, în curând Comisia Europeană va aproba solicitarea Ucrainei de a introduce canalul Bîstroe în circuitul transporturilor european de mărfuri...
Efectele se vor vedea mai târziu, când o floră, o faună și-o populație românească vor dispărea din Delta Dunării...
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Rusnacii de aia sunt rusnaci - ca sa se fanfaroneasca pseudo intelectual de grija intereselor altora.
Navigatia pe canalul ucrainean incepe din Marea Neagra si se termina fix pe Dunarea romaneasca pe care o tranziteaza peste 1000 de kilometri.
Bara Sulina este calea cea mai rapida de tranzit catre Galati. Daca ai de facut afaceri pe Dunare le faci la Sulina .
Panica secarii Deltei este o gogomanie de care sunt capabili numai rusii.
Canalul ucrainean va afecta cel mai mult taman bucata deltei din partea ucraineana care se dezvolta natural oricum cel mai rapid, respectiv cea dintre Canalul Bîstroe si Marea Neagra.
Dunarea intra in Delta prin bifurcatia de la Patlageanca , inainte de Tulcea , deci aportul de apa masiv nu este afectat de canalul aflat la mai mult de 100 de kilometri in aval , pe capatul bratului Chilia.
Cand am construit Portile de Fier de doua ori nu a mai sarit nimeni de buci in aer de grija bancurilor de nisip.
Nici rusnacii nu mai sunt ce au fost odata !