Gogorița Verde: Asia se dezvoltă și Occidentul se prăbușește

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce SUA și UE își taie singure craca de sub picioare, închizându-și capacitățile de producție a combustibilor fosili, Asia deschide puzderie de centrale pe cărbune.

O analiză de Vijay Jayaraj de la RealClearWire pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

Vietnamul și alte țări asiatice par să fie cuprinse de o frenezie a cărbunelui.

Având în vedere dinamica consumului de energie a unui sector industrial aflat în rapidă dezvoltare, nu este surprinzător că aceste țări dau înapoi în privința promisiunilor făcute cu ocazia conferințelor internaționale climatice, vizând reducerea emisiilor de dioxid de carbon provenit din arderea combustibililor fosili.

Rata de creștere estimată pentru produsul intern brut (PIB) al Vietnamului în 2024 este de 5,8%, al șaselea din Asia.

Unul dintre principalii participanți la PIB este sectorul industrial (38%), în special cel manufacturier.

S&P Global a notat o ameliorare considerabilă în sectorul manufacturier vietnamez, în trimestrul IV din 2023, și se așteaptă ca Vietnamul să obțină bune rezultate și anul acesta.

Electricitatea este piatra unghiulară a producției manufacturiere a Vietnamului. În 2023, cărbunele producea mai bine de 40% din cantitatea de curent electric a țării, în timp ce abundentele rezerve hidroelectrice contribuiau și ele cu circa 30%.

Gazul natural reprezenta aproximativ 10%.

Totuși, în 2024, se așteaptă un deficit al producției hidroelectrice ca urmare a diminuării precipitațiilor.

În același timp, producția de electricitate pe bază de gaze naturale este complicată de previziunile prețurilor mai mari la gaze.

Bloomberg relatează că societatea de stat PetroVietnam Gas „a decis recent să nu mai cumpere o cantitate prevăzută pentru iunie din cauza prețurilor mari”.

Așadar, pentru a satisface cererea de energie electrică este nevoie să se recurgă la cărbune.

Guvernul vietnamez i-a îndemnat pe mineri să maximizeze producția înainte ca cererea să atingă vârful în lunile de vară.

Premierul țării a cerut, de asemenea, o creștere a exploatării cărbunelui, semnalând un interes susținut în ceea ce privește dependența de cărbune pe termen mediu și lung.

Decizia Vietnamului de a majora cota de cărbune folosit era inevitabilă. Țara nu poate risca să se confrunte în permanență cu decalajele uriașe dintre cerere și ofertă ori de câte ori lacurile de acumulare rămân fără apă sau prețurile la gaze cresc vertiginos.

Rata de creștere a cererii de energie din partea industriilor în plină dezvoltare crește într-un ritm rezonabil iar securitatea energetică este esențială pentru a asigura tendința pozitivă a industriei manufacturiere.

Un fenomen similar se petrece în toată Asia. Recrudescența cărbunelui la nivel regional poate fi atribuită creșterii economice rapide din aceste țări.

China, cel mai mare consumator de cărbune din lume, înregistrează o creștere a consumului în 2024. La începutul acestui an, raportările au indicat construcția a zeci de noi centrale pe cărbune în China.

În 2023, această țară a reprezentat 95% din construcția de noi centrale de cărbune din întreaga lume.

În total, în China sunt în funcțiune acum 1.142 de centrale pe cărbune, de cinci ori mai multe decât în SUA.

India, un alt jucător important pe piața energetică asiatică, a înregistrat de asemenea o creștere a importurilor și a producției de cărbune.

India și-a mărit cheltuielile pentru infrastructură, fiind așteptată o revenire a cererii pentru oțelul produs pe bază de cărbune și pentru producția de materii prime.

Indonezia are 254 de centrale electrice pe bază de cărbune operaționale și alte 40 în construcție.

Japonia este de asemenea o mare consumatoare de cărbune, fiind principala importatoare de cărbune australian în ultimii ani.

La fel ca Australia, SUA a fost una dintre principalele surse pentru importurile de cărbune ale țărilor asiatice.

S&P Global afirmă:

„Exporturile de cărbune metalurgic din SUA au înregistrat în ultimii ani o creștere alimentată de cererea asiatică. Potențialul de creștere a cantităților transportate pe cale maritimă depinde de expansiunea producției de oțel din furnale înalte și de producția de cocs metalurgic din India, China și Asia de Sud-Est.”

Minele noi (americane), cum ar fi Leer South aparținând Arche Resource sau mina Longview a companiei Allegeny Met, deținută de AMCI, POSCO și Itochu vor juca un rol important în satisfacerea acestei cereri din Asia.

Ironia soartei face ca minerii americani să satisfacă necesitățile asiatice, în timp ce guvernul lor îi respinge, ca sursă de combustibil pentru electricitate ieftină.

Instituirea obiectivelor recente de reducere a emisiilor de carbon pentru industria americană, precum și restrângerea capacității exporturilor de gaze naturale de către administrația Biden sunt absolut uimitoare în lumina expansiunii continue a capacităților de combustibili fosili de către diversele țări asiatice.

Calitatea vieții a milioane de americani riscă să se degradeze, în schimbul unor beneficii ecologice nule, în timp ce calitatea vieții asiaticilor se va îmbunătăți.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • dumbirish01 11.05.2024 21:40
  DE URMARIT !


  Exclusive with Hungarian PM Viktor Orban @CGTN
  https://www.youtube.com/watch?v=sQDI_xiVR50
 • dumbirish01 11.05.2024 22:24
  "Muncitorul maghiar este unul de exceptie."
 • brian duffy 12.05.2024 10:43
  asia se dezvolta cu tehnologia occidentala...brusc popoare care nu si-au adus aproape prin nimic contributia la civilizatia lumii devin primele economii ale lumii (cea mai misto chestie este busola chinezilor folosita de ei la ...feng shui...cum au vazut-o, europenii au si folosit-o la navigatie)
  asta a fost de mult gandita, iar la butoane se afla aceeasi indivizi care au condus din umbra cursul lumii...
  exista o nuvela alui rrmartin intitulata regii nisipurilor ce trebuie citita neaparat (ceea ce ma face sa ma gandesc...oare rrmartin?)
 • dumbirish01 12.05.2024 13:09
  In China este partidul comunist pa putere. Opacitatea si netransparenta functionarii mecanismului din spate le pune pe satane in imposibilitatea de a-l sabota. De ce fac khazarii 2-3 vizite pe luna la Xi sa il roage diferite...Blinken seful diplomatiei americane, Yellen sefa la bani, trezoreria sua samd. Lupta cu coruptia trebuie invatata de la chinezi si aplicata la noi. Acolo au fost si condamnati la moarte cu zecile de mii. Mana forte, pusi oamenii la treaba...asa trebuie si la noi. In 20 de ani au crescut cat nimeni in decursul istoriei. Din tarani/agricultori(cum is romanii) au ajuns avangarda in mai toate domeniile. Scoala serioasa cum nu mai face nimeni, disciplina muncii, confucianism plus lacomia occidentului. De asemnea sistemul meritocratic chinez trebuie aplicat; acolo nu vezi prosti/tradatori/repenti pe varf.a
Ultima oră

23:13

Tucker Carlson ridică întrebări serioase cu privire la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump - VIDEO

23:10

Executat în lanțuri: Spiru Blănaru, comandantul luptătorilor anticomuniști din Munții Banatului (16 iulie 1949)

22:50

Episcopul Maramureșului, despre noile canonizări: Va veni vremea canonizării și a unor intelectuali creștini și femei mărturisitoare - VIDEO

22:00

14 iulie 1967 - Săvârșirea marelui poet Tudor Arghezi, fost diacon la Stavropoleos și călugăr la Cernica. Ce poezie a creat pentru Corneliu Zelea Codreanu: FĂT FRUMOS. Ce spunea despre Românul Absolut: Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?