Gheorghe Fecioru: Nădejdea vs Războiul deznădejdii

De Gheorghe Fecioru | Familia Ortodoxă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


V-ați gândit vreodată cât de mult este legată nădejdea de tot binele pe care îl face omul în viața aceasta? Tot așa, oricare facere de rău, să-i spunem păcat, are în adâncul ei o deznădejde pe care o hrănește. Nădejdea este și bucurie, este așteptarea unei întâlniri minunate care sigur va veni cândva; o simțim adânc în inimă, deși nu știm că despre ea este vorba.

În general, nu pricepem prea multe din ce ni se întâmplă, dacă nu suntem atenți la mișcările fine ale sufletului, ci rămânem la suprafața lui, unde vedem doar că răsare bucuria sau tristețea. Bucuria este legată de fapta cea bună, de nădejdea că va veni nu o răsplată materială, ci ceva cu mult mai mare, o mulțumire sufletească greu de descris în cuvinte.

Nădejdea este cea care ne face fiecare dimineață cu mult mai frumoasă, care ne îndeamnă să ne facem planuri, ne motivează să zidim ceva bun în viața noastră, să ne schimbăm și să continuăm lupta. Nădejdea ne face să credem în posibilitatea unei alte vieți cu mult mai bune, pe care încă nu o avem, dar cândva o vom dobândi cu siguranță.

Toate aceste lucruri le-am înțeles cu mulți ani în urmă, încercând să ajut câteva persoane care consumaseră droguri sau trecuseră printr-o tentativă de sinucidere. Atunci am înțeles că oamenilor acelora le lipsea, într-o măsură neobișnuit de mare, nădejdea. Voiau, bunăoară, să mai trăiască, dar deznădejdea le teroriza sufletul. Cum ajunseseră aici?

Războiul deznădejdii

La început, mintea noastră este ca a unui copil, curată și ușor de sedus. Este ușor de amăgit să creadă că o patimă oarecare îi va aduce, deopotrivă cu plăcerea, și fericirea. Dar, odată cu alegerea păcatului, deznădejdea se insinuează în suflet. Pe de o parte, patima se folosește de nădejde, promițându-ți că ceva bun va urma pentru tine ‒ un fel de nădejde plămădită din poftă. Există o adevărată retorică a păcatului, care-ți șoptește permanent în ureche că, dacă vei dobândi lucrul dorit, vei fi fericit. Dar, cum nădejdea adevărată nu caută lucruri, ci unirea cu ceva mai presus de noi și veșnic, vei fi nefericit îndată după ce vei fi consumat obiectul patimii. Nădejdea amăgită se trezește atunci și nu știe ce să facă, așa că ia patima de la capăt, proiectând o altă satisfacere a poftei, ca un nou mim ce te aruncă beat în brațele unei deznădejdi și mai mari. Astfel, încetul cu încetul, deznădejdea pune stăpânire pe suflet.

V-ați gândit vreodată  că  războiul cel mai mare prin care trece lumea astăzi nu este cel al armelor, nici al sărăciei sau al necazurilor, ci cel al deznădejdii? De la copiii cei mai mici, dependenți de calculatorul care nu va putea niciodată să le împărtășească dragostea unei familii unite, și până la bătrânul care s-a trezit cu totul singur în fața televizorului; nu mai vorbim de adolescenții hrăniți în toată vremea, ca în „Minunata lume nouă” a lui Huxley, cu droguri și desfrâu.

În toată deșertăciunea aceasta, în toată nebunia unei vieți înconjurate de lucruri, gesturi și sentimente de unică folosință, deznădejdea sufocă tot mai mult nădejdea în ceva bun care va mai veni peste noi, asemenea cu roua dimineții sau cu ploaia în anotimpurile secetoase. Nădejdea devine o prea îndepărtată opțiune, atât de îndepărtată, încât cei mai mulți nu prea mai cred în ea. Și totuși, ea nu moare niciodată din adâncul sufletului, tocmai pentru că în virtutea nădejdii continuăm să trăim, ea rămânând ultimul argument pentru viața noastră.

V-ați întrebat oare de ce dependenții nu mai au putere să se lepede de patima care le arde sufletul? Cel mai probabil, pentru că sunt stăpâniți de deznădejde. Deși la început au ales, acum nu mai cred că pot avea o viață normală, nu mai cred că pot dobândi fericirea în lipsa obiectului dorinței împlântat în inima lor. Uneori ajung atât de consumați, de epuizați și deznădăjduiți, încât ar părea că nici nu-și mai doresc să trăiască. Nu ar mai putea să depășească nici clipa următoare, încât până și viața și-ar lua-o, dacă nu ar sta încă de veghe nădejdea care nu-i lasă să moară. Ea le spune, îi asigură că va fi mai bine. Suntem totuși copiii lui Dumnezeu, iar sufletul asta intuiește, chiar și al celui mai mare ateu, după cum observă Dostoievski în opera sa.

În trecut, nădejdea, săraca, reușea să-i susțină în viață până la pocăință sau moarte pe cei deznădăjduiți de patimi. Astăzi însă dependențele unei vieți înconjurate aproape în totalitate de nimicuri, de imagini și artefacte ale minciunii, nebuniei, demonismului, lipsind totodată reperele Adevărului, pun lumea într-o criză a deznădejdii fără precedent. Oamenii par să trăiască numai dintr-un fel de inerție și-și așteaptă moartea ca pe o fatalitate, ca pe plutonul de execuție care în fiecare zi își ia aleatoriu zeciuiala. Astăzi răsufli ușurat cu gândul că „Mie nu mi-a venit încă rândul!”, dar mâine?… Așteptarea aceasta este stăpânită în gradul cel mai mare de deznădejde, pentru că oamenii se hrănesc cu vise, și ficțiunea filmului „Matrix” a devenit realitate. Vor da oare cândva semnalul sinuciderii globale cei care conduc lumea? Vom capitula în fața deznădejdii, lăsându-ne seduși de ea până în punctul sinuciderii?

De fapt, tocmai aceasta este capcana. Deznădejdea este paralizantă, nu te mai lasă să lupți să te schimbi sau să schimbi lumea în care trăiești într-una mai bună. Îți fură credința că poți să te mai salvezi trăind în adevăr, cunoscându-L pe Dumnezeu, făcând ceva bun pentru aproapele, pentru lume, iubind și fiind iubit. Retorica deznădejdii este retorica renunțării, a resemnării, a sentimentului că oricum ești pierdut și nu se mai poate face nimic. De aceea, singura opțiune pe care ți-o oferă este de a te lăsa stăpânit de patimă, de a face răul, ca și cum ai fi condamnat la rău tocmai pentru tot răul pe care l-ai făcut.

Lucrarea harului lui Dumnezeu

Nădejdea despre care vorbim însă nu este altceva decât lucrarea harului lui Dumnezeu în inima omului, în adâncul cel mai adânc al ei. În nădejde, în bucuria vederii zâmbetului unui copil, a unui răsărit de soare și a naturii nu aflăm altceva decât simțirea că Dumnezeu este aproape, deși noi nu avem cum să-L vedem. Nădejdea este chemarea Lui, promisiunea că ne așteaptă, simțirea că numai El ne iubește cu adevărat, pentru că dragostea Lui nu este știrbită de nimic lumesc.

Și spun aceasta pentru că Dumnezeu nu ne iubește cum ne iubesc oamenii, care se îndepărtează când ne certăm cu ei, când îi jignim, când îi urâm sau le facem răul. Hristos ne iubește cum l-a iubit și pe Iuda, spunându-i: „Prietene!”, atunci când acela îl vindea cu sărutare vicleană. Hristos ne iubește cum i-a iubit pe toți cei care L-au răstignit cerând de la Tatăl: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac” Luca 23:34.

Atunci când mintea este întunecată de patimi, de gândurile lumii, iar, mai nou, de fantasmele mass-mediei, când păcatul devine normă și adevărul, minciună, iar deznădejdea face ca însăși amintirea nădejdii să dispară, omul își pierde cu totul rațiunea de a mai trăi, dorința de a mai vedea ziua de mâine. Secunda devine chinuitoare și moartea o izbăvire, aceasta fiind și ultima amăgire a vrăjmașului ucigător de oameni. Aici ajung, din păcate, astăzi din ce în ce mai mulți, iar viața lor stă agățată numai de un fir de păr, de mila lui Dumnezeu. Va birui oare diavolul, sau rugăciunile strămoșilor cu viață sfântă vor înclina balanța, astfel încât sufletul să nu se coboare în iadul veșnic?

Lumea se află la o mare răspântie, războiul armelor urmează războiului patimilor. De aceea, este vremea să strigăm cu nădejde la Hristos, rugându-L să ne ajute să ne schimbăm viața, să ne dea putere să lepădăm cu totul deznădejdea din suflet, slujitoarea fidelă a vrăjmașului. Este vremea să câștigăm nădejde în suflet pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Să hrănim lumea cu nădejde, să facem viața celor de lângă noi mai frumoasă prin mărturia nădejdii că va veni pentru fiecare dintre noi ceva mai bun. Dar toată această putere nu o vom putea dobândi fără Hristos, dacă ne odihnim în El, iar nu în nimicurile și fantasmele lumii. Ca harul să lucreze prin noi, trebuie să ne curățim mintea, să ne înfrânăm trupul, să ne smerim.

Lumea are nevoie de această mărturie. Să nu deznădăjduim că nu se mai poate face nimic, căci se pot face încă foarte multe, de vreme ce Dumnezeu este Împăratul și Creatorul acestei lumi și nu dorește distrugerea ei. Noi însă trebuie să ne dovedim adevărați fii ai Lui, nu prin vorbe, ci prin chemarea în toată vremea a Numelui Său, și printr-o viață cuvioasă, trăită cu discernământ. Atunci nimic cu adevărat rău nu ni se mai poate întâmpla, indiferent ce va veni peste lume.

Hristos a înviat! Avem motive de nădejde.

Gheorghe Fecioru


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 166 (noiembrie 2022)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Tic 18.12.2022 12:30
    Doamne ajută!
    Credință, curaj, nădejde!
  • IC XC NI KA 18.12.2022 15:01
    Cercul vicios .. pentru a ieși din el îți trebuie o tărie mai mare ca cea pe care NU ai avut-o la început, că de aceea ai și intrat în el..

    De unde această tărie MAI MARE.. dacă nici cea de la început, cu mult mai mică, nu a existat?! că nu ai ‘apelat’ .. la EL..

    Evident că numai de la Dumnezeu! în ciuda deznădejdii .. în ciuta vrăjmașului care se vedea stăpânul cercului vicios .. stăpânul nostru până la sfârșit ..

    Numai că nădejdea ‘zace’ în noi .. opera Adevăratului Stăpân..

    Și, ea, nădejdea dă .. CURAJ! tot în ciuda vrăjmașului. Și ..mai dă și ..FORȚĂ și PACE ..
    „Vreau să mor creștin! Lovește!”

    Tot ce dă Dumnezeu .. e în ciuda vrăjmașul!

    Să-i facem în ciudă.. făcând
    V O I A LUI!

    Doamne, ajută!
Ultima oră

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”

13:25

Dependența de Jocurile Online face ravagii în rândul trupelor ucrainene

13:00

Strategii malefice de escaladare a conflictului

12:41

Ion Cristoiu: Presa română știe ce se petrece la Kremlin, dar habar n-are ce se petrece la CCR cu Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

11:40

OMS urgentează țările să semneze Tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”